HRYCHEATYTRAINERYNÁVODYPREKLADYCD OBALYWALLPAPERYSCREENSHOTYDOWNLOAD

OSTATNÉ
KALENDÁR
FÓRUM
FIRMY
TOP 10

KÚP SI HRU
UŽÍVATEĽ
Prihlásiť
Registrácia


Užívatelia
Hry v obchode
Zlacnené hry

ABCgames
Kontakt, RSS, Spolupráca
ŠTATISTIKY
Hry:
Cheaty:
Trainery:
Návody:
Preklady:
CD obaly:
Wallpapery:
Screenshoty:
Download:
21116
5455
5063
1438
1600
7336
6013
12851
1687

Online 25500 užívateľov

Návody > Arx Fatalis


Zobrazení:37491
Autor návodu:Andrej Eperješi, ABCgames.sk

Najprv musím upozorniť, že návod končí o level pred záverečným levelom. Teda je tam aj ten, ale iba stručné informácie o jeho prejdení, ktoré mi len povedal známy a sám som ich neoveroval. Je to spôsobené chybnou verziou mojej hry. No dúfam, že aspoň ostatné poslúži. Inak k hre. Názvy levelov sú orientačné, level v zátvorke označuje číslo levela podľa mapy v hre. Secrety, ako také tu nie sú žiadne, aj keď levely sú poprepájané rôznymi ťažko nájditeľnými chodbami a v rôznych zákutiach sú rozmanité veci, od užitočných zbraní po bezvýznamné hlúposti. Na úvod jeden trik. V miestnosti pred vašou celou, kde zabijete úplne prvého goblina, sú na zemi dve kosti. Vezmite ľavú z nich a desať krát ju použite na stoličku. Je to blbosť, no pridá vám to všetky kúzla, brnenie a zbrane. No to len v prípade, ak chcete čítovať.


Väzenie goblinov (LEVEL 2)

Po prebudení sa pokecajte s chlapíkom v susednej cele. Oproti nemu odsuňte z mreží kváder a dvojklikom ich roztiahnite. Za nimi vezmite zo zeme kosť. Použite ju ako zbraň a zabite goblina, ktorý vás stráži. Pákou vypustite spoluväzňa z gildy cestovateľov. On vám, keďže máte stratu pamäti, dá nové meno Am Sheagar a povie kade ďalej. Rozbite padacie dvere a skočte do šachty.


Jaskyne pod vezením (LEVEL 3)

Tu sa poobzerajte a z kostry vľavo vezmite časť brnenia a dve kúzelné runy. Pokračujte chodbou, až dôjdete na rázcestie. Ak chcete nejaké veci do začiatku naviac, tak sa dajte vľavo smerom k pavučine, ak nie, tak preskočte pár riadkov k miestnosti s výťahom. Za pavučinou sa dajte doprava a pokračujte cez jazierko. Cestou budete míňať v ľavej stene chodbu s kostrou a niekoľkými vecami. Na konci vylezte pri ohnisku z vody a pokračujte k pavučinám. Zabite pavúka a zo sudov vezmite okrem iného lano. Vráťte sa na prvú križovatku a doprava do miestnosti s výťahom.

Vedľa ovládacieho panela je plošina, z ktorej poodhadzujte kamene. Jeden preneste na plošinu, ktorá je hneď vedľa vchodu do tejto miestnosti. Naľavo sa otvoria tajné dvere. V miestnosti poberte rôzne veci, vrátane kľúča a lana, ak ste ho nevzali už predtým. Lano použite na ovládací panel, čím sfunkčníte výťah. Vyvezte sa hore. Na rázcestí najprv vľavo. Dôjdete k rybníku, kde na jednom z kameňov sa nachádza meč, čo je lepšia zbraň než kosť. Naspäť a doprava. Na konci je jedna slepá chodba a prechod do miestnosti s goblinom. Zabite ho. Pomôže vám pritom váš spoluväzeň. Zamknuté vráta tu otvoríte pomocou kľúča z miestnosti pri výťahu. Z tela strážcu zoberte drevenú páku, ktorú použite na otvor v stene neďaleko mreží. Aktivujte páku, ktorú ste vytvorili a otvoríte tým mreže. Prejdite ďalej.


Väzenie goblinov (LEVEL 2)

Hneď vpravo sú dvaja rozprávajúci sa goblini. Môžete ich zabiť. Dajte sa hlavnou chodbou. Po pravej strane miniete cely, z ktorých ste pred chvíľou ušli. Ďalej je križovatka. Dajte sa:

Doprava - zabite strážcu a osloboďte goblina Polsiusa, ktorý vám neskôr pomôže.

Vpredu - sú dvoje dverí. Tie na ľavej stene vedú do mučiarne, za ktorou je zamknutá zbrojnica. Druhé veľké vráta sú tiež zamknuté a vedú do jaskyne, v ktorej sídli trol Greu.

Doľava - je tu cesta, z ktorej vedú schody na most. Kúsok od schodov je miestnosť so spiacim goblinom. Zabite ho a vezmite si veci, ale najmä nepodpísané povolenie a kľúč. Za drevenou skrinkou je stlačiteľný kváder, ktorý otvorí stenu, za ktorou je truhla. Je v nej ďalší kľúč. Tento je k zbrojnici, môžete ju preskúmať. Predošlý kľúč je k veľkým vrátam. Vráťte sa a otvorte ich. V jaskyni sa porozprávajte s Greuom. Stanete sa jeho priateľom a sľúbite mu darček k narodeninám. Teraz vybehnite po schodoch (vedľa miestnosti so spiacim goblinom). Na konci vám goblini povedia, že na prechod potrebujete potvrdenie. Dajte im papier, čo ste našli. Je to nepodpísané potvrdenie. Odporučia vám dať si ho podpísať. Vráťte sa pod most a pokračujte doľava. Sú tu schody na opustenie levela.


Outpost (LEVEL 1)

Keď vyjdete, dajte sa rovno cez most, pri ktorom sú mŕtve telá strážcov. V hrade na poschodí vám kapitán stráží Ortiern povie o prepade a zadá vám úlohu informovať o tom kráľa. Tiež vám dá list, ktorý vás prehlási za obchodníka. (Pre alchymistov - na prízemí v pevnosti sa na krbe nachádza mažiar - A pestle and mortar)

Preskúmajte jaskyne pred pevnosťou. V jednej je miestna krčma. Tu nájdete Polsiusa, goblina, ktorého ste oslobodili. Dajte mu nepodpísané papiere, čo ste našli vo väzení a on ich podpíše. Inak, môžete tu ešte pokecať s osadenstvom a na poschodí si zahrať ruletu o peniaze. Potom sa vráťte do predošlého levelu.


Väzenie goblinov (LEVEL 2)

Vráťte sa cez most (kúsok od vstupu) ku goblinom za mrežami. Dajte im podpísanú priepustku, aj doklad o tom, že ste obchodník, a oni vás pustia ďalej.


Trolie bane a Goblinie mesto (LEVEL 3)

Keď vyjdete zo vstupnej miestnosti, dajte sa doprava. Vo veľkej jaskyni je väčšina ciest zatiaľ neprístupná. Prejdite cez kamenný most a od prvého trola sa dajte doľava. Na konci je prechod ďalej.


Krištáľové jaskyne (LEVEL 2)

Po vstupe sa celou cestou držte pravej steny. To vás dovedie k prechodu, už konečne do mesta. Ak chcete, môžete preskúmať celé jaskyne, pobiť krysy a pavúky a nájsť zopár vecí.


Mesto ARX (LEVEL 1)

Hneď vľavo od vchodu je strážnica. Nájdite v nej veliteľa Carla a povedzte mu, čo máte na srdci. Pošle vás do zámku. Predtým si prezrite mesto. Je tam pár obchodníkov, u ktorých môžete predávať a nakupovať.

Zámok
Kráľ Lunshire vás pošle za Pogom, kráľom trolov, pretože potrebuje pomôcť so zasypanými tunelmi. Pred odchodom preskúmajte aj hrad. V kuchyni zoberte gobliniu kuchársku knihu.
Takže sa vráťte cez krištáľové bane do levela 3.


Trolie bane a Goblinie mesto (LEVEL 3)

Dobehnite k prvému trolovi. Ukážte mu list od kráľa a on vás nechá prejsť. Vbehnite do jaskýň a nájdite kráľa trolov. Odovzdajte mu list od kráľa. Sľúbi vám pomoc, no najskôr chce pomoc od vás. Trolovia nepracujú, lebo im niekto ukradol ich posvätný artefakt. Vy ho musíte nájsť. Samozrejme súhlasíte. Preskúmajte bane a nájdite si jeden krompáč (jeden je v miestnosti s Pogom). Keď ho dáte použiť na drahokamy, či zlato v stenách, tak ich vykope a tie sa vám objavia v inventári. Môžete ich potom predať. Tiež sa ním dajú rozbiť slabé steny. V jaskyniach inak nájdete trola menom Burwaka, ktorý je Greuov priateľ a povie vám, čo by Greu chcel na narodeniny. Obrázkovú knihu. Ak ste skončili s prehľadávaním, tak vybehnite pred jaskyne a tu sa porozprávajte s neďaleko stojacim goblinom. Izak má záujem na tom, aby ste našli stratenú vec a zavedie vás do Goblinieho mesta, kam vás predtým, ak ste to skúšali, nechceli pustiť.

Po vstupe si pohovorte so strážcom hneď napravo. Potom pokračujte chodbou do veľkej sály. Z nej sa dajte najprv hore schodmi a vľavo. Na konci je izba goblinieho kráľa. V šuplíku je list, oznamujúci, že kráľ je alergický na víno. Pod posteľou má list s kombináciou čísel.

Potom vbehnite do kuchyne (oproti vchodu do veľkej sály) a tam prilejte víno do cesta na koláče, ktoré chystá kuchár pre kráľa. Môžete mu dať aj kuchársku knihu, ktorú ste vzali na hrade. Keď kráľ ochutná koláče, o chvíľu vybehne na nutnú potrebu do svojej izby. Tu si s ním pohovorte. V trónnej sále sú na stene štyri počítadlá. Navoľte na nich 5 5 9 9 podľa papiera spod postele. V truhle nájdete list, ktorý dokazuje, že kráľa niekto vydiera.

Teraz sa vyberte do ubytovní. Je to kúsok za kuchyňou. V zadnej miestnosti vám jeden goblin prezradí, že onedlho bude kráľom. Pod vankúšom v jeho izbe je kľúč. Teraz bežte do pokladnice. Po rozhovore s kráľom vás tam strážca pustí. Tu nájdete zopár užitočných vecí a v truhle, ktorú otvoríte kľúčom spod vankúša, aj relikviu trolov. Pri odchode z pokladnice, či skladu, vás napadne spomínaný trol, pretože ste mu prekazili plány na získanie kráľovskej koruny. Zabiť. Relikviu zaneste kráľovi trolov.


Mesto ARX (LEVEL 1)

Vráťte sa za kráľom Arxu. Ten vám je vďačný, no je tu ďalší problém, ktorý musíte vyriešiť. Niekto zabil hvezdára Falana Orbiplanaxa a treba to vyšetriť. Za odmenu predošlého činu vám kráľ poskytne neobmedzený pohyb po zámku a vlastnú izbu. Skvelý prvok, ktorý mi chýbal v mnohých hrách podobného typu. Zbehnite do knižnice, kde vám Sister Chinkashh dá obrázkovú knihu pre Greua. Môžete mu ju zaniesť a ako odmenu dostanete trolí amulet. Keď ho budete mať so sebou, žiadny trol na vás nezaútočí. Za knižnicou je alchymista Felnor. Ten vám dá list a kľúč od izby zabitého Falana. V jeho izbe (nad trónnou sálou) za závesom otvorte trezor kombináciou 2 4 8 (hádanka na papieri od Felnora). Je tam Falanov denník. Am Sheagar zvolá zasadanie koncilu a v animačke sa kadečo vysvetlí. Potom bežte do väzenia (vľavo od kráľovskej kuchyne), tam vám väzeň Erzog povie heslo na prechod cez zavreté dvere v taverne.

Pri opúšťaní hradu vám v animačke Chinkashh ukáže ako aktivovať teleporty. Po animácii oslovte ženu stojacu opodiaľ. Povie vám, že sa jej stratila dcéra a vás prosí o jej nájdenie. Súhlasíte. Naľavo od nej sa dajú otvoriť dvere, ktoré boli predtým zamknuté. Je tam zlato a kniha únoscu.

Takže sa vráťte do lokácie Trolie bane (level 3). Trol ktorý strážil most, neďaleko vstupu do trolích baní je preč. Prejdite cez most do ďalšieho levelu.


Opustené jaskyne, tábor rebelov (LEVEL 4)

Po objavení sa, sa hneď otočte doprava a pokračujte ľavou chodbou. Cestou sú len dve slepé jaskyne, tak nie je kam zablúdiť. V poslednej jaskyni obehnite veľký stĺp a v následnej animácii uvidíte kňazov, ako sa niekam zberajú. Sledujte ich. Na konci vbehnite do jaskyne, do ktorej chcú vojsť, počuť z nej krik Shandy. Pobite ich, ale rýchlo, než dievča zabijú. Potom osloboďte Shandy. Keď sa vrátite do mesta za jej matkou, dostanete veľa skúseností.

Teraz pokračujte do taverny v lokácii Outpost a cez dvere vpravo od vchodu pokračujte do chrámu.


Chrám Akbaa (LEVEL 2)

Po vstupe do podzemia sa dajte chodbou až na jej koniec. Cestou prezerajte všetky vedľajšie miestnosti a všetkých, čo zabijete. Na konci je sála s tromi dverami. V tých oproti je prechod blokovaný kúzlom. Vpravo je slepý kňaz, ktorý si myslí, že ste členom kultu. Porozprávajte sa s ním. Po oboch stranách tejto miestnosti sú tajné dvere (spínače sú hneď vedľa nich). V jedných je lich a v druhých golem. Nájdete tam dosť dobrých vecí a Akbaa meteor. No zatiaľ sú prisilní. Vľavo od sály tiež preskúmajte všetky dvere a vami vyrobené mŕtvoly.

Po preskúmaní všetkého by ste mali mať, okrem iného aj dva Ackbaa meteory, nejaké papiere, kľúč, Golemovo srdce a zvitok Dispel Field. Choďte do dverí, kde je prechod blokovaný kúzlom a použite naň Dispel Field. Cesta je voľná. Je tu sála s troma golemami. Bežte do dverí vedľa golemov. Zavrite za sebou, inak neotvoríte tie pred vami. Otvorte ich a stlačte páku. Pri odchode zase za sebou zavrite. Choďte do druhej miestnosti a na počítadle navoľte podľa papiera od mŕtveho kňaza číslo 1 1 3. Potom dajte prostrednému golemovi srdce (golem´s heart) a zaveďte ho do tretej miestnosti, kde je na zemi stlačiteľný spínač. Keď naň golem vstúpi, otvoria sa mreže do susednej miestnosti. V nej stlačte páku. V animacii uvidíte, že sa vytvára most. Prebehnite cez most (miestnosť za slepým mníchom) a vbehnite do miestnosti, kde chce mních obetovať nejakú ženu. Zabite démona, ktorého vyvolal. Mních zatiaľ zdrhol. Pokúste sa zničiť meteor, no nejde to. Treba naspäť do hradu.

HRAD
Keď vstúpite do trónnej sály, Carlo oznamuje, že došlo k ďalšiemu útoku na Outpost. Felnor vám povie, že meteor môžete zničiť len pomocou dvoch artefaktov - Krahoz a Zohark. Treba nájsť rebelov, ktorí ukradli Krahoz. Chinkashh vám má k tomu tiež čo povedať. Potom choďte do jaskýň, kde ste zachránili Shandy.


Opustené jaskyne, tábor rebelov (LEVEL 4)

Po objavení sa choďte rovno. Za kamenným mostom, ktorý je nad nejakou vodou, je žena, ktorú ste zachránili z chrámu Akbaa. Povedzte jej, že hľadáte Krahoz a ona vás vezme do tábora rebelov. Ona je totiž ich vodkyňa. Majú ho oni, no požadujú zaň iný artefakt z mestskej krypty. Než opustíte tábor, prehľadajte ho. V jednej zamknutej truhle je Chainmail armor. Rebeli vám tiež dali kľúč, aby ste sa kedykoľvek mohli zase dostať do ich tábora. Potom sa vráťte do mesta. Carlo, ktorý sa potuluje po meste, vám dá kľúč do krypty. Vchod do nej je oproti teleportu, vedľa obchodníčky, ktorej ste zachránili dcéru. Dobré by bolo zabezpečiť sa nejakými kolíkmi (wooden stakes). Tiež majte so sebou krompáč, tým môžete otvárať hrobky v stenách.


Krypta, prvé podlažie (LEVEL 4)

Keď vstúpite do krypty, ocitnete sa v miestnosti z ktorej vedie šesť chodieb. Začnite ich preskúmavať sprava doľava. V prvej je otvor na páku. Použite naň kus dreva a otvoria sa mreže. No na zemi sú ostne, takže sa zatiaľ nedá prejsť. Piece of Wood získate tu v krypte, takže ak chcete otvárať túto chodbu, nemusíte sa nikam vracať.

Druhá chodba je hrobka Falana Orbiplanaxa. Pri jeho tele je kľúč, tým neskôr môžete otvoriť truhlu v jeho izbe v hrade. V hrobke vedľa je páka. Tá otvorí miesto v stene, kde je ďalšia páka. Jej stlačenie vysunie most a môžete preskúmať miestnosť za prvou chodbou.

Tretia chodba vedie do miestnosti s hrobkami. Je tu jeden schopný meč a prvý runový kameň (a stone with a Carved Sign), tie zbierajte.

Štvrtá chodba vedie do miestnosti so sochou uprostred a tromi ďalšími zamrežovanými miestami. Prostredníctvom vecičky Sacrifical implement, (ktorú ste mohli získať pri mníchoch, čo chceli obetovať Shandy, alebo tu, z hrobky vampíra Achanta) ich otvoríte. Použite ju tesne pred miskou, ktorú drží socha. Nalejete tam svoju krv a mreže sa otvoria. Preskúmajte tieto postranné miestnosti. Nájdete v nich Piece of wood, nejaké kolíky, brnenie a kľúč.

Piata chodba vedie len k hrobkám, v ktorých okrem druhého runového kameňa nie je nič podstatné.

Šiesta vedie k hrobke s kolíkom.

Siedma vedie k miestnosti, ktorej dvere otvoríte kľúčom zo štvrtej chodby. Vnútri sa dá pohnúť mečom jednej z rytierskych sôch. To otvorí mreže hneď vedľa tejto miestnosti. Vojdite.


Krypta, druhé podlažie (LEVEL 5)

V prvej miestnosti hoďte niečo na stlačiteľnú dlaždicu pred krížom. Ak nemáte zbytočný kameň, môže to byť aj krysie mäso, ak si robíte zásoby, proste čokoľvek. Potom stlačte obe páky po stenách a otvoria sa mreže. Dostanete sa do veľkej sály s kamennými obdĺžnikovými stĺpmi a pascami. Choďte do prvých dverí napravo. Vezmite kľúč zo steny a zo sarkofágu. Keď ho však otvoríte, dvere sa zavrú. Použite naň prvý kľúč. Kľúčom zo sarkofágu otvoríte druhé dvere na pravej strane vo veľkej sále. V nich je pri mŕtvole zlatý kľúč a tretí runový kameň. Tiež je tu tajný spínač na stene, ktorý ak chcete, vám umožní otvoriť prechod do ďalšieho levelu. Ak chcete preskúmať zamrežované miestnosti po bokoch, tak uprostred pri kamenných obdĺžnikoch sú páky. No nie je v nich nič významné. Na posledných obdĺžnikoch sú dva spínače. Stlačte ich a otvoria sa mreže. Treba cez ne prebehnúť rýchlo, inak sa o chvíľu zasa zavrú. Pred odchodom prehľadajte mŕtvolu pred východom. V ďalšej miestnosti je v strede páka, ktorá otvorí prvé dvere vpravo od vchodu. V nich sú na stene tri páky. Podľa papiera, čo mala mŕtvola, stlačte ľavú, pravú a zasa ľavú. Tým sa otvorili prvé dvere naľavo. Sú tam nejaké veci. Poniže týchto dverí je akási jaskyňa. V nej zoberte mŕtvole štvrtý runový kameň a tri obyčajné kamene. Okolo východu do ďalšieho levela sú tri mreže. Pred každými z nich je stlačiteľná dlaždica. Na každú hoďte kameň a prejdite ďalej.


Krypta, tretie podlažie (LEVEL 6)

Bežte do veľkej haly. Tu na vás zaútočí múmia. Zabiť. V jednom zo sarkofágov je piaty runový kameň. V bočnej miestnosti napravo na poschodí je v hrobke v stene posledný, šiesty runový kameň. V oboch bočných miestnostiach na poschodí dajte kamene na stlačiteľné dlaždice a postláčajte páky. Otvoria sa mreže, ale v prechod bráni pás lávy. Prehoďte čokoľvek za lávu. Je tam stlačiteľná dlaždica a tá vysunie most. Pokračujte. Tu vám v animačke duch strážiaci štít dá hádanku. Zoraďte symboly na otočných doskách tak, aby vo vonkajšom výreze bol rovnaký symbol, ako je na dlážke predošlých miestností, ktoré lemujú sálu so sarkofágmi. Za každou otočnou doskou je istý znak. Popíšem usporiadanie od znaku "I" smerom doľava. Slniečko, krúžok, polmesiac, polmesiac s guľkou, znak pripomínajúci čínske písmeno a štvorec s výrezom. Teraz na stĺpiky, ktoré sa vysunuli dajte runové kamene z inventára, zhodné so symbolmi na vnútornej strane otočných dosiek. Čiže za slniečko dáte na podstavec krúžok a tak ďalej. Po úspešnom zoradení sa otvoria mreže a môžete zobrať štít. Hneď za štítom stlačte schovanú páku. Tá v hlavnej sále tohto levela otvorí prostredný sarkofág, ktorý ako jediný sa nedal otvoriť ručne. Je tu ešte aj skrytý spínač na stene, ktorý otvorí prechod ku kúzelnej rune. Odíďte, no cestou vás napadne lich. Zabite ho. Ešte sa stavte v miestnosti vedľa schodov na odchod z levela. Lich otvoril miestnosť s nejakými pokladmi. Vráťte sa do tábora rebelov.

Inak vedľa vstupu do miestnosti s hádankou je chodba, ktorá je blokovaná kúzlom. Vedie do štvrtého podlažia krypty. Kúzlo zrušíte Dispel Fieldom. Pred vchodom, ak nemáte kúzlo levitácia, tak si zoberte aspoň jeden scrol. No stačí sem ísť až neskôr, ale pre poriadok to popíšem naraz.


Krypta, štvrté podlažie (LEVEL 7)

Na začiatku je bludisko. Nie je nejak obzvlášť ťažké, ale chvíľu na rozlúsknutie zaberie. Popíšem to od začiatku len veľmi stručne, pretože popisovať bludisko bez mapy je naozaj ťažké. Orientujte sa podľa mapy v hre a pri stlačení páky sa vrhajte na miesta, kde ste ešte neboli, no mapa naznačuje, že sa tam dá. Prvé dve páky otvoria len mreže do miestností oproti. Ďalšia spustí most ponad ostne. Pred mostom sú už len dve páky. Jedna otvorí tajnú chodbu, druhá je smrteľná pasca. Prejdite mostom. V ďalšej časti postláčajte páky, až kým sa neotvoria dvere pred ďalšou chodbou, v ktorej sú bodce. Streľte do tlačidla, ktoré je na opačnej strane. Je dobre viditeľné. To vysunie most. Na konci je páka a náhrobok, ktorý môžete rozbiť. Ukrýva kľuč. Potom prehoďte naspäť páku, ktorou ste otvorili mreže k tomuto mostu. Otvorí sa ďalšia cesta. Je tu páka - stlačiť. Vráťte sa a hľadajte novootvorené miesto s pákou. Stlačte ju. Otvoria sa mreže zase o kúsok naspäť. Je tam posledná páka. Po jej stlačení dobehnite do sály so sochou uprostred. Sú tu neviditeľní nepriatelia, ale nie sú moc silní. Po stenách sú páky. Stláčajte tie, na ktoré ukazuje socha. Po každom stlačení ukazuje na inú. Keď postláčate správne, otvoria sa mreže. Pokračujte chodbou. Ak chcete, ale nie je to nutné, tak odomknite dvere pomocou kľúča z labyrintu. Dnu stlačte páku. Otvoria sa mreže oproti. Šup dnu a zabiť upírku.

Pokračujte chodbou. Ďalšie mreže napravo otvorte pákou. Dnu zabite dvoch zombíkov a zoberte kľúč. Ním otvorte dvere oproti. Duch vás požiada, aby ste našli jeho vraha. Súhlasíte. Stlačte tam páku a vysunie sa pol mosta. Neviem, ale nezistil som ,(ak sa dá) ako sa vysunie druhá polovica. Jednoducho použite kúzlo levitácia a prelaďte na druhú stranu. Tu stlačením páky sa druhá polovica mosta vysunie. Poďme ďalej.


Krypta, piate podlažie (LEVEL 8)

Vbehnite do chodby. Po bokoch sú štyri hrobky. V každej nájdite shny orb. Pri rozbitom sarkofágu je schovaný na zemi vedľa neho pod troskami. V poslednej miestnosti použite orby na štyri podstavce. Tým sa otvorí truhla. Vezmite si skvelú prilbu a nasaďte si ju. Cestou späť zabite dvoch lichov. Potom kráčajte len po šípkach, ktoré vidíte pomocou prilby a odíďte.


Opustené jaskyne, tábor rebelov (LEVEL 4)

Zaneste Alii štít. Za odmenu si môžete zobrať zo stráženej časti tábora Krahoz. Tiež zistíte, že vodkyňa rebelov je dcéra kráľa Arxu. Teraz pokračujte na severnú časť tábora. Je tam prechod do ďalšieho levela. Otvoríte pomocou kľúča od rebelov. Bolo by dobré mať so sebou, trolí medailón, ktorý vám dá Greu, troll zo začiatku, za jeho narodeninový darček. Inak na vás budú v nasledujúcom leveli trolovia útočiť.


Jaskyňa vodných a zemných goblinov (LEVEL 5)

Tu na začiatku môžete pomôcť trolovi, ktorého napadli goblini. Prehľadajte jaskyňu. Nájdete tu dvoch obchodníkov a dve partie goblinov, z ktorých každá vás požiada o likvidáciu tej druhej, s prísľubom odmeny. Najlepšie je zabiť vodných goblinov, lebo kľúčom od jedného z nich otvoríte truhlu v ich jaskyni a v nej je medailón, ktorý by vám inak dali. Zemní goblini vám za ich likvidáciu zaznačia na mape miesto, kde majú schovaný svoj poklad. Na konci, kúsok od obchodníkov je prechod do levela hadích žien. Vstúpte.


Sídlo hadích žien (LEVEL 6)

Preskúmavajte jaskyne, až kým nedôjdete k murovanej chodbe. Je v kontraste s kamennými stenami, takže sa nedá spliesť. Chodba má dva smery. Dajte sa vľavo. Porozprávajte sa so Zalnashh, kráľovnou. Dá vám kľúč od chrámu a povie, že dostanete Zohark, keď úspešne prejdete chrámom. Chrám je na opačnej strane murovanej chodby. Po vstupe do chrámu pokračujte do druhej miestnosti. Za jedným závesom je páka, ktorú stlačte. Za ďalším je chodba, ktorú otvorí práve táto páka. Na jej konci je zamknutá truhla a nad ňou nápis. Podľa neho choďte do tretej miestnosti a vystreľte do obrazu, do miesta, kde sa stretáva meč a žezlo. Ak nemáte luk, môžete použiť aj magickú strelu. To otvorí truhlicu, z ktorej zoberte zlatého hada. Znova choďte do tretej miestnosti. Na stene je veľa pák. Použite kúzlo Reveal. Ak ho nemáte, tak v knižnici u hadích žien jedno nájdete. Po užití kúzla ostane len jedna, ktorú stlačte.

Pokračujte otvorenou cestou. Ste v miestnosti, kde schody vedú na piedestál a po bokoch je šesť výklenkov s pákami. Pod každú páku umiestnite nejaký predmet zo svojho inventára. Nebojte sa, potom si ich môžete zobrať naspäť. Vybehnite po schodoch a kliknite na žiariacu guľu. Ukáže vám jednu páku. Podľa toho, ktorá vec je pod ňou, ju identifikujete a stlačte. Znova kliknite na žiariacu guľu. To robte, až kým sa neotvorí klietka za piedestálom. Z nej vezmite druhého zlatého hada. Otvorí sa neďaleký prechod. