HRYCHEATYTRAINERYNÁVODYPREKLADYCD OBALYWALLPAPERYSCREENSHOTYDOWNLOAD

OSTATNÉ
KALENDÁR
FÓRUM
FIRMY
TOP 10

KÚP SI HRU
UŽÍVATEĽ
Prihlásiť
Registrácia


Užívatelia
Hry v obchode
Zlacnené hry

ABCgames
Kontakt, RSS, Spolupráca
ŠTATISTIKY
Hry:
Cheaty:
Trainery:
Návody:
Preklady:
CD obaly:
Wallpapery:
Screenshoty:
Download:
21116
5455
5063
1438
1600
7336
6013
12851
1687

Online 17817 užívateľov

Návody > Gothic 2: Night Of The Raven


Zobrazení:87545
Autor návodu:Andrej Eperješi, ABCgames.sk

Úvod

Toto je návod na datadisk Night of the Raven. Je stručný, aby ste mali prehľad o tých častiach, ktoré tento datadisk pridáva, preto popisuje len tie časti a questy, ktoré neboli obsiahnuté v pôvodnej hre. Datadisk však ovplyvňuje aj niektoré pôvodné questy, aj rôzne hodnotenia (skúsenostné body, levely, ktoré možno dosiahnuť pri učení a podobne), tak ak si neviete rady s niečím iným v hre, pre tento prípad som spísal aj návod na Gothic 2: Gold Edition, ktorý popisuje kompletné prejdenie celej hry, aj vrátane datadisku.



Začiatok

Xardas vám povie, že čokoľvek z jeho veže sa vám bude zdať užitočné, tak si to môžete vziať. Takže do toho. Zo stolu pri ňom si vezmite Kamennú dosku (Stone Tablet) - toto je novinka datadisku. Po svete sú rozhodené rôzne Stone Tablet, ktoré vám prinesú rozličné bonusy. Jedine tie, ktoré sú označené ako Old Stone Tablet neposkytujú bonus a môžete ich nosiť Vatrasovi v meste Khorinis. Spýtajte sa na tú dosku Xardasa a povie vám čo o nej vie, aj keď toho veľa nie je (50 xp). Z poličky si vezmite Healign Potion a choďte ku krbu. Z naskladaného dreva pri krbe si vezmite jednu palicu, ktorá vám zo začiatku poslúži ako zbraň. Potom sa postavte čelom ku krbu a na jeho pravej strane stlačte tajný spínač, čím sa zdvihnú mreže v hale s Xardasom. Za nim si vezmite ďalší Healing Potion a pár vecí z truhlice (dva zvitky - Fireball, Liečba ľahkých zranení a nejaké zlato). Tiež si prečítajte knihu a čítajte aj ďalšie, na ktoré narazíte, začo získate aspoň pár skúseností (25 xp; celkovo je vo veži šesť kníh, čo je 150 xp). Pred odchodom sa ešte spýtajte Xardasa na lepšie vybavenie a povie vám o tajnom prechode do údolia pod jeho vežou. No to až za chvíľu. Vybehnite do hornej časti veže.
Hore máte na poličke Mana Essence a v druhej časti truhlicu. Kľúč od nej je na stole, tak si ju otvorte, vezmite si jej obsah (zlato, zvitok Svetla, 2 pakľúče a dýku) a prečítajte si tu pár kníh. Stále tu hore sa postavte čelom k miestnosti, v ktorej ste práve vyrabovali truhlicu. Naľavo je vchod do veže a pár plošín nad ním. Otočte sa tam a zoskočte na prvú plošinu pod vami (choďte tam bokom, aby ste dopadli na tú prvú pod vami; z tejto výšky pádom ďalej riskujete smrť). Z nej skočte na druhú pod ňou a prejdite smerom doľava, smerom za vežu. Tam na malom kúsku zeme je mŕtvola, ktorá má pri sebe pár vecí (Zvitky Ohnivý Šíp a Svetlo, Mana Essence).Vráťte sa na plošinu, z ktorej ste prišli a spustite sa po skalách až pred vchod do veže. Vráťte sa ním dovnútra, ešte treba preskúmať prízemie veže.
Tam si z poličiek vezmite fakle, dve fľaše vody a prázdnu laboratórnu fľašu. V truhlici máte fakľu, zlato a zvitky Fireball a Liečba ľahkých zranení. V susednej miestnosti si z lavíc poberte množstvo rastlín a tiež opasok Belt of Force (+5 Sila). Ešte si na zemi pri sudoch nájdite pár zakotúľaných mincí a vyjdite z veže von.
Vonku choďte ešte napravo a na malom kúsku zeme pri veži si vezmite pár liečivých rastlín (dajte si radšej pohľad z prvej osoby, keď chodíte cez neprehľadné oblasti, je to lepšie a tak sa tu aj skôr vyhnete pádu z útesu).



Cesta do mesta

Vydajte sa po ceste vedúcej od veže. Spomínate si, že Xardas hovoril niečo o tajnom prechode do údolia pod jeho vežou? Po krátkom úseku cesty uvidíte naľavo jazierko s vodopádmi. Zabite pri ňom goblina a nájdite vchod do jaskyne.Vstúpte do nej a po pár metroch sa cesta rozdvojuje. Choďte napravo, prejdite poniže na ďalšie rázcestie, na ktorom choďte doľava, tam je prechod do údolia pod Xardasovou vežou.
V údolí nájdete starého známeho menom Lester. Povie vám o tieňoch čo videl a o podozrení na drakov. Povedzte mu, že chcete ísť do Khorinisu a poradí vám spôsob, ako oklamať stráže, aby vás vpustili do mesta. Potom mu povedzte, aby o tom čo videl povedal Xardasovi, tak ho pošlite do jeho veže. Potom sa vráťte z údolia cez jaskyne, tak ako ste prišli, až naspäť k jazierku s vodopádmi. Tam sa vydajte ďalej po ceste.

1. Cavalorn´s Bandits
Poniže cesty stretnete pri ohnisku chlapíka menom Cavalorn, ďalší starý známy z kolónie. Spýtajte sa ho na jeho brnenie a povie vám, že patrí k mágom kruhu Vody. Zistite viac, to je ďalšia novinka v datadisku. Veľa vám toho nepovie, no odporučí vás za Vatrasom v meste Khorinis. Potom sa ho spýtajte, čo tu robí a povie vám, že ho okradli banditi. Ponúknite mu s nimi pomoc a on ju prijme. Posťažujte sa, že by ste potrebovali lepšiu výbavu a dostanete dva liečiace nápoje a dýku Wolf Knife. Ešte však nevoľte možnosť vyraziť spolu na banditov a ukončite rozhovor.
Vydajte sa cestou poniže sami a osloví vás sám bandita stojaci pri jaskyni. Spýta sa vás, odkiaľ prichádzate. Ak poviete, že od Xardasa, tak vás hneď napadne. Povedzte, že idete z hôr. Povie vám, že by sa s vami chceli stretnúť nejaký ľudia. Ak súhlasíte, že sa s nimi stretnete, tak choďte za ním do jaskyne - je to pasca a musíte bojovať s troma banditami. Takže sa nenechajte nahovoriť. Voľte zakaždým druhú možnosť odpovede a vykrúcajte sa a napokon mu povedzte, že ste trestanec z kolónie. Aj on je bývalý trestanec, takže k vám cíti istú spolupatričnosť, tak vám prezradí, že je to pasca, že niekto vyvešal po kraji plagáty s vašou podobizňou a vypísal na vás odmenu. Môžete si ten plagát vypýtať a dá vám ho. Tiež sa spýtajte na chlapa, čo ich najal a za 10 zlatých vám prezradí, že je to muž menom Dexter. Tým ste získali quest Wanted Notes and Bandits. Ak ste už prijali quest od Maletha z farmy poniže (The Bandits at Lobart´s Farm), tak mu povedzte, že prichádzate na žiadosť farmárov postarať sa o banditov, no jeho necháte odísť (50 xp). Vydá sa hore k ohnisku pri Cavalronovi. Ak ho necháte tak, tak sa navzájom napadnú a Cavalorn ho zabije. Ak mu chcete predsa zachrániť život tak ho oslovte ešte raz a povezte mu o Cavalornovi, čo ho vydesí a utečie poniže jaskyne (50 xp). (Môžete mu povedať obe správy v opačnom poradí, čo vám stále prinesie 100 xp a zároveň banditu pošlete za Cavalornom).
Teraz, keď ste hotoví s banditom pred jaskyňou sa vráťte za Cavalornom a povedzte mu, že sa do toho môžete pustiť. Vyrazí do jaskyne. Držte sa pri ňom a pomôžte mu zabiť vodcu banditov Braga a jedného z banditov. Nájdete pri nich dva listy. Jeden sa týka lovu na vás a druhý list je zapečatený. Cavalorn vás požiada, aby ste ho doručili Vatrasovi do mesta (ak ho otvoríte, dostanete pri odmene o 150 xp menej, no ak ste zvedaví, čo je v liste, save a load predsa existujú). Brago má tiež kľúč od truhlice tu v jaskyni, z ktorej si môžete vziať nejakú korisť. Keďže máte pre Cavalorna doručiť do mesta list, musíte sa do mesta nejako dostať, tak vám daruje 50 zlatých, aby ste si obstarali iné oblečenie a nevyzerali ako zlodej. Cavalorn vás odteraz môže naučiť Sneak a boj s lukom a jednoručnými zbraňami. Vráti sa naspäť k ohnisku, kde ste ho našli predtým, takže ak ho budete potrebovať, tam ho nájdete.

2a. The Man with the Eyepatch - časť prvá
Krátko pred mestom nájdete muža s páskou cez oko, Grega. Chce sa dostať do mesta, no nevie ako a tak vás požiada o pomoc. Kúpte si farmárske šaty od Lobarta (quest Lobart´s Work Clothes) a dajte ich Gregovi (môžete mu ich dať aj ak ste ich sami použili, aby ste oklamali stráže pri bráne) a on vám dá za odmenu 50 zlatých (100 xp). Potom sa presunie do mesta a viac sa s vami nemá o čom baviť. Keď však začnete questy pre Vatrasa (Where are the Missing People? a The Bandit´s Weapon Trader), tak sa s Gregom stretnete pred krčmou Dead Harpy, kde budete v queste pokračovať.

2b. The Man with the Eyepatch - časť druhá
S chlapíkom menom Greg ste sa stretli, keď ste išli do mesta Khorinis a dali ste mu farmárske šaty, aby sa v prestrojení dostal do mesta aj on. Potom, keď začnete plniť questy pre Vatrasa (Where are the Missing People? a The Bandit´s Weapon Trader), tak sa s Gregom stretnete pred krčmou Dead Harpy, kde budete v queste pokračovať. Tam vás automaticky osloví a povie, že zháňa zásoby, zlato a chlapíka, ktorého meno sa začína na "D". Ponúknite mu 10 zlatých. Pobavene ich odmietne, zlata má dosť, no je ukryté a požiada vás, aby ste mu ho pomohli získať, tak súhlaste. Choďte spolu s ním smerom k Onarovej farme a neďaleko jazera sa zastaví pred jaskyňou naľavo v skalách. Dá vám krompáč a pošle vás nájsť jeho poklad. V jaskyni sú goblini (ak ste tu prvýkrát a ak ich pobijete všetkých, tak ich prehľadajte a vezmite si od jedného z nich Valuable Statue of Innos - hodí sa pre iný quest). V jaskyni nájdite na zemi veľké X a použite naň krompáč. Vykopete mešec mincí. Vráťte sa pred jaskyňu a dajte mešec Gregovi (100 xp). Ten vám povie, že má ďalšie poklady, ktoré by ste mu mohli doniesť. Počká vás pred Onarovou farmou.
  • Na malom ostrove uprostred jazera s dvoma vodopádmi. To ani nemusíte hľadať. Jazero je niekoľko metrov od vás a vidíte, že z jeho zadnej strany sa doň vlievajú dva vodopády. Skočte do vody a doplávajte na malý ostrovček uprostred jazera, kde na mieste označenom X vykopte poklad.
  • Na vysokých pastvinách, hneď za farmou. Vráťte sa k taverne Dead Harpy a choďte odtiaľ cestou k priesmyku a dorazíte pod Bengarovu farmu. Choďte na ňu a hneď za budovou, neďaleko naskladaných krabíc je na zemi X, kde vykopte ďalší poklad.
  • Pri vodopádoch, vedľa vstupu do priesmyku Z Bengarovej farmy vidíte neďaleko dva vodopády. Na ich pravej strane je vstup do priesmyku strážený dvoma paladinmi. Na ľavej strane pri vodopáde je na zemi X, kde vykopte tretí poklad.
  • V záseku pod schodmi, ktoré vedú z polí farmár Bengara na polia Onara. Od Bengarovej farmy choďte popri skalnej stene a keď narazíte na schody, zbehnite nimi dole, kde je malý tábor banditov (pozrite si questy Where are the Missing People? a The Bandit´s Weapon Trader). Tu v rohu medzi stromami nájdete značku X, kde vykopte posledný poklad.
Potom zájdite na polia pred Onarovou farmou. Tam na rázcestí čaká Greg. Odovzdajte mu všetky veci čo ste našli (300 xp) a za odmenu vám dá 30 zlatých. Ešte mu môžete povedať (ak ste to už zistili), že chlapík, ktorého hľadá je Dexter a že sídli vo veži nad Onarovou farmou (50 xp).

