HRYCHEATYTRAINERYNÁVODYPREKLADYCD OBALYWALLPAPERYSCREENSHOTYDOWNLOAD

OSTATNÉ
KALENDÁR
FÓRUM
FIRMY
TOP 10

KÚP SI HRU
UŽÍVATEĽ
Prihlásiť
Registrácia


Užívatelia
Hry v obchode
Zlacnené hry

ABCgames
Kontakt, RSS, Spolupráca
ŠTATISTIKY
Hry:
Cheaty:
Trainery:
Návody:
Preklady:
CD obaly:
Wallpapery:
Screenshoty:
Download:
21096
5455
5063
1438
1600
7336
6006
12838
1687

Online 54856 užívateľov

Návody > Ankh: Heart of the Osiris


Zobrazení:19791
Autor návodu:Andrej Eperješi, ABCgames.sk

Kapitola 1: Chasing the Scoundrels

Mesto
Osiris, boh podsvetia, chce získať Ankh, ktorý Assil získal v prvom diele hry. Zdá sa, že starí známi lupiči ho Assilovi ukradli. Ten sa preberá v uličke neďaleko paláca a spomína, čo sa stalo. Prezrite si v inventári list – je od faraónovej dcéry, ktorá má o vás značný záujem. Smola, že list videla aj vaša priateľka Thara, dcéra arabského veľvyslanca. Ešte si prezrite list zavesený na povraze nad uličkou. Zistíte, že niekto hľadá svoju stratenú, obľúbenú ponožku. Potom choďte napravo na trh, kde je váš známy mystik Take Tut Cashum. Pohovorte si s ním a samozrejme získate za úlohu opäť získať Ankh. Oproti Tutovmu stánku je chŕlič ohňa Volcano. Pohovorte si s ním a povie vám, že videl okolo utekať podozrivé typy dole schodmi. Ešte si pohovorte aj s arabským veľvyslancom, no nič podstatné nezistíte.
Potom choďte naľavo dolu kamennými schodmi. Pod schodmi oslovte predavača vína a povie vám, že odporučil tých týpkov do nového baru v meste. Pokračujte dole cestou popri krajčírovi (Tailor) a choďte až k bráne, pri ktorej stojí ťava. Vezmite si spod nej ťaví trus (Camel Muck). Naľavo za ťavou je vchod do nového baru Divoká Múmia. Nepustí vás však vyhadzovač Bulbul, ktorý minule strážil zadný vchod do paláca. Opäť vás nechce vpustiť. Na vstup musíte byť oholený.

Holenie
Vráťte sa naspäť do uličky trhu. Hneď pri bráne je obchod Fatimy, vašej skorokamarátky. Zazvoňte na zvonček na stole a Fatima vyjde von. Povedzte jej, že máte záujem o papagája v klietke. Nie je na predaj, ale aspoň vám ho požičia (Birdcage). Potom choďte naspäť hore uličkou trhu a zastavte sa u krajčíra. Oslovte ho a zistíte, že sa teraz špecializuje na strihanie a holenie. Potrebujete oholiť, no slepého krajčíra si na krk s nožom radšej nepustíte, takže vám povie, aby ste si priniesli horúci vosk. Než odídete, vezmite si zo stojana napravo od krajčíra visiacu ponožku (Single Sock).
Vráťte sa dole k bráne a choďte doľava popri vyhadzovačovi a prejdite do hornej časti mesta. Tam sa dostanete rovno k vášmu domu. Pri dome použite odpadkový kôš a ten vám spadne a skotúľa sa dole cestou. Vráťte sa teda dole k bráne pri bare a z koša si vezmite starú ruskú bábiku (Russian Nophrotete Doll). V inventári si ju prezrite a otvorte. Ak to nechcete obehnúť cez celý trh, tak sa vráťte naspäť k domu, prejdite cestou okolo neho a dostanete sa k bráne vedúcej na breh Nílu, no tá je zavretá. Pokračujte cestou a ste v spodnej časti trhu smerom nahor, kde je opustený Dinarov stánok a pri ňom hladné mačky. Prezrite si poriadne stánok a všimnete si na tráme, na ktorom je zavesený hák, uloženú malú modrú krabičku. Na visiaci hák zaveste klietku s papagájom. Skočia po ňom mačky a pod ich váhou sa stánok zrúti. Vezmite si naspäť poškodenú klietku s papagájom bez peria a aj malú krabičku (Small Case). V inventári si ju prezrite a nájdete v nej pečať (Seal) a vosk (Wax). Vložte vosk do rozloženej bábiky, ktorú ste našli v smetiach. Vráťte sa do hornej časti trhu a poproste Volcana, nech vám roztopí vosk v bábike. Spraví to a už sa len vráťte dolu schodmi za krajčírom, ktorému dajte horúci vosk a nechajte sa oholiť. Napokon sa vráťte dole k bráne pod trhom, pochváľte sa Bulbulovi zbavením sa brady a vstúpte do baru, kam vás už teraz vpustia.

Popularita v bare
Oslovte Fatimu za barovým pultom. Chce naspäť svojho papagája, tak jej vráťte zničenú klietku s nešťastným vtákom. Naštve sa na vás a odmieta sa s vami baviť. No potrebujete od nej zistiť, kam šli zlodeji s vašim Ankhom. Oslovte ju milšie (Come on. This here is an in-crowd bar. The people like me, so you should like me too!). Keď budete mať dobrú povesť v bare, teda získate si ľudí, tak máte u nej šancu, inak nie. Nad hlavami zákazníkov sa objavia smajlíci, ktorí ukazujú vašu obľúbenosť u postáv.

- Vzduch pre Badawiho
Z barového pultu si vezmite datľový džús (Date Juice). Choďte napravo ku krbu a vezmite si z krbového náradia kliešte (Pincer) a zmeták (Besom). Pri stole poniže pultu sedí holohlavý Badawi. Oslovte ho a popýtajte sa na Luxor o ktorom básni ako o skvelom mieste. Dá vám tiež leták o Luxore (Flyer to the Sand-Beetle Cabaret). Vybehnite von a nad ťavou pod bránou si všimnite okno z baru. Rozbite ho kliešťami, čo ste získali v bare. Vráťte sa dnu a Badawi má o vás hneď lepšie mienenie (a aj usmievajúceho sa smajlíka). Ak ho oslovíte, tak vám poďakuje, že ste dostali do baru trochu čerstvého vzduchu.

- Práca pre komedianta
Poniže dverí sedí komediant, ktorý je nešťastný z toho, že ho faraón vyhodil a chcel by môcť opäť zabávať ľudí. Môžete si od neho vypočuť zopár vtipov a potom mu skúste nájsť prácu. Dajte mu leták reklamujúci kasíno v Luxore (čo vám dal Badawi), no nepozdáva sa mu, keďže nemá ani pečiatku. Použite pečiatku (čo ste vzali spolu s voskom) a spojte ju s datľovým džúsom a potom takú namočenú pečiatku použite na leták. Tým ho opečiatkujete. Dajte znova leták komediantovi, ktorého tým potešíte a získate si tak tiež aj jeho priazeň.

- Rozptýlenie pre členov karavány
Teraz choďte do zadnej časti baru, kde sedia pri stole štyria členovia karavány, ktorú ste naposledy stretli v púšti. Sú znudení a chceli by vyskúšať niečo zaujímavé, ale nech je to niečo štýlové, čo ponúka veľké mesto. Vráťte sa na námestie neďaleko paláca, kde je chŕlič ohňa a sedí tam pri vodnej fajke aj arabský veľvyslanec. Môžete si s ním pohovoriť o jeho dcére Thare, ktorá niekam zmizla. Inak mu vložte do fajky ťaví trus, čo ste vzali pri ťave. Nová príchuť sa mu nepozdáva a pôjde si zohnať ďalší tabak. Keď odíde, vezmite si jeho vodnú fajku (Hookah). Fajku zaneste do baru členom karavány, ktorí sú radi, že sa rozptýlia a vám za odmenu dajú mincu (Coins). Ich priazeň samozrejme máte. Jeden z členov karavány inak spí, tak pred neho Fatima položí pivo, ktoré zatiaľ nepije a zakryje ho táckou.

- Zlepšenie nálady otrokára
Otrokár, čo stojí pri bare, má celkovo zlú náladu. Skúste zmeniť hudbu. Pri okne, ktoré ste rozbili, si zo zeme vezmite črep skla (Glass Shard) a choďte ku jukeboxu, ktorý je vedľa Badawiho. Vhoďte doň mincu a keďže je pokazená ihla na prehrávanie, použite naň ešte črep skla, čím ho opravíte. Napokon ho spustite. Zmena hudby dostane otrokára aspoň do nálady. (no zníži radosť Badawiho). Vráťte sa opäť na trh, kde je v stánku za Volcanom Take Tut Cashum, ktorý sa teraz popri veštení venuje aj stávkovaniu. Pohovorte si sním a vypýtajte si stávkovací lístok (Betting Slip). Vráťte sa do baru a dajte ho otrokárovi, ktorého tým potešíte a zvýšite si tiež u neho priazeň.

- Miešanie kokteilu
Potom, čo ste zmenili hudbu, je menej spokojný Badawi. Môžete to napraviť tým, že opäť zmeníte hudbu (no tým zas znížite radosť otrokára), alebo mu prinesiete koktail. Choďte po koktail k predavačovi vína, ktorý je nad krajčírom, pri schodoch vedúcich k hornej časti trhu. Oslovte ho a kúpte si koktail. No on vám rozloží na pult suroviny a chce, aby ste mu pomohli určiť správny pomer. Vyberie dve suroviny, pohár istej farby a tabuľku s nápisom nápoja. K hre ste dostali aj koliesko, kde sú popísané všetky tieto veci. V kruhu uprostred sú znázornené poháre rôznych farieb, tak si nájdite pohár tej farby, akú má aj pohár na pulte v hre. Od toho sa to bude odvíjať ďalej. Pozrite si názvy dvoch zvyšných surovín. Teraz točte kolieskami a nastavte obe suroviny nad pohár danej farby. Na vonkajšom koliesku je názov suroviny naľavo na pulte a na koliesku pod ním je názov druhej suroviny, medzi prvou a pohárom. V pohári danej farby sa objavia isté hodnoty, no tie si nevšímajte. Nad každým pohárom je názov jedného nápoja. Pozrite si názov nápoja na pulte, ktorý predavač položil vedľa farebného pohára. Nájdite si tento názov nad pohárom na koliesku (pohár je inej farby než ten v hre a aj než ten, nad ktorý ste umiestnili prísady) a použite obe hodnoty, ktoré sú pri tomto pohári. Nahláste potom predavačovi správne hodnoty, on vám koktail (Cocktail) namieša a dostanete ho zadarmo.
Vráťte sa do baru. Koktail môžete dať pre zlepšenie nálady Badawimu, alebo ak ste zmenili hudbu v Jukeboxe, (čím ste zlepšili náladu Badawimu, ale zhoršili otrokárovi), tak ho môžete dať otrokárovi. Tak, či tak, nemôžete dať nápoj nikomu pred zrakmi Fatimy. Vybehnite do ulice za barom, kde má Fatima obchod. Zazvoňte na zvonček a Fatima vyjde von. Rýchlo bežte do baru a odovzdajte koktail komu treba.

Popularita v bare
Aby ste presvedčili Fatimu o tom, že vás majú ľudia v bare radi, musíte si získať plné sympatie väčšiny z nich. Ak ste postupovali podľa návodu, tak sú spokojní Badawi (okno a hudba, alebo koktail), otrokár (stávkovací lístok a hudba, alebo koktail) a členovia karavány (vodná fajka). Komediant je spokojný len čiastočne (leták z Luxoru). Ak sa ho spýtate, čo ho trápi, povie, že sa mu kníše stôl. Toto vám však stačí. Ak chcete potešiť komedianta, tak vezmite tácku, ktorou je zakrytý džbán piva na stole u členov karavány a podložte ňou nohu stola komedianta. Tím získate jeho plné sympatie, ale znížite si sympatie členov karavány. No to je jedno. Ak sú traja z týchto štyroch plne spokojní, oslovte Fatimu a tá sa už s vami bude opäť zhovárať. Spýtajte sa jej, kam šli zlodeji Ankhu. Povie vám, že na cintorín. Ešte sa jej môžete spýtať na cestu k cintorínu (poradí vám, že v tme ťažko nájdete vchod) a potom sa rozlúčte. Dostanete od nej prázdny kokteilový pohár (Empty Cocktail Glass), z ktorého pili vaši zlodeji.

Cintorín
Vyjdite von z baru a napravo od ťavy si všimnite lampión. Rozrežte ho kliešťami, ktoré ste vzali v bare a uvoľníte z lampiónu svetlušky. Chyťte ich do prázdneho pohára, ktorý vám dala Fratima a získate svetelný zdroj (Glowing Cocktail Glass). Zájdite do temnej uličky pred nádvorím paláca. Tam použite váš svetelný zdroj, ktorý si dá Assil na krk ako lampu. Objavíte v stene dvere. Ešte predtým zaveste na šnúru ponožku, ktorú ste vzali u krajčíra. Podľa lístka, ktorý tiež visí na šnúre, viete, že ju niekto hľadá. Potom vstúpte do dverí v stene. Uvidíte pokračovanie úvodnej scény Assila, zlodejov a Osirisa.



Kapitola 2: Intruders

Faraónova dcéra
Teraz ste pre zmenu Thara, ktorá sa spolu s jej troma priateľmi rebelmi, Schmuelom, Shalomom a Ephraimom vlámala do paláca, aby ukradli faraónovu trofej. Naľavo si vezmite suchú rastlinu v črepníku a v inventári ju použite, čím získate suchú vetvu (Dry Spray) a črepník (Pot). Na stene rastie vinič, tak si z neho kus odtrhnite (Vine). Použite ho na puklinu v stene pod vami a potom povedzte niekomu z vašich spoločníkov, aby vám rastlinu pridržali, kým po nej zleziete. Zlezte dole a pokračujte doprava až k stromu, kde si z neho odtrhnite nezrelé ovocie (Unripe Fruit). Pokračujte ďalej a na konci začujete faraónovu dcéru snívať o Assilovi. Vyplašte z otvoru v stĺpe netopiera, ktorý odletí. Potom použite suchú vetvu na oheň horiaci nad strážcom a potom zapálenú vetvu použite na netopierí trus guano. Horiaci trus odoženie faraónovu dcéru. Vráťte sa naspäť k rastline, po ktorej ste zliezli, no hore vás rebeli nepočujú. Hoďte po niekom z nich nezrelé ovocie, čím prilákate ich pozornosť a vylezte hore.

Prienik do paláca
Hore prejdite na terasu napravo. Pred vstupom vám dá Schmuel na obranu banán (banan skin). Na terase si spod okna vezmite čistiaci prostriedok (Master Ra Cleansing Agent) a choďte na miesto, kde stála faraónova dcéra. Tam použite vrch stĺpu, ktorý tvorí slonia hlava. Okomentujete ju a váš hlas začuje dole strážca, ktorý si myslí, že počuje „hlasy“. Oslovte ho teda znova cez sloniu hlavu, povedzte mu že ste jeho svedomie a on sa dozná, že jeho kamarát v hre kameň-papier-nožnice vie dávať len kameň a tak on vždy vyhrá. Prikážte mu, nech nechá kamaráta vyhrať. Potom choďte ku schodom a vezmite si z fontánky fľašu šampanského (Champagne Bottle), ktoré sa tam chladí. Vráťte sa na balkón a môžete fľašu použiť na sochu faraónovej dcéry, no to len pre zábavu a potešenie Thary. Vezmite si ďalšiu fľašu a použite ju na malé dvierka nad oknom za netopierom. Vyrazíte ich a netopier vletí dnu. Strážca, ktorý strážil dvere poniže, prehrá hru (keďže ste mu to ako jeho svedomie prikázali) a pôjde princeznú zachrániť. Vy teda zbehnite dole schodmi a prejdite nestráženými dverami (ak ste sa nehrali na svedomie, tak ju pôjde zachrániť nižší strážca, no potom netopier vyletí a môžete celý proces zopakovať – po hre na svedomie).

Vstup do kuchyne
Prejdite popri zamknutých dverách do kuchyne a na konci haly roztiahnite tri závesy. Za tretím spí Olga, ktorá minule predávala burgery na trhu a dotiahla to až na kuchárku do paláca. Zo zeme si vezmite ražeň (Roaster) a o stenu opreté desatoro ako nevariť (Sacred Ten Don´t of Cooking). Vráťte sa na chodbu a pokračujte doprava do trónnej sály. Tam vás pri tróne zastaví stráž. Povedzte, že ste nová pomocníčka do kuchyne. Ako dôkaz chce, aby ste mu uvarili kuskus. Vezmite si z taniera pri tróne rybiu kosť (Fishbone) a z trónu kovový kruh (Metal Ring). Vráťte sa k Olge a zameňte kovový kruh za jej zväzok kľúčov (Bunch of Keys). S kľúčmi si na začiatku chodby otvorte kuchyňu a vstúpte do nej.

Varenie
Teraz musíte uvariť jedlo. Napravo nad schodmi je chladnička, no keď sa ju pokúsite otvoriť, zaženie vás biela mačka. Takže najprv variť jedlo, presne podľa desatora na tabuľkách, ktoré ste vzali u Olgy. V inventári si môžete pozerať tabuľku desatora a čo splníte, bude vysvietené zelenou farbou.
Nevariť špinavé jedlo (Don´t Cook Dry Food!). Choďte dole k peci a použite páku pri kotli, čím ho vyprázdnite. Potom použite na kotol čistiaci prostriedok z balkóna a vyčistíte ho.
Nevariť vo vlhkom prostredí (Don´t Use Wet Base!). Napravo je vrece s pilinami (Sawdust). Vezmite si za hrsť a hoďte ich do kotla.
Nenechať vyschnúť šťavnaté potraviny (Don´t Let the Juicy Food Dry Out!). Choďte naľavo k umývadlu a naberte do kvetináča vodu. Tú vylejte do kotla.
Nepoužívať pokazené mäso (Don´t use Rotten Meat!). Na stole sú tri druhy mäsa: Kuracina (Chicken Meat), solené mäso (Salt Meat) a šunka (Ham). Dobre vonia len kuracina, tak ju hoďte do hrnca.
Nezabudnite na trochu pokory (Don´t Forget to Mourn in Humbleness!). Vezmite zo stola pri vreci s pilinami cibuľu a hoďte ju do hrnca.
Nepreháňajte to s uhorkami (Don´t Overdo it With Cucumber!). Vezmite zo stola uhorku a použite ju na krájač na zeleninu, ktorý je tiež na stole. Potom si vezmite len plátok uhorky a hoďte ho do kotla.
Nezanedbajte zdravie (Don´t Neglect Health!). Vezmite si z vozíčka pri stole rybí tuk (Cod Liver Oil) a vhoďte ho do kotla.
Nezabudnite na koreniny (Don´t Forget the Spiciness!). Napravo od hrnca visia červené papričky (Red Hot Peppers) a naberačka (Spoon). Vezmite si oboje a vhoďte do hrnca papričky.
Nemiešajte susedov kotol (Don´t Stir Your Neigbor´s Pot!). Ešte použite na hrniec naberačku, aby ste všetko dobre premiešali.
Nezabudnite na finálnu príchuť (Don´t Forget the Final Taste!). Napravo od kotla je medzi dvoma nádobami malá miska (Small Bowl), vezmite si ju a naplňte ju olejom z ľavej nádoby. Pri prostrednom stole je na jeho ľavej strane stĺp (žeriav) s pákou. Nevládzete ňou potočiť, tak na ňu vylejte olej z misky a otočte pákou. Žeriavom si prisuniete vrecko s malinami (Raspberries) a vezmite si ho. Prejdite napravo od sporáka a tam na visiaci hák zaveste vrecko s malinami. Mravce z neho začnú vynášať maliny. Hoďte do vrecka rybaciu kosť a zbavíte sa bielej mačky. Teraz vybehnite hore k chladničke a vezmite si z nej škovránčí jazyk. Vhoďte ho do kotla.
Napokon si vezmite z umývadla tanier (Plate) a použite ho na kotol a dostanete chutný kuskus (ak ste niečo spravili zle, nebude chutný a treba postup opakovať).

Výťah a sklad
Vráťte sa do trónnej sály a dajte jedlo strážcovi. Keď mu bude chutiť, pôjde s vami do kuchyne a otvorí vám jedálny výťah. Výťah však nefunguje. Použite páku nad umývadlom a presmerujete vodu ako zdroj energie do výťahu. Spustite sa ním dole. V sklade si všimnite naľavo veľkú krabicu od arabského veľvyslanca. Použite na ňu ražeň, čím ju otvoríte a vezmite si predmet, čo z nej vypadne. Otvorte ho v inventári a konečne získate trofej (Trophy) a štyri kusy látky (Large Cloth). Vyvezte sa výťahom hore. Objaví sa faraón. Hoďte do neho banán a vy, aj vaši spoločníci sa dáte na útek. Tí dilinovia však pôjdu zlým smerom a skončia v trónnej sále zajatí strážami. Vy ste tiež dobehli do trónnej sály. Choďte napravo k trom pákam medzi stĺpmi. Použite prostrednú páku a postaráte sa o stráže. Bežte za vašimi rebelmi naspäť na terasu, kde ste začali túto kapitolu. Tam už na vás čakajú. Každému z nich troch dajte jeden kus látky, vďaka čomu sa spustia dole z paláca. Keď sa spustí tretí, automaticky sa dole spustí Thara. V paláci sa objaví Dinar, ktorý nechá dvoch vrahov, nech sa postarajú o faraóna a sám sa menuje novým faraónom.



Kapitola 3: Into the Palace (Once Again)

Z hrobky
Assil sa preberá v hrobke, kde spadol pri stretnutí s Osirisom. Pri múmii je na zemi poštová schránka, z ktorej si vezmite pero papagája (Parrot Feather). Použite pero na nohy múmie. Pohovorte si s ňou a napokon vám otvorí dvere do svojej hrobky – vojdite. Pri dverách otvorte krabicu a vezmite si z nej sošku Setha (Statue of Mighty Seth) a aj samotnú krabicu (Crate). Za krabicou, ktorú ste vzali, je papuča na ťavy (Camel´s Immobilizer), vezmite si ju. Naľavo si vezmite a prečítajte tri lístočky upevnené na stene pod hodinami. Prezrite si hodiny a otvorte krabicu poniže nich a vezmite si z nej kokosový orech (Coconut). Napravo si vezmite rozbitú fľašu (Broken Rum Bottle) a hracie karty (Playing Cards).
Položte krabicu na stôl pod papagájom a povraz držiaci klietku prerežte rozbitou fľašou. Klietka spadne, no aj tak dopadne na zem a papagáj omdlie. Použite na kukučkové hodiny kokosový orech a tak ho rozpolíte. Vylejte mlieko z orecha na papagája. Použite na klietku hracie karty, čím ju otvoríte a vezmite si papagája.
Vyjdite von do otvoreného hrobu. Spojte papagája s jedným z troch lístočkov a papagája so správou vložte do poštovej schránky pri múmii. O chvíľu vám spustia povrazový rebrík, tak po ňom vylezte hore. Tam na vás čaká prievozník, s ktorým ste sa minule plavili Nílom. Po rozhovore, v ktorom zistíte, že on aj Fatima sú pašeráci, odíde. Môžete si pozrieť napravo Osirisovu kryptu a naľavo odísť z cintorína.

Do paláca
Na ulici si naľavo môžete na šnúre prečítať ďakovný list za navrátenie stratenej ponožky. Inak prejdite napravo na trh. Tam si pohovorte s Takte Tut Cashumom a Volcanom. Obaja vám poradia, aby ste šli varovať faraóna. Bežte teda pred palác a oslovte strážcu, no odmieta vás vpustiť a nepovie vám, čo by zmenilo jeho názor. Zájdite naspäť do baru. Na stoličke, kde sedel komediant, si môžete prečítať, že predal svoj majetok aj ženu, aby si mohol kúpiť lístok do Luxoru a môžete povedať Fatime, že viete, že je pašeráčka. Potom choďte do zadnej časti a z rozhovoru členov karavány zistíte, že zaparkovali svoju ťavu na zákaze. Vybehnite vonku a dajte ťave papuču. Naspäť dnu a oslovte členov karavány. Dostanete od nich peniaze. S nimi bežte k palácu, podplaťte strážcu s tým, že je to príspevok na kávovú prestávku a vpustí vás dnu. Dnu už len sledujte, ako je Assil vyhostený z Káhiry.



Kapitola 4: Lies and Intrigues

Kameňolom
Teraz ste faraón, ktorý sa stal napokon otrokom otrokára z baru. Otvorte krabicu pri schodoch a vezmite si z nej plechovku fíg (Thin of Figs). Naľavo si vezmite kus dreva (Fork of Branch) podopierajúci pascu na krysy. Hore si môžete pohovoriť s Assilovým otcom a otrokárom, no k ničomu to nevedie. Pri otrokárovi si zo steny tiež vezmite dva plagáty, faraóna a nejakého banditu. Dole pri páse, po ktorom sa posúvajú kvádre, si všimnite, že jeden valec je poškodený. Napokon choďte nahor kameňolomom. Pôjdete popri sklade náradia, no je zamknutý.
Povyše skladu náradia je Cringer, zástupca šéfa otrokov. Nechce vás pustiť ďalej, keďže ste len niktoš. Sťažuje sa na jedlo, tak mu dajte figy a on vám dá chlieb s medom (Piece of Bread with honey) a sendvičový papier (Sandwich Paper). V inventári spojte med na chlebe s plagátom zločinca a ten plagát potom s plagátom faraóna. Ukážte takto upravený plagát Cingerovi a bude si myslieť, že ste hľadaný El Karavano a pustí vás ďalej.
Prejdite za ním doľava a pod plagátom so zákazom tancovania si vezmite ostrý kameň (Sharp-Edged Stone). Pokračujte doprava a hore na plošinu, kde je Al Caponep, šéf otrokov. Má plán úteku, no nepriberie vás, ak sa nepreukážete – musíte rozplakať dozorcu, Assilovho otca.

Rozplakať dozorcu
Zbehnite dole z plošiny a choďte doľava k sprchám. Z pravej časti si vezmite uterák (Towel) a mydlo (Soap) a z ľavej hrebeň (Comb). Zájdite doprava k plagátu so zákazom tancovať. Spojte v inventári hrebeň a papier a potom ich dokopy použite. Začnete hrať na hrebeni s papierom a otroci začnú tancovať. Dobehne dozorca a zastaví ich. Potom sa ide napiť zo studne. Skúste dobehnúť do jeho stanu, no predbehne vás. Musíte ho zdržať. Vráťte sa k studni a hoďte do nej mydlo. Opäť sa vráťte pod zákaz tancovania a znova zahrajte na hrebeň. Mydlová voda dozorcu zdrží, tak zbehnite dole, do jeho stanu a zničte mu model, ktorý sa faraónovi nikdy nepáčil (Eiffelova veža). Tiež si môžete pozrieť zvláštny obraz a zistíte, že je zamknutý. Odíďte a keď sa architekt vráti, rozplače sa, že bol zničený jeho najlepší model. Zájdite to oznámiť Al Caponepovi.

Preč s Cringerom
Dostanete ďalšiu úlohu. Ak chcete byť jeho novým zástupcom, musíte sa zbaviť starého, Cringera. Prejdite chodbou za Caponepom a dostanete sa na útes, kde otrok Roger, ktorého nedávno Assil oslobodil, pracuje na soche. Pohovorte si s ním a napokon ho presvedčte, aby viac pracoval na soche z ľavej strany a dôvoďte tým, že je tvár príliš bucľatá a že faraóna poznáte, lebo ste s ním robili interview. Potom prerežte kameňom povraz držiaci sochu. Keďže Roger udiera viac zľava, potlačí sochu a tá spadne dole a rozbije sklad s náradím.
Zbehnite k náradiu a vezmite si lopatu (Shovel), Kliešte (Pliers) a klin vytvorený zo skaly (Wedge made of stone). Bežte do stanu architekta, ktorý ešte stále plače, takže vám nevenuje veľa pozornosti. Použite kliešte na zvláštny obraz a otvoríte ho. Vezmite si z neho vlastnícky list (deed of ownership). Pozrite si ho v inventári a zistíte, že je to vlastnícka listina Cringera. Dajte ju otrokárovi, ktorý tým získa nového otroka a Cringera si odvedie. Oznámte to Al Caponepovi.

Veci pre Al Caponepa
Al Caponep chce od vás pár vecí potrebných k úteku. Zájdite za Rogerom, otrokom, ktorému ste zhodili sochu a pýtajte sa ho, čo by ho potešilo. Napokon vám povie, že čerstvé jedlo. Od vstupu na útes, kde je Roger, choďte nadol a tam je na skale nad vami hniezdo s vajcami. Použite naň vetvu a získate vajce. Vajce v inventári dajte na lopatu, ktorú použijete miesto panvice. Choďte teraz úplne dole do kameňolomu a napravo od architektovho stanu choďte k pásu, po ktorom sa posúvajú kamenné kvádre. Na poškodený valec použite kamenný klin (zo sochy, ktorú ste zhodili na náradie). Tým zastavíte posúvanie kameňov. Prejdite na druhú stranu a vstúpte do púšte. Tam pokračujte až ku kríku. Pri ňom vezmite kameň zabalený ako darček a krík na vás prehovorí. Čaká na Mojžiša. Voľte odpovede, ktoré ho naštvú a krík vzbĺkne plameňom. Potom na ohni opečte vajce na lopate. Vajce zaneste Rogerovi a dostanete za odmenu magnet, dláto (Chisel) a kladivo (Hammer). Kladivo, dláto a uterák, čo ste vzali zo spŕch dajte Al Caponepovi. Zistíte, že jeho plán úteku je úplná volovina. Medzitým sa objaví Dinar ako faraón a žiada od otrokov, aby našli tajný vstup do chrámu.

Vstup do tajného chrámu
Vráťte sa do púšte, kde ste opiekli vajce. Postavte sa tak, aby ste mali pred sebou kameňolom. Napravo si všimnite naznačenú čiaru, prasklinu, ktorá sa objavila potom, čo ste hodili do studne mydlo. Uvidíte, že to je náznak tajného chrámu. Vráťte sa za Caponepom a povedzte mu, že ste zistili, kde je chrám. Navrhnete riešenie s lanom. Choďte naľavo k lešeniu a spustite dole lano. Zbehnite pod lešenie a pozrite si lano a poniže aj klin trčiaci z cesty, na ktorej stojíte a ešte na kamenné bloky napravo na zastavenom páse. Vráťte sa a povedzte o kameňoch Caponepovi. Ten zbehne dole a priviaže lano o kváder. Zbehnite dole, kde ste zablokovali dopravný pás (aby ste sa dostali do púšte) a znova ho uvoľnite. Tým strhnete kamennú stenu. Rozlúčte sa s Caponepom, ktorý sa rozhodne zostať tu, kde je šéfom. Vy vstúpte do chrámu.

Vstup do svätyne
Vstúpte do chrámu a vojdite do jeho chodby, no zistíte, že je tam priveľká tma. Pri schodoch je na pravej strane fakľa. Na schodoch si vezmite kameň (Fire Stone) a skombinujte ho v inventári s ostrým kameňom, ktorý už máte. Dostanete dva kamene, ktoré použite ako kresadlo na fakľu, ktorú zapálite. Prejdite na koniec k zavretým dverám, kde vás čaká hádanka s planétkami. Nad vstupom do miestnosti s hádankou je v strope strážny čln, čo sa stratil v bermudskom trojuholníku. Tiež je tam potápač s harpúnou. Harpúnu (Harpoon) si pritiahnite magnetom. Pri planétach otvorte napravo malú krabičku a v nej sú točiace sa kolieska. Použite na ne harpúnu, ktorú naostríte. Potom harpúnu použite na kňažskú palicu, ktorú drží socha. Faraón ju automaticky použije ďalej a vypáli na planétky, ktoré sa usporiadajú do radu a otvoria sa vám dvere. Prejdite nimi.

Cesta z chrámu
Dostanete sa do svätyne Setha. Po rozhovore so Sethom vybehnite k jeho soche a vezmete si urnu (Sacred Urn). Za to na vás zošle pohromu – armádu škorpiónov. No po storočiach prežil v nádrži už len jediný. Vezmite si spred Sethovej sochy aj pohrebné rúcho (Burial Cloth). V inventári použite urnu a vyberiete Osirisovo srdce. Prázdnu urnu použite na škorpióna. Choďte napravo, kde zistíte, že vám cestu von zahádzali odpadkami. Vezmite si zo zeme vrchnák (Cardboard Lid of a Call-a-Couscous Box) a použite ho na urnu, čím ju uzavriete a vezmite si urnu aj so škorpiónom. Nad vami je otvor studne. Dvakrát ju oslovte a Caponep vám zhodí oriešky (Peanuts). V chodbe, pri vstupe do tejto svätyne, je koreň rastúci zo stropu do zeme. Použite ho, vytrhnete ho a odhalíte dieru. V susednej diere je lasica. Vhoďte do diery orech a lasica tam prelezie. Potom si všimnite vodu stekajúcu po schodoch – vyteká z trhliny, ktorú upchajte pohrebným rúchom a vodu tak zastavíte. Tým ste uvoľnili dieru pod vami, ktorá sa plnila vodou. Choďte ešte viac doprava nad ďalšiu dieru a nad ňou uvoľnite kameň. Vhoďte do tejto diery druhý orech a lasica pribehne aj sem. Vhoďte jej tam dierou škorpióna z urny a ich následný boj vám uvoľní cestu z chrámu. Vyjdite von.

Prípravy
Faraón dorazil do oázy, kam sa dostali aj Assil, Thara a traja rebeli. Rozhodli sa, že musia spojiť sily, proti spoločnému nepriateľovi. Teraz ste opäť Assil. Oslovte faraóna a dá vám kameň, čo našiel pri horiacom kríku a Osirisovo srdce. Oslovte tiež Tharu a dá vám trofej, čo ukradla v paláci, aby ste do nej mohli ukryť srdce. Vezmite si z lehátka vankúš (Pillow) a z kotlíka naberačku (Coop). Taktiež môžete rozbaliť kameň od Faraóna, kde nájdete jedenáste prikázanie. Choďte k vode, kde je mušľa (Sharp-Edged Shell), no Assil neznáša vodu, tak ju vyberte naberačkou. Použite mušľu na vankúš, aby ste získali z neho látku a tú použite na srdce, ktoré ňou zabalíte. Srdce potom strčte do trofeje. Potom len odíďte z oázy. Dostanete sa do mesta, kde vám arabský veľvyslanec vezme trofej, ktorú je odhodlaný odovzdať len víťazovi veľkej hry. Dinar je stále faraónom a ak vyhrá jeho tím, tak získa Osirisove srdce. Musíte zariadiť, aby vyhral druhý tím.



Kapitola 5: The Big Game

Prieskum podzemia
Vezmite si lano (Rope), po ktorom ste zliezli a z vody fľašu so správou (Message Bottle). Fľašu otvorte v inventári a získate mapku podzemia arény. Skombinujte lano so Sethovou soškou a dostanete lano s hákom (provizórnym). Lano s hákom použite na mreže naľavo, čím ich vyvalíte. Prejdite po nich a chodbou za nimi a dverami do miestnosti s kanálom. Prejdite ňou do malej miestnosti s troma dverami. Prostredné vedú na mostík, ľavé do väzenia a pravé do miestnosti s kolesom.
Choďte do väznice. V prvej cele si vezmite okovy (Shackles). V druhej môžete pokecať s väzňom, no nič to neprinesie. V druhej cele je Gemotep, predavač ovocia, ktorý Assilovi pomohol pri jeho minulom úteku z väzenia. Nebol by proti, keby ste mu nejako pomohli von.
Vráťte sa na rázcestie a teraz choďte doprava do miestnosti s kolesom. Je pri ňom páka, no je pripútaná. Skúste ju potiahnuť a uvidíte mini scénku. Prepnite si v pravom dolnom rohu postavu a staňte sa Tharou.

Otvorenie brány
Oslovte faraónovu dcéru a podráždite ju rozhovorom o brankárovi (Goalie) a o tom, že je slaboch a presvedčí svojho otca, faraóna Dinara, nech otvorí bránku naplno. Ten tam pošle strážcu, ktorý síce odomkne páku, no bránku nezdvihne. Zo stolíka si vezmite šálku (Mocca Coffee Cup) a použite ju na kávovar, čím ju naplníte. Choďte za tróny, na ktorých ostatní sedia a tam nájdete kanál. Vylejte doň kávu.
Prepnite sa na Assila a choďte do miestnosti pred rázcestím (dvere nad ktorými je nápis, v miestnosti s rázcestím štyroch dvier. Tie dvere ste zavreli dverami, z väzenia). Tam naľavo si všimnite mláku pod rúrou. Vonia ako káva. Je to ono, tak pod rúru položte prázdnu fľašu. Znovu ako Thara vylejte do kanála kávu. Prepnite sa na Assila a vezmite si fľašu s kávou. Bežte opäť do väzenia a dajte kávu otrokovi v poslednej cele. Ten zas začne behať a kolesá sa začnú hýbať. Bežte do miestnosti s kolesom a potiahnite znova páku. Brána sa otvorí.

Thara a Assil
Napravo od páky, ktorú ste práve potiahli, je závažie, ktoré je teraz dole. Na jednom z jeho lán je spružina (Spring), vezmite si ju. Brána sa zavrie a hru môže zachrániť už len hviezda súperiaceho tímu, no tá nikde nie je. Bežte do väzenia a dajte Gemotepovi pružinu, pomocou ktorej sa dostane z cely. Potom mu dajte ešte vašu mapu a on vám dá za odmenu svoju lyžicu (Spoon) a odíde. Vráťte sa znova do miestnosti s kolesom, kde ste vzali pružinu. Napravo od dverí je zvonec. Cinknite doň lyžicou a v hre je vyhlásený polčas.
Prejdite naľavo popri páke, ktorú ste predtým potiahli a prejdite dverami do skladu pod palácovou kuchyňou. Napravo si všimnite bielu mačku. Skúste ju chytiť a skočí do vreca. Tak si vezmite mačku vo vreci. (Cat in the Sack).
Prepnite sa na Tharu a opustite hľadisko, čo vám cez prestávku dovolia. Zájdite do kuchyne (cestu už poznáte), kde vás Olga v domnení, že ste nová pomocníčk,a zapriahne do roboty. Choďte k umývadlu a vezmite si vecheť na umývanie (Washrag) a použite ho na špinavé taniere, ktoré umyjete. Potom použite páku a presmerujete vodu do výťahu, čím mu opäť dodáte energiu. Prepnite sa na Assila, vbehnite do výťahu, potiahnite páku a vyvezte sa hore. Tam zaveste na hák visiaci vo výťahu mačku vo vreci. Zase sa prepnite na Tharu a otočte pákou uprostred na stĺpe pri stole, čím presuniete žeriav aj s hákom a mačkou do kuchyne. Tým odplašíte Olgu. Otvorte dvere výťahu a nastúpte k Assilovi. Zvezte sa spoločne dole do podzemia.

Tajné dvere
Ako Assil choďte opäť do väzenia a do Gemotepovej cely. Pozrite si porušenú stenu, ktorou sa chcel prekopať von. Spojte v inventári jedenáste prikázanie a okovy a demolačným zariadením, ktoré získate, rozbite stenu. Vstúpte do cely, kde minule držali Assila. Otvorte dvere a prejdite do kanála. V ňom choďte doľava a vstúpte do opustených katakomb. Tam narazíte na krokodíla, ktorého desíte v nočných morách a keď sa preberie a zbadá vás, utečie. Prejdite chodbou k vode, kde sa schoval krokodíl a po krokodílovi k dverám, ktorými vstúpte do strojovne. Postavte sa na drevený mostík a otvorí sa prechod pred vami a aj tajný prechod v miestnosti pod vami, ktorý predtým zakrývala tečúca voda. Ak odídete z miesta, kde stojíte, prechody sa opäť uzavrú, takže zostaňte tam a prepnite sa na Tharu. S ňou choďte do miestnosti pod Assilom (miestnosť rovno pred rázcestím) a prejdite dverami, ktoré ste odokryli.

Dostať Mosesa do hry
Tajný prechod vedie do šatne Nílskych Krokodílov, súperiaceho tímu faraónových Káhirských Faraónov. Tu je ich hviezda Moses, no je úplne mimo. Vyjdite dverami do veže a do susedných dverí, kde je tréner ich tímu. Zistíte, že faraón mu zakázal Mosesa nasadiť. Vyjdite do veže a choďte hore schodmi na hlavnú tribúnu. Tam sú vaši traja rebeli povzbudzujúci pri zápase a tancujúci pri bubne, čo privoláva pekné počasie. Nad nimi je predavač Bakshish, s ktorým ste tiež mali minule dočinenia. Skúste od neho kúpiť nejaké ovocie, no všetko stojí jednu striebornú mincu. Skúste opustiť tribúnu a uvidíte scénku, ako chce arabský veľvyslanec ovocie, ktoré mu Bakshish pôjde ochotne zaniesť, no vráti sa do stánku skôr, než by ste sa tam stihli dostať vy. Postavte sa s Tharou priamo k Bakshishovmu stánku.
Prepnite sa na Assila a zájdite do trónnej sály (cez sklad a kuchyňu) a tam vstúpte do VIP lóže. Z taniera vezmite ovocie a veľvyslanec si objedná ďalšie. Keď Bakshish odíde, ukradnite ako Thara z pultu jeho stánku melón. Vráťte sa do šatne a dajte melón Mosesovi, pripomenie mu hru a pobeží za trénerom, aby ho nechal hrať. Ten odmieta, keďže to faraón zakázal. Presvedčte trénera, aby ho poslal hrať. Súhlasí, no keď sa Moses rozbehne na ihrisko, objavia sa dvaja vrahovia, Blackeye a Tarok.

Posledná záchrana
Svetlo odrazilo svetelný lúč od bubna troch rebelov na VIP lóžu. Ako Assil vezmite tanier (Fruit Bowl), na ktorom bolo predtým ovocie a vráťte sa do trónnej sály. Tanier zaveste na držiak na zadnej strane trónu. Lúč svetla sa teraz odráža opäť na druhú stranu, na figúrku na hlavnej tribúne. Prepnite sa na Tharu a choďte naspäť na hlavnú tribúnu. V jej dolnej časti je krajčír. Povedzte mu, že je úplne slepý a ani len okuliare mu nepomôžu a tak vám ich dá (a zrazu zistí, že vidí). S okuliarmi choďte k Bakshishovmu stánku a použite ich na pravú sošku, na ktorú dopadá lúč svetla. Zbavíte sa vrahov a Moses môže nastúpiť do hry. Už len sledujte záver, prekecajte sa cez pár dialógov a vychutnajte si úplný záver.

Súvisiace hry Ankh: The Lost Treasures
Ankh 3: Battle of the Gods
Ankh: Reverse the Curse!



Diskusia Príspevkov: 0 Hodnotenie
672 hlasov

100
60
20

80
40
0
56
Pridať príspevok



| Návody | Autori |




© 99-2022 ABCgames.sk 
Facebook
 ABCgames.SK | CZ | E-shop hry |