HRYCHEATYTRAINERYNÁVODYPREKLADYCD OBALYWALLPAPERYSCREENSHOTYDOWNLOAD

OSTATNÉ
KALENDÁR
FÓRUM
FIRMY
TOP 10

KÚP SI HRU
UŽÍVATEĽ
Prihlásiť
Registrácia


Užívatelia
Hry v obchode
Zlacnené hry

ABCgames
Kontakt, RSS, Spolupráca
ŠTATISTIKY
Hry:
Cheaty:
Trainery:
Návody:
Preklady:
CD obaly:
Wallpapery:
Screenshoty:
Download:
21116
5455
5063
1438
1600
7336
6013
12859
1687

Online 43981 užívateľov

Návody > Tropico 4: Gold Edition


Zobrazení:27772
Autor návodu:Andrej Eperješi, ABCgames.sk

Všeobecné tipy | Kampaň | Prídavky


II. Kampaň

1. Rise to Power

Santa Clara: Malý, počiatočný ostrovček, na ktorom toho moc nie je.
Na začiatku každej misie si pozrite dobre ostrov a výskyt surovín a vhodnosti pôdy na pestovanie, aby ste si vedeli naplánovať výstavbu mesta. Tu máte štyri zdroje železnej rudy (jeden priamo pri meste), jeden zdroj zlata, bauxitu a štyri zdroje soli. Pozrite si kde je vhodné pestovať jednotlivé plodiny. Začínate, takže na tomto ostrove máte dosť vhodnej plochy na pestovanie prakticky všetkého.

Hlavným cieľom je postarať sa o vašich ľudí a zabezpečiť im jedlo, náboženstvo, domovy, zdravotnú starostlivosť a zábavu.
Pre jedlo máte postaviť dve farmy. Môžete postaviť rovno aj tri a navoliť rôzne potraviny pre rozmanitosť jedla pre vašich ľudí.
Začnú sa vám ozývať reprezentanti rôznych frakcií s požiadavkami (ako aj v ďalších misiách). Slečna Pinapple chce postaviť školu, reverend Esteban Kostol, Antonio Lopez policajnú stanicu, Penultimo Múzeum Detstva, generál Rodriguez strážnu vežu, Sunny Flowers skládku odpadu a Nick Richards ministerstvo a vydať vzdelávací edikt. Toto sú bežné veci, ktoré sa objavujú pravidelne v misiách.

Po farmách pridajte teda ministerstvo pre vydávanie ediktov, kostol a kliniku. Môžete postavať aj obytné budovy, ak chcete, ale budete mať aj úlohy postaviť 2 obytné budovy a tie čo postaviate predtým, sa nerátajú.
Medzi vedľajšie úlohy tejto misie budú úlohy naloviť 500 rýb (rybárska súťaž, Generalissimo Santana), zvýšiť kvalitu jedla na 60%, mať 4 doktorov, exportovať tovary v hodnote 25000 dolárov a dosiahnuť všeobecnú spokojnosť na 45%. Za splnenie každej z týchto úloh dostanete 25000 dolárov na svoj Švajčiarsky účet.

Napokon máte vyhrať voľby. Voľby vždy závisia od vzťahu s frakciami a od spokojnosti ľudí. Čím sú spokojnejší a čím viac vás majú radi, tým viac ich bude voliť vás. Pri voľbách si vždy môžete pomôcť Ediktmi „Sociálne zabezpečenie“ a „Daňové úľavy“. To vždy poteší všetkých bez rozdielu. Ak máte ale celkovo nízku obľúbenosť, počkajte s týmito ediktmi až tesne než skončia voľby, aby mali čo najväčší dopad (než zas začnú hlasy klesať).


2. It´s All Mine

Isla De Hierro, tu sa zameriate na ťažbu. Než sa do toho pustíte, môžete kľudne začať aj s inými zdrojmi príjmov, postaviť farmy na jedlo, nejakú napríklad na tabak, dostavať továreň a začať trochu zarábať, aby vám to potom šlo rýchlejšie.
Postavte baňu a začnite vyvážať železo. Budete mať vedľajšiu úlohu (Dust Disease), v rámci ktorej máte postaviť kliniku a najať čo najskôr doktora, inak každé 4 mesiace zomrú v baniach nejakí baníci. V tejto misii sa už začnú prejavovať aj katastrofy a krátko po začatí by malo dôjsť k výbuchu sopky, čo môže spôsobiť požiar pár budov. Ak nemáte požiarnu stanicu, môžete zaplatiť za manuálne uhasenie budov v plameňoch, inak o ne prídete a budete ich musieť prebudovať.
Od vášho obchodného partnera Keitha Prestona budete mať vedľajšiu úlohu „Prospectors“. Ak zaplatíte 10000 dolárov geológom za prieskum, tak tým splníte úlohu a objavia sa vám na ostrove aj tri nové náleziská, na ktorých môžete postaviť bane.

Partners? - Keď máte bane, je tu úloha na utuženie partnerstva s Prestonom. Máte exportovať 500 kusov železa (za 15000 na švajčiarsky účet). Počas vývozu má úlohu „Dumping Prices“. Chce, aby ste znížili cenu exportu železa o 10%, čím by ste vyradili pár konkurentov. Ak súhlasíte, dostanete 10000 (ktoré môžete dať do štátnej pokladne, alebo na svoj švajčiarsky účet). Môžete súhlasiť, alebo odmietnuť.

Gold, Bauxite, Salt - Keď vyvozíte požadované množstvo železa, má Preston ďalšiu úlohu. Rozhodnite sa, či chcete vyvážať zlato, bauxit, alebo soľ. Zvoľte čo chcete, ak ste investovali, už možno máte aj ďalšiu baňu a exportujte 500 kusov daného tovaru (za 15000 dolárov na ŠÚ.).
Corner the Market - Ďalšia Keithova úloha vyžaduje, aby ste mali na ostrove 5 rôznych baní. Postavte ich a ceny na všetky exportované suroviny z baní budú +10%.

National Tragedy - Ako ťažíte, príde ďalšie zemetrasenie. Toto zničí jednu z vašich baní a uväzní baníkov pod zemou. K tejto Národnej Tragédii môžete učiniť prehlásenie. „Musíme byť jednotní“ +10 rešpekt u všetkých. „Ani najlepšia ruda nestojí za životy našich ľudí“ +5% vyššie ceny na rudu. „Spoliehame sa na pomoc našich zahraničných priateľov“ dostanete 10000 dolárov na pomoc pri nešťastí.
A drill from China - Nech poviete čokoľvek, ponúkne vám pomoc Čína. Ponúkajú na predaj vrták za 10000 dolárov. Kúpte ho, aby ste začali vyslobodzovať zasypaných baníkov.
Made in China - Vrták z Číny bol cárach, spôsobil ďalšie zemetrasenie, ktoré zas zasiahne váš ostrov a spôsobil, že sú baníci zasypaní ešte hlbšie. Môžete za to viniť Čínu (-50 Čína na 3 roky. Ak Čínu neobviníte, posilní to vaše vzťahy.), seba (-10 rešpekt u všetkých na 2 roky), alebo vyššiu moc (spustí to tretie zemetrasenie).
A Rescue Plan of our Own - Slečna Pineapple navrhne, aby ste sa spoliehali na vlastných vedcov, nie na Čínu. Postavte preto Vedeckú Akadémiu.
Gray Matter Matters - Keď máte postavenú Akadémiu Vedy, tak poradí slečna Pineapple, aby ste mali aspoň štyroch vedcov / profesorov. Ak už máte univerzitu, či iné budovy vyžadujúce profesorov, tak ich možno máte už aj viac.
Rescue – Now or Later? - Penultimo vám povie, že vaši vedci zdokonalili Čínsky vrták a sú schopní zachrániť vašich baníkov. Môžete ich zachrániť hneď, ale Penultimo radí počkať, pretože môžete niečo vyťažiť zo zahraničnej pomoci. Ak počkáte dva razy, dostanete finančnú pomoc. Ak budete čakať aj tretí raz, začne sa obyvateľstvo búriť, že nerobíte nič pre záchranu baníkov.
Get Rich - Keď zachránite baníkov, už len musíte získať 100000 dolárov z exportu. Takže už si len počkajte a vyhrajte misiu.


3. Into the Spotlight

Cara Libro. Vaše zameranie na turizmus. Hoci Penultimo radí, že turizmus je vašou najlepšou možnosťou na tomto ostrove, stále môžete začať pestovaním, ťažením a priemyslom, vybudovať pár tovární a rozbehnúť ekonomiku, aby ste sa potom už len mohli venovať úlohám misie. Je tu pár miest na ťaženie a aj dostatok vhodnej pôdy.
Zo začiatku budete dostávať každých 6 mesiacov 2000 dolárov z Isla De Hierro, keďže ste tam rozbehli úspešné ťažobné práce. Po čase hrania (asi 10 rokov) príde zemetrasenie, ktoré zasiahne celú karibskú oblasť, takže poškodí aj vás, ale zasiahne aj Isla De Hierro (Disaster Strands Miners! Again!), kde zas zasypalo baníkov v bani a tým končia 2000 dolárové príjmy z tohto ostrova.

Can I Accomodate You? – Pre rozbehnutie turizmu máte postaviť 5 bungalovov. Než začnete stavať turistické budovy, musíte mať najprv turistický dok, aby mohli turisti prichádzať.
Attractions – Keď máte prístav a bungalovy, treba začať lákať turistov. Penultimo radí zamerať sa na jeden druh, takže si zvoľte z možností: Eko-turisti – postaviť turistickú kanceláriu; Sezónni turisti – postaviť kokteilový bar; Bohatí turisti – postaviť Kúpele. Ja radím nešpecializovať sa, takže postavte jednu z vecí, ktoré radí Penultimo a potom aj ďalšie a samozrejme hotely, aby ste lákali viac turistov, k tomu sa dostanete hneď.
How to Maximize Tourism Profits? – Ozve sa Brunhilde Van Hoofová z OSN a poradí vám postaviť hotel. Zafinancujú vám váš prvý hotel, tak ho postavte.

1 000 000 Twits – Keď máte hotel, aj pár atrakcií, potrebujete presvedčiť svet o kvalitách vášho ostrova pre turizmus, takže musíte získať milión nasledovníkov. To je posledná hlavná úloha, keď získate milión nasledovníkov turizmu, tak ste vyhrali a misia končí. No milión je vážne dosť a aj keď vám prostredníctvom turizmu stúpa rating, je dobré si pomôcť vedľajšími úlohami, ktoré sa vám postupne budú sprístupňovať.
Welcome to Tropico – Brunhilde Van Hoofová, prilákajte 30 turistov. Prosté, stačí mať hotely a atrakcie a prídu. Odmena 10 000 $ a zvyšovanie nasledovníkov za každého turistu.
All About the Ratings – Brunhilde Van Hoofová, dosiahnite turistický rating 50. Majte turistov, ktorí budú odchádzať šťastní a spokojní z dovolenky u vás z dostatku atrakcií a rating dosiahnete. Odmena 100 000 nasledovníkov.
El Prezidente´s Secret Stash – Antonio Lopez, majte na vašom švajčiarskom účte 100 000 $ a vašim bohatstvom sa stanete slávnym. Svoj účet môžete zvyšovať nastavením špecifickej práce v Bankách, Múzeách Detstva a Colniciach. Tiež môžete vydať Edikt Stavebné Povolenie a stavať budovy a z každej sa vám niečo pripočíta. Odmena 150 000 nasledovníkov.
Cult of Personality – Antonio Lopez, postavte televíziu, aby ste cez médiá dosiahli lepší vzťah s verejnosťou. Len postavte budovu televízie. Odmena: Každý mesiac sa vám budú zvyšovať nasledovníci v závislosti od počtu vašich žurnalistov na ostrove.
Colonial Greed – Brunhilde Van Hoofová. Tento ostrov je bývalá britská kolónia a tak si chcú Briti uplatniť 20%tnú daň na všetko na ostrove, vrátane turizmu. Aby ste neprichádzali o zisky, tak im zaplaťte jednorazový poplatok 20 000 $ a dane sa vzdajú. Odmenou je potom zvýšenie ziskov, keďže sú bez dane Británii.
Green Is In – Penultimo chce potešiť Sunny a aj turistov, tak máte zvýšiť spokojnosť so životným prostredím na úroveň 60. Ak ste mimo turizmu začali aj s priemyslom, tak budete musieť asi porušiť bane a drevorubačské tábory, pretože aj vaši ľudia aj turisti produkujú odpad a len so záhradami a skládkami to neutiahnete. Ale je to vedľajšia úloha, tak ju môžete vynechať. Odmena 50 000 nasledovníkov a 25 000 $ na švajčiarsky účet.
To Serve & Protect – Penultimo navrhuje zvýšiť úroveň bezpečnosti na 60 bodov. Môžete postavať viac policajných staníc a zbaviť sa bezdomovcov (postaviť ich domy, alebo ich zatknúť). Odmena 50 000 nasledovníkov a 25 000 $ na švajčiarsky účet.
Hyperinflation in Tropico? – Antonio Lopez navrhuje zvýšiť popularitu ostrova devalváciou meny. Stačí vydať Edikt „Tlač peňazí“. Odmena: 50 000 nasledovníkov.
Who Has the Biggests Boat? – Generalissimo Santana je ochotný sa s vami staviť, že má väčšiu loď, než akú môžete mať vy. Postavte Luxusnú loď (Luxury Liner), čo je atrakcia pre turistov. Ak ste ju už mali postavenú, rovno je úloha splnená. Odmena: Odmena 100 000 nasledovníkov a 25 000 $ na švajčiarsky účet.
Isn´t It Fun to Be Number 1? – Penultimo navrhuje zlepšiť prostredie pre turizmus. Stačí mať 3 hotely a 5 turistických atrakcií. Odmena 100 000 nasledovníkov.

A Few Good Friends – Po predošlých úlohách máte už dosť nasledovníkov, takže v záverečnej fáze si ich môžete zvýšiť tým, že na ostrov pritiahnete slávne osobnosti ako hostí turizmu. Môžete prilákať troch ľudí, Santanu, Morena a Richardsa. Keď prídu, neskôr máte tri ďalšie udalosti s každým z týchto ľudí.
Dictators Meet on Cara Libro – Generalissimo Santana k vám príde na návštevu, ak postavíte Horskú dráhu (Rollercoaster). Odmena 75 000 nasledovníkov.
Rebel Leader Spotted on Cara Libro – Marco Moreno, vodca rebelov, by prišiel na návštevu ostrova ako zástupca bežných ľudí, ak mu zaistíte bezpečnosť. Stačí mať 5 vojakov. Odmena 75 000 nasledovníkov.
US Sentaro To Visit Cara Libro – Nick Richards, americký senátor k vám príde na návštevu, ak mu poskytnete skvelé ubytovanie. Stačí postaviť luxusný hotel. Odmena 75 000 nasledovníkov.

The Banana Shake Debacle – Santana mal nehodu na Horskej dráhe.
Môžete jeho nehodu ututlať. +25 000 $ na švajčiarsky účet.
Môžete si vymyslieť krycí príbeh o vrahovi. +20 000 nasledovníkov, +10 000 $ na švajčiarsky účet.
Nechajte príbeh uniknúť do médií. +50 000 nasledovníkov.
Nechajte príbeh uniknúť a obviňte z toho CIA. +100 000 nasledovníkov, -20 vzťah s USA.

Prezidente Harboring Terrorists – Američania zistili, že je na ostrove Marco Moreno, vodca rebelov a tak chcú, aby ste im ho vydali.
Vydajte ho Amerike. +20 vzťahy s USA, +20 000 $ na švajčiarsky účet.
Varujte Morena. +30% rešpekt u Komunistov, -20 vzťahy s USA.
Natočte jeho odvážny útek a pošlite zábery tlači. +50 000 nasledovníkov.

US Senator Caught on Camera – senátor Nick Richards si užíval vo vašom kabarete a niekto spravil jeho kompromitujúce fotografie.
Zničte fotografie. +20 vzťahy s USA.
Vydierajte senátora. +25 000 $ na švajčiarsky účet.
Nechajte fotky uniknúť do médií. +100 000 nasledovníkov, -20 vzťahy s USA.


4. IMPORTant Business

Yermo Encarnado. Malý ostrov bez nerastných surovín.
Nemôžete stavať farmy, takže potravu môžete získavať len rybolovom a z rančov (na začiatku máte miesto dvoch klasických kukuričných fariem dva dobytčie ranče). Bez fariem a baní môžete zarábať teda len rybami, rančmi, ťažbou dreva a keďže to nie je moc, tak vás hra núti, aby ste sa naučili vážiť si import tovarov. Ak máte DLC Platador, tak v ňom zrejme zabudli na obmedzenie tejto misie a môžete stavať plantáže. Tie sú síce len pre plodiny na predaj, ale tie sa hodia pre zisk. Na severovýchode máte odľahlú oblasť vhodnú pre plantáže a ranče.
Ako predtým, aj tu odporúčam naštartovať ekonomiku skôr, než sa pustíte do úlohy. Ak teda nemáte plantáže, tak postavte nejakú továreň, povoľte import tovaru a postupne navyšujte zisky a rozširujte ekonomiku. Pri prístave môžete postaviť druhý prístav a spraviť priemyselnú zónu, stred som nechal pre ľudí a služby a na juhovýchode môžete tiež vystavať pár hotelov a turistických atrakcií. Je tam akurát priestor pre prístav, prímorské atrakcie a údolie pre letisko, hotely a ostatné atrakcie. Aj keď to hra neodporúča, môžete mať zisky aj z turizmu, keď budete mať dosť ľudí na obsluhu.

The Contract – prvá úloha je vlastne aj hneď splnená. S Keithom Prestonom ste uzavreli zmluvu, on vám dá hneď 20 000 $ a bude mať právo na 20% zo ziskov priemyslu ostrova. Tiež vám pošle pár svojich expertov ako pracovnú silu.
Custom Office – máte postaviť Colnicu. Postavte ju a za odmenu budete mať o 30% nižšie ceny na importované suroviny a 30 000 $ do štátnej kasy.
Canned Coffee – Postavte konzerváreň, nechajte do nej importovať kávu a vyvážajte konzervovanú kávu. Exportujte 1000 kusov kávy a dostanete 20 000 $.
Additional Docks – na radu Penultima postavte ďalší prístav. To radím tiež pre častejšie príchody lodí, keď už trochu naštartujete ekonomiku. Odmena: 20 000$ do pokladne.
Corporate Affairs – Preston má pár problémových zamestnancov a chce sa ich zbaviť, tak by ich rád presunul na váš ostrov. Môžete ich prijať: +40 imigrantov, +20 000$ do pokladne; alebo ich odmietnuť: +10 rešpekt u Nacionalistov.
Slackers on Strike – Ľudia, ktorých sem poslal Preston, nie sú spokojní s podmienkami ostrova oproti životu vo veľkomestách, na aký boli zvyknutí a hrozia štrajkom. Môžete im pohroziť väzením, v tom prípade zmeňte koloniálnu pevnosť na žalár (Of Dungeons and Dragons). Ak po dobrom, tak im môžete postaviť reštauráciu Cosmic Pin (Cosmic Pin), čo vám prinesie 5000 $ na švajčiarsky účet a upokojí protestujúcich.
More Teamster – ako rozbiehate ekonomiku, Preston chce, aby ste postavili ďalšiu budovu prepravcov (Teamster). Tak či tak sa hodí mať ďalšiu. Odmena: 10 000 $ do pokladne.
The Return of the Slackers – Opäť sa ozývajú imigranti zvyknutí na väčšie pohodlie a zas sa vyhrážajú. Môžete im postaviť 5 sídiel (Mansion) (A Mansion for Every Tropican), aby ste ich uspokojili, môžete nechať zatknúť piatich ľudí, aby ste ich odstrašili (Jailhouse Blues), alebo to ignorovať.
Develop the Industry – Keith Preston nie je spokojný s rýchlosťou, akou produkujete zisky. Ak do 8 rokov neexportujete veci v hodnote 100 000 $, tak vám zaberie ostrov, na čo má podľa zmluvy, ktorú ste uzavreli, právo. Zároveň klesne cena za konzervovanú kávu o 30%.
Treba začať dovážať a produkovať ďalšie veci. So ziskami postaviť elektráreň, alebo aspoň turbíny, aby ste mohli vyrábať kvalitnejšie a rýchlejšie. Ak ste začali budovať ekonomiku predtým, než ste sa pustili do exportu kávy, ako som radil, tak ste v pohode a už len udržiavajte chod ekonomiky, aby ste dosiahli požadovaný export. Tak, či tak sa oplatí postaviť elektráreň. Odmena: 30 000 $ do pokladne.
Power Plant – keď dosiahnete požadovaný zisk z exportu, tak Keith chce, aby ste podporili priemysel ostrova elektrinou, aspoň 121 MW. Ak ste ešte nepostavili elektráreň, tak ju postavte.
Luxury Goods – aby ste presvedčili zahraničných investorov, že ste modernou časťou sveta, postavte Obchodné centrum a importujte doň 500 kusov luxusného tovaru. Odmena: 20 000$. Než ho dostaviate, môžete poplniť pár vedľajších úloh.
A Lucrative Opportunity; Weapons for the Masses; Weapons Scheme Exposed – Keith vám ponúka príležitosť privyrobiť si predajom zbraní pre jeho známeho, u ktorého prebieha vojna gangov. Môžete odmietnuť. Ak súhlasíte, postavte továreň na zbrane a exportujte.
Ceny budete mať v rámci tejto úlohy o 50% vyššie, než bežne. Exportujte 1000 kusov zbraní, odmena: 10 000$ na švajčiarsky účet.
Keď exportujete zbrane, tak vám Keith oznámi, že Američania odhalili vašich pašerákov a musíte s obchodom so zbraňami prestať. Ako odškodné vám dá 20 000 $ na švajčiarsky účet. Ceny zbraní sú nižšie o 70% a vzťah s USA je -20.
Mind Over Matter – Keithov zamestnanec vytvoril vysielač vyžarujúci „chytré“ vlny. Postavte dok pre vzducholoď (Blimp Ride) a ľudia budú rýchlejšie získavať vzdelanie, čo je zároveň odmenou pre túto úlohu.
Lead Exporter – Aby ste potešili investorov, chce Keith, aby ste dokázali, že sa môžete zaradiť medzi špičku vývozcov. Exportujte tovar v hodnote 500 000 $. Odmena: 50 000 $ na švajčiarsky účet. Proste udržiavajte továrne a priemysel a počkajte s hlavnou úlohou, aby ste stihli zarobiť túto sumu.
Factory Workers – Napokon máte pre Keitha už len zabezpečiť, že váš priemysel bude udržateľný dlhšiu dobu a tak máte zamestnať 40 robotníkov v továrňach. Ak ste budovali, tak už ich máte zrejme aj viac. Ak nie, dostavajte pár tovární a misia je splnená.


5. Tropico Above All

Isla Desconcida. Ostrov nemá prehnane veľa miesta, ale sú tu aj nerastné suroviny, aj úrodná pôda a máte aj tri pláže. Ale misia je ľahká, takže stačí zastabilizovať priemysel, pridať pár prístavov a turizmu sa ani nemusíte venovať.

Your Mark on History – Tropico sa už prejavilo ako sila, s ktorou treba rátať a tak sa teraz musí zapísať aj do histórie. Rozhodnite sa, aký rekord chcete dosiahnuť. Môžete si zvoliť najväčšiu papáju, najbradatejšiu ženu a najsmradľavejší syr. Najľahšie je dosiahnuť najväčšiu papáju.
Keď dosiahnete tento prvý svetový rekord, tak tým podráždite Brunhildu Van Hoofovú (Mess With the Hooves...) a ceny za stavbu všetkých budov sa zvýšia o 50%.

Papaya mania – Najväčšia Papája na svete: postavte 4 farmy na papáju.
Bigger is Better – Keď máte štyri farmy na papáju, tak postavte v ich blízkosti Poľnohospodársku stanicu. Tým je táto hlavná časť splnená a cena za vývoz papáje sa zvýši o 100%.

Senorita Chinchila – Žena s najväčšou bradou na svete: dosiahnite celkovú spokojnosť obyvateľstva úrovne 55.
That Thing Has Its Own Mustache – ťažko sa súperí s dcérou Van Hoofovej, ktorá je doteraz najbradatejšou ženou, takže chcete poslať komando, aby ju oholilo. Majte 7 vojakov, čím túto hlavnú časť splníte a získate zároveň odmenu za extra publicitu vo výške 30 000 $.

The Aroma of the Gods – Najsmradľavejší syr na svete: postavte 6 kozích rančov.
What´s That Smell? – Aby ste dosiahli najhorší zápach vášho smradľavého syra, tak postavte v blízkosti vašich šiestich kozích rančov skládku odpadu. Tým je táto hlavná časť splnená a cena za vývoz syra sa zvýši o 100%.

Aby vás Hoofová zbrzdila, zvýši vám ceny všetkých budov o 50%, no len čo splníte úlohu, ktorú ste si zvolili (Papája, bradáčka, syr), tak sa ceny vrátia do pôvodného stavu.

Bad Publicity Or Good Marketing – Po sťažnosti od Brunhildy ste si získali pozornosť sveta, tak máte získať päť ďalších, svetových rekordov. Počas plnenia úlohy môžete dostať bonus 20 000 $ (The Power Of Hate) od národov, ktoré nesúhlasia s Brunhildiným postojom voči vám. Penultimo vás upozorní, že môžete zarábať aj propagáciou dosahovania svetových rekordov a že pri každom dosiahnutí svetového rekordu dostanete 5 000 $ za každého žurnalistu na ostrove.
Most Record Held – keď získate 5 svetových rekordov, napíše vám Brunhilda s tým, že vás napriek jej osobnému postoju, považuje OSN za Maják Nádeje (Beacon of Hope). Potom vám Penultimo dodá, že môžete ešte získať rekord za najviac svetových rekordov, takže splňte posledné dva, aby ste mali všetkých 7 dostupných svetových rekordov.

Biggest Territory – El Diablo navrhuje poslať vlajku Tropica na Mars. Stačí postaviť Jadrový program, čo je drahá budova s dlhšou výstavbou, ale pri stabilnej ekonomike s tým nie je problém.
Most Interesting Animal – Sunny Flowers navrhuje vystaviť v zoologickej záhrade tapírov. Stačí postaviť Zoo.
Largest Population – Súdruh Vasquez navrhuje zvýšiť množstvo populácie prostredníctvom imigrácie. Stačí mať tri prístavy, tak ich dostavajte.
Nobel Prize for Peace in Mathematics – Slečna Pineapple navrhuje priniesť mier do matematiky a získať tak Nobelovu cenu. Stačí mať 3 generálov, tak ak ich nemáte, postavte zbrojnicu a najmite ich.
Most Rum Drunk – Reverend Esteban navrhuje kongregáciu, ktorá pije najviac Pánovho daru, rumu. K dvom kostolom neďaleko seba postavte Pálenicu rumu.
World´s Richest Country – Antonio Lopez navrhuje uskladniť peniaze od skorumpovaných úradníkov z Európy, aby ste sa stali najbohatšou krajinou. Stačí postaviť 2 banky.
World´s Strongest Army – Generál Rodriguez navrhuje poraziť rebelov, ako ukážku sily vašej armády. Za 5 000 $ vyburcujte rebelov k útoku. Uistite sa, že máte dostatok vojakov, aby ste neprehrali misiu. Porazte rebelov a dokážete, že máte najsilnejšiu armádu na svete.

Records Are Easy – Keď máte všetky svetové rekordy, tak máte poslednú úlohu. Postaviť svoje mauzóleum. Keď ho postavíte, misia je splnená.


6. Bickering Fraction

Santa Teresa. Keď ste sa naučili o priemysle, turizme a udržiavaní chodu vášho ostrova, teraz prichádza na rad politika. Na ostrove nemáte zlato, ani soľ, no môžete ťažiť aspoň železo. Máte tu dve pláže, tak si ich zas môžete rozložiť na pracovnú a turistickú. Na pestovanie je vhodná severná časť ostrova.
Hneď po príchode sa vám ozve Marco Moreno s tým že vás bude sledovať. Vaše činy sa mu nebudú páčiť a tak budete musieť jednať s rebelmi. V tejto misii je zvýšená miera rebelov. Je dobré mať dostatočnú armádu, aby sa s nimi vysporiadala. Samozrejme sa snažte uspokojovať potreby obyvateľstva, keď budú ľudia spokojní, nebudú sa toľko pridávať k rebelom.

V misii si budete musieť voliť strany medzi jednotlivými frakciami, kde je samozrejmé, že si tým jednu viac nakloníte, ale poštvete si tú, ktorú si nezvolíte. Stabilizujte sa preto po prvej voľbe, než príde k ďalším, aby ste boli dobre pripravený a potom začnite plniť požiadavky frakcie, ktorú ste si zvolili.

National Agenda – Economy
Komunisti sa vadia s Kapitalistami a vy sa máte rozhodnúť, ku komu sa pridáte.
National Agenda – Tourism (Kapitalisti). Máte naštartovať turizmus a postaviť turistický prístav a tri hotely. Naštvete tým Komunistov a komunisti zo zahraničia začnú cestovať na ostrov, aby sa pridali k rebelom. Len postavte čo treba. Odmena 15 000 $.
National Agenda – Agriculture (Komunisti). Pre splnenie potrebujete mať 30 farmárov a keďže tak či tak potrebujete pestovať jedlo pre ľudí, aj na vývoz, tak to nie je problém. Naštvete tým Kapitalistov a tí začnú kradnúť 20% z príjmov z exportu. Odmena: 10 000 $.

Make S.E.T.I., not War
Milistaristi chcú armádu, Intelektuáli výskum, tak sa rozhodnite, koho podporíte.
Search for Extra-Tropical Intelligence (Intelektuáli). Postavte 5 satelitných radarov, aby ste mohli pátrať po mimoostrovnej inteligencii. Naštvete tým Milistaristov. Kvôli množstvu rebelov mi už predtým hrozili pučom, tak som vždy mal zbrojnicu, aj vojenskú základňu a zvýšil som im platy, takže keď som zvolil Intelektuálov, tak sa sťažovali, ale nič veľké nepodnikli. Odmena: 15 000 $.
Santa Teresa Expands its Standing Army (Militaristi). Máte mať v armáde aspoň 12 vojakov a generálov, čo už možno aj máte, ak ste sa pripravovali na rebelov. Naštvete tým Intelektuálov, ktorí začnú protestovať pri školách a počas protestu sa nik neučí a nezískavate tak ďalších vzdelancov. Odmena: rešpekt vojakov a generálov sa načas zvýši o 50 bodov.

Who Rebels the Rebels? – Penultimo radí vypátrať, ktorá z frakcií podporuje rebelov, keďže je zjavné, že nekonajú sami. Zriaďte tajnú políciu, potrebujete ministra vnútra, policajnú stanicu a potom Ediktom určite budovu. Odmena: 20 000 $ na švajčiarsky účet. Po splnení agenti zistia, že rebelov nepodporuje žiadna frakcia, ale niekto mimo ostrova.
New Army Base – nie je to ako klasická požiadavka, ale ako vedľajšia úloha od generála Rodrigueza, ktorú dostanete, aj ak už máte obrovskú armádu. Len postavte novú vojenskú základňu. Odmena: 20 000 $ na švajčiarsky účet.

Think Green or Think Jesus?
Environmentalisti aj Veriaci si myslia, že vedia, čo prospeje ostrovu najlepšie, tak jednu stranu podporte. Výnimočne mi tu prišlo lepšie podporiť Environmentalistov.
Santa Teresa goes Green (Environmentalisti). Pre skrášlenie ostrova postavte tri skládky odpadu a poľnohospodársku stanicu. Odmietnutie Estebana naštve Veriacich a budete strácať rešpekt u návštevníkov kostolov. Odmena: stupeň turizmu sa zvýši o 30 bodov.
A Monument to our Faith (Veriaci). Postavte sochu Krista. Naštve to Environmentalistov, ktorí pôjdu protestovať pred zarábajúcu budovu a tá prestane zarábať počas doby protestu. Odmena: trvalo +20 vzťah s Veriacimi.

Medzičasom sa senátor Nick Richards stane viceprezidentom USA a pošle vám na pomoc v boji s rebelmi 25 000 $.

Omnipotence or Immortality?
Napokon sa vadia Nacionalisti s Lojalistami, takže si zas vyberte stranu.
The Beloved Leader and Teacher of the Tropican People (Lojalisti). Lojalisti chcú, aby ste na oslavu vašej vlastnej osoby postavili Mauzóleum. Naštvaní Nacionalisti začnú vyvolávať nepokoje na uliciach a budú sa púšťať do imigrantov. Odmena: 20 vysokoškolsky vzdelaných ľudí príde na ostrov, aby sa pridalo ku kultu vašej osobnosti.
How I Learned to Stop Worrying... (Nacionalisti). Postavte Jadrový program. Naštve to Lojalistov, ktorí začnú opúšťať Lojalistickú frakciu. Odmena: Jedna zbrojnica zdarma.

The Ultimate Showdown
Po postavení Mauzólea, alebo jadrového programu vás varuje Marco Moreno, že ak sa nevzdáte, za 2 roky vás napadne. Napadne priamo palác, nenechá sa zlákať Mauzóleom, ak ho máte. Takže máte dva roky na vybudovanie armády, aby vás ochránila pred rebelmi. Keďže viete, že vždy je dobré počkať si s hlavnými úlohami, kým nie je ostrov stabilný, tak máte dosť peňazí, aby ste už len nakúpili ďalšie vojenské základne, zbrojnice, strážne veže a bunkre (DLC Junta). Keď po dvoch rokoch zaútočia, tak ich len rozdrvte a misia je splnená.
Prepare for the Rebel Attack – s poslednou úlohou je tu vedľajšia od Rodrigueza. Chce, aby ste najali toľko vojakov a generálov, koľko sa len dá, aby ste boli pripravení na útok. To ste vedeli aj bez neho, no toto je skôr taký bonus, pretože ak s ním súhlasíte, dostanete za každého vojaka a generála 500 $ na švajčiarsky účet.


7. Crisis

Pachanga Volcanica. Studená vojna, USA a ZSSR si hrozia atómovými zbraňami a medzi tým ste vy so svojím ostrovom. V rohu máte zobrazenú úroveň DEFCON, čo je americká stupnica ohrozenia a keď spadne na číslo 1, znamená to atómovú vojnu a pre vás koniec hry.
Počas misie raz spadne v rámci príbehu na úroveň 3, inak ho môžete udržať na päťke. Znížiť úroveň DEFCONu môžu niektoré vedľajšie úlohy, ktoré môžete prijať. Zvýšiť ho môže jedna vedľajšia misia (mať ministerstvo zahraničia) a pravidelne sa opakujúca misia usporiadať pankaribský samit a pár volieb v hlavných úlohách.
Keďže je kríza, ceny nie sú najpriaznivejšie, no najlepšie sa predávajú zbrane, takže sa oplatí mať továrne na zbrane, len čo si ich budete môcť bezpečne dovoliť. Ak budete plniť aj vedľajšie úlohy (niektoré znižujú DEFCON), tak ceny zbraní môžete ešte viac zvýšiť.

Patching the Budget - Aby ste sa rozbehli, máte navýšiť štátnu pokladňu do výšky 30 000 $.
Weapons of Mass Profit – Antonio Lopez vám radí investovať do zbrojárskeho priemyslu, tak postavte továreň na zbrane.

Coup on St. Clara – Penultimo vám oznámi, že na ostrove Saint Clara (kde ste mali prvú misiu hry) prebehol puč, čo vyhrotilo celú situáciu studenej vojny. Toto nie je misia, len upozornenie. Ak odteraz na vás zaútočia rebeli, alebo ak bude pokus o prevrat, tak vám každá takáto akcia zníži o 1 bod DEFCON.

New Ordnance – generál Rodriguez chce, aby ste boli pripravený na možnú vojnu a tak máte postaviť zbrojnicu.
Môžete prijať pomoc od Ameriky a dostanete zbrojnicu zdarma. +5 vzťahy s USA.
Môžete prijať pomoc od Ruska a dostanete 2 generálov. +5 vzťahy so ZSSR.
Môžete odmietnuť pomoc. +1 DEFCON.

National Security – keď ste postavili zbrojnicu, máte postaviť 3 strážne veže.
Môžete prijať pomoc od Ameriky a cena za ich stavby bude -33%. +5 vzťahy s USA.
Môžete prijať pomoc od Ruska a cena za export zbraní vzrastie +10%. +5 vzťahy so ZSSR.
Môžete odmietnuť pomoc. +1 DEFCON.

War In Europe? – Van Hoofová sa obáva hrozby vojny a informuje vás, že Američania, aj Rusi stavajú raketové základne. Stalemate in Europe – mocnosti sú v pate, USA má rakety v EU, ZSSR má rakety pri amerických hraniciach. Pre toto napätie stúpa hrozba. -2 DEFCON.

The Standing Army – Po prípravách so strážnymi vežami a zbrojnicou máte vybudovať stabilnú armádu a mať aspoň 20 vojakov.
Môžete prijať pomoc od Ameriky a dostanete zdarma strednú školu. +5 vzťahy s USA.
Môžete prijať pomoc od Ruska a zvýšia sa skúsenosti vašich vojakov. +5 vzťahy so ZSSR.
Môžete odmietnuť pomoc. +1 DEFCON.

The Missile Equation – pre vyváženie rovnováhy máte vybudovať jadrový program, no najprv musíte postaviť jadrovú elektráreň.
Môžete prijať pomoc od Ameriky a cena budovy klesne o -25%. +5 vzťahy s USA.
Môžete prijať pomoc od Ruska a budete získavať lacnejší urán. +5 vzťahy so ZSSR.
Môžete odmietnuť pomoc. +1 DEFCON.

Missile Research – keď máte postavený jadrový reaktor, môžete začať budovať atómovú zbraň. Môžete kúpiť plány na zbraň za 50 000 $, alebo nechať vašich vedcov, aby ju vyskúmali sami – v tom prípade budete každý mesiac získavať 1 bod za každého vedca na ostrove a keď dosiahnete 500 bodov, tak bude zbraň vyskúmaná.

Pomedzi vyššie popísané hlavné úlohy môžete prijímať tieto vedľajšie úlohy, ktoré sa vám budú postupne sprístupňovať.

Nuclear Test – toto je opakujúca sa misia, ktorú môžete prijímať stále. Môžete dovoliť, aby tu Amerika, alebo Rusko vykonali nukleárny test. Zvoľte si jednu z týchto dvoch mocností a dostanete za odmenu 10 000 $, no budete mať -10 bodov zo vzťahu s tou mocnosťou, ktorú ste si nezvolili.

Pan-Carribean Summit – táto misia sa vám sprístupní zakaždým, keď vám klesne DEFCON pod maximálnu hranicu 5 bodov. Môžete hosťovať samit a zlepšiť tým vzťahy, takže +1 DEFCON. Prvý samit stojí 2 500 $ a každý ďalší stojí o 2 500 $ naviac, takže čím viac samitov, tým viac peňazí, ale v podstate si môžete kúpiť trvalý mier, ak máte dosť peňazí.

Foreign Affairs – neskôr, keď budete mať stavať zbrojnicu, sa vám ozve Brunhilda Van Hoofová s tým, že treba hľadať diplomatické riešenia a máte postaviť ministerstvo zahraničia. Ak ho už máte postavené, tak po prijatí je úloha rovno splnená, tak ju neprijímajte, ak máte DEFCON na maxime. Odmena: +1 DEFCON.

Iron Man – Od začiatku máte k dispozícii túto misiu. Máte vyviezť 500 kusov železa neznámemu kupcovi. Odmena: 10 000 $. -1 DEFCON.

The True Weapons Trade – Šejk Sallim chce, aby ste exportovali zbrane jeho priateľovi, ktorému OSN zakázala nákup zbraní. Ak súhlasíte, ceny z exportu zbraní vzrastú o 20%, no máte aj -1 DEFCON.

Chemical Warfare – Lopez vás informuje, že na trhu je dopyt po chemických zbraniach, hoci ich OSN zakázalo. Máte postaviť chemickú továreň, aby ste mohli dopyt nasýtiť. Ak ju už máte postavenú, tak môžete úlohu rovno splniť. Odmena: +10% ceny za export zbraní. -1 DEFCON.

Lord of War – Lopez vám radí ovládnuť trh so zbraňami, keď je teraz po nich taký dopyt. Majte na ostrove tri továrne na zbrane. Odmena: 100 000 $ na váš švajčiarsky účet.

Weapons for the Future – aby ste zostali na vrchole v ponuke zbraní, musíte ich mať aj dobre modernizované. Postavte Vedeckú akadémiu. Odmena: +10% ceny za export zbraní.

Soviet Army Base – Rusi vám pošlú na pomoc svojich generálov, ak im poskytnete ubytovanie. Len postavte zbrojnicu. Odmena: 3 generáli.

Misile For Sale – keď máte atómovú elektráreň a vyskúmané atómové zbrane, chce šejk Sallim od vás kúpiť jadrový program. Stačí postaviť túto drahú záležitosť. Odmena: 250 000 $ na švajčiarsky účet. -2 DEFCON.

Escape – keď vyskúmate atómové zbrane, tak sa po čase dozviete, že v Amerike zavraždili prezidenta. Z viceprezidenta Nicka Richardsa sa stal prezident. O nejaký rok na to vás prezident Richards obviní z atentátu. Údajne zajali vraha Juanita, ktorý sa priznal, že pracuje pre vás.
Musíte utiecť, pretože po vás pôjdu agenti CIA. Na útek máte 48 mesiacov. Utiecť môžete kamuflážou, ak postavíte 10 prístavov, alebo môžete utiecť hneď, ak si za 78 000 $ zaplatíte novú identitu.
Nech už utečiete, tak či tak, útekom je misia splnená. No všetci vaši bývalí spojenci sa obrátili proti vám. Strácate peniaze na svojom švajčiarskom účte, strácate svoju slávu.


8. Survival

Isla Oscura. Ostrov s vysokou kriminalitou plný zločincov. Sem ste museli utiecť a ako nezamestnaný prezident ste museli prijať aj takú podradnú prácu, ako stať sa prezidentom tohto malého ostrova. Najúrodnejšia pôda je na centrálnej časti, kde máte aj palác, tak si rozvrhnite farmy v okolí mesta, ale misia nie je dlhá a v pohode sa tam zmestíte. Na východnej strane je ešte cíp zelene, kde môžete rozbehnúť turizmus.

A Lawless Island – Aby ste si pomohli s vysokou mierou kriminality, máte na začiatok postaviť policajnú stanicu a väznicu.

Old Friends – Od začiatku získate postupne tri úlohy „Starí priatelia“. V rámci nich sa len pokúsite listom kontaktovať Starých priateľov z prvých misií. Prezident Nick Richards vám ani len neodpovie, Keith Preston sa k vám nepriznáva a generalissimo Santana sa vám rovno vysmeje a prizná sa, že mal prsty v konšpirácii proti vám a teraz vládne vo vašom paláci.
Money Can Grow on Trees – nájdete kufrík, v ktorom je 10 000 $ a list, aby ste prestali s vašou „vojnou proti zločinu“. Peniaze môžete vziať do pokladne, dať ich na švajčiarsky účet, alebo ich odmietnuť. Ak odmietnete, môže sa objaviť hrozba bomby.
Tropicans for Enforced Prohibition – údajne si Tropicančania žiadajú schváliť prohibíciu, ale reverend Esteban tomu neverí. Ak schválite Edikt „Prohibícia“, každý rok dostanete na švajčiarsky účet 1000 $, ale zvýši sa tým úroveň kriminality na ostrove.
A Concerned Citizen – v liste od vás občan žiada 5 000 $ s prísľubom, že dozrie, aby nedošlo k žiadnym požiarom. Ak vydieračovi nezaplatíte, podpáli pár budov. Ak máte požiarnu stanicu, tak sa o ne postarajú. Ak ju nemáte, ale máte dosť peňazí, môžete ich uhasiť helikoptérami.
Recruit Policemen – Lopez vám zdôrazňuje závažnosť boja proti zločinu a chce, aby ste mali na ostrove 10 policajtov. Stačí mať druhú policajnú stanicu, popri tej, ktorú potrebujete pre hlavnú úlohu. Odmena: 10 000 $ na švajčiarsky účet.
A Well-Wisher – ďalší list od vydierača, chce 10 000 $, inak uvidíte. Môžete zaplatiť, alebo odmietnuť a rátať s nejakou negatívnou, sabotážnou udalosťou.
The Mafia is Supporting the Rebels – generál Rodriguez zistil, že mafiáni zásobujú rebelov, tak máte postaviť tri nové strážne veže. Odmena: 10 000 $ na švajčiarsky účet, menší nárast rebelov.

The Long Arm of Penultimo – keď máte väzenie a policajnú stanicu, máte zatknúť 5 zločincov. Kým ich budú vaši ľudia zatýkať, tak mafia pripraví odvetu (Crime Fights Back) a bombou zničí vašu policajnú stanicu, ktorú potom zas prebudujte.
Wanted: Finesse; Grease Some Palms; Don Aemilio – hoci zatýkate zločincov, stále to nestačí a treba sa dostať k ich šéfom. Založte tajnú políciu a najmite troch agentov. Potrebujete mať ministerstvo, ministra vnútra a policajnú stanicu a môžete vydať edikt „Tajná polícia“ a zmeniť jednu z budov na ich sídlo. Keď máte agentov, dajte im 20 000 $, aby mohli podplácať svoje zdroje.
S peniazmi odhalia agenti identitu jedného mafiánskeho šéfa, Dona Aemilia. Môžete ho nechať zatknúť, zastreliť verejne, alebo zabiť v tichosti. Krátko po jeho zatknutí zabijú mafiáni vašich agentov, ak ste ich predtým neprepustili, tak musíte najať nových (It is a Dangerous Job...).

Smuggler´s Stash – v jaskyni pri pláži ste našli kontraband. Môžete ho sledovať, alebo zhabať. Ak ho zabavíte, získate ihneď 10 000 $. Nechajte ho radšej pod dozorom a za pár mesiacov zatknete aj tých, ktorý tam mali skrýšu. Získate tak 15 000 $ a +20 rešpekt u kapitalistov.

Donna Bella; Not Done Yet; Final Task – Don Moriarti – vaši tajní agenti odhalili ďalšiu mafiánsku šéfku, Donnu Bellu. Tak ako Aemilia, aj ju nechajte zatknúť, alebo zabiť. Po jej vyradení dajte 60 000 $ z pokladne vašim agentom a tí napokon s týmito peniazmi vypátrajú šéfa celej zločineckej organizácie, Dona Moriartiho. Už ho len nechajte zatvoriť, alebo zabiť a zbavili ste sa tak zločinu a vyhrali misiu.


9. No One Left Behind

Nueva Esperanza. Na tomto ostrove sa musíte vysporiadať s využitím ľudí, o ktorých nikto nemá záujem. V podstate stačí dobre naštartovať ekonomiku, aby ste mali dostatok peňazí a mohli stavať pre skupiny prichádzajúcich ľudí potrebné stavby. Budú prichádzať postupne, takže keď sa postaráte o jednu skupinu, príde ďalšia a vy aspoň môžete byť pripravený.
Stačí budovať centrum okolo paláca, naľavo priemyselné centrum a pozdĺž špirálovitej cesty ostrova farmy. Pláž máte len jednu, tak k prístavu pridajte ďalšie tesne k nemu a poniže si nechajte trochu miesta pre turistické veci vyžadujúce pláž.

The Mime and the Presidente. Na ostrov prišlo 50 mímov. Pokým im nepostavíte kabaret, každý rok zomrie jeden z obyvateľov ostrova.
One Lawyer too Many. Na ostrov prichádza 8 právnikov. Sú to právnici, takže sú prirodzene zlí. Pokým nepostavíte základnú školu, aby ich srdcia obmäkčili učiace sa deti, tak sa každý rok z jedného obyvateľa ostrova stane rebel.
Fluffy Therapy. Potom, čo ste spravili z právnikov lepších ľudí, treba ich ešte doraziť mäkkými svetríkmi. Exportujte 500 kusov vlny z lám a menej ľudí sa bude stávať rebelmi.
Who Need These Guys Anyway. Na ostrov dorazilo 30 telefónnych hygienikov. Sú neschopní a to ovplyvní aj vašich ľudí, takže im treba nájsť prácu. Kým nepostavíte 2 Nákupné centrá, budete mať o 20% nižšiu cenu na veci, ktoré exportujete.
Už je aj vhodný čas viac budovať, mať elektráreň a dostatočné príjmy, ak ste s tým čakali.

Made In Tropico. Môžete zvýšiť cenu vecí, ktoré exportujete, tým, že na ne pridáte označenie „Made in China“. Môžete odmietnuť. Ak prijmete, tak sa tým zhoršia vzťahy s Čínou, no budete predávať za viac.

The Art of Doing Nothing. Na ostrov prišlo 50 umelcov a armáde sa nepáči, že ste sem vpustili ďalších darmožráčov. Pokým nepostavíte Múzeum moderného umenia, budete mať o 50 bodov nižší rešpekt členov militaristov.
The Scourge of the Sea. Na ostrov prišlo 40 pirátov a treba ich nejako začleniť do spoločnosti. Pokým nepostavíte luxusnú jachtu, každý rok sa z dvoch obyvateľov stanú zločinci. Musíte mať na to aspoň jeden hotel a turistický prístav, takže popri tom môžete rozbehnúť aj turizmus, ak ste s ním ešte nezačali.
The Bad, The Ugly and the Presidente. Dorazilo k vám 40 cirkusákov, ktorí boli tak škaredí, že ich vykopli ešte aj z cirkusu. Hodnotenie turizmu vám klesne o 50%, pokým nebudete mať na ostrove 10 doktorov, aby im spravili plastickú operáciu. To sú v podstate dve nemocnice a jedna klinika.

The Fancy Dagger from Persia. Šejk Sallim zistil, že sa na vašom ostrove objavila prastará dýka, ktorá patrí jeho ľudu. Môžete ju sami predať za 30 000 $, čo zhorší vzťahy so Stredným východom, alebo ju zadarmo darovať Sallimovi. Udržíte, alebo zlepšíte si vzťahy, udržíte si dobré ceny za ropu, ak s ňou obchodujete a môžete neskôr od neho dostať finančný bonus, ak ste vzťahy udržali na vysokej úrovni.
The Great Cheese War. Penultimo navrhuje pre zvýšenie príjmov uraziť Európske syry a vyzdvihnúť vaše. Môžete to spraviť a cena vašich kozích syrov vzrastie o 50%, ale narušíte si tým vzťahy s EU.

From Rags to Riches. Keď ste sa stabilizovali, máte udržať ekonomiku ostrova a získať peniaze, ktoré potrebujete. Konkrétne máte mať v pokladni 1 000 000 $. Tým aj ukončíte misiu. Na pomoc máte pár doplnkových úloh od ľudí, ktorých ste prijali na ostrov.
The Call of the Wild. Mimes In the Sky. The Silence of the Llamas. Mímovia trénujú hru Mlčanie Lamiatok a aby mohli skúšať, máte im postaviť Zoo. Krátko potom, čo ju postavíte, majú hru natrénovanú a chcú s ňou ísť na Broadway. Aby sa tam dostali, musíte postaviť letisko, čo sa vám aj tak hodí, ak ste rozbehli turizmus. Keď odletia, tak vám začas pošlú časť zo svojho zisku: 300 000 $.
Treasure Island. Treasure! Vaši piráti objavili poklad a chcú si postaviť loď, aby sa k nemu dostali. Musíte exportovať 1000 kusov dosiek. Na to potrebujete píly (Lumber Mill), nielen drevorubačské tábory na drevo. Krátko potom, čo vyplávajú, vám pošlú podiel z koristi: 300 000 $.
The Great Phone Speaker Epidemic. The Underdogs Who Saved the World. Svetom sa šíri epidémia prenášaná špinavými sluchátkami telefónov. A keďže máte na ostrove telefónnych hygienikov, mohli by pomôcť. Potrebujete mať na ostrove 15 profesorov, aby spolupracovali s hygienikmi. Spoločne potom nájdu liek na epidémiu a vy dostanete odmenu za záchranu sveta: 300 000 $.
I´m Gonna Sue You! Poslednou možnosťou na privyrobenie je využiť vašich právnikov. Môžete žalovať Európu, Stredný Východ, alebo Čínu a žalobou si získate 200 000 $, no vzťahy s danou krajinou klesnú o 50 bodov. Predošlými úlohami ste mohli zarobiť deväťstotisíc, takže ak ste nerobili nejaké nezmyselné míňanie, touto úlohou už misiu ukončíte (ak ste z vlastných príjmov ostrova mali dosť, tak sa k tejto úlohe možno ani nedostanete).


10. Independence Day

Isla Desconocida je zaostalý ostrov a chcete, aby sa z neho stala Európska kolónia, čo by mu mohlo pomôcť. Na začiatku nemôžete stavať pokročilejšie budovy, ktoré vyžadujú elektrinu, pretože na ne nemáte plány, z predošlých ostrovov ste si ich nevzali a tak ich získate, až keď budete kolóniou. No aj bez nich sa môžete dobre stabilizovať.

Isla Desconocida Goes International. Musíte postaviť ministerstvo, aby ste mohli začať medzinárodné rokovania. Začnite rozmiestňovať pár fariem, dobre si naplánujte ekonomické plodiny, nemajú veľa vhodnej pôdy. Máte tu dosť baní a môžete pestovať aj bežné jedlo. Tento ostrov je úplný zapadákov, takže za každý príchod lode musíte kapitánovi platiť 1 000 $.
Sound Debt for Sound Future. Do It the British Way. Aby ste mohli žiadať o štatút kolónie, musíte vytvoriť menšiu krízu – tak sa dostaňte do dlhu –5 000 $. Ak ste aj nepostavili ministerstvo hneď a začali ste sa trochu rozvíjať, tak len postavte nejaké budovy čo sa vám hodia a miňte na ne peniaze, než vám prídu ďalšie.
Keď ste v dlhu, prijmú vašu žiadosť, no navyše, aby ste sa zapáčili Britom, postavte na svojom ostrove krčmu.

Inflation for International Attention. Penultimo navrhuje nakloniť si EU tak, že si znepriatelíte Ameriku. Stačí pre túto vedľajšiu úlohu vydať Edikt „Tlač Peňazí“, aby ste spôsobili infláciu. Odmena: 30 000 $, -20 vzťahy s USA.

House for the Elite. Monarchy Fans in Isla Desconcida. Po postavení krčmy máte postavíť 5 domov. Musia to byť priamo domy (House), nie iné obytné budovy. Keď máte krčmu, aj budovy, máte ľudí meniť na monarchistov, aby prijali britskú monarchiu a boli ochotní stať sa kolóniou.
Stačí vám na to krčma. Tí, čo navštívia pre uvoľnenie krčmu, sa stanú monarchistami, budú mať nad hlavou malý, zelený symbol. Potrebujete ich 40. Ak máte dostatok ľudí, stačí vám jedna krčma, ak to chcete urýchliť, môžete postaviť ďalšiu.
Keď máte 40 monarchistov, stávate sa britskou kolóniou. Za odmenu získavate plány k pokročilým budovám a môžete opäť stavať všetko, čo je k dispozícii. Zároveň vďaka tomu vzrástol význam vášho ostrova a už nemusíte platiť kapitánom lodí 1 000 $ za každú návštevu.
Taktiež vás ako britskú kolóniu uznáva Amerika, pošlú vám pozdrav a vaše vzťahy sa zlepšia o +20. Takže ak ste aj predtým vydali edikt na infláciu, týmto sa strata vzťahov vyrovná.

Penal Future for the Colony! Keď ste už britskou kolóniou, chcú vás tiež využiť ako trestaneckú kolóniu. Postavte policajnú stanicu a väznicu. Odmena 20 000 $ - môžete ich dať do pokladne, na švajčiarsky účet, alebo rozdeliť na polovicu. Následkom bude aj to, že vám pošlú väčšiu skupinu imigrantov.
BBC Plans Expansion. Lord Chufney chce, aby ste oživili svoju kolóniu a máte postaviť rozhlas. Môžete ho nastaviť na ľubovoľné vysielanie, úloha je splnená jeho postavením. Odmena: 5 000 $ a 2 vysokoškolsky vzdelaní ľudia.

Whispers of Revolution. Where Is Proletariat? Power to the People. Soviet in Isla Desconocida.
Ste guvernérom kolónie, ktorú uznal svet, ale chcete viac. Teraz sa treba osamostatniť prostredníctvom revolúcie s pomocou ZSSR, ktorí sú na to odborníci. Najprv potrebujete robotnícku triedu, takže musíte mať 20 robotníkov v továrňach. Pre zisk sa továrne vždy hodia, takže už iste nejaké máte a pre úlohu len dostavajte ďalšie, aby ste mali 20 robotníkov.
Keď máte dosť robotníkov, potrebujete dostatok elektriny, konkrétne 300 MW. Čím sú skúsenejší pracovníci v elektrárni, tým viac prúdu produkujú, ale aj tak na to postavte aj druhú elektráreň, budete zásobený prúdom a úlohu hneď splníte.
Napokon len zmeňte mód fungovania vášho ministerstva. Ak máte obvyklý demokratický mód, tak ho nastavte komunistickú vládu (People´s Commitee).

US Condemns USSR Condemning. Tým ste prešli na komunizmus a ZSSR verejne odsúdi vaše zneužívanie ako kolónie. USA na dôkaz toho, že vás nechcú zneužívať, pošlú peniaze a vy sa rozhodnite kam s nimi.
20 000 $ do pokladne, +20 vzťahy s USA.
15 000 $ do pokladne, 5 000 na švajčiarsky účet, +10 vzťahy s USA.
20 000 $ na švajčiarsky účet, -10 vzťahy s USA.

Brewing Revolution. Aby ste mohli zahájiť konečnú revolúciu za nezávislosť, musíte mať na ostrove aspoň 130 Revolucionárov. Príslušníci frakcií Lojalistov a Komunistov sa automaticky rátajú k Revolucionárom. Všetci, čo navštívia krčmu a nie sú monarchisti, sa tiež stanú Revolucionármi.
Keď máte potrebný počet revolucionárov, vypukne revolúcia. Prebieha ako bežné povstanie proti vám, len tu budú proti sebe stáť Revolucionári a Monarchisti. Ak vaši zvíťazia, tak ste vyhrali nezávislosť a aj misiu.


11. Fruity Business

Puerto Angelico. Dobrý ostrov s dostatkom miesta a hromadou úrodnej pôdy. Chcete sa pomstiť bývalému obchodnému partnerovi, Keithovi Prestonovi a pokúsite sa ho obrať o jeho firmu.

Immigration Office. Build Farms. Agricultural Power. Na začiatok máte postaviť imigračný úrad, aby vám na ostrov začali prichádzať ľudia, čo je inak vždy dobrý začiatok každej misie. Potom máte postaviť 6 fariem, aby ste produkovali dosť ovocia na konkurenciu Prestona.
Stavajte aj farmy na ekonomické plodiny, ale pre tento cieľ potrebujete farmy na potraviny. Samozrejme nezabudnite aj na továrne, ale to len čisto pre vaše príjmy. Keď máte 6 fariem, musíte vyviezť 1000 kusov ovocia.

We Must Start Buying Shares. Buy 5% of Fruitas Shares. Vaším vývozom ovocia ste znížili ceny akcií spoločnosti Fruitas. Teraz ich treba začať skupovať. Skúpte prvých 5% akcií, jedno 1% za 2 500 $. Nemusíte sa ponáhľať, môžete zarábať a keď máte dosť peňazí, tak ich skúpte.

The Papaya Scheme. Penultimo zistil, že Fruitas sa chystá zaplaviť trh papájou, aby pokryl straty. Aby ste ich prevalcovali, exportujte 1000 kusov papáje. Môžete postavať ďalšie farmy, alebo zmeniť tie postavané na pestovanie papáje. Odmena: 20 000 $.

Building Up the Industry. Acquire 30% of Fruitas Shares. Keď skúpite týchto prvých 5%, ozve sa Keith Preston s tým, že oslovil svojich vplyvných priateľov, aby vám zavaril (The Jig Is Up). Ceny výrobkov z tovární klesnú o 20%. Keď máte dosť fariem a aj tovární, nie je to nič hrozné, ceny klesnú, príjmy budú menšie, ale stále budú.
Aby ste si poradili s tým, že kapitalisti budujú priemysel, aby umelo posilnili akcie Fruitas, musíte postaviť 3 továrne. Ak ich už máte, úloha je rovno splnená.
Napokon máte kúpiť 30% akcií Fruitas. 5% už máte, teraz nakupujete 5% za 15 000 $, takže opäť máte čas, získajte peniaze a nakúpte.

Syndicate Appears. Ako nakupujete viac akcií Fruitas, pošle Preston na ostrov svojich ľudí, aby založili robotnícke združenie a búrili robotníkov proti vám. Môžete tomu zabrániť silou, stačí mať 10 policajtov. Alebo môžete robotníkov rozptýliť, v tom prípade postavte kino. Prípadne môžete členom syndikátu zaplatiť 40 000 $, aby odišli.

Culture, Economy and Rum. Antonio Lopez príde tiež s nápadom, ako privyrobiť. Exportujte 500 kusov koreneného rumu (vylepšenie v továrni na rum) a získate zdarma jednu továreň.
Nuclear Power UP. Lopez má ďalší nápad. Postavte atómovú elektráreň. Zvýšite tým množstvo prúdu na ostrove a za odmenu ceny výrobkov z tovární vzrastú o 20%. Tým vyrovnáte pokles, ktorý predtým spôsobil Keith.

Acquire 50% of Fruitas Shares. Getting the Last Percent. Keď ste získali 30% Fruitas, Keith zaťahá za nitky a stratíte 10%, takže vlastníte len 20%. Navyše sa Keith postaral o nárast cien akcií, takže teraz kúpite 5% za 20 000 $. Opäť, len zarábajte a kupujte.
Keď vlastníte 50%, potrebujete už len 1%, aby ste mali rozhodujúci podiel v spoločnosti. No Keith má svoje akcie zamknuté v trezore, takže sa k nim musíte dostať inak. Penultimo navrhne nindžov, no aby ste sa k nejakým dostali, potrebujete mať 3 tajných agentov, ktorí s nimi nadviažu kontakt (Birds of a Feather). Len vydajte Edikt na tajnú políciu a prideľte agentom budovu.
Vyslaní agenti zistili, že japonskí nindžovia sú príliš drahí, takže sa obrátite na čínskych. Aby nadviazali agenti kontakt s týmito nindžami v Rusku, postavte najprv letisko, aby tam mohli vaši agenti odletieť a potom vydajte Edikt Obchodná Misia ZSSR (The Fake Trade Mission), ktorý ospravedlní ich cestu.
Agenti nadviazali kontakt a nindžovia chcú 100 000 $ (The Price of Ninja). Už len zaplaťte a misia je splnená.


12. The Olympic Heist

Isla Tropicana. Keith Preston sa nevzdáva a posledné peniaze vrazil do olympijských hier. Aby ste mu prekazili plány, musíte sa postarať, aby bolo za miesto pre hry zvolené Tropico.

Podmienky pre zaradenie do výberu pre Olympijské hry. Na začiatok máte vyprodukovať 50 MW elektriny (Tropic Enters Olympic Competition). Na to potrebujete buď elektráreň, alebo pár veterných turbín, takže tak či tak peniaze. Môžete preto začať klasicky s rozvojom, farmami a továrňami a keď budú príjmy, vraziť ich do elektriny. Potom postavte 3 hotely (Beds for the Fans), klasické, obyčajné hotely, aby mali kde bývať návštevníci hier. Potom musíte zabezpečiť zdravotnú starostlivosť pre olympijský výbor (Olympic Committee Members Die on Isla Tropicana), takže postavte 2 kliniky. Napokon treba zabezpečiť ochranu (Strong Police for Safe Olympics), takže majte 12 policajtov.

Keith Preston sa vás bude snažiť počas celej misie priebežne sabotovať. Pošle vám 35 imigrantov (A Friendly Warning from a Friendly Enemy), čo mi neprišlo ako zlá vec, keďže ich poslal v počiatkoch misie a aspoň mi zaplnili farmy. Pošle bombového záškodníka, ktorý vám hneď odpáli budovu a neskôr v tom bude pokračovať (A Gesture of Friendship). Nebudú to neustále útoky, ale pravidelne budete prichádzať o nejaké budovy.
Aby ste sa zbavili záškodníka (Keith Preston´s Agent on a Bombing Spree), poradí vám El Diablo mať aspoň jedného tajného agenta. No aj tak, ak neobmedzíte pracovné miesta v tajnej základni tajnej polície, budete mať troch, stačí ustanoviť tajnú políciu. Keď ju máte, agenti určia 5 podozrivých (Secret Police Identifies Suspects). Nemáte ako zistiť, kto z nich je vinník, tak sa musíte zbaviť všetkých. Môžete ich nechať zabiť (popraviť, alebo zabiť nenápadne tajnou políciou), alebo ich nechať zatknúť (ak máte väzenie). Keď sa všetkých piatich zbavíte, bombové útoky prestanú.
Neskôr, keď už začnete stúpať po rebríčku pozície pre hostiteľa hier, tak vám zníži ceny všetkého exportu o 20% (Export Prices Plummet). Čím skôr postavíte colnicu, aby ste mali skúsenejších colníkov, tým skôr môžete stratu vyrovnať ich snažením o zdvihnutie ceny.
Neskôr nahovorí lži o vašom ostrove (Rumors Cause Drop in Tourism Rating) a na 3 roky vám tak klesne o 20 bodov úroveň turizmu. Nie je to nič strašné. Úroveň môžete zvýšiť ediktami, ale nie je to nevyhnutné, zvlášť ak máte aj priemysel a nie ste odkázaný len na turzimus.
Neskôr podplatí olympijskú komisiu (Isla Tropicana Moves Down the Ranking List) a vy klesnete o 17 miest v rebríčku.

Isla Tropicana Moves Up the Ranks for the Olympics. Penultimo objavil na farme miestneho chlapca menom Jorge Oliviera, ktorý má neskutočný talent na atletiku a stane sa vašou hviezdou. Keď ste splnili všetky predošlé podmienky, tak ste zaradení do zoznamu kandidátov pre hosťovanie Olympijských hier, no ste na 114tom mieste.
Budete mať sériu automatických úloh / možností týkajúcich sa Jorgeho, ktoré vám môžu znížiť, alebo udržať vašu pozíciu. Občas Jorge utŕži nejaký ten úspech, čo vás trochu posunie vyššie. A napokon sú tu samozrejme vedľajšie úlohy, ktoré vás budú posúvať vyššie.
Najprv sa Jorge stratí (Jorge Oliviera is Missing!). Môžete nechať Penultima, nech za neho nájde náhradu (-10 000 $), alebo to nechať tak (-10 miest).
Jorge prišiel o nohu (Tropican Olympic Star Looses A Leg!). Môžete mu zainvestovať do protézy (-20 000 $), alebo to nechať tak (-13 miest).
Jorge sa opil (Jorge Oliviera Rumored Drunk?). Môžete mu dať drogy, aby prešiel testom (-20 000 $), alebo ho nechať pretekať s opicou (-18 miest).
Jorge sa opäť stratil (Jorge Missing! Again!). Môžete súťažiť namiesto neho (-20 000 $; +10 rešpekt), alebo sa na to vykašľať (-10 miest).

Máte postaviť letisko (Olympics Without an Airport? Really?!) pre príchod medzinárodných tímov (+23 miest). Máte postaviť Nákupné centrum (Shopping Center for Olympic Visitors) pre návštevníkov hier (+17 miest). Pre celebrity postavte mrakodrapový hotel (Skycraper For Celebrities), čím tiež vylepšíte svoju pozíciu (+27 miest). Máte usporiadať pankaribské hry (Tropico to Hold Pan-Caribbean Games!). Musíte mať postavený športový komplex a potom môžete vydať ekonomický Edikt „Pan-Karibské Hry“ za 7 500 $ (+20 miest). Máte mať na ostrove 3 športové komplexy (Biggest in the Caribbean), aby ste ukázali, aký veľký potenciál pre hry máte (+37 miest). Máte postaviť 2 rozhlasové stanice (Radio Far and Wide), aby ste hry mohli aj vysielať (+14 miest). Napokon Penultimo navrhne naklonovať Jorgeho, aby ste mali viac talentovaných športovcov (One Jorge Is Never Enough!) a tak máte postaviť Akadémiu Vied (+19 miest).


13. The Blind Revolution

Nueva Esperanza. Rebel Marco Moreno vám pôsobil problémy, ale bol len bábkou v rukách vašich nepriateľov, tak ste sa rozhodli, aby sa stal vašou bábkou. Na tomto ostrove nie je príliš veľa miesta a máte len jednu pláž. Ale je dosť široká na tri prístavy a aj turistický prístav a atrakcie. Smerom do vnútrozemia môžete po jednej strane stavať farmy a po druhej obytnú časť a nad plážou sa hodí priemyselná oblasť.

Stratený tukan
Stratil sa váš maznáčik Tukan a tak ho chcete nájsť (El Toucan Is Nowhere To Be Found). Aby ste mohli dať inzerát do novín, musíte najprv postaviť budovu novín. V mene americkej ornitologickej spoločnosti vám pomoc ponúkne prezident Nick Richards (The US Ornitology Society Sends Aid), môžete si vybrať 30 000 $ do pokladne, alebo zdarma nukleárny reaktor. Máte peniaze a aj čas na slušné rozbehnutie sa. Keď postavíte noviny, stále tukana nemáte a tak slečna Pineapple navrhne postaviť rozhlas (Have You Asked the Smart Guys?).
Po postavení rozhlasu sa komunisti naštvú, že sa staráte viac o svojho vtáka, teda maznáčika tukana, než o ľudí (People More Angry Than Birds!). Môžete ich ignorovať s tým, že váš vták je podstatnejší, než ľud (-10 rešpekt na 2 roky), môžete darovať peniaze na rozvoj verejnosti (-10 000 $), alebo môžete postaviť Športový komplex, čím získate budovu pre zábavu a upokojíte verejnosť.
Napokon sa vám ozve rebel Marco Moreno s tým, že vášho vtáka uniesol on (El Toucan Held In Captivity). Môžete mu zaplatiť výkupné za vtáka, čo je 40 000 $ a vtáka vám vráti. Druhá možnosť je rozbiť jeho rebelov. Neútočia všetci naraz, tak musíte cez ministerstvo obrany uplatniť Edikt „Nalákanie Rebelov“, čím na vás všetci zaútočia. Ak máte viac vojakov a porazíte ich, tak nemusíte platiť výkupné.
Friend or Foe. Či zaplatíte, alebo ho porazíte, dostanete svojho vtáka späť. Marco sa vás potom spýta, či podporujete jeho rebelov (What Can You Do For Me?), alebo nie (Utter, Total and Complete War!).

Na prilepšenie máte tri úlohy. Máte dosiahnuť produkciu 100 MW elektriny (Raw Power) a tú potom budete predávať, každého pol roka za 1000 $ (buď do pokladne, alebo na švajčiarsky účet. Máte postaviť 5 Satelitných radarov (It´s Good Moment for Communication). Keď ich máte, dostanete od cudzej tajnej služby za pomoc pri špionáži odmenu. Môžete si vybrať 20 000 $ do pokladne, alebo jednu budovu zdarma (ľubovoľná budova, prvá, ktorú najbližšie postavíte, bude zdarma). Napokon máte postaviť televíznu stanicu (Discovery Channel). Keď už máte noviny a rádio, navrhne Lopez zavŕšiť moc vašej propagandy, tak postavte televíziu, odmena: 10 000 $.

Utter, Total and Complete War! Marcovi ste povedali, že rebelov nepodporujete, tak vám ponúkne alternatívne riešenie. Ak ho porazíte, tak sa podriadi vašej vláde a stane sa vaším poradcom. Aby ste ho porazili, musíte získať vojenskú silu úrovne 100. Nato vám poslúži pár doplňujúcich úloh.
Zároveň vám Marco po chvíli povie (Rebels Plea for their Lives), že pár jeho rebelov sa chce vrátiť k bežnému životu. Môžete ich pustiť preč z ostrova (+15 000 $), alebo prijať (+10 vysokoškolsky vzdelaných ľudí).
Zvýšte počet vojakov na ostrove na 30 (Army for the People, People for the Army). Ide o vojakov, nie o generálov, takže buď stavajte strážne veže (pre každú treba jedného generála), alebo bunkre (DLC Junta). Odmena + 60 sila armády. Postavte 5 armádnych základní (Homes for Tropico´s Finest), aby mali kde vojaci bývať. Odmena: +40 sila armády. Postavte jadrový program (Bigger Rocket for Better Defense!). Odmena: +60 sila armády. Môžete tiež darovať armáde 40 000 $ (Provide for the Finest). Odmena: +40 sila armády. Napokon môžete schváliť edikt „Vojenská Modernizácia“ a za každý mesiac platnosti ediktu vám stúpne sila armády o 1 bod.
Keď dosiahnete 100 bodov sily armády, misia je splnená a Marco sa k vám pridá.

What Can You Do For Me? Marcovi ste povedali, že podporujete rebelov, tak mu máte dokázať, že to myslíte vážne a máte si zvýšiť jeho rešpekt k vám na 100 bodov. Na to vám poslúži pár doplňujúcich úloh.
Zároveň vám Marco po chvíli povie (Rebels Plea for their Lives), že pár jeho rebelov sa chce vrátiť k bežnému životu. Môžete ich pustiť preč z ostrova (+15 000 $), alebo prijať (+10 vysokoškolsky vzdelaných ľudí).
Máte zvýšiť spokojnosť so zdravotnou starostlivosťou na úroveň 60 (Helathcare for the People). Odmena: Vzťah s Morenom +60. Majte na ostrove 10 novinárov (Propaganda or Freedom of Speech?). Odmena: Vzťah s Morenom +60. Dosiahnite spokojnosť s ubytovaním úrovne 60 (Roofs Over Their Heads). Odmena: Vzťah s Morenom +40. Môžete tiež darovať 40 000 $ na revolúciu (International Revolutionary Fund Seek Aid). Odmena: Vzťah s Morenom +40. Napokon môžete schváliť edikt „Program Gramotnosti“, aby sa ľudia rýchlejšie vzdelávali a za každý mesiac platnosti ediktu vám stúpne obľúbenosť u Morena o 1 bod.
Keď dosiahnete obľúbenosť u Marca Morena na 100 bodov, tak je misia splnená a Marco je váš.


14. To Bait Fish Withal

Isla Oscura.

Marco Moreno, ktorý je teraz vaším rebelom, vyráža rebelovať na Santanov ostrov a bude vám posielať správy ohľadne toho, čím môžete jeho rebelanstvu pomôcť. Na začiatok chce troch tajných agentov (Liaison with the Resistance). Stačí vydať edikt tajná polícia a mať troch tajných agentov, odmena: 15 000 $. Neskôr len tak prinesie 10 000 $ od Americkej Ornitologickej spoločnosti na záchranu tukanov, keďže Santana zistil, že je to váš obľúbený druh vtáka a všetkých tukanov vyhlásil za disidentov. Pre ideologickú podporu máte postaviť budovu novín (Literature for the Oppresed). Odmena: 9327 $.
Neskôr, máte vyviezť 1500 kusov konzervovaného ananásu (Armed Resistance Is the Only true Resistance!) s tým, že plechovky budú z armádneho kovu, ktorý poslúži rebelom. Odmena: 13 000 $. Máte mať 10 novinárov, aby písali pozitívne o jeho revolúcii (Independant War Reporters). Odmena: +30 vzťahy s USA vďaka slobode tlače. Ďalej máte vyviezť 1000 kusov konzervovaných rýb (Friend or Foe? It´s a Fishy Business!). Odmena: +30 úroveň turizmu.

Santanove Vydieranie. Generalissimo Santana odhalil vašu novú totožnosť chystá sa vás vydierať (Gen. Santana Has Your Twin Brother). Povie vám, že má vášho brata, vaše dvojča a ak nechcete, aby sa jeho kompromitujúce fotografie dostali na verejnosť, máte postaviť horskú dráhu. Keď ju postavíte, chce, aby ste z nej úmyselne spadli a poslali mu fotky – má to byť pomsta za to, že on spadol z vašej dráhy v tretej misii (Enjoying the Ride). Môžete sa podvoliť. Ak odmietnete, získate +50 rešpekt u lojalistov.
Potom chce od vás 10 žien, keďže väčšina žien z jeho ostrova odišla po vašom zmiznutí (Gen. Santana Needs Your Women). Môžete súhlasiť a prídete o 10 zamestnaných žien. Ak odmietnete, pošle fotky vášho brata a máte -10 rešpekt všetkých frakcií na ostrove a aj -10 rešpekt zahraničných mocností.
Ďalej chce, aby ste vyprodukovali 100MW elektriny pre jeho ostrov (Electricity, Electricity and More Electricity). Ak aj máte hromadu elektriny, môžete odmietnuť a za trest prostredníctvom vášho dvojčaťa zvýši Santana na vašom ostrove minimálnu mzdu na 15 $, čo pocítite, ak ste sa ešte nestabilizovali.
Chce, aby ste postavili 3 banky (The Simple Pleasures of Dictatorship), ktoré by presúvali peniaze na jeho švajčiarsky účet. Ak odmietnete, tak spraví zo všetkých vašich stavbárov zločincov.
Keď napokon začnete prešetrovať svojho brata, tak vám proste zníži ceny za export o 20% (Ever-Growing Dictatorship). Spraví to bez ohľadu na to, či ste mu predtým vyhoveli, alebo nie. Efektívna colnica opäť môže stratu trochu zmierniť.

Neutralizácia vydierania. Penultimo a mozgy z vášho ostrova navrhnú preskúmať váš rodokmeň, aby sa preverilo, ako je to naozaj s vaším bratom (Family Investigation). Postavte Múzeum Detstva, odmena: 5 000 $. Múzeum nestačí na potvrdenie toho, či máte dvojča, alebo nie (One Childhood Museum Is Never Enough), takže pre ďalší výskum postavte buď Botanickú Záhradu, alebo Akadémiu Vied. Odmena: 10 000 $. Po postavení jednej z týchto dvoch budov, počkajte 12 mesiacov a výskum potom potvrdí, že ste tak jedinečný a unikátny, že je vylúčené, aby ste mali dvojča. Tým vás viac nemôže vydierať.

Nové vydieranie. Keď vás nemôže vydierať cez falošné dvojča, tak proste prejde k tomu, že odhalí svetu vašu skutočnú identitu. Chce, aby ste mu dovážali zbrane o 50% lacnejšie, než je bežná cena (Santana to Uncover Dirty Secret), inak vás prezradí CIA. Môžete súhlasiť a dodávať mu bežné zbrane, môžete súhlasiť a dodávať mu nefunkčné zbrane (keď vyveziete asi polovicu, tak na to príde a úlohu zruší), alebo môžete odmietnuť a stratíte 30 bodov rešpektu u kapitalistov.
Ďalej chce armádu, ktorú by budoval u vás a tak máte postaviť zbrojnicu a dve vojenské základne (Never Enough Protection for My People). Ak odmietnete, americký kongres zníži o 30 váš rešpekt u Nacionalistov.
Napokon bude od vás chcieť pravidelne každých 6 mesiacov 10 000 $ (A Dictator Can Never Have Enough Money), inak bude svetu pripomínať kto ste a budete mať na pol roka o 30 bodov zhoršené vzťahy so zahraničnými mocnosťami. Toto sa už bude opakovať každého pol roka až do konca hry. Ak máte dobrú ekonomiku, môžete platiť a ani to nepocítite. Ak máte dobré vzťahy so zahraničím, tak vám to môže byť tiež jedno, že vzťahy trochu poklesnú. Navyše, ak ste splnili veľa úloh pre mocnosti (vývoz, darovanie peňazí a pod.), tak si udržíte vzťahy na 100% aj po Santanovom zásahu.

Eliminácia vydierania. Aby ste sa ho zbavili, príde Penultimo s plánom (A Genuinely Clever Plan), aby ste presvedčili amerického veľvyslanca, že ste boli po celú dobu v zajatí Santanu. Aby vám USA verili, musíte mať s nimi vzťahy minimálne na 70%, alebo im môžete darovať 40 000 $. Aby vás potom Američania brali vážne, musíte vyzerať technologicky vyspelo (Advanced Technology for Advanced Intelligence), tak postavte tri satelitné radary. Odmena: 20 000 $. Ste pripravený, tak už len vytvorte alianciu s USA (Alliance With the US). Stačí vydať Edikt pre alianciu s USA. Vďaka tomu, že ste teraz s USA spojenci sa Amerika postará, aby vás už Santana nevydieral.
Napokon už máte len postaviť svoju zlatú sochu (A Model of Leadership), aby ste inšpirovali ľudí, ktorí zostali po Santanovi a mohli sa stať ich vodcom. Postavením sochy je misia splnená.


15. Best Served Cold

Puerto Gato. Prevzali ste ostrov, kde vládol Santana a máte ho pod kontrolou, no Santana proti vám poštváva miestnych rebelov a tiež má medzi ľuďmi svojich verných. Samotný Santana utiekol do lesov, kde zhromažďuje rebelov a tých bude na vás pravidelne posielať, tak nezabudnite mať aj pár vojakov.

Odboj. Na začiatok máte 70 členov odboja, Santanových prívržencov, ktorých sa treba zbaviť. Na to poslúži séria hlavných a vedľajších úloh. Krátko po začatí misie Santana zničí bombou elektráreň, ktorú ste už mali postavenú. Aby ste ukázali, že ste lepší vodca, máte zabezpečiť aspoň 40 MW elektriny (Puerto Gato Still in Dark). Môžete postaviť veternú turbínu, alebo proste počkať, kým budete mať dosť peňazí a postaviť novú elektráreň, ktorú tak, či tak budete potrebovať pre rozvoj. Odmena: O 5 menej členov odboja.
Aby ste dokázali, že ste iný ako Santana, máte podporiť slobodu prejavu (Free Media in Puerto Gato). Na to treba mať na ostrove 5 novinárov. Postavte teda noviny a ešte rozhlas, alebo televíziu. Odmena: O 5 menej členov odboja. Pravidelne na vás útočia rebeli a keď začnete s výstavbou médií, tak zaútočia s oznamom od Santanu pre vás na jednu z týchto budov. Je to len cielený, klasický rebelský útok, nie súčasť úlohy.
Keď ste zabezpečili slobodu slova, tak ste si sami narobili robotu, lebo ľudia teraz požadujú slobodné voľby (Journalists Demand Free Elections). Predtým ich od vás nežiadali, pretože boli na ostrove pod Santanovým vedením zakázané. Po požiadavke na voľby sa mi ale neobjavil hneď oznam, že začínajú voľby a ani ja som ich nesúril ediktom, proste som počkal a samotné voľby sa objavili až o pár rokov neskôr. Voľby sú klasika, treba mať dostatočnú spokojnosť a obľúbenosť u ľudí, aby vás volili. Niektorí členovia sa budú pokúšať presvedčiť ľudí, aby vás nevolili. Môžete ich podplatiť, aby podporovali vás (-10 000 $), alebo to nechať tak, ak si veríte a hlavne ak máte dobrú podporu ľudu (asi o 50 ľudí naviac z 500 voličov potom volilo proti mne). Vyhrajte voľby - Odmena: o 15 menej členov odboja.
Väčšinu ľudí ste si už získali, tak presvedčte o svojich kladoch aj posledných neprajníkov postavením luxusnejšieho bývania (Condominiums for Everyone). Postavte 10 luxusných domov (Kondomínium) a odmenou je o 10 menej členov odboja.
Napokon už len postavte 4 Sídla (Mansion) pre ešte luxusnejšie bývanie (Mansions for the Elite). Odmena: O 5 menej členov odboja.

Na zníženie členov odboja máte aj pár vedľajších misií. Môžete získať podporu ľudu prepustením disidentov z väzenia, ktorých tam zavrel Santana (Political Prisoners). Stačí zbúrať väznicu, ktorá bola postavená pri centrálnej časti. Počet členov odboja klesne o 5, získate 10 000 $ na svoj švajčiarsky účet, ale zvýši sa tiež počet zločincov.
Zničte symbol starého Santanovho režimu, Večný plameň (Monuments of the Old Regime – Eternal Flame), ktorý bol už medzi postavenými budovami na začiatku. To naštve pár jeho verných natoľko, aby sa pridali priamo k jeho veci. Počet členov odboja klesne o 5, získate 10 000 $ na svoj švajčiarsky účet, ale 5 ľudí pribudne k rebelom.
Zničte ďalší symbol starého Santanovho režimu, Múzeum Detstva (Monuments of the Old Regime – Childhood Home), ktoré bolo už medzi postavenými budovami od začiatku misie. To naštve pár jeho verných natoľko, aby sa pridali priamo k jeho veci. Počet členov odboja klesne o 5, získate 10 000 $ na svoj švajčiarsky účet, ale 5 ľudí pribudne k rebelom.
Zničte posledný symbol starého Santanovho režimu, Múzeum umenia (Monuments of the Old Regime – Art Museum), ktoré bolo už medzi postavanými budovami od začiatku a kde mal Santana svoju súkromnú zbierku nakradnutých malieb. To naštve pár jeho verných natoľko, aby sa pridali priamo k jeho veci. Počet členov odboja klesne o 5, získate 30 000 $ na svoj švajčiarsky účet, ale 5 ľudí pribudne k rebelom.
Napokon môžete pohľadať tajný úkryt Santanových peňazí, ktoré si nakradol (Santana´s Stash). Úkryt spomenie Penultimo, ktorý o ňom začul pár zvestí. O pár mesiacov Penultimo vypátral, že Santana šiel s ťažkým kufrom z kostola. O nejaký rok vám povie, že je presvedčený, že úkryt musí byť niekde medzi palácom a kostolom. Zničte dobytčí ranč, ktorý je poniže paláca, rovno pod Večným plameňom (ktorý ste mohli zničiť) a vedľa elektrárne (ktorú zničil Santana). Keď ho vaši stavbári zničia, tak ste jeho skrýši. Odmena: 30 000 $ do pokladne a 30 000 $ na švajčiarsky účet.

Rozdrvenie odboja. Keď už budete robiť posledné z hlavných úloh, teda stavať luxusnejšie obydlia, ohlási sa Santana (City Burns) a podpáli pár budov v meste. Môžete ich uhasiť sami, alebo ak máte aspoň dve- tri požiarne stanice, tak to zvládnu sami. Keď dostaviate nové domy, tak sa ozve Moreno s tým, že potrebuje ľudí a môže dostať Santanu (Defeat Santana!). Majte aspoň 25 vojakov a generálov. Keď ich budete mať, tak Moreno vyrazí a zatkne v lesoch Santanu, čím skončí jeho záškodnícka činnosť.
Bez Santanu sa už len treba postarať o zvyšok odboja (We will soon See the End of the Resistance!). Hlavnými úlohami ste sa mohli zbaviť 40 členov odboja a vedľajšími 20 členov odboja. Niekde mi zmizlo aj ďalších 5, neviem čím to bolo, no tak, či tak, mali by ste mať 5 – 10 členov odboja. O posledných sa postarajte osobne. Môžete ich nechať zatknúť (1000), podplatiť (1000), nechať popraviť (500), alebo nechať zlikvidovať tajnou políciou (3000). Zaplaťte teda akciu za každého jedného a misia je vaša.


16. Operation Endgame

Costa Laplata. Posledným z konšpirátorov proti vám je zástupkyňa OSN, Brunhilda Van Hoofová. Na ostrove vládne ona prostredníctvom jej piatich inšpektorov OSN, ktorí tu fungujú ako ministri. Vy teda môžete vydávať len všeobecné Edikty, ako keby ste nemali žiadnych ministrov a budete sa musieť zbaviť týchto. Môžete si postaviť ministerstvo, najať vlastných ministrov, ale pokým sú tu inšpektori, ministerské edikty sú zablokované. Zároveň sú títo inšpektori skorumpovaní a kradnú vám peniaze z exportu. Krádeže sú na toľko percent, na koľko máte mieru korupcie a začínate s korupciou na úrovni 40.

Počas postupu misiou budete mať aj pár ďalších ponúk od Brunhildy.