3. How to Get Into the City of Khorinis
V rámci akéhokoľvek ďalšieho postupu sa musíte dostať do mesta, takže si zvoľte jeden z možných spôsobov.
  1. Podplaťte stráže pri bráne sumou 100 zlatých (0 xp).
  2. Použite priepustku od Canthara, ktorý posedáva pre Lobartovou farmou (0 xp).
  3. Ak ste si kúpili farmárske šaty v rámci questu Lobart´s Work Clothes, tak si ich oblečte a vydávajte sa za farmára, ktorý ide za kováčom (50 xp).
  4. Oklamte stráže, že zbierate rastliny pre alchymistu Constantina (quest Herbs for Constantino) a ukázať im 10 kusov z jedného druhu rastlín (100 xp). Odporúčam tento spôsob, získate najviac skúseností, plus ďalšie od Lestera neskôr.
4. Herbs for Constantino
Tento quest získate, keď sa stretnete s Lesterom v údolí pod Xardasovou vežou. Povie vám, že sa do mesta môžete dostať tak, že poviete strážam pri bráne, že zbierate vzácne rastliny pre alchymistu Constantina. Stráže nerozoznajú vzácne od obyčajných, no s hromadou rôznych rastlín vám na to neskočia, takže musíte mať aspoň 10 kusov z jedného druhu. Takže keď máte dostatok rastlín, stačí ich ukázať strážam, oklamať ich a dostanete sa do mesta (100 xp). Ak sa dostanete do mesta iným spôsobom, tento quest bude automaticky splnený.



Mesto Khorinis

V meste sa takmer nič nezmenilo a questy zostávajú pôvodné. Vašou hlavnou starosťou je dostať sa do hornej časti mesta a za Lordom Hagenom.
Pribudli nové možnosti, ako sa stať člnenom jednotlivých spolkov.

Paladini (Milícia)

The Simple Way to Militia
Pri rozhovore s Vatrasom, keď sa budete chcieť stať členom Kruhu Vody, tak vám dá dve úlohy a jednou z nich je doručiť vašu správu od Xardasa Hagenovi. Povedzte mu, že vás za ním nechcú pustiť a povie vám, aby ste vstúpili do jednej z troch frakcií, ktorých vplyv by vám mohol umožniť dostať sa k Hagenovi. Máte zájsť za Laresom do dokov, ktorý by vám mohol pomôcť. Zájdite za ním a povedzte mu, že chcete vstúpiť k milícii. Pošle vás za správcom zásob paladinov, ktorým je jeho známy Martin. Zájdite teda tu v dokoch na neďalekú plošinu s krabicami a oslovte tam Martina. Rozhodne sa vám dať šancu, no musíte sa preukázať. Niekto mu v noci kradne zásoby a nevie kto. Sľúbte, že ich túto noc postrážite a on povie, že pôjde do krčmy Pegleg. Prídite sem potom okolo polnoci a nájdete tu v prestrojení zlodeja menom Rengaru (už ste sa s ním mohli stretnúť v inom queste). Oslovte ho a chytíte ho pri čine (300 xp). Potom len oznámte Martinovy váš úspech (100 xp) a dá vám list s odporúčaním pre Lorda Andreho. Zájdite teda za Andrem, ukážte mu list a príjme vás do stráže.

Žoldnieri

The Simple way to the Mercenaries
Toto je len spôsob, ako si uľahčiť postup, nezabezpečí vám priamy vstup k žoldnierom. Aj tak budete musieť splniť questy Members of Mercenaries a Respect.
Pri rozhovore s Vatrasom, keď sa budete chcieť stať členom Kruhu Vody, tak vám dá dve úlohy a jednou z nich je doručiť vašu správu od Xardasa Hagenovi. Povedzte mu, že vás za ním nechcú pustiť a povie vám, aby ste vstúpili do jednej z troch frakcií, ktorých vplyv by vám mohol umožniť dostať sa k Hagenovi. Máte zájsť za Laresom do dokov, ktorý by vám mohol pomôcť. Zájdite za ním a povedzte mu, že chcete vstúpiť k žoldnierom. Pošle vás za Cordom, ktorý je tiež členom Kruhu Vody. Zájdite za ním na Onarovu farmu a oznámte mu, že chcete byť žoldnierom (100 xp). Potom mu povedzte, že viete, že je členom Kruhu vody a že vás posiela Lares. Spýta sa čo chcete, tak povedzte, že chcete, aby vám pomohol stať sa žoldnierom (nič iné nechcite). Pošle vás za Torlofom. Najprv však skočte za Leem, ktorý vás akceptuje, no musíte získať súhlas ostatných členov, tak vás aj on pošle za Torlofom. Torlof vám dá na výber jednu z dvoch úloh. Jednu si vyberte a choďte za Cordom. Povie vám, že ju za vás splní, ak mu pomôžete nájsť jeho spoločníka menom Patrick. Vydal sa do tábora Dextera, ktorý sídli v kopci nad farmou. Tam sa dostanete (alebo ste už aj boli) v rámci questov "Where are the Missing People?" a "The Wanted Notes and Bandits". Keď Dextera zabijete, tak to oznámte Cordovi (300 xp) a on za vás vybaví úlohu od Torlofa. No viac vám nepomôže.
Úlohu od Torlofa môžete tiež spraviť aj sami (pre pár skúseností naviac), no keď oznámite zabitie Dextera Cordovi, tak potom pri rozhovore Torlof spomenie, že vám Cord pomohol, nech je to ako chce. Ak to chcete spraviť po svojom, no zároveň získať skúsenosti od Corda, tak si vezmite od Torlofa úlohu Drive Away the Militia. Potom choďte za Cordom a pošle vás nájsť Patricka. Potom splňte úlohu pre Torlofa, získajte rešpekt a hlasy každého, koho sa dá a môžete sa stať rovno žoldnierom. Keď sa potom zastavíte za Cordom, už mu len za skúsenosti oznámte zabitie Dextera.

Mágovia Ohňa - Kláštor

The Simple Way to the Monastery
Pri rozhovore s Vatrasom, keď sa budete chcieť stať členom Kruhu Vody, tak vám dá dve úlohy a jednou z nich je doručiť vašu správu od Xardasa Hagenovi. Povedzte mu, že vás za ním nechcú pustiť a povie vám, aby ste vstúpili do jednej z troch frakcií, ktorých vplyv by vám mohol umožniť dostať sa k Hagenovi. Máte zájsť za Laresom do dokov, ktorý by vám mohol pomôcť. Zájdite za ním a povedzte mu, že chcete vstúpiť k mágom. Povie vám, že s tým by vám lepšie mohol pomôcť Vatras. Tak sa za ním vráťte a on vám povie, že v meste je jeden Mág Ohňa menom Daron. Stratila sa mu vzácna soška, tak o tom skúste niečo zistiť. Zájdite teda na trh a oslovte Darona. Popýtajte sa ho na to, čo robí v meste a spomeňte aj sošku. Povie vám, že mu ju ukradli goblini v okolí Olranovej taverny (Dead Harpy). (Inak, ak ste už splnili celý quest The Man With the Eyepatch, tak sošku už zrejme máte). Choďte teda k taverne a od nej dolu kopcom, smerom k Onarovej farme. Neďaleko jazierka, ktoré je naľavo máte napravo v skalách jaskyňu, v ktorej je pár goblinov. Pobite ich a u jedného z nich nájdete vzácnu sošku Innosa (Valuable Statue of Innos). S ňou sa vráťte sa Daronom. Ten vás s ňou pošle priamo do kláštora. Takže tam zájdite. Pred vstupom stojí novic Pedro. Ukážte mu sošku a povie, že zato nemusíte prinášať obetné dary novicov, no dnu vás pustí jedine, ak sa chcete stať novicom. Zrejme chcete, keď plníte tento quest, tak súhlaste a dá vám kľúč od brány (250 xp). Vnútri skočte za Goraxom a dajte mu sošku (300 xp). Keď budete neskôr opäť v meste, povedzte Daronovi, že ste sošku doručili (150 xp) a dá vám za odmenu 150 zlatých. Tak a ste u mágov.


Máte tu tiež 5 nových, vedľajších questov.

1. Joe
Joe bol už v pôvodnej hre a tu spravíte to isté čo predtým, no teraz to môžete spraviť ako quest. Spýtajte sa na trhu obchodníka Hakona na stratených ľudí a spomenie, že sa tu ponevieral chlapík, Joe, ktorý sa chcel dostať do jednej z veží a potom ho viac nik nevidel (50 xp). Musíte sa dostať do veže za Thorbenovým domom. Ukradnite kľúč, ktorý má Peck. Ten je buď v Red Lantern, alebo ak ste splnili úlohu pre milíciu, tak už je v barákoch. Vo veži je Heavy War Hammer (Dmg. 120, Str.req. 120) a Joe. Oslovte ho a quest je splnený (200 xp). Ihneď vyrazí do krčmy Pegleg v dokoch. Keď ho oslovíte tam, znova vám poďakuje. Ak ste člen gildy zlodejov a poznáte tajné znamenie, môžete mu ho ukázať a dá vám 5 lockpickov.
Ak ho zachránite z veže skôr, než prijmete quest, nič sa nedeje - skúsenosti máte aj tak, aj od neho, aj od Hakona, u ktorého sa vám quest potom zapíše rovno medzi splnené.

2. Trouble With the Militia
Na juhozápadnej strane dokov je na malej pláži, pri prechode k lode paladinov rybár Farim. Keď ho oslovíte, povie vám, že nemá veľkú náladu na debatu, pretože ho štve milícia. Popýtajte sa na to a povie vám, že mu členovia milície pravidelne zhabú ryby a jemu samému zostane málo. Ponúknite mu pomoc. Potom choďte na plošinu kúsok nad ním, kde majú paladini skald svojich zásob. Tie má na starosti strážca Martin. Oslovte ho a povedzte mu o Farimovy (50 xp). Sľúbi, že ak za ním príde, tak mu pomôže, ako bude môcť. Vráťte sa oznámiť Farimovy, čo ste pre neho vybavili (100 xp). Za odmenu vám dá Aquamarine.

3. Lucia
Keď budete v meste pátrať po stratených ľuďoch (Where are the missing people?), tak sa môžete zastaviť aj v nevestinci Red Lantern. Tam sa Bromora spýtajte, či sú všetky jeho dievčatá tam a spomenie, že sa jedno z nich stratilo. Je to Lucia. Oslovte Nadju, ktorá sa tu však s vami nechce zhovárať. Zaplaťte si teda za ňu o Bromora 50 zlatých a pôjde s vami hore do izby. Tam od nej môžete zistiť niečo o Lucii, napríklad, že sa stýkala s Thorbenovým učňom Elvrichom a potom si s ňou môžete trochu užiť - keď ste si to už zaplatili.
Keď sa neskôr dostanete v rámci questov "Where are the Missing People? a The Bandit´s Weapon Trader" k malému táboru banditov za Bengarovou farmou, nájdete tam zajatého Elvricha. Osloboďte ho a popýtajte sa ho na Luciu. Zistíte, že ju uniesli do iného tábora neďaleko Sekobovej farmy. Aj tam pôjdete v rámci spomínaných dvoch questov.
Choďte pod skaly severozápadne od Sekobovej farmy. Je to pod cestou vedúcou popod kláštor. Je tam malý tábor banditov, ktorých pobite. Tam nájdete u banditu Bromorovu zlatú čašu, medzi truhlicami list podpísaný Fernandom a v stane list na rozlúčku od Lucie.
Vráťte sa do mesta a ukážte list Elvrichovi (100 xp), no ten odmieta uveriť, že by ho Lucia takto opustila. Quest máte stále ako aktívny. Splníte ho, keď sa dostanete v Jharkendare do tábora banditov a tam si pohovoríte s Luciou o Khorinise a jej minulosti (100 xp), ktorú chce nechať za sebou.

4. Bromor´s Golden Dish
Keď budete v meste pátrať po stratených ľuďoch (Where are the missing people?), tak sa môžete zastaviť aj v nevestinci Red Lantern. Tam sa Bromora spýtajte, či sú všetky jeho dievčatá tam a spomenie, že sa jedno z nich stratilo. Je to Lucia. O ňu sa moc nezaujíma a keď sa budete vypytovať viac, tak zistíte, že ho naštvalo akurát to, že mu ukradla jeho zlatý podnos.
V rámci questov "Where are the Missing People? a The Bandit´s Weapon Trader" sa dostanete do malého tábora banditov za Sekobovou farmou. Je pod skalami severozápadne od Sekobovej farmy. Je to pod cestou vedúcou popod kláštor. Je tam malý tábor banditov, ktorých pobite. Tam nájdete u banditu Bromorovu zlatú čašu (Boromor´s Golden Bowl), medzi truhlicami list podpísaný Fernandom a v stane list na rozlúčku od Lucie.
Vráťte sa do mesta za Bromorom a dajte mu jeho čašu (200 xp). Ak si vypýtate odmenu, tak vám ten lakomec akurát umožní raz si užiť s Nadjou zadarmo.

5. Pirate Trade
Choďte na pláž, ktorá je tu severne od mesta. Skočte v dokoch do vody, plávajte popri vstupu do kanálov zlodejov a ďalej narazíte na pláž, na ktorej táborí Skip. Pomýli si vás s Baltramovým poslom.
Vráťte sa do mesta a oznámte Baltramovi, že viete, že obchoduje s pirátmi. Prizná sa, no ohradí sa, že im dodáva iba zásoby jedla výmenou za ich skvelý rum. Ponúknite sa, že za neho vybavíte túto dodávku a dá vám zásielku pre Skipa.
Zaneste tovar Skipovy (100 xp) a dá vám dve fľaše rumu. Tie zaneste Baltramovi (50 xp) a dá vám za námahu 10 zlatých. Tým vaša úloha poslíčka skončila.