Ekonomický inšpektor. Aby ste naštartovali ekonomiku (Exports Escape Horrible Business Climate), exportujte v hodnote 10 000 $. Odmena: -7 korupcia. Sunny tiež navrhne viac fariem (More Farms for Greener Economy), tak postavte 6 fariem. Odmena: -5 korupcia.
Tiež sa ozve Hoofová, že potrebuje železo pre svojho známeho za polovičnú cenu (Iron Offer). Môžete vyviezť 1000 kusov železa za polovičnú cenu, čo zníži korupciu o 5 bodov, alebo odmietnuť, čo korupciu zvýši o 10. Ozve sa aj Lopez, ktorému volal ekonomický inšpektor s tým, že hrozí finančná kríza. Buď môžete vydať edikt tlač peňazí (čo zvýši ceny), alebo môžete zvoliť druhú možnosť, čo vám pridá 30 000 $ do pokladne, ale zvýši to korupciu o 15 bodov.
Penultimo príde s plánom, ako sa zbaviť inšpektora (Where Does All the Money Go?). Potrebujete mu zaistiť zlú publicitu, takže postavte dve budovy novín. Po ich postavení inšpektor odíde a vy si sprístupníte ekonomické edikty.

Inšpektor vnútra. Aby vám to sťažil, najprv vyhlási na rok Prohibíciu. Potom na 2 roky pozve Inkvizíciu. Dokonca od vás žiada príspevok na osobný fond (Secret Fund for Close Friends). Môžete mu zaplatiť 20 000 $, alebo ak odmietnete, zvýši sa miera korupcie o 10 bodov.
Brunhilda tiež ponúkne možnosť postarať sa o ochranu neznámeho tovaru pre inšpektora vnútra, aby na to neprišli Amerika a Európa (Governmental Protection). Ak súhlasíte, znížia sa vám o 20 bodov vzťahy s USA a EU, no dostanete ako odškodné 20 000 $. Ak odmietnete, pošle vám na ostrov 10 zločincov. Ďalšia jej ponuka pre tohto ministra je, aby ste postavili reštauráciu Kozmický špendlík „Cosmic Pin“ (On Top of the World). Ak ju postavíte do 3 rokov, zníži sa korupcia o 10 bodov.
Inšpektor vnútra varoval Sunny, že do 3 rokov napadne ostrov tornádo a tak máte za týchto 36 mesiacov postaviť meteorologickú stanicu. Tornádo príde aj tak, ale aby ste minimalizovali škody.
Penultimo prišiel na to, ako sa zbaviť aj tohto inšpektora (To Serve and Protect). Odíde, ak budete mať silnú bezpečnosť štátu, takže potrebujete 10 policajtov. Na to vám stačí postaviť dve policajné budovy. Keď ich máte, inšpektor odíde a korupcia sa zníži o 10 bodov. Ak nechcete budovať, môžete ho aj podplatiť. Dajte mu 70 000 $, on odíde, ale zároveň sa zvýši miera korupcie o 15 bodov. Keď sa ho zbavíte, sprístupnia sa vám edikty Ministerstva vnútra.

Inšpektor vzdelávania. Po odchode inšpektora vnútra tento hneď vydá edikt Mravná výchova. Tiež chce, aby ste pre školy nakúpili učebnice od jeho známeho (Government to Order New Schoolbooks). Ak súhlasíte, dostanete 20 000 $, no zvýši sa miera korupcie o 10 bodov. Ak odmietnete, tak vydá edikt Pálenie kníh, čo zníži počet Intelektuálov a študentom potrvá dvojnásobne dlhšie dokončiť školu.
V rámci vzdelávania má aj Brunhilda jednu ponuku (UN Resolution on Education and Research). Ak do 3 rokov postavíte Akadémiu Vied, tak vám pošle na ostrov 10 vysokoškolsky vzdelaných ľudí. Túto možnosť som dostal, až keď som sa zbavil inšpektora vzdelávania, ale tak-nejak by mala patriť sem.
Aby ste sa ho zbavili, potrebujete mať 25 vysokoškolsky vzdelaných obyvateľov (Can Tropicans be Educated?). Ako si budujete ostrov, tak budujete aj stavby vyžadujúce zamestnancov s týmto vzdelaním, takže len čo budete mať požadované množstvo, inšpektor odíde a máte prístupne edikty vzdelávania.

Inšpektor obrany. Brunhilda vám povie, že vám „omylom“ poslali na ostrov skupinu zločincov. Následne inšpektor obrany vyhlási Stanné právo, čo upevňuje vašu moc, ale znižuje slobodu, produktivitu a turizmus.
Neskôr bude mať požiadavku na dve armádne základne (Blackmail for the Army). Môžete ich postaviť. Ak odmietnete, tak nastaví minimálnu mzdu pre príslušníkov armády na 25 $, aby sa vysporiadali s nákladmi na ubytovanie.
Generál Rodriguez vás informuje, že na požiadavku inšpektora musíte vyviezť 1000 kusov zbraní za zníženú cenu (Blackmail for the Army) a ak odmietnete, tak informuje OSN o vašich plánoch na jadrový program, čo vám o 20 bodov zníži vzťahy s USA a ZSSR.
Aby ste sa zbavili inšpektora, musíte sa zbaviť všetkých zločincov (Crime Invasion on Costa Laplata!). Môžete ich zatknúť, alebo nechať zabiť. Keď sa zbavíte všetkých zločincov na ostrove, dosiahnete bezpečie a inšpektor bude musieť preč.

Hoofová vás požiada o príspevok na jej kampaň (Vote Hoof) vo výške 30 000 $. Na zaplatenie máte 2 roky, ak nezaplatíte, tak schváli, aby na ostrove prebiehali jadrové testy.

Keď ste sa zbavili všetkých inšpektorov (Tropicans Happy to See UN Leave Costa Laplata), máte prístupné všetky edikty. No stále ste pod dozorom OSN a aby ste sa vymanili, máte zvýšiť všeobecnú spokojnosť obyvateľstva na 60. Len ich uspokojte v pár oblastiach, aby ste mali celkovo dosť bodov a vyhrali ste.
Penultimo nazbieral počas nútenej správy OSN dosť špiny na Hoofovú a tak ju teraz donútil, aby očistila vaše meno. Priznala, že vaše obvinenie z vraždy amerického prezidenta bolo falošné a tak ste opäť na výslní a naspäť z exilu.


17. Forgivness

St. Maria Magnifica. Vraciate sa ako El Prezidente, aby ste po porazení svojich sokov budovali svoj sen o Tropicu.

Na začiatok (Growing Nation) máte dosiahnuť populáciu 120 ľudí a vyviezť (Booming Economy) 5000 kusov tovarov.
Ako si budujete, dôjde k pokusu o atentát. Otrávi sa váš ochutnávač (Someone Plays with Your Food). Môžete obviniť farmárov (+5 000 $, polovica farmárov prestane na 18 mesiacov pracovať), môžete obviniť vyššiu moc (na 18 mesiacov -15 vzťah s Veriacimi), alebo neobviňte nikoho a odškodnite ochutnávačovu rodinu (-5 000 $).
Neskôr sa zrúti stavba, ktorú ste boli navštíviť (Construction Accident). Môžete obviniť stavbárov (+5 000 $, po 18 mesiacov pomalšie stavby) alebo nikoho a uhradíte si liečebné náklady (-10 000 $).
Napokon vám vybuchne vaša cigara (Exploding Cigars). Nechajte prešetriť farmárov (+5 000 $, do 15 farmárov sa záhadne stratí), alebo si proste kúpite nové cigary (-10 000 $).

Po pokusoch o váš život navrhne Penultimo, aby ste schválili edikt Odpočúvanie „Wiretapping“ (No Coincidence). Keď ho schválite, El Diablo sa vám ozve a označí vám osobu, ktorá vie niečo o tých nehodách (The Informant). Môžete sa osobu pokúsiť nájsť sami, manuálne, alebo proste zaplaťte Diablovi 25 000 $ a rovno vám ju doručí.
Ukáže sa, že je to Santana (With a Little Help From Your Friends). Aj keď ste ho rozdrvili, nemá vám to za zlé a osobne neschvaľuje vraždy diktátorov, takže je ochotný vám odhaliť toho, čo stál za vaším zvrhnutím a aj za pokusmi o vašu vraždu. No nie zadarmo, chce 230 000 $ z vášho švajčiarskeho účtu.

Aby ste dosiahli požadovanú sumu, máte pár vedľajších úloh. Niektoré ste mohli splniť už skôr. Než sa do nich pustíte, dobre rozbehnite ekonomiku a turizmus. Máte tu vhodné oblasti aj pre pestovanie, aj pre turistov a priemysel môžete šupnúť kamkoľvek a keď to dobre naštartujete, budete mať v štátnej pokladni milióny. To sa hodí, aby ste si pohli s týmito vedľajšími úlohami.

Antonio Lopez má investorov, pre ktorých máte postaviť 3 farmy (Ever-Growing Investments). Odmenou je 10 000 $ (do pokladne, alebo na účet). Táto úloha sa pravidelne opakuje a tak ju môžete prijať viackrát.
Antonio Lopez navrhne sústrediť sa na boháčov a poskytnúť im zábavu (Entertainment for the Rich). Máte dosiahnúť spokojnosť so zábavou 50, 60 a 70 bodov, za čo dostanete 5 000 $; 10 000 $ a 20 000 $, ktoré si môžete dať do pokladne, alebo na účet. Majte atrakcie pre turistov a všetky dostupné budovy zo sekcie Zábava. Rozmiestnite ich na viaceré miesta a postupne by sa mala zábava zvyšovať. Niektoré budovy môžete mať aj viackrát, vhodne rozmiestnené k centrám s ľuďmi, teda k priemyselným budovám, farmám a obytným štvrtiam.
Keith Preston sa spamätal z toho, ako ste ho pripravili o jeho podnikanie a začal nanovo v baníctve (Mine Business). Postavte 10 baní (máte zdrojov na ostrove dosť) a na 2 roky mu prenechajte 70% zisku z ťažby z baní. Dostanete 70 000 $ na švajčiarsky účet.
Súdruh Vasquez navrhuje, aby ste zlepšili spokojnosť obyvateľstva s jedlom (Food for the Masses) a odmení sa vám zo špeciálneho fondu robotníkov. Máte zvýšiť spokojnosť s jedlom na úroveň 50, 70 a 90. Odmena 5 000 $, 10 000 $ a 15 000 $ (do pokladne, alebo na účet.) Majte všetky zdroje jedla, teda všetky farmy na potraviny, rybárske chaty pre ryby a ranče pre zvieratá. Schváľte aj Edikt „Jedlo pre masy“ a napokon vybudujte dostatok trhov distribuujúcich potraviny. Majte ich dosť pri centrách s ľuďmi, aby nemuseli ďaleko za potravinami. Prípadne zvýšte mzdu trhovníkom, aby poskytovali lepšie služby. 50 a 70 takto dosiahnete celkom ľahko, na 90 si budete musieť počkať, to pôjde pomaly, ale s dostatkom jedla a trov to dosiahnete.
Samotný Santana vám tiež navrhne prepieranie peňazí (Low Wages, Happy Dictators). Ak na dva roky nastavíte na úplne minimum, teda na 1 $ mesačne, tak všetky ostatné peniaze, ktoré by šli na mzdy, si vezme on a sám vám daruje 70 000 $ na švajčiarsky účet. Nízke mzdy, ale predstavujú nespokojnosť (pokiaľ teda nie ste na Slovensku, kde si nik netrúfne protestovať).
Reverend Esteban chce, aby ste poskytovali ľuďom lepšiu zdravotnú starostlivosť (God Loves Medicine). Máte dosiahnuť spokojnosť obyvateľstva so zdravotnou starostlivosťou na úroveň 60, 70 a 80. Odmena 5 000 $, 10 000 $ a 15 000 $. Bežne vám stačia na udržanie spokojnosti kliniky. Teraz natrepte nemocnice všade, kde je viac ľudí, teda k obydliam, továrňam, farmám, aj k atrakciám a zvýšte mzdy doktorom, aby poskytovali lepšie služby. Vo väčších centrách aj dve nemocnice k sebe. Keď vidíte, že nie sú plne vyťažené, tak je oblasť dobre pokrytá a môžete ďalej.
Marco Moreno vám poskytne dotáciu z medzinárodného revolučného fondu, ak mu dokážete, že milujete slobodu (And Liberty for All). Ak máte úroveň slobody 75, tak vám dá 70 000 $ na švajčiarsky účet. Môžete vydať edikt „Sensitivity Training“ a postavte viacero budov médií, najmä rozhlasy a televízie, aby pokrývali čo najviac územia s budovami.

Keď máte dosť peňazí, automaticky sa prevedú na účet Generalissima Santanu a ten vám povie, že za všetkým je Nick Richards, ktorý sa stal prezidentom vďaka vražde svojho predchodcu a vinu hodil na vás.


18. Clandestine War

Aby ste sa mohli pomstiť americkému prezidentovi, tak potrebujete pomoc a tú vám poskytnú Rusi.

Aby ste mohli začať s plánom pre Rusov, máte prilákať 20 bohatých turistov (From Russia, With Demands). Takže sa v pohode môžete zastabilizovať a potom sa vrhnúť na turizmus. Keď ich prilákate, dostanete zadarmo jedny kúpele. Potom vám Penultimo tiež navrhne vydávať noviny o špinavých tajomstvách boháčov (The Dirtiest Rag). Stačí vám mať 3 novinárov pre splnenie úlohy a potom za každých ďalších 20 bohatých turistov získate 3 000 $.
Aby ste mohli pracovať proti americkým špiónom, potrebujete vlastných (On Presidente´s Secret Service), tak na žiadosť agentky Saši schváľte edikt Tajná polícia a majte 3 vlastných agentov. Keď máte agentov, môžete začať pátrať po troch amerických špiónoch.

Prvý špión. Rusi majú len frekvenciu pre jeho kontakt (High Frequency). Aby ste ju odhalili postavte buď 3 satelitné radary, alebo zaplaťte Rusom 10 000 $, aby použili vlastnú techniku. Zistili ste, že sa pokúša zhypnotizovať svet pomocou modifikovaného obilia (Local Man of Mystery). Aby ste ho prilákali, postavte poľnohospodársku stanicu a nastavte ju na mód Geneticky modifikovaných potravín (pre túto možnosť musíte mať postavenú aj Akadémiu Vied).
Keď ju máte, tak vaši agenti získali zoznam niekoľkých ľudí, z ktorých jeden je iste špión (I Expect You To Die), ktorého máte zabiť (+10 vzťahy so ZSSR). Môžete ich zabiť všetkých, ale pre pokoj môžete prijať Penultimov návrh (Men In Blue) a zvýšiť úroveň bezpečnosti na 55. Za každých 5 bodov naviac vylúčia vaši policajti pri previerkach jedného z podozrivých, takže ak si zvýšite bezpečnosť dostatočne, zostane vám zo zoznamu podozrivých len špión, ktorého potom nechajte zabiť. Neskôr zistíte, že to bol veľký milovník, obľúbený u žien a po jeho smrti váš ostrov opustí 20 žien.