Hlavnou náplňou datadisku sú však Mágovia Vody. Začínate s nimi v meste Khorinis, no úlohy pre nich plníte po celej oblasti.

Vodní Mágovia a Kruh vody

Od Cavalorna, ktorého ste stretli cestou od Xardasa ste sa mohli dozvedieť prvé, mlhavé informácie o Vodných mágoch. Keď ste splnili jeho quest Cavalorn´s Bandits, tak choďte do mesta odovzdať Vatrasovi list a tým započnete cestu za odhalením Vodných Mágov a členstvom v Kruhu Vody.

0. The Water Mages
Môžete zistiť, že Mágovia Vody udržiavajú rovnováhu, sú nasledovníkmi boha Adanosa a udržiavajú rovnováhu medzi chaosom Beliara a poriadkom Innosa. Kruh vody sú ľudia, ktorí pracujú pre Mágov Vody a Adanosa, tak ako Paladinovia boha Innosa pracujú pre Mágov Ohňa.
Vašim prvým kontaktom s mágmi je Vatras v meste Khorinis. Keď od neho prijmete úlohu The Bandits Weapon Trader, tak sa ho spýtajte, či má niečo, čo by vám pomohlo. Dá vám vzácny amulet Will-o´-the-wisp. Keď si ho nasadíte, objaví sa pri vás malá bludička, ktorá pre vás bude vyhľadávať zbrane. Ak sa vám náhodou stratí, stačí si zložiť a opäť nasadiť amulet a bude späť. Neskôr si ho môžete u Vodného Mága Riordiana vycvičiť (vylepšiť) na vyhľadávanie ďalších vecí.
Keď požiadate Vatrasa, aby vás prijal do Kruhu vody a získate od neho questy, ktoré musíte splniť, aby vám to umožnil a ukončíte rozhovor, tak vás ešte sám pozdrží a požiada vás, aby ste Laresovi v dokoch odniesli ornament, ktorý má doručiť ostatným Mágom.
Zájdite za ním do dokov a dajte mu ho. Začne šomrať, že nemôže opustiť svoje stanovisko. Ponúknite sa, že ho odnesiete miesto neho. To odmietne, no navrhne vám, že ho môžete zaniesť spolu, no zatiaľ stále nemôže odísť. Spýtajte sa ho, čo má spoločné s Vatrasom a zistí, že viete o Kruhu Vody. Potom sa ho spýtajte, čo robí v prístave a teraz vám už bez problémov povie pravdu - dozerá na prístav, kde zmizlo najviac ľudí. Dá vám svoj prsteň, ktorý keď si nasadíte, tak vás ostatní členovia Kruhu Vody spoznajú (keď vás k sebe prijmú, dostanete svoj prsteň, tak tento budete môcť Laresovi vrátiť) a požiada vás, aby ste našli ďalšieho člena Kruhu, ktorý by sa postaral o prístav, kým by on odniesol ornament. Tým získate quest Relief for Lares.
Keď splníte quest Relief for Lares, tak sa za ním vráťte do dokov a oznámte mu, že Baltram za neho nájde náhradu. Teraz je ochotný opustiť svoje miesto. Takže mu povedzte, aby ste sa vydali za mágmi. Pôjdete dlhou cestou do severozápadného rohu oblasti. Odprevadí vás až tam, do údolia k pyramídam, uprostred ktorého sú vykopávky. Tam vám dá ornament od Vatrasa s tým, že ho máte sami doručiť Saturasovi. Ona sa musí vrátiť do mesta. Okolie si môžete obzrieť neskôr, je tu pár zaujímavostí. Takže vstúpte do diery v zemi a pokračujte chodbami, v ktorých je pár slabších nepriateľov, až nájdete Saturasa. Ten je na vás naštvaný, za to, že ste zničili ich zásobu magickej rudy. Pohovorte si s ním, aby ste zistili nové informácie a po rozhovore vám povie, aby ste mu poslali Riordiana (quest Riordian). Je v susednej chodbe, tak mu ho pošlite a tiež sa od neho podozvedajte, čo sa dá. Pokračujte ďalej a v poslednej hale nájdete zvyšných Vodných Mágov. Pohovorte si s nimi a prijmite ďalšie questy. Najmä si pohovorte s Nefariusom, dajte mu ornament od Laresa a prijmite jeho quest The Portal. Keď splníte quest The Portal a zároveň teda aj quest The "Ring of Water". Keď sa teda stanete členom Kruhu Vody, dá vám Vatras list pre Saturasa, ktorý mu doneste (nemôžete mu ho dať skôr, než sa spoja všetky ornamenty v queste The Portal, no to už ste zrejme spravili). Oznámte teda Saturasovi, že ste člen Kruhu a pýtajte si prsteň. Dajte mu list od Vatrasa (100 xp za neotvorený, 0 xp za otvorený) a dá vám prsteň. Všetci mágovia sa zhromaždia pri portáli. Na ľavej strane je otvor, do ktorého zasuňte kľúč a portál sa otvorí. Keď ním prejdete, dostanete sa do novej oblasti Jharkendar. Tam však zatiaľ ešte nechoďte, kľudne si to nechajte až na neskôr.

0.1. Riordian
Keď stretnete Saturasa a pohovoríte si s ním, tak vám povie, aby ste za ním poslali mága Riordiana. Ten je v susednej chodbe. Stačí mu povedať, že ho zháňa Saturas a vydá sa za ním (50 xp).

1. The "Ring of Water"
Na začiatku hry ste sa stretli s Cavalornom, pre ktorého ste mohli splniť úlohu Cavalorn´s Bandits. U banditov ste našli list a Cavalorn vás požiada, aby ste ho doručili Vatrasovi v meste. V Khorinise teda oslovte Vatrasa a dajte mu list (50 xp - ak ste ho otvorili, 200 xp - ak ste ho neotvorili). Spýta sa vás, odkiaľ ho máte, môžete povedať, že ste ho našli u banditov (0 xp), alebo rovnako pravdivo, no presnejšie, že od Cavalorna (200 xp). Keď sa potom vrátite za Cavalronom, tak mu oznámte, že ste list doručili (50 xp).
Už viete niečo o Vodných mágoch od Cavalorna a Vatrasa, tak povedzte Vatrasovi, že sa chcete stať členom Kruhu Vody (Ring of Water). Ten sa vás spýta, čo ste zač. Odpovedajte mu pravdivo, inak odhalí že nehovoríte pravdu. To znamená, povedzte mu najprv o drakoch, že to viete od Xardasa a že ste bývalý trestanec (former convict).
Prijať vás do kruhu môžete jedine člen Vodných Mágov. Vatras vám povie, že vás prijme, ak sa osvedčíte veľkým skutkom pre dobro. To, že ste porazili Sleepera a oslobodili ľudí spod Bariéry, mu nestačí, tak vám dá úlohu Where are the Missing People?. Musíte teda zistiť, kam sa strácajú ľudia z mesta a okolia. Druhou úlohou je splniť vaše poslanie od Xardasa, musíte teda doručiť jeho správu Lordovi Hagenovi. To tu popisovať nebudem, stačí sa stať členom Mágov Ohňa, Žoldnierov, alebo Mestskej stráže - získať prístup k Hagenovi a porozprávať sa s ním, čím zároveň ukončíte prvú Kapitolu (popísané na konci pri popise jednotlivých gíld).
Keď s ním dohovoríte, požiada vás ešte o láskavosť, zaniesť Laresovi v dokoch ornament, ktorý má niekam doručiť.
Keď splníte úlohu "Where ar the Missing People?" a odovzdáte správu od Xardasa Lordovi Hagenovi (čím ste sa presunuli do druhej kapitoly), tak sa vráťte za Vatrasom a povedzte mu, že ste pripravený vstúpiť do Kruhu Vody a on vás prijme (400 xp). Dostanete vlastný prsteň Kruhu Vody. Pošle vás do taverny Dead Harpy, kde sa má Kruh stretnúť. Skočte ešte za Laresom vrátiť mu jeho prsteň a pochváliť sa, že ste členom (100 xp).
Potom choďte do taverny Dead Harpy a oslovte Orlana a spýtajte sa na stretnutie (100 xp). Povie vám, že práve začína a pôjde do zadnej časti. Choďte tam a dorazia aj ďalší členovia Kruhu, tak sa aspoň zoznámite. Keď sú všetci, oslovte Laresa (100 xp) a ten vás oficiálne privíta a daruje vám brnenie Kruhu (Armor of the Ring of Water). Spýtajte sa ho ešte na zbraň a dá vám ich typickú palicu (Ring of Water Quarterstaff/ Dmg. 60, Str.req. 30), no povie vám, že môžete používať ľubovoľnú zbraň. Ak nemáte viac otázok, stretnutie končí a Lares vás pošle za Vatrasom.
Tak sa vráťte do mesta za Vatrasom (100 xp) a ten má pre vás prvú úlohu ako pre člena Kruhu Vody. Máte zistiť, prečo Raven unáša ľudí z ostrova (quest Raven´s Slave - splníte podstatne neskôr). Tiež vám dá list pre Saturasa, v ktorom sa za vás zaručí. Tým je tento quest splnený.

2. Where are the Missing People?
O stratených ľuďoch ste sa mohli dozvedieť už predtým rozhovormi po meste a tiež to získať ako quest, no hlavným aktérom je Vatras, ktorý vám sľúbi, že vás prijme do Kruhu Vody, pokiaľ vyriešite túto záhadu. Poradí vám začať vyšetrovanie v dokoch, kde zmizlo najviac ľudí. Od Laresa zistíte, že sa stratil rybár William.
Zájdite južnejšie na malú pláž pri paladinoch a tam je rybár Farim. Ten vám povie, že jeho priateľ William sa zaplietol s divnými týpkami, s ktorými sa stretával na pláži severne od mesta. Rovno vám poviem, že táto informácia je podstatná. Taktiež, ak ste člen gildy zlodejov, tak sa môžete spýtať Cassie na stratených ľudí a tiež vám poradí ísť sa pozrieť na túto pláž. Tam nájdete piráta menom Skip - ten vás odporučí priamo na miesto, kde zistíte, o čo ide, no zatiaľ popíšem ostatné informácie o hľadaní stratených ľudí.
Tiež sa môžete pozhovárať o stratených ľuďoch v nevestinci s Bromorom a Nadjou, no získate len questy Lucia a Bromor´s Golden Dish.
Inak môžete zájsť klasicky za krčmárom Kardifom a kúpiť si informácie o stratených ľuďoch a odporučí vás za Coragonom a Halvorom. Halvor je tu obchodník s rybami a povie vám teóriu o tom, že keď chýba posádka na loď a nie sú dobrovoľníci, tak je zvykom proste niekoho odniesť. Odporučí vás za robotníkmi v dokoch. Tí pracujú pre Garvella a od toho môžete zistiť, že sa mu nedarí dokončiť jeho loď pre množstvo problémov a ešte mu aj zmizol jeden zamestnanec. Od Coragona nezistíte nič podstatné, akurát vás odporučí za Thorbenom, s ktorým ste sa už mohli baviť o jeho učňovi a za Hakonom, od ktorého môžete pri stratených ľuďoch získať quest Joe.
Treba pátrať aj mimo mesta, takže sa vydajte na farmy. Na Akilovej farme zistíte od Akila, že aj jemu sa stratili dvaja pomocníci Tonek a Telborn (50 xp). Zájdite na Bengarovu farmu, pri prechode do Valley of Mines, spýtajte sa na stratených ľudí a povie, že mu zmizol zamestnanec menom Pardos (50 xp). Spýtajte sa ho na to ďalej a povie vám o banditoch, ktorí sú neďaleko pod jeho farmou, dostanete sa tam schodmi v skalách. Zbehnite tam, pobite ich a v stane zachránite Elvricha. Popýtajte sa ho na všetko, čo sa dá a dozviete sa o ďalšom tábore banditov za Sekobovou farmou, kam pravdepodobne odviezli aj jeho dievča Luciu. Keď sa neskôr vrátite do mesta, choďte za Thorbenom a dá vám za záchranu Elvricha 200 zlatých.
Na Sekobovej farme sa môžete spýtať na banditov Balthazara a povie vám, že ich videl, ako nesú poriadny náklad a vlečú so sebou aj nejakú ženu (50 xp). Choďte pod skaly severozápadne od Sekobovej farmy. Je to pod cestou vedúcou popod kláštor. Je tam malý tábor banditov, ktorých pobite. Tam nájdete u banditu Bromorovu zlatú čašu, medzi truhlicami list podpísaný Fernandom a v stane list na rozlúčku od Lucie. Vráťte sa do mesta a pokecajte s Thorbenom, a zachránenému Elvrichovi ukážte list od Lucie.
Teraz konečne choďte na pláž, kam ste od začiatku smerovali. Je to severne od mesta. Skočte v dokoch do vody, plávajte popri vstupe do kanálov zlodejov a ďalej narazíte na pláž, na ktorej táborí Skip. Pomýli si vás s Baltramovým poslom. Spýtajte sa ho na stratených ľudí, že si ľudia v meste myslia, že sú za tým piráti. Ohradí sa, že nie je otrokár a prezradí vám, že za tým stoja banditi. Pýtajte sa ďalej a ak máte so sebou mapu oblasti, tak vám do nej zaznačí, kde sa nachádza ich sídlo a tiež prezradí, že ich vodca je Dexter.
Choďte oznámiť Vatrasovi, čo ste zatiaľ zistili (400 xp - ak by ste už našli Dextera a potom prišli za Vatrasom, dostanete xp za splnenie questu, ale nie týchto štyristo).
Choďte na Onarovu farmu. Južne od nej môžete za jasného počasia vidieť na kopci v diaľke vežu. Od Pepeho, ktorý pasie ovce, je poniže úzka cesta vedúca do kopcov. Dovedie vás k veži, pri ktorej sú banditi a za ňou je kamenný most, vedúci k druhej veži. Na moste vás zastaví strážca, ktorý sa vás spýta, čo tu chcete. Odpoviete, že sa chcete stretnúť s vodcom. Spýta sa na jeho meno. Už viete, že je to Dexter, tak to povedzte. Potom vás pustí. (Inak zaútočí). Vojdite do druhej veže, tam je Dexter, ktorý vás osloví. Zistíte, že pracuje pre Ravena. Môžete mu povedať, že ho hľadá Greg (50 xp). Inak sa popýtajte, na čo sa dá. Povie vám, že je najatý, aby vás zabil, no keďže sa vďaka vám dostal z kolónie, tak vám dá poslednú šancu stratiť sa a ak sa ešte raz ukážete, tak vás zabije. Po rozhovore ho oslovte ešte raz a zaútočí. Potom pobite aj banditov vonku. Ponáhľajte sa, nech ich všetkých nepobije Greg, ktorý sa tu ukázal (ak ste sa s ním zhovárali predtým pri taverne), pretože za tých, čo zabije on, nemáte skúsenosti. Po boji si vezmite z Dexterovho tela list a prečítajte si ho. Oslovte Grega (50 xp) a dajte mu ten list prečítať. Je mrzutý, pretože dúfal, že sa vďaka Dextrovi dostane preč, no z toho nič nebude. Ak ste sa stretli na pláži s pirátom Skipom, tak mu o tom povedzte (50 xp). Na pláži zas môžete Skipovi spomenúť Grega (50 xp).
Potom sa vráťte do mesta. Oznámte Vatrasovi, čo ste zistili (400 xp) a ukončíte tým tento quest.

3. Relief For Lares
Vatras vás pošle s tajomným ornamentom za Laresom v dokoch. Ten vám povie, že nemôže odísť. Dá vám svoj prsteň, ktorý keď si nasadíte, tak vás ostatní členovia Kruhu Vody spoznajú (keď vás k sebe prijmú, dostanete svoj prsteň, tak tento budete môcť Laresovi vrátiť) a požiada vás, aby ste našli ďalšieho člena Kruhu, ktorý by sa postaral o prístav, kým by on odniesol ornament. Ďalší člen by mal byť na trhu, no on nevie, kto by to mohol byť. Nasaďte si teda prsteň a vydajte sa na trh hľadať správneho človeka. Je to Beltram. Keď máte nasadený prsteň, tak ho oslovte a hneď automaticky prebehne rozhovor o tom, že Lares potrebuje vystriedať (50 xp). Potom sa vráťte za Laresom mu to oznámiť a je ochotný sa s vami vydať z mesta.

4. The Bandits Weapon Trader
Popýtajte sa Vatrasa na to, čo robia Vodní Mágovia a popri inom spomenie, že aj bojujú s banditami. Majú podozrenie, že niekto z mesta im predáva zbrane, tak vám navrhne, aby ste to vyriešili a získate tento quest. Povie vám, že vyšetrovanie má na starosti strážca Martin, ktorého nájdete pri zásobách paladinov v dokoch. Zájdite za Martinom a zistite, čo o tom vie. Povie vám, že za tým zrejme stojí niekto vplyvný z hornej časti mesta. Niečo môžete zistiť aj od Erola (50 xp), ktorý je buď pod mostom na ceste do taverny Dead Harpy, alebo, ak ste splnili jeho quest, tak vo svojom zrube pri jazere neďaleko polí Onarovej farmy. Taktiež zájdite na Bengarovu farmu, ktorá je pri prechode do Valley of Mines a pohovorte si tam s Bengarom. Povie vám o tom, že mu zmizol zamestnanec a zrejme ho uniesli banditi, ktorí sú poniže jeho farmy, dá sa tam dostať po schodoch medzi skalami. Spýtajte sa ho, či neniesli nejaké väčšie zásoby zbraní a potvrdí, že áno (50 xp).
Zbehnite teda tam dole a pobite banditov. V stane zachránite Elvricha, ktorého uniesli. Vyspovedajte ho, na všetky témy, aké sa dajú a aj na dodávku zbraní (50 xp) a dozviete sa o ďalšom úkryte banditov za Sekobovou farmou. Než odídete, nezabudnite pobrať zbrane banditov, na ktorých je vyryté písmeno "F". Taktiež ich prezrite a jeden má pri sebe prsteň (Engraved Ring: Overseas - Trader Guild Araxos).
Na Sekobovej farme sa môžete spýtať na banditov Balthazara a povie vám, že ich videl, ako nesú poriadny náklad a vlečú so sebou aj nejakú ženu (50 xp). Choďte pod skaly severozápadne od Sekobovej farmy. Je to pod cestou vedúcou popod kláštor. Je tam malý tábor banditov, ktorých pobite. Tam nájdete u banditu Bromorovu zlatú čašu, medzi truhlicami list o dodávke zbraní pre banditov podpísaný Fernandom a v stane list na rozlúčku od Lucie. Takže teraz máte až tri dôkazy: prsteň, meč s vyrytým písmenom F a listinu podpísanú Fernandom.
Vráťte sa do mesta. Môžete zájsť za Fernandom a povedať mu, že ste ho odhalili (100 xp). Navrhne vám, aby ste ho neprezradili. Ponúkne vám úplatok 200 zlatých a prsteň Ring of Wooden Skin (Arrow Protection 3). Ak úplatok prijmete (50 xp), veci sú vaše, no dáte mu dôkazy, ktoré ste získali. Quest je stále aktívny a neviem, ako ho dokončiť (aspoň v rámci 1. a 2. kapitoly, nechcelo sa mi to zisťovať na dlho.) No je tu spôsob, ako získať úplatok, aj splniť quest. Na to, aby sa vám Fernando priznal, vám stačí jediný dôkaz. Mečov s vyrytým F ste našli určite viacero, tak si aspoň jeden nechajte v inventári. Ostatné meče, list aj prsteň, dajte niekam do truhlice. Oslovte Fernanda, usvedčte ho, dajte mu meč a vezmite si úplatok. Potom si vezmite z truhlice naspäť vaše veci a choďte ho udať (nečestné, ale nečestný bol aj on).
Zájdite za Martinom a ukážte mu všetky tri dôkazy (meč s vyrytým F, list a prsteň) a on uzná, že to stačí na usvedčenie Fernanda (200 xp). Ešte vám povie, aby ste to oznámili Vatrasovi. Tak mu oznámte, čo ste zistili a úloha je splnená (200 xp).
- K tejto úlohe mám jednu poznámku: Ak Fernanda nedáte zatknúť, tak hneď na začiatku druhej kapitoly od neho získate quest (ale ani sa s ním o dodávkach pre banditov nerozprávajte, ani neberte úplatok) Fernando´s Business. Jeho splnenie je úplne jednoduché, prakticky sa splní sám pri plnení iných questov. Takže si môžete počkať do konca druhej kapitoly a splniť jeho quest. Potom ho môžete kľudne udať tak, ako popisujem vyššie.

5. The Teleporter Stones
Keď sa dostanete do vykopávok Vodných Mágov, tak si pohovorte s Merdarionom a povie vám o kamenných teleportoch, ktoré tu objavili, no obávajú sa ich použiť. Povedzte, že to skúsite a dá vám kľúč od miestnosti s teleportom. Choďte do chodby pred hlavnou halou s teleportom a v nej si otvorte Merdarionovým kľúčom dvere v stene. Za nimi nájdete truhlicu (ľ,p,p,ľ,p,p,ľ) a teleport. Nastúpte naň a prenesie vás do jaskyne kúsok od mesta, v ktorej je aj truhlica (ľ,p,p,ľ,p). Pozor, v jaskyni je Ork Bojovník. Buď ho zabite, alebo odlákajte k strážam pri bráne. Potom vstúpte do teleportu znovu. Objavíte sa pred zamknutými dverami kúsok od taverny Dead Harpy. Choďte do taverny a oslovte hostinského Orlana. Ak ste ho ešte nenechali spoznať, že patríte ku Kruhu vody, tak to spravte (máte prsteň od Laresa, alebo ak ste si túto úlohu nechali na neskôr, tak už aj svoj). Spýtajte sa ho potom na teleport a povie vám, kde je a že je z bezpečnostných dôvodov uzamknutý. Vypýtajte si kľúč a dá vám ho. Vráťte sa teda na miesto, kde ste sa objavili a otvorte si kľúčom dvere. Za nimi je posledný teleport. Stúpte naň a prenesie vás naspäť do ruín, v ktorých sú Vodní mágovia. Tým ste zistili celý kolobeh teleportov (200 xp). Ešte skočte oznámiť Merdarionovi, že teleporty fungujú (50 xp).

6. The Portal
U Vodných mágov si pohovorte s Nefariusom, keď mu odovzdáte ornament od Laresa. Povie vám, že portál, ktorý študujú, sa dá otvoriť len kľúčom, ktorý bol rozlomený na štyri úlomky. Jeden ste mu práve doniesli. Ešte potrebuje tri ďalšie, tak mu ich máte nájsť. Dá vám mapu oblasti, na ktorej sú zaznačené všetky tri kamenné kruhy. Každý takýto kruh tvoria tri časti dvoch zvislých stĺpov, ktoré zakrýva jeden vodorovný. Na každej jednej tejto časti je tlačidlo, takže každý kruh má tri tlačidlá. Všetky ich musíte obehnúť.
Choďte najprv na Onarovu farmu, tam je prvý kruh. Stlačte všetky tri tlačidlá a objaví sa Stone Sentinel. Zabite ho (môžete ho odlákať k farmárom, aby vám pomohli) a vezmite si z jeho pozostatkov ornament.
Druhý kruh je na severe za Akilovou farmou. Ak sa necítite na to ísť tam osamote, tak choďte do dokov za Laresom a poproste ho, aby vám robil spoločnosť. Súhlasí a odprevadí vás až ku kruhu. Tam opäť stlačte tri tlačidlá, objaví sa Stone Sentinel, tak ho zabite. Z jeho pozostatkov si vezmite ornament. Potom Lares odíde.
Tretí kruh je za Lobartovou farmou. Choďte tam. Pri kruhu už čaká Cavalorn. Stlačte všetky tri tlačidlá, zem sa zatrasie, no nič sa nestane. Oslovte Cavalorna a povie vám, že počul od farmárov, že tu už niekto bol a našiel niečo, čo odniesli k Lordovi Hagenovi. Povie vám, že pôjde do mesta a vy máte získať ten ornament, jemu sa do hornej časti mesta nechce.
Aby ste sa dostali k Hagenovi, musíte byť členom jednej z troch frakcií (Mág ohňa, Žoldnier, Paladin). Porozprávať sa s ním je zároveň aj cieľom pre ukončenie prvej kapitoly. Keď sa k nemu dostanete, tak sa ho spýtajte na ornament. Povie vám, že je pre nich bezcenný a dá vám ho (50 xp). Vonku pri Vatrasovi môžete povedať Cavalornovi, že ste ornament získali (50 xp).
Vráťte sa k mágom a dajte Nefariusovi všetky tri ornamenty (1000 xp), za čo sa vám odmení 500 zlatými. Choďte s ním k oltáru, na ktorom ich všetci Vodní Mágovia svojimi silami spoja. Buďte pri ňom a po obrade vás sám osloví. Povie vám, že kľúč je hotový a máte si ho pýtať od Saturasa.
Ten vám ho však nedá, kým nie ste členom Kruhu Vody, teda kým mu Vatras nepotvrdí, že sa vám dá veriť. No keďže ste už boli u Hagena, zrejme ste mu oznámili, čo treba a tak aj prešli do druhej kapitoly, v ktorej sa môžete stať členom Kruhu Vody, takže tento odstavček je zrejme bezpredmetný. Keď ste členom Kruhu Vody, doneste Saturasovi list od Vatrasa a ten vám dá kľúč od Portálu. Všetci mágovia sa zhromaždia pri portáli. Na ľavej strane je otvor, do ktorého zasuňte kľúč a portál sa otvorí. Keď ním prejdete, dostanete sa do novej oblasti Jharkendar. Tam však zatiaľ ešte nechoďte, kľudne si to nechajte až na neskôr.


Zaujímavosti

Myxir
Ten vás môže naučiť ovládať jazyk Budovateľov. Najprv jazyk plebejcov, potom jazyk bojovníkov a napokon jazyk kňazov. To vám umožní čítať obsah kamenných tabúľ (Stone Tablets) a tiež z niektorých z nich získavať bonusy.

Riordian
Môže vám trénovať will-o´-the-wisp, aby bolo schopné hľadať aj ďalšie predmety.



Keď sa stanete členom Kruhu Vody a splníte úlohy pre vodných mágov, tak po prechode do druhej kapitoly môžete kedykoľvek vstúpiť do novej oblasti Jharkendar.

JHARKENDAR

Keď ste sa stali členom Kruhu Vody a splnili ste úlohy pre Vodných Mágov, tak to skončilo tým, že ste získali kľúč od portálu. Portál ste mohli otvoriť a prejsť ním. Je jedno, či to spravíte hneď na začiatku druhej kapitoly, alebo až neskôr, keď sa na to budete cítiť. Každopádne, keď budete pripravený, otvorte portál a prejdite ním. Objavíte sa v podobnej stavbe, v akej ste do portálu vstúpili. Vyjdite ňou von a uvidíte, že ste niekde úplne inde.
Hneď ako vyjdete von, osloví vás Saturas a povie vám, že sem dorazili už pred pár dňami. Už sa o vás začínali báť. V stručnosti vás oboznámi so situáciou. Raven sa pokúša dostať do Adanosovho chrámu. Oni zostanú tu, študovať pozostatky rasy Budovateľov, a pokúsia sa nájsť niečo, čo by vám pomohlo. Vy zatiaľ máte zabiť Ravena, zozbierať staré relikvie, nájsť a a zachrániť otrokov. Maličkosť. Spýtajte sa na stratených ľudí a povie vám, že neďaleko našli telo rybára z Khorinisu. Tiež spomenie, že už poslali na prieskum jedného zo svojich ľudí, no nevrátil sa. Aby ste sa dostali k Ravenovi, musíte do jeho tábora banditov a Saturas vám poradí, aby ste si zohnali brnenie banditov.
S Nefariusom si môžete pohovoriť o portáli a tiež vám povie, čo zatiaľ zistili o tomto mieste, prečo boli Budovatelia zničení. S Myxirom si môžete pohovoriť o duchoch. Riordian vám povie niečo o celej oblasti a od Cronosa si mimo iného kúpte mapu oblasti. Ešte sa môžete pozhovárať s Merdarionom o teleportoch a prijať jeho quest.
Naľavo je budova, na ktorej väčšinou postáva Saturas. V nej máte základné vybavenie, posteľ, alchymistický stolček a stolík na výrobu rún.

Vydajte sa dole cestou na východ. Po pravej strane budú zrúcaniny, tak ich choďte preskúmať. V nich nájdete mŕtvolu rybára Williama. Prehľadajte ho a vezmite si od neho list. Za touto budovou je ešte jedna, v ktorej nájdete Healers Ring.
Vráťte sa k mágom do centra oblasti. Choďte cestou z centra na juh. Po krátkej trase narazíte na rázcestie. Pokračujte na juh k mostu a za ním hore kopcom. Tu narazíte na hromadu Snapperov a dokonca na jedného Trolla. Pokračujte cestou ku goblinom. Z ich truhlice si môžete vziať Silver Necklace (ľ,p,ľ,p,ľ). Za zrúcaninou je Gregovo "Xko". Pokračujte cestou dole a dorazíte k priepasti. Cesta pokračuje doprava. Choďte najprv doľava po úzkej rímse nad priepasťou. Na jej konci je jaskyňa. V nej okrem goblinov je truhla (ľ,ľ,ľ,p,kp,p,) v ktorej je pár vecí a pár cenností je aj ďalej v jaskyni. Vráťte sa na cestu. Všimnite si po ľavej strane za priepasťou pár zrúcanín. Ak sa tam chcete dostať, tak vybehnite hore na kopce, kde bolo tých pár goblinov a skočte z kopca na časť mosta trčiacej z druhej strany. Zospodu by ste tam nedoskočili. Naspäť poza priepasť sa dostanete, ak máte vysoké Dexterity a ďaleké skoky, alebo sa premeníte zvitkom na nejaké zviera, čo ďaleko doskočí a skočíte naspäť. Tu na tejto druhej strane priepasti máte mimo množstva rastliniek tiež Black Ore, magický luk a pár šípov do neho, otvorenú a zatvorenú truhlicu (p,p,ľ,p,p,p,ľ,ľ) v ktorých je uhlie, akvamarín Ruby Blade (Dmg. 100, Str.req. 90) a pár ďalších drobností. Tiež sa tu nachádza Gregovo "Xko".
Vráťte sa potom na cestu a pokračujte na jej koniec, kde je chrám so zombíkmi. Zbavte sa ich a prezrite si v ňom truhlice. V jednej z nich nájdete Purple Stone Tablet.
Vráťte sa cestou, tak ako ste prišli, až na rázcestie pred mostom a choďte na druhú stranu, teda na západ. Tam je pár orkov, ktorých pobite a prejdite za nimi mostom. Za mostom je malý zrub, v ktorom žije pustovník (ak to tu skúmate neskôr a už máte banditské brnenie, tak ho nemajte na sebe, inak na vás zaútočí). Pohovorte si s ním a zistíte, že sem odišiel, aby mal pokoj od ľudí. Je sebestačný, nič nepotrebuje, akurát si sám nevie zhotoviť šaty. Darujte mu nejaké (je jedno aké, či nejaké brnenie, alebo šaty, ak ste vybrali Matteov sklad) a on vám dá za odmenu Old Stone Tablet a Stone Tablet of Dexerity III (200 xp). Oproti nemu je teleport, tak ho aktivujte. Zbehnite kúsok poniže jeho zrubu (nie po ceste), medzi dva vysoké stromy. Od nich vedie prírodný most do malej jaskyne, kde je socha Beliara a truhlica (ľ,ľ,p,p,ľ,p). Vráťte sa k zrubu.
Choďte cestou popri teleporte, teda cestou na juh. Cesta vás dovedie až k chrámu. Pri ňom je aj Gregovo "Xko". V chráme pobite hromadu Minecrawlerov. Nájdete tu truhlicu, v ktorej je Blue Stone Tablet. Vráťte sa k mágom.



A. Mágovia

1. The Sunken City
Pri rozhovore s Nefariusom sa spýtajte, čo tu možno objaviť a on vás pošle za Saturasom, nech vám povie o zničenom meste. Choďte teda za Saturasom, spomeňte rozhovor s Nefariusom a on vám k tomu niečo povie (100 xp).

2. The Vanguard of the Water Mages
Pri prvom rozhovore Saturas spomenul, že už poslali na prieskum jedného zo svojich ľudí menom Lance, no nevrátil sa. Pohovorte si o tom viac. Potom choďte na východ, dolu po ceste k močiaru. Pri močiari, keď budete neďaleko mosta, za ktorým už sú banditi, tak napravo v kríkoch nájdete Lanceovu mŕtvolu. Prezrite ju a vezmite si od nej najmä jeho prsteň Kruhu Vody. Vráťte sa za Saturasom a povedzte mu, že Lance je mŕtvy (100 xp) a tiež mu dajte jeho prsteň (200 xp).

3. The Power of the Focus Stone
Pohovorte si s Merdarionom a dozviete sa niečo o teleportoch v tejto oblasti, akurát ich nevedia aktivovať. Ponúknite sa, že to skúsite a dá vám Focus Stone. Vráťte sa do haly oproti tej, v ktorej je portál, ktorým ste sa sem dostali. Za ním je vo výklenku podstavec, na ktorý umiestnite Focus Stone od Merdariona. Tým sa teleport aktivuje. Prejdite ním a objavíte sa opäť na nádvorí. Oslovte Merdariona (500 xp) a ten vám natešený dá druhý kameň. Takže teraz viete, ako to funguje. Všetky teleporty sú inak na mapke zaznačené modrými bodkami a ku všetkým sa dostanete popri plnení jednotlivých úloh. Nepôjdete priamo za nimi, ale aspoň ich nebudete musieť príliš hľadať. Takže tento quest splníte až neskôr, no kľudne môžete navštíviť prvé štyri teleporty hneď. Akurát posledný teleport je u banditov, takže naň si musíte počkať. Keď aktivujete každý teleport, vrátite sa za Merdarionom a opäť prejdete týmto teleportom do oblasti, kde ste ho aktivovali, zakaždým máte 100 xp. Prvý ste už teda aktivovali, stručne vypíšem zvyšné štyri.
Keď pôjdete v queste Rat Hunt s Jackom na lov, tak skončíte pri malom jazierku. Za jazierkom je malá jaskyňa, pred ktorou na podstavec umiestnite kameň a vnútri prejdite telportom. Od Merdariona si vezmite ďalší kameň (500 xp) a aj 150 zlatých.
Choďte od mágov po ceste na juh a na rázcestí sa dajte na západ. Prebojujte sa cez pár orkov, prejdite most a dostanete sa k zrubu pustovníka. Oproti jeho zrubu je teleport. Na podstavec dajte kameň a prejdite ním k mágom. Od Merdariona si vezmite ďalší kameň (500 xp) a aj 150 zlatých.
V bažinách vás cesta dovedie k mostu, za ktorým je prvý ostrovček s banditmi (majte na sebe brnenie banditov, aby na vás neútočili, alebo sa im vyhnite). Pri ňom zahnite doprava a postupujte na sever ku kopcu. Je to jediný kopec osamotený, uprostred bažiny. Pod týmto kopcom, za zrúcaninami, v ktorých je Edgor s ďalším banditom, je teleport. Na podstavec tesne pri ňom dajte kameň a prejdite ním k mágom. Od Merdariona si vezmite ďalší kameň (500 xp) a aj 150 zlatých.
Posledný teleport je v tábore banditov. Tam sa v rámci príbehu dostanete po splnení pár questov. Tak ako doteraz pri ňom na podstavec vložte kameň a prejdite ním k mágom. Od Merdariona dostanete posledných 150 zlatých (500 xp). Tým máte aktivované všetky teleporty.

4. The Mansion of The Builders
Keď sa po aktivácii druhého teleportu od pirátov vrátite k mágom, Merdarion vám povie, že vás chce vidieť Saturas. Skočte za ním a povie vám o objavoch, ktoré spravili o tejto oblasti zvanej Jharkendar. Zistili, že tu vládlo päť cechov a každý z nich mal svoje vlastné sídlo. Aj kraj je rozdelený na päť oblastí a v každej by sa malo nachádzať jedno sídlo jedného cechu. Vy by ste ich mali všetky preskúmať. Odkáže vás za Riordianom. Zájdite za ním a povedzte, že vás posiela Saturas a on vám povie, čo o sídlach vie. K jednotlivým sídlam sa v rôznych častiach vášho postupu v tejto oblasti, takže je to ďalší quest, ktorého splnenie si vyžaduje viac času. No v podstate až na posledné sídlo, ktoré je v tábore banditov, môžete prvé navštíviť kedykoľvek budete chcieť. Vašou úlohou je objaviť tieto chrámy, ale popisujem, aby ste v každom z prvých štyroch vzali tiež farebnú kamennú dosku, ktoré budete potrebovať pre quest "Relics".
Nájdenie dvoch chrámov popisujem tiež v úvodnej časti tejto oblasti, vo voľnom nequestovom preskúmaní južnej oblasti mapy.
Sídlo Strážcov Mŕtvych - Vydajte sa od mágov cestou južne až na rázcestie. Tam pokračujte južne k mostu a za mostom priamou cestou až do chrámu, kde v jednej z troch truhlíc nájdete Purpurovú kamennú dosku (Purple Stone Tablet).
Sídlo Kňazov - Vydajte sa od mágov cestou južne až na rázcestie. Tam pokračujte na západ, cez pár orkov až k mostu. Za mostom pri zrube pustovníka zahnite pri teleporte doľava a pokračujte cestou na juh až na jej koniec. Cesta vás dovedie do chrámu, kde si z truhly vezmite Modru kamennú dosku (Blue Stone Tablet).
Sídlo Mudrcov - Vydajte sa od mágov na západ k táboru pirátov. Od tábora vedie na západ ďalej kaňon. Na jeho konci je sídlo mudrcov, pred ktorým však majú tábor orkovia. Navrhujem počkať si, kým budete plniť quest Razor Hunt - vtedy budete mať pár spoločníkov, ktorí vám pomôžu sa orkov zbaviť. Zabite najmä ich vodcu, od ktorého si vezmite kľúč. Potom vstúpte do sídla. To má dve krídla. Pravé otvoríte kľúčom od vodcu orkov, no tam získate len korisť. V ľavom krídle získate tiež korisť, no aj to podstatné, Žltú kamennú dosku (Yellow Stone Tablet).
Sídlo Liečiteľov - Vydajte sa do bažiny. Je dobré mať na sebe už brnenie banditov, aby vám dali pokoj, no môžete sa im aj vyhnúť. Uprostred bažiny je osamotený kopec. Od neho choďte na juh a narazíte na sídlo, ktoré strážia Stone Sentinely. Pobite ich, vezmite im kľúč a z truhlice si vezmite Zelenú kamennú dosku (Green Stone Tablet). Tú inak potrebujete aj pre quest Forward (into the bandit camp), no len čo ju použijete, vzápätí ju získate naspäť.
Sídlo Bojovníkov - sem sa dostanete až ku koncu príbehového postupu v tejto oblasti. Je to budova na konci tábora banditov, tá v ktorej sa ukrýva Raven. Keď ju preskúmate, vráťte sa za Riordianom.
Keď navštívite všetky, tak sa zastavte za Riordianom a povedzte mu že ste ich navštívili. Poviete mu o každom osobitne (5 x 100 xp). Potom mu povedzte (aj keď je to už jasné), že ste navštívili všetkých päť sídiel (300 xp) a úloha je splnená.

4.1. The Orc in the Canyons
V rámci úlohy The Mansion of the Builders sa dostanete k sídlu Mudrcov, pred ktorým táboria orkovia. Povedzte to Riordianovi a získate túto úlohu. Chce, aby ste zabezpečili, nech nechajú knižnicu mudrcov na pokoji. Na ich likvidáciu môžete využiť spoločníkov, ktorých získate v queste Razor Hunt. Zabite najmä ich vodcu (Leader of the Horde) a oznámte to Riordianovi (300 xp).

4.2. Relics
Saturas chce od vás, aby ste mu priniesli pamiatky, ktoré by im osvetlili minulosť Jharkendaru. Chce od vás päť farebných kamenných dosiek. V queste The Mansion of the Builders je popis, ako získať štyri z nich. V štyroch Sídlach získate postupne Puprpurovú dosku (Purple Stone Tablet), Modrú (Blue Stone Tablet), Žltú (Yellow Stone Tablet) a Zelenú (Green Stone Tablet). Poslednú Červenú kamennú dosku (Red Stone Tablet) získate v tábore banditov - v rámci questu Attempted Murder od Estebana. Inak, všetky tiež získate na konci od Ravena, keď ho zabijete. Dajte Saturasovi všetkých päť dosiek (2000 xp) a dostanete odmenu 1000 zlatých.

5. The Claw of Beliar
Tento quest sa vám objaví až na konci, keď prejdete celú príbehovú časť tejto oblasti a zabijete Ravena. Od neho získate meč "Beliarov Pazúr". Pohovorte si o ňom so Saturasom a zistíte, že je to mocná zbraň zlého boha Beliara. Povie vám, že ho môžete nosiť, no len s pomocou samotného Beliara, alebo mu ho môžete dať, aby ho zničil.
Ak dáte zbraň Saturasovi, tak ju zničí (2000 xp) a hotovo. Ak to poviete Xardasovi, tak vás za to sprdne.
Ak si ju chcete nechať, tak choďte za Xardasom a povedzte mu, čo ste našli (300 xp). Potom musíte posvätiť zbraň pri soche Beliara. Jedna je aj na vrchole Xardasovej veže. Pokľaknite k soche a máte špeciálnu možnosť posvätiť meč, čo vás samozrejme niečo stojí (neviem, či sa cena od Beliara mení, ja som stratil natrvalo 40 životov). Potom môžete zbraň používať.

6. Relief For Vatras
Aj keď tento quest splníte v Khorinise, bez postupu v Jharkendare by ste ho nezískali, tak ho zaraďujem sem. Je to v podstate zakončenie postupu Jharkendarom. Po zabití Revana sa spýtajte Saturasa, čo budú robiť a povie vám, že tu ešte zostanú obnovovať Adanosov chrám. Do mesta pošlú k Vatrasovi akurát Myxira. Zájdite teda do mesta Khorinis a oslovte Vatrasa (100 xp), ktorému oznámte, že ste vyriešili problémy v Jharkendare. Ešte oslovte za ním sa modliaceho Myxira (100 xp) s ktorým prehodíte pár slov.



B. Piráti

1. Rat Hunt
Kúsok západne od centra s mágmi postáva pirát Alligator Jack. Pohovorte si s ním, spýtajte sa ho na tábor pirátov a povie, že vás tam zavedie, ak s ním pôjdete loviť. Súhlaste a vydajte sa s ním cestou na západ. Zájdete dole k jazeru, naspäť hore a po ceste k táboru. Cestou stretnete piráta Malcoma, tak si s ním pohovorte a dá vám odkaz pre Henryho. Tam ešte nemáte dosť mäsa, tak vás zavedie kúsok do kaňonu k malému jazierku. Tam zabijete posledné krysy a povie, že mäsa už máte dosť. Dá vám ho s tým, aby ste ho zaniesli Morganovi v tábore (100 xp), čím získate quest Meat for Morgan.

2. Vstup do tábora pirátov
Západne od mágov vedie cesta k táboru pirátov. Mohli ste sa sem dostať s Alligatorom Jackom v queste Rat Hunt. Pred bránou stojí Henry, ktorý vás len tak nechce pustiť a požaduje od vás 500 zlatých za vstup. Ak ste splnili quest Rat Hunt, tak povedzte, že nesiete mäso pre Morgana, tak zľaví na 400 zlatých. Cestou ste šli popri pirátovi menom Malcom, ktorý pílil drevo (ešte stále za ním môžete skočiť). Ak ste sa s ním pozhovárali, poslal po vás odkaz pre Henryho, tak mu ho teraz odovzdajte a zľaví na 300 zlatých. Ešte sa Henryho povypytujte, čo tu robí a na banditov, a získate quest The Tower. Splňte ho (stačí zabiť troch banditov) a zľaví na 100 zlatých. To je posledná ponuka, tak zaplaťte a môžete voľne vstúpiť do tábora.

3. The Tower
Pri vstupe do tábora banditov si pohovorte s Henrym, že čo robí, prečo stavajú palisádu a dozviete sa banditoch. Pár ich dokonca sliedi vo veži nad táborom. Ponúknite sa, že sa o nich postaráte. Len vybehnite hore a zabite troch banditov. Vráťte sa k Henrymu a oznámte mu výsledok (200 xp).

4. Meat For Morgan
Po splnení úlohy Rat Hunt vám dá Alligator Jack mäso, ktoré máte odniesť do tábora banditov Morganovi. Keď sa dostanete do tábora, tak ho jednoducho nájdite na konci pláže, kde drieme a mäso mu odovzdajte (200 xp).

5. Garett´s Compass
Na začiatku tábora stojí Garett s ktorým môžete tiež obchodovať. Spýtajte sa ho na kapitána Grega a povie, že je to lakomec, ktorý si to najlepšie necháva pre seba. Dokonca mu vzal jeho kompas. Spýtajte sa, kde by mohol byť a spomenie južnú pláž. Prejdite cez vodu popri skale na južnej strane pláže a za ňou sa dostanete na ďalšiu pláž. Je tu pár jašterov. Pod stromom s obesencom je Gregovo "Xko". Vykopte tam korisť a získate kompas. Za plážou je tiež jaskyňa, v kotrej je pár zombíkov a Amulet of the Warriors. Vráťte sa za Garettoma vráťte mu kompas (300 xp) a on vám za odmenu dá opasok Belt of Protection (Weapon Prot. 7, Arrow Prot. 7).

6. A Drink for Brandon
V tábore oslovte piráta menom Brandon a spýtajte sa ho, či by vás mohol niečo naučiť. Súhlasí, ak mu dáte niečo na pitie. Ponúknite mu grog, no také svinstvo odmietne a povie, že chce niečo silnejšie. To by mohol mať Samuel. To je ich alchymista, ktorý žije jaskyni za miestom, kde drieme Morgan. Od neho si kúpte Hasty Herring (môžete si kúpiť aj pre seba, zvýši rýchlosť, takže sa nepresúvate bez teleportov tak hrozne dlho). Jeden dajte Brandonovi (100 xp) a je ochotný vás učiť.

7. The Northern Beach
Morgana sa spýtajte, čo robí a povedzte mu, že chcete byť členom jeho skupiny. Povie, že kým tu nie je kapitán, nieto veľmi čo robiť, ale aby ste sa predviedli, môžete vyčistiť severnú pláž od potvor. Je tam pár jašterov a v jaskyni na konci Shadowbeast, ktorých musíte zabiť. Môžete si to aj nechať na neskôr, pretože keď budete plniť quest Razor Hunt, budete mať pár spoločníkov, čo by vám pomohli. Ak sa vám nechce čakať, kľudne ich pobite sami. Potom to len oznámte Morganovi (300 xp) a dá vám odmenu 150 zlatých.

8. Grog for the Cook
Pri ohnisku otáča pirát mäso na ražni. Oslovte ho a povie vám, že ho v tom teple hrozne smädí. Dajte mu fľašu grogu (100 xp).

9. Skip has Run Dry, The Murder of Angus and Hank
Spýtajte sa Skipa, čo ponúka a na banditov. Spomenie nezdarený obchod, pri ktorom zrejme zabili dvoch ich ľudí, Angusa a Hanka a vzali tovar, za ktorý samozrejme nezaplatili. Boli tam lokpiky a oceľ, no Skipa najviac trápi 20 fliaš grogu, ktoré by chcel naspäť. Tiež dodá, že Morgan a Bill boli poverení ich hľadaním. Pohovorte si s nimi. Od Morgana zistíte jedine to, že mu chýba prsteň, ktorý od neho Angus vyhral. Od Billa zistíte, že mali mať stretnutie v jaskyni neďaleko na východe, no viac by ste sa mohli dozvedieť od Alligator Jacka. Choďte za ním a on vás nasmeruje k jazeru. Choďte teda dole k jazeru, pri ktorom ste sa zastavili aj predtým, pri love s Jackom. Na brehu jazera choďte doprava (buď doplávajte, alebo preskáčte po skalách). Napravo, kúsok od brehu sa dá vyliezť na skaly, za ktorými je malá jaskyňa. Tam sú telá Angusa a Hanka. Prezrite si ich a vezmite Morganov prsteň. Vráťte sa a oznámte to Skipovi, ktorého to ani veľmi neprekvapilo. Oznámte to Morganovi, ktorému vráťte jeho prsteň (200 xp), za ktorý vám dá Old Stone Tablet. Oznámte to tiež Billovi, ktorého to naštve a požiada vás, aby ste vypátrali meno ich vraha. Tým ste získali druhý quest.
S týmto si počkajte, kým budete v tábore banditov. Môžete to teda spraviť aj skôr, no nechať si to na neskôr znamená spraviť to príbehovo. Keď budete plniť quest Attempted Murder, tak pôjdete na severozápad od tábora banditov, na prvý ostrovček tým smerom a nájdete v jaskyni Toma, ktorý vám povie, že obchodoval s pirátmi, no podviedli ho vlastní ľudia, konkrétne Juan pracujúci pre Estebana. Potom pôjdete z centrálneho ostrovčeka napravo, juhovýchodne do najvýchodnejšieho cípu mapy a tam v jaskyni je Juan. Má inak v inventári na predaj 20 fliaš grogu, ktoré chce Skip. Povedzte mu, že nepatríte k Estebanovi a zaútočí. Zabite ho. Vezmite si z neho dva balíčky. Ak ste od neho grog nekúpili, už ho pri sebe nemá (?), no môžete ho kúpiť inde, napríklad aj v tábore pirátov od Samuela. Dajte Skipovi fľaše grogu (200 xp) a ponúkne vám za odmenu buď 200 zlatých, alebo Prsteň - Ring of Ore Skin (Weapon Protection 5). Billovi oznámte, že viete, kto je vrah a chce, aby ste ho zabili, čo ste už samozrejme spravili, tak mu to povedzte (200 xp) a obe úlohy máte už hotové.

10. Malcom
Choďte naspäť od tábora pirátov po ceste k mágom. Dojdite k miestu, kde pílil Malcom drevo. Všimnite si na plošine nad brvnom oheň. Vylezte tam po skalách a pri ohnisku je pirát Owen. Povie vám, že ich napadli Lurkeri a aj s Malcomom spadli do diery za ním. Skočte tam (100 xp) a dopadnete do vody. Plávajte pod vodu a cez tunel do podzemnej jaskyne. Tu vyjdite na plošinu, kde sú Lurkeri, aj Malcolmova mŕtvola. Zabite ich, poberte si pár vecičiek, čo sa tu povaľuje a skočte do vody za touto plošinou. Ponorte sa a opäť podoplávajte tunelom ďalej. Vynorte sa a uvidíte, že ste v jazere, pri ktorom ste sa zastavili počas lovu s Jackom. Vylezte na breh, vráťte sa za Owenom a len mu už oznámte, že ste našli Malcolmovo telo (300 xp).

11. Bandit´s Armor
Hlavný dôvod, prečo ste sa vydali k pirátom. Potrebujete sa dostať k banditom, no aby ste sa zamaskovali, treba vám ich brnenie. Mágovia povedia, aby ste sa skúsili pozrieť u pirátov. Od Jacka aj Skipa sa dozviete, že by tam mohlo byť. Zrejme v dome kapitána Grega, no ten stráži Francis a niko doň nepustí. Popýtajte sa medzi pirátmi na Francisa a odporučia vás za Samuelom. Zájdite za ním (v jaskyni na pláži) a povie vám, že s Francisom len tak nepohnete, iba že by ste mali niečo, čo chce. Vie, že niečo skrýva v kaňone. Choďte teda k teleportu pri kaňone, kde kaňon vlastne začína. Tam sa vydajte popri pravej stene a vstúpte do prvej jaskyne, na ktorú narazíte. V nej nájdite na zemi miesto označené "X". Vykopte tam korisť a získate Francisovu knihu so záznamami o rozdeľovaní koristi, kde jasne vyplýva, že si dosť ulieval pre seba. Vráťte sa do tábora.
Teraz máte pár možností. Môžete Francisovi kľúč ukradnúť, alebo ho kúpiť od neho za 2000 zlatých. Tretia možnosť je vyprovokovať Francisa, zbiť ho a vziať mu kľúč. Posledná možnosť je povedať mu, že máte jeho knihu a vymeniť ju za kľúč. Ak už kľúč máte, aj tak mu dajte knihu, dostanete za ňu 500 zlatých, keďže kľúč už máte.
S kľúčom vstúpte do Gregovho domu. Poberte si, čo chcete (truhla ľ,p,p,ľ,ľ,ľ), najmä sextant a správu vo fľaši. Tú si otvorte v inventári a získate mapu, na ktorej sú zaznačené všetky miesta, kam si Greg zakopal svoje poklady (za každý vykopaný poklad máte 100 xp). Aby ste sa pohli príbehovo, vezmite si z odomknutej truhlice Gregov denník a vyjdite von. Tam na vás čaká zrazu Greg. Po rozhovore vám povie, aby ste dokázali svoju cenu a zadá vám úlohu Razor Hunt. Tiež vám dá Pirátske brnenie.
Keď splníte quest Razor Hunt, tak vám povie, že brnenie má Bones, od ktorého chcel, aby pre neho zistil, o čo banditom ide, no zrejme sa na to viac hodíte vy, takže si to brnenie môžete vziať, no zistiť to máte vy (tým získate quest Spying on the Bandits). Choďte za Bonesom, ktorý trénuje na začiatku tábora a vezmite si od neho stredné banditské brnenie (200 xp).

11.1. Razor Hunt
Keď sa dostanete do Gregovho domu a vezmete si odtiaľ jeho denník, tak ho vonku stretnete. Dá vám úlohu zabiť 9 Razorov v kaňone za ich táborom. Spýtajte sa, či ste na to sami a dá vám na povel jednu skupinu. Takže si vezmite so sebou pár pirátov. K dispozícii sú títo: Pirát sediaci oproti Garettovi, pirát, čo pečie mäso pri ohnisku, Skip, Matt, Brandon a Alligator Jack. S nimi sa vydajte do kaňonu a zabite požadovaný počet Razorov. To že máte 6 spoločníkov, s ktorými získavate spoločne skúsenosti, využite a vyčistite si celý kaňon, najmä orkov na jeho spodku. Mimo kaňonu nepôjdu, ale ten si môžete vyčistiť celý. Potom sa vráťte do tábora a oznámte Gregovi splnenie úlohy (250 xp).

12. Spying on the Bandits
Za to, že vám Greg dal brnenie banditov, chce od vás na oplátku, aby ste zistili, o čo sa tu banditi zaujímajú. Veľmi jednoduchá úloha. Keď si nasadíte brnenie banditov a vstúpite do ich tábora, tak hneď na začiatku oblasti stretnete banditu menom Sancho. Od neho zistíte, že banditi tu majú baňu, v ktorej ťažia zlato. Vráťte sa to povedať Gregovi (200 xp). Za odmenu vám dá Ring of the Warriors.



C. Banditi

V oblasti banditov sa pohybujte vždy v banditskom brnení, inak na vás budú útočiť, ako na votrelca.

1. Forward (Into the Bandit Camp)
Choďte na centrálny ostrov pred táborom banditov. Tam stojí Franco, ktorého oslovte. Už pri vstupe do oblasti ste mohli od Sancha zistiť, že Franco rozhoduje o tom, kto pôjde do tábora a kto nie. Povedzte mu, že chcete ísť do tábora a pošle vás za Ramonom. Vybehnite teda k vstupu do tábora a spýtajte sa Ramona, či nikoho v tábore nepotrebujú. Povie, že jedného muža treba. Vráťte sa teda za Francom a povedzte mu, aby vás poslal do tábora. Najprv chce, aby ste pre neho splnili quest Swamp Shark Hunt. Keď ho splníte, ešte vám dá splniť quest The Stone Tablet in the Swamp. Keď splníte aj ten a doručíte mu Zelenú kamennú dosku, tak vám povie, že máte smolu, ale do tábora už poslal Logana. Vyprovokujte ho a napadne vás. Jednoducho ho zabite a nezabudnite si dosku vziať naspäť. Choďte za Ramonom stojacim pred vstupom do tábora. Keďže ste teraz prevzali Francovo miesto, tak ste poslali do tábora sami seba. Ramon vám to uzná a pustá vás do tábora (500 xp).

1. 1. Swamp Shark Hunt
Franco vás poslal pomôcť Loganovi s močiarnymi žralokmi. Choďte na susedný ostrov na sever od centrálneho. Tam je Logan, tak ho oslovte a vydajte sa spolu na lov. Podstatou je zabiť troch Swampsharkov. Keď ich zabijete, vráťte sa to oznámiť Francovi (200 xp).

1.2. The Stone Tablet in the Swamp
Franco od vás chce, aby ste mu doniesli Kamennú dosku, po ktorú poslal Edgora. Zájdite za ním, je južne od tábora pri zrúcaninách. Trochu vás navedie. Uprostred bažiny je osamotený kopec. Od neho choďte na juh a narazíte na sídlo, ktoré strážia Stone Sentinely. Pobite ich, vezmite im kľúč a z truhlice si vezmite Zelenú kamennú dosku (Green Stone Tablet). Zaneste ju Francovi (200 xp).

2. Attempted Murder

2.1. Huno´s Steel

2.2. A Package of Lockpick
Tieto tri questy navzájom úzko súvisia, tak ich spíšem dohromady. Po vstupe do tábora banditov vás osloví Senyan. Má vašu podobizeň a chce vás vydierať. Pošle vás za Estebanom, ktorý potrebuje pomoc. Choďte teda za ním a zistíte, že sa ho niekto pokúsil zabiť. Máte vypátrať, kto je za tým. Pravidelne sa môžete o svojom vyšetrovaní informovať u krčmára Snafa.
Choďte pred tábor banditov. Odtiaľ choďte na susedný ostrovček na severozápade (kde ste lovili s Loganom). Je tam jaskyňa, v ktorej sa ukrýva Tom. Pohovorte si s ním a povie vám, že obchodoval s pirátmi, no podviedli ho vlastní ľudia, konkrétne Juan pracujúci pre Estebana. Potom choďte z centrálneho ostrovčeka napravo, juhovýchodne do najvýchodnejšieho cípu mapy a tam v jaskyni je Juan. Má inak v inventári na predaj 20 fliaš grogu, ktoré chce Skip. Povedzte mu, že nepatríte k Estebanovi a zaútočí. Zabite ho. Vezmite si z neho dva balíčky s lokpikmi a rudou. Vráťte sa do tábora.
Oslovte znovu Senyana, ktorý sa vás pokúša zneužiť, tak odmietnite jeho ponuku - zaútočí, tak ho zabite. Nato sa vám ozve Emilio. Spýtajte sa ho, prečo nemá rád Estebana a čo sa stalo v bani. Potom sa spýtajte Lennara na Estebanov prípad a nasmeruje vás opäť na Emilia. Znovu si pohovorte s Emiliom a povedzte, že na neho ukázal Lennar. Z Emilia dostanete meno Huno. Ešte môžete osloviť Finna. Spýta sa vás, prečo chcete vedieť o Estebanovom prípade, tak povedzte, že preto, lebo Esteban chce dostať toho vraha. Finn je na Estebanovej strane, tak podotkne, že v tom čase nebol Huno na svojom mieste. Huna už môžete usvedčiť, no pre poriadok môžete tiež vyspovedať jeho pomocníka Paula. Spýtajte sa ho na Huna a preruší rozhovor. Znovu ho oslovte, spýtajte sa na Huna a znovu preruší rozhovor. Znovu ho oslovte a už vám povie o Hunovi. Napokon oslovte samotného Huna a keď na neho ukazuje toľko ľudí, tak sa vás priamo spýta, prečo chcete vedieť, kto je za tým pokusom o vraždu. Povedzte, že preto, aby ste sa mohli pridať k vrahovi. Chce vidieť vaše dobré úmysly, tak vás pošle nájsť jeho dodávku ocele, ktorú zrejme ukradol Juan. Tú už máte, tak mu ju dajte (200 xp) a pošle vás za krčmárom.
Len pre poriadok oslovte Fiska a spýtajte sa, čo vie o prípade. Povie, že má dosť problémov s vlastnými dodávkami. Spýtajte sa na dodávku a povie, že mu nedodali balík lokpikov. Aj tie už máte, tak mu ich dajte (200 xp) a dostanete za odmenu Light Battleaxe a zľavu na brnenie u Huna. Teraz ho môžete pritlačiť, že neznáša Estebana, lebo mu prostredníctvom Juana kazí kšefty.
Choďte do krčmy, ako kázal Huno a oslovte Snafa. Povedzte, že vás posiela Huno a on vám povie, že vás niekto čaká na poschodí (500 xp). Hore čaká Fisk. Pohovorte si a dohodnete sa, že sa zbavíte Estebana spoločne. Má plán. Choďte za Estebanom a povedzte mu, že za pokusom o jeho vraždu stojí Fisk. On za ním pošle svojich bodyguardov. Vy potom konfrontujte Estebana, nech vás napadne a zabite ho. Nezabudnite si od neho vziať päť Červených kamenných dosiek (Red Stone Tablet). Zájdite do krčmy za Fiskom, kde sú mŕtvi bodyguardi a povedzte mu, že je po Estebanovi (100 xp). (inak mohli ste vyprovokovať Estebana, ešte kým tam bodyguardi boli a zabiť ich všetkých troch. AJ tak by ste potom mohli ukončiť quest u Fiska rovnako).

3. Mental Meanders
V tábore postáva Fortuno, no je úplne vypatlaný. Otvorte si jeho truhlu a nájdete recept Green Novice. V krčme je na poschodí alchymistický stolík, tak to tam podľa tohto receptu namiešajte a dajte to Fortunovi (250 xp). Spamätá sa, no nevrátila sa mu celá pamäť, vie len, že mal niečo do činenia s Revanom. Ponúknite mu pomoc a povie, že potrebuje niečo špeciálnejšie. Zájdite pred tábor banditov a tam oslovte Miguela. Ten vám dá recept zdarma. Máte namiešať Poiton of Mental Alteration. Potrebujete dve žihadlá (buď ich vezmite z bloodfly, alebo kúpte u Fiska), Mana Extract, Essence of Healing a Red Tear-Pepper (ten má na predaj Zuris v meste Khorinis, alebo Sagitta pri Sekobovej farme). Taktiež sa dočítate, že musíte zo žihadiel dať preč jed. Takže sa od Edgora, (ktorý je pred táborom, južne pri zrúcaninách) naučte ako odstrániť jed (remowe secretion from stinger - ak sa to nenaučíte a dáte namiešaný nápoj Fortunovi, tak zomrie). Potom namiešajte nápoj a dajte ho Fortunovi (250 xp). Spýtajte sa, či si už spomenul (250 xp) a dozviete sa rôzne zaujímavosti.

4. Three Stones - Three Diggers
Už máte Červené dosky, takže sa vydajte do najhornejšej časti tábora a oslovte tam Thorusa. Než vás pustí, máte poslať do bane troch ďalších kopáčov. Pred hostincom sú Emilio, Lennar a Finn. Oslovte ich a každému dajte jednu dosku a pošlite ich do bane (za každého 150 xp). Oznámte to Thorusovi (100 xp) a povolí váš vstup do hornej časti, aj do bane.

5. Raven´s Slave
V baní zájdite do zadnej časti prvej chodby, kde stojí Graz. Povie vám o Minecrawleroch. Zbehnite teda dole do jaskyne za touto chodbou a pobite všetkých. Vráťte sa a oznámte to Grazovi. Vtedy príde Bloodwyn, ktorý má na starosti otrokov a pôjde do jaskyne, ktorú ste práve vyčistili. Choďte za ním, pozhovárajte sa a zabite ho. Vezmite si jeho hlavu ako kľúč. Povedzte Grazovi, čo ste spravili (100 xp). Vyjdite z bane a pohovorte si s Thorusom. Je zvedavý, čo máte v pláne ďalej a či chcete zničiť ich útočisko. Navrhnite mu, nech sa on stane vodcom a že vy sa postaráte o Ravena. Súhlasí a na oplátku vám sľúbi, že prepustí otrokov. Choďte teda naspäť do bane a nájdite strážcu otrokov (Slave Guard) a povedzte mu, aby ich prepustil. Na Thorusov rozkaz súhlasí. Potom oslovte Patricka, ktorý velí otrokom a povedzte mu, že sú slobodní (500 xp). Odídu a úloha je splnená.

6. Raven
Túto úlohu ste získali už skôr, máte zastaviť Ravena a zabrániť mu znesvätiť Adanosov chrám. Nato ste museli do pirátov získať brnenie banditov a v ňom sa infiltrovať do ich tábora. Taktiež splňte quest Raven´s Slave.
Choďte k Ravenovej pevnosti a ukážte strážcom Bloodwynovu hlavu. Tí vás vyľakane pustia dovnútra. V prvej miestnosti si Bloodwynovým kľúčom otvorte truhlu a získate Armor for Raven´s Guard. V zadnej miestnosti je Ravenova stráž, jeho zombíci. Tiež tam máte pár zaujímavostí. Na druhej strane nájdete samotného Ravena, no utečie vám.
Vráťte sa k mágom a povedzte Saturasovi, čo ste zistili o Revanovi (300 xp) a že ste ho nemohli sledovať. Pošle vás za Myxirom. Ten je presvedčený, že pomôcť otvoriť Adanosov chrám vám môže jedine duch Quardhodrona, tak dostanete úlohu The Power of the Guardians of the Death, ktorú keď splníte, získate kľúč k chrámu. Je to vlastne kamenná doska so zariekadlom (Stone Tablet of Quardhodron). Keď ju získate, vráťte sa za Saturasom a povedzte mu všetko, čo viete. On vá dám naspäť dosky, ktoré ste mu dali v rámci questu Relics, aby vám pomohli prekonať nástrahy v chráme.
Vráťte sa do pevnosti v tábore banditov a choďte k dverám, za ktorými vám zmizol Raven. Pomodlite sa pred nimi a otvoria sa. Vstúpte do chrámu. V prvej hale máte na stene 5 tlačidiel. Zľava doprava od 1 - 5. Stlačte ich v poradí 1, 5, 3. Tým sa vám otvoria dvere. V ďalšej hale zabite pár Stone Sentinelov. Vedie odtiaľto viacero chodieb, no len jedna je bezpečná. Vyjdite prvou chodbou napravo. Dostanete sa do chodby, kde je pred vami čierna podlaha. Mnohé jej dlaždice sú prepadliská. Choďte po kraji, popri prvej stene a preskočte predposlednú dlaždicu a doskočte na pevnú podlahu. V ďalšej hale sa postavte na podstavec uprostred a oslovte ducha Rhademesa, Quardhodronovho syna. Požiadajte ho, nech vám pomôže, pretože každá páka, aj tá správna spúšťa pascu. On potiahne páku, no jemu bodce neublížia a zároveň sa tým otvoria dvere, ktorými prejdite. V chodbe pred vami sa už len prebojujte cez pár Stone Sentinelov.
Napokon dorazíte do haly, kde čaká samotný Raven. Pohovorte si s ním a nasleduje boj, v ktorom ho porazte a zabite (500 xp). Nie je veľmi ťažký. Nezabudnite si vziať jeho meč Claw of Beliar, no zatiaľ ho nepoužívajte. Za oltárom, pri ktorom sa modlil, je v stene tlačidlo, ktoré stlačte a otvoria sa vám dvere, za ktorými je teleport. Prejdite ním a ocitnete sa opäť v tábore banditov.
Môžete si pohovoriť s Thorusom o tom, že Raven je mŕtvy. Inak sa vráťte k mágom a oznámte zabitie Ravena Saturasovi (1000 xp), čím ukončíte quest a aj hlavný príbeh tejto bonusovej oblasti. Ešte môžete skočiť za Gregom a oznámiť mu, že ste zabili Ravena (1000 xp) a aj keď to od vás nechcel, je tým potešený a daruje vám 500 zlatých.

6.1. The Power of the Guardians of the Death
Keď vám Raven utečie do Adanosovho chrámu a zamkne sa, tak vám Myxir poradí, aby ste požiadali o pomoc ducha Quardhodrona. Dá vám zvitok s kúzlom, ktoré by ho malo prebrať. Vy máte nájsť jeho hrobku. Teleportujte sa k pustovníkovi do údolia. Tam choďte cestou na západ, dole popod jeho zrub a za skalu, na ktorej horí oheň. Za ňou ide normálna cesta ďalej nahor napravo a lesná naľavo. Choďte tou pod skalný previs, kde vás čaká Troll a ďalšia háveď. Pobite ich a vstúpte do hrobky. Pred hrobom prečítajte zariekadlo a objaví sa Quardhodron. Aby vám pomohol, musíte správne odpovedať na jeho otázky.
Ku ktorej kaste Jharkendaru patríš? Strážcovia Mŕtvych (The Guardians of the Dead).
Kto chráni ľud Jharkendaru pred nepriateľmi? Kasta bojovníkov (The Warrior Caste).
Kto môže dať Quarhodronovi priamy rozkaz? Kňazi (The Priests).
Kto priviedol do kraja zlo? Kasta bojovníkov (Warrior Caste).
Kto má posledné slovo v koncile piatich? Mudrci (The Scholars).
Kto potláča utrpenie a choroby? Liečitelia (The Healers).
Kto zapečatil portál? Nemám to ako vedieť (There´s No Way I Could Know That).
Keď odpoviete na všetky správne, pýtajte si pomoc s otvorením dverí do Adanosovho chrámu a dostanete Stone Tablet of Quardhodron. Vráťte sa k mágom a povedzte Myxirovi, čo ste zažili (400 xp).


Zaujímavosti

Louove veci
Z centrálneho ostrova pred táborom banditov choďte na susedný ostrov na severe, kde ste mohli loviť s Loganom troch Swampsharkov. Choďte o kúsok ďalej a vo vode je ešte jeden Swampshark Zabite ho a vezmite si z jeho tela kľúč. Keď sa dostanete do tábora banditov, choďte do krčmy. Pri zadných dverách je na sude list, v ktorom sa píše, že Loua asi zožral žralok a stratil sa s ním kľúč od zadnej miestnosti. Kto ho nájde, môže si nechať obsah miestnosti. Kľúč máte, tak si otvorte. Vnútri sú dve truhlice (ľavá: p,p,ľ,p,p,p - extract of healing, mana extract, recept; pravá - ľ,ľ,ľ,p,p,ľ,ľ,p - elixír of healing, 50 zlatých) a tiež zlatý svietnik kalich a dva strieborné kalichy.

Skinner
Za krčmou spí chlapík menom Skinner. Ak sa priblížite, tak vás neďaleko stojaci pirát varuje, aby ste ho nebudili. Zobuďte ho, naštve sa a zaútočí na vás. Zabite ho (400 xp). Získate jeho kľúč, čím si môžete otvoriť jeho truhlu a vziať pár vecí. Podstatnejšia je však jeho zbraň Betty (Dmg. 130, Dexterity req. 110). Je silná a vyžaduje Dexterity, takže meč vhodný pre tých, ktorí nevrážali všetky body do sily.

Heavy Bandit Armor
U kováča Huna si môžete kúpiť lepšie banditské brnenie za 2100 zlatých. Ak ste pre Fiska spravili quest A Package of Lockpick, tak máte zľavu na 1400 zlatých.

Lucia
Tento quest ste mohli získať už dávno v Khorinise, tak len pripomienka, aby ste si s ňou v krčme nezabudli pohovoriť.

Scatty
Má na starosti zásobovanie v bani, je hneď pri vchode. Pokecajte si s ním o všetkom, o čom môžete a napokon sa ho spýtajte, či nie je smädný. Má chuť na pivo, tak mu jedno doneste (500 xp).

Crimson
Crimsona nájdete v bani. Taví zlato na mince. Mohli ste nájsť zlaté nugety a tu v bani si tiež môžete sami vydolovať ďalšie nugety. Jeden vám zmení za 10 zlatých.

Pardos
Medzi otrokmi v bani je aj Pardos a je na tom dosť zle. Nájdite ho a dajte mu nejaký liečivý nápoj (100 xp).

Baníctvo
V bani môžete sami dolovať zlato. Ako som písal vyššie, zlaté nugety môžete meniť za zlatky u Crimsona. Nugety dolujete z hrúd zlata v stene. Potrebujete k tomu len krompáč a skúsenosti. U chlapíka menom Finn si vždy môžete skontrolovať, na akej ste úrovni v baníctve a zobrazí sa vám počet percent vašich skúseností. Tie môžete ovplyvňovať.
- 10%: máte ako základ.
- 10%: spýtajte sa Lennara za 50 zlatých, ako lepšie kopať.
- 10%: spýtajte sa Finna, ako lepšie dolovať.
- 10%: Lennar vám dá tip, keď mu dáte Red Stone Tablet a pošlete ho do bane.
- 10%: Finn vám dá tip, keď mu dáte Red Stone Tablet a pošlete ho do bane.
-   5%: Sacttyho pri vstupe do bane sa spýtajte na radu pre dolovanie.
- 10%: Scattyho pri vstupe požiadajte, nech vás naučí za skúsenostné body lepšie dolovať.
- 10%: Digger (kopáč) v bani vám dá tip.
-   5%: Digger (kopáč) v bani vám dá tip.
-   5%: Digger (kopáč) v bani vám dá tip.
-   5%: Monty, jeden z otrokov vám dá radu, ako lepšie dolovať.
Takže celkovo si môžete zvýšiť banícke umenie na 90% a potom ešte vyššie praxou. Teda dolujte a učte sa a získavajte zlato.

Sady vzácnych šperkov
Boli vyrobené tri sady šperkov po troch kusoch pre tri kasty Jharkendar - pre kastu Kňazov, Liečiteľov a Bojovníkov. Pridávajú tomu, kto ich nosí rôzne bonusy a keď má na sebe celú sadu, teda všetky tri kusy, tak sa bonusy zvýšia.
Sada Kňazov
Zvyšuje maximálnu hranicu many. Prsteň (+5), Prsteň (+5), Amulet (+10), bonus za nasadenie všetkých troch (+20).
Ring of the Priests - Od tábora pirátov choďte na koniec kaňonu. Na jeho konci je tábor orkov a napravo prechod do ďalšej malej oblasti kaňonu. Tam, úplne na konci je jaskyňa, v ktorej je prsteň.
Ring of the Priests - Vydajte sa do bažiny. Je dobré mať na sebe už brnenie banditov, aby vám dali pokoj, no môžete sa im aj vyhnúť. Uprostred bažiny je osamotený kopec. Od neho choďte na juh a narazíte na sídlo, ktoré strážia Stone Sentinely. Je to Sídlo liečiteľov, kam pôjdete aj v rámci questu. V ňom nájdete tento prsteň.
Amulet of the Priests - Vezmite si z Gregovho domu mapu, na ktorej sú zaznačené jeho poklady. Všimnite si tri "Xká" na južnej strane močiara. Choďte k tomu uprostred, južne od telportu. Tam vykopte jeho poklad, ktorý obsahuje aj tento amulet.
Sada Liečiteľov
Zvyšuje maximálnu hranicu života. Prsteň (+20), Prsteň (+20), Amulet (+40), bonus za nasadenie všetkých troch (+80).
Ring of the Healers - Kúsok od centrálnej oblasti, kde sú mágovia, dole kopcom na východ smerom k bažine sú malé zrúcaniny, v ktorých nájdete tento prsteň.
Ring of the Healers - Všimnite si na mape naznačenú cestu, ktorá na severe spája bažiny s kaňonom. Je tam v horách jaskyňa, ktorou môžete prejsť z kaňonu do bažín. Keď do tej jaskyne vstúpite z bažín, naľavo je v nej menšia jaskyňa, v ktorej je prsteň.
Amulet of the Healers - V tábore banditov choďte k vstupu do jaskyne. Napravo pri ňom je malá drevená búda, tak na ňu vylezte. Z jej strechy vyskočte na drevený trám, ktorý trčí z konštrukcie vstupu do jaskyne. Na ňom nájdete tento amulet.
Sada Bojovníkov
Zvyšuje maximálnu ochranu pred zbraňami (Weapon Protection). Prsteň (+5), Prsteň (+5), Amulet (+10), bonus za nasadenie všetkých troch (+20).
Ring of the Warriors - Keď splníte pre Grega quest "Spying on the Bandits", tak vám za odmenu daruje tento prsteň.
Ring of the Warrriors - Nachádza sa v Quarhodronovej hrobke. Pôjdete do nej v rámci questu "The Power of the Guardians of the Death". V južnom údolí, v jaskyni neďaleko pustovníka.
Amulet of the Warriors - Z pláže banditov choďte na južnú pláž, stačí prebrodiť vodu okolo skaly. Na tú pláž pôjdete aj v rámci questu "Garett´s Compass". Za plážou je jaskyňa, v ktorej je tento amulet.



Khorinis

Po návrate z Jharkendaru môžete ešte dokončit jeden quest v súvislosti s Vodnými Mágmi.

1. The Missing People
Tento quest ste získali v náväznosti na quest "Where are the missing people?". Tu sa zaznamenávali údaje o stratených osobách. Ak ste už boli v Jharkendare a splnili quest Raven´s Slave, tak ste oslobodili otrokov - teda ľudí, ktorých banditi uniesli. Quest je tým splnený, no ešte si môžete vziať odmenu za ich záchranu.

Učňa tesára Thorbena ste zachránili už počas questu a odmenu ste si už zrejme vybrali.
Rybár Farim v dokoch v meste - stratil sa mu priateľ William. Tomu len oznámte smutnú správu, no nič nezískate.
Garvell - stratil sa mu robotník Monty. Oznámte mu jeho záchranu (100 xp).
Akil - stratili sa mu pomocníci Tonek a Telborn. Oznámte mu ich záchranu a dá vám 100 zlatých (100 xp).
Bengar - stratil sa mu zamestnanec Pardos. Oznámte mu jeho záchranu (100 xp).
Cord - stratil sa mu žoldnier Patrick. Oznámte mu jeho záchranu (100 xp).
Záchranu týchto ľudí ešte môžete oznámiť Vatrasovi (+ 3 mana) a Laresovi (100 xp).


Taktiež môžete v druhej kapitole splniť ešte jeden nový, vedľajší quest.

2. Cavalorn´s Old Hut
Vo Valley of Mines budete plniť quest Diggers and Ore. V rámci tohto questu nájdete paladina Marcosa. Ten sa skrýva v malej jaskyni, západne od hradu. Pred touto jaskyňou je opustený dom, v ktorom nájdete Cavalornov mešec. Keď ho otvoríte, získate z neho kus rudy. V Khorinise nájdite Cavalorna (buď je na ceste od Xardasa, alebo, ako ste už člen Kruhu Vody, tak je v meste oproti Vatrasovi) a povedzte mu, že ste našli jeho starý dom (150 xp). Spýta sa na svoj mešec. Dajte mu rudu, ktorú ste z mešca vybrali (500 xp) a on vám za ňu dá 100 zlatých.


Ďalej už hra, aj keď upravená datadiskom pokračuje rovnako, ako pôvodný Gothic 2.

Súvisiace hry Gothic REMAKE
Risen 3: Titan Lords
Risen 2: Dark Waters - Air Temple
Risen 2: Dark Waters - Treasure Isle
Risen 2: Dark Waters
Gothic Complete Collection
Arcania: Gothic 4 - Fall of Setarrif
Gothic 3: Forsaken Gods Enhanced Edition
Arcania: Gothic 4
Risen
Gothic 3: Forsaken Gods
Gothic 3
Gothic 2: Gold Edition
Gothic 2
Gothic



Diskusia Príspevkov: 10 Hodnotenie
1147 hlasov

100
60
20

80
40
0
48
Zobraziť všetky Pridať príspevok



| Návody | Autori |




© 99-2022 ABCgames.sk 
Facebook
 ABCgames.SK | CZ | E-shop hry |