Druhý špión. O druhom špiónovi má informácie Triezvy Ali (Rum Is Forever). Povie vám čo vie, ak postavíte na ostrove destilku rumu, alebo mu dáte 50 000 $, nech si proste kúpi dosť rumu. Povedal vám, že druhý špión je vášnivý hráč kartových hier (Casino Tropico). Ak nemáte, tak postavte kasíno a nastavte ho na mód „Baccarat“. Keď kasíno navštívi 30 ľudí, budete mať podozrivého. Mal som pre turistov aj domácich dosť atrakcií, takže to trvalo a neviem, či sa to dá nejako urýchliť (nepomohlo ani viac kasín), ale časom prišlo požadované množstvo ľudí, tak stačí počkať.
Keď navštívi kasíno 30 ľudí, vaši agenti získali zoznam niekoľkých ľudí, z ktorých jeden je iste špión (Die and Let´s Live), ktorého máte zabiť (+50 vzťahy so ZSSR). Môžete ich zabiť všetkých, ale pre pokoj môžete prijať Penultimov návrh (All along the Guard Tower) a postaviť 2 strážne veže, aby dokázali vojaci sledovať podozrivých. Postavte ich aj viac a napokon vyradíte zo zoznamu všetkých podozrivých a zostane len špión, ktorého nechajte zabiť.

Tretí špión. Saša vám povie, že tretí agent je po zranení paranoidný a vo všetkom vidí činy zloducha doktora Maybe. S ním teraz pracuje darebák Goldnose, ktorý ide po zlate. Aby ste agenta oklamali, tak postavte svoju zlatú sochu (Goldnose).
Ako budete po ňom pátrať, zistí doktor Maybe, že využívate jeho meno, čo ho naštve a odpáli rakety na sopku na vašom ostrove (Quantum of Lava). Ak ste v jej okolí stavali, tak len stačí uhasiť ohne.
Keď postavíte sochu, získate zoznam podozrivých (Just Die Already!). V tomto prípade ho nemáte ako zúžiť, takže musíte nechať všetkých popraviť. Navyše zistíte, že je to veľmi schopný špión a nenechá sa priamo zabiť (Too Cool To Handle), takže keď zabijete všetkých nevinných podozrivých a zostane vám len on, nechajte ho zabiť „nehodou“ prostredníctvom vašich agentov. Týmto ho dostanete a ukončíte misiu.


19. Perestroika

Ľudia v Rusku sa dožadujú slobody a vláda chce vyhovieť, no nevedia ako na to, tak z vášho ostrova spravia pokusné miesto, aby videli, ako to funguje v praxi. Ak im pomôžete, tak sa vám odvďačia kompromitujúcimi nahrávkami prezidenta Richardsa.

Mimo hlavného postupu má pre vás Saša aj tri vedľajšie úlohy, v rámci ktorých máte vytvoriť odpočinkové miesto pre pracujúci ľud ZSSR. Najprv postavte tri lacné motely (USSR Worker Resort). Odmena 10 000 $ do pokladne a +10 vzťahy so ZSSR.
Keď ich máte postavené, máte ďalej prilákať 60 turistov (A Vacation Fit For the Average Worker). Ak ste už aj rozbehli turizmus, musia to byť noví turisti, no stačí si počkať. Odmena 20 000 $ do pokladne a +20 vzťah so ZSSR.
Keď ste prilákali dosť turistov, máte už len postaviť Horskú dráhu (Rollercoaster Madness). Ak ju už máte, úloha je rovno splnená. Odmena 30 000 $ do pokladne a +30 vzťah so ZSSR.

Po prvých pár úlohách sa ozve prezident Nick Richards s tým, že je ohrozený druh vzácneho tukana, ktorý žije na ostrove (Save the Toucans!) a tak uvalí ekologickú pokutu a každý rok musíte zaplatiť 2 000 $ za ohrozovanie tukanov. Vzápätí ponúkne Penultimo riešenie (Clean Up the Island). Zvýšte spokojnosť obyvateľov so životným prostredím na úroveň 60 a pokuta za ohrozovanie tukanov bude zrušená. Keď budete mať dosť peňazí, stačí mať dosť skládok, edikty na zníženie znečistenia, nejaké tie záhrady, fontány, elektrárne na plyn a splniť pár požiadaviek environmentalistov.

Najprv máte otestovať otvorenosť (Glasnost). Na to treba mať troch novinárov na ostrove, takže keď sa trochu rozbehnete, stačí postaviť aspoň noviny, čo je najlacnejšia budova a je to. Potom sa máte postarať o voľný trh (A Free Market). Kvôli tomu len postavte budovu burzy (Stock Exchange). Keď ju máte, treba sa naučiť niečo o súkromnom vlastníctve (Private Property), tak len prijmite dve budovy na postavenie. Burza pravidelne generuje ponuky. Z ponuky si vyberiete jednu z troch budov, ktoré sú v požiadavkách, tú dáte postaviť vašimi ľuďmi a potom ju používa zahraničná veľmoc, pre ktorú ste ju postavili. Vám platí ročne nájom za budovu a riadi si ju sama.

Keď ste to dosiahli, ozve sa prezident Nick s tým, že usporiadal veľkú párty pre všetkých svetových vodcov, ale vašu pozvánku žiaľ zožral pes. Nahovoril ostatným vodcom o vás lži a tak máte -20 u všetkých zahraničných mocností. S protiopatrením hneď príde Penultimo, chce aby ste usporiadali ešte lepšiu oslavu, než Nick (Lets Throw a Party!). Na to máte vybudovať Nočný klub a kabaret. Ak ich už máte, úloha je rovno splnená. Odmenou je +30 vzťahy u všetkých zahraničných mocností.

Pomohli ste Saši, no tá vám oznámi, že niekto ukradol pásku s nahrávkami prezidenta (The Tape is Missing!). Niečo by o tom mohla vedieť sekretárka (The Pinapple Conspiracy), no aby vám povedala čo vie, musíte vyviezť 500 kusov konzervovaného ananásu. Majte teda farmu na ananás, konzerváreň a povoľte jej aj import (čo radím vždy povoliť). Keď ananás vyveziete, nič moc od nej nezistíte, no je tu ešte údržbár. Ten je silný fajčiar, tak máte vyviezť 500 kusov strojových cigár (The Cigar Informant). Na to potrebujete samozrejme továreň na cigary (povolený import, alebo/a pole na tabak) a v nej vylepšenie na strojové cigary, ktoré sa produkujú rýchlejšie, ale sú lacnejšie.

Keď vyvozíte aj cigary, tak vás cez Penultima Saša varuje, že na vás USA poslali jadrovú strelu. Bola poškodená, tak krúži okolo zeme, ale dopadne na váš ostrov za 5 rokov. Aby ste sa jej vyhli, navrhne Penultimo postaviť 10 veterných turbín (Outsmarting a Nuclear Missile). Len ich v stanovenom čase postavte a vyhnete sa strele. Po jej dopade do oceánu sa vám Richards ospravedlní s tým, že to bola nehoda.

Saša sa ozve, že konečne našli pásku. Aby ste predišli jej ďalšiemu zmiznutiu, pošlete po ňu ozbrojenú eskortu (A Millitary Escort). Majte 12 vojakov a/alebo generálov. Keď máte požadované množstvo armády, tak už len cez edikty schváľte Obchodnú misiu do ZSSR (The USSR and Beyond), čo stojí len tisícku.
Keď sa vaši vrátia z misie, páska je vaša a už ju treba len odvysielať (A Special Broadcast). Postavte preto na ostrove 3 budovy rozhlasu. Keď ich máte, zistíte že nemajú dostatočný signál. Aby ste signál posilnili, postavte už len reštauráciu Kozmický špendlík, ktorý ho zosilní (You Can´t Stop the Signal!). Jej postavením ste odvysielali usvedčujúce nahrávky prezidenta Nicka Richardsa, ktorého zatkli a jeho niekto zastrelil, keď ho brali do väzby. Tým ste vyradili hlavného konšpirátora, ktorý stál za vaším predošlým pádom.


20. Tropican Utopia

Dostali ste sa opäť na vrchol, zbavili ste sa svojich súperov, vyrovnali účty a očistili svoje meno. Teraz konečne môžete dosiahnuť to, čo ste chceli od začiatku a vysnívať si svoj sen o silnom Tropicu.

Na začiatok máte mať 100 ľudí (El Presidente´s Utopia) a len čo ich máte, musíte do 5 rokov mať v štátnej pokladni 50 000 $ (Economical Preparations). Práve preto začnite hneď od začiatku stavať bane. Ložísk so surovinami máte dosť, v blízkom okolí je železo, zlato a soľ. Môžete aj nejaké farmy na jedlo, ale na farmy s kávou, cukrom a tabakom netreba príliš vyhadzovať, tam musí úroda najprv dozrieť oproti bani, kde sa rovno vyváža to, čo naťažia. V jednej z dvoch fariem pri meste môžete zmeniť pestovanie kukurice na cukrovú trstinu a tiež môžete dohodiť nejakú továreň. Len čo budete mať potrebný počet, môžete si vydýchnuť, ale nie úplne. Posledná misia má časové obmedzenie a musíte ju vyhrať do roku 2012.

Potom máte zabezpečiť minimálnu mzdu pre každého na 20 $ (Living Standards – Minimum Salary), keďže vysoké platy určujú kvalitu krajiny oproti krajinám tretieho sveta (ku ktorým pomaly tlačí kapitalizmus aj Slovensko). S tým sa nemusíte ponáhľať, teraz je prvoradé mať čo najväčšie príjmy, aby ste mohli dokončiť misiu, pretože za všetko sa tu bude hlavne platiť a to veľa. Takže môžete pridať farmy na ekonomické plodiny a dohadzovať továrne. Spolu s tým samozrejme budú výdavky na elektráreň, bezpečnosť, zdravotnú starostlivosť, školstvo a náboženstvo, aby sa ľudia nebúrili. Kvôli prvotnému šetreniu som musel potlačiť pár povstaní, no neskôr potrebujete, aby sa robotníkom zvyšovali skúsenosti a nie aby bojovali a zomierali v povstaniach.
Továreň na zbrane je obvykle najvýnosnejšia, ale majte aj ďalšie. Tu som turizmus takmer vynechal, v porovnaní s inými misiami bol úplne minimálny, lebo som investoval radšej do priemyslu a spokojnosti ľudí, kvôli časovému obmedzeniu, ale možno vám prinesie viac, ak sa oň pokúsite.

Keď ste pripravený, tak zvýšte mzdu. Potom máte dosiahnuť populáciu 300 obyvateľov (Population Milestone – 300), čo som dávno prekonal s politikou otvorených dverí na imigračnom úrade, kým som zveľaďoval zisky. Ďalej máte zvýšiť životný štandard (Living Standards – Hospitals and Cathedrals) a máte postaviť dve nemocnice a dve katedrály. Ak ste už nejaké mali, tak sa zarátavajú.
Tým ste sa stali skvelým miestom v Karibiku, no chcete byť najlepším aj na svete (Living Standards – Social Utopia) a tak máte aktivovať edikty „Jedlo pre masy“, „Bezplatné bývanie“ a „Sociálne zabezpečenie“ a nechať ich všetky tri aktivované po dobu 3 rokov.
Po troch rokoch s týmito ediktmi máte už len vybudovať tri monumenty predstavujúce vieru, nezávislosť a El Presidentea (The Three Virtues of Tropico). Takže postavte sochu Krista (45 000 $), Jadrový program (60 000 $) a vašu Zlatú sochu (60 000 $). Tieto tri veci musíte postaviť do roku 2012. Len čo ich dostaviate, misia je splnená a ukončili ste budovanie svojho tropického raja.

Na doplnenie máte samozrejme vedľajšie úlohy, ktoré sú už len na to, aby ste si zvýšili švajčiarsky účet. No pre obmedzenie času nie je veľmi kedy sa im poriadne venovať.
Antonio Lopez (Don´t Stop at „Moderately Rich“) navrhuje samozrejme viac bohatnúť a preto máte zarobiť 500 000 $ z exportu, čiže len vyvážajte a čakajte. Odmena 50 000 $ na švajčiarsky účet.
Antonio Lopez (Cut the Tax Rope) navrhuje, aby každý trochu zbohatol vďaka odpusteniu daní, takže môžete vydať edikt pre zníženie daní. Odmena: 50 000 $ na švajčiarsky účet.
Antonio Lopez (Living Standards – Luxury Goods) navrhuje dať spotrebiteľom viac možností utrácať a tak máte do obchodného centra doviezť 2 000 kusov luxusného tovaru. Odmena: 50 000 $ na švajčiarsky účet.
Súdruh Vasquez (Tropican Utopia – Healthcare) navrhne zvýšiť spokojnosť so zdravotnou starostlivosťou na úroveň 65. Odmena 10 000 $ na švajčiarsky účet.
Reverened Esteban (Tropican Utopia – Religion) odporúča zvýšiť spokojnosť s náboženstvom na úroveň 65. Odmena: 10 000 $ na švajčiarsky účet.
Sunny Flowers (Tropican Utopia – Environment) podporuje rešpekt k matke prírode a tak chce, aby bola spokojnosť so životným prostredím na úrovni 65. Odmena: 10 000 $ na švajčiarsky účet.
Antonio Lopez (Tropican Utopia – Job Quality) chápe, že spokojný zamestnanec pracuje lepšie (keby to tak chápali aj skutoční kapitalisti) a tak navrhuje zvýšiť kvalitu zamestnania na úroveň 65. Odmena: 10 000 $ na švajčiarsky účet.
Súdruh Vasquez (Tropican Utopia – Housing) po predošlých úspechoch dodáva, že pre dotvorenie ideálnej sociálnej spoločnosti už len máte zvýšiť spokojnosť s ubytovaním na úroveň 65. Odmena: 20 000 $ na švajčiarsky účet.

Všeobecné tipy | Kampaň | Prídavky

Súvisiace hry Tropico 6: New Frontiers
Tropico 6: Festival
Tropico 6: Caribbean Skies
Tropico 6: Lobbyistico
Tropico 6: Spitter
Tropico 6: The Llama of Wall Street
Tropico 6
Tropico 5: T-Day
Tropico 5: The Supercomputer
Tropico 5: Espionage
Tropico 5: Inquisition
Tropico 5: Supervillain
Tropico 5: Gone Green
Tropico 5: Surfs Up!
Tropico 5: Waterborne
Tropico 5: Joint Venture
Tropico 5: Generalissimo
Tropico 5: Mad World
Tropico 5: The Big Cheese
Tropico 5
Tropico 4: Apocalypse
Tropico 4: The Academy
Tropico 4: Voodoo
Tropico 4: Vigilante
Tropico 4: Megalopolis
Tropico 4: Pirate Heaven
Tropico 4: Modern Times
Tropico 4: Quick-dry Cement
Tropico 4: Plantador
Tropico 4: Junta
Tropico 4
Tropico 3: Absolute Power
Tropico 3
Tropico Reloaded
Tropico 2: Pirate Cove
Tropico: Mucho Macho Edition
Tropico: Paradise Island
Tropico



Diskusia Príspevkov: 0 Hodnotenie
82 hlasov

100
60
20

80
40
0
59
Pridať príspevok



| Návody | Autori |




© 99-2022 ABCgames.sk 
Facebook
 ABCgames.SK | CZ | E-shop hry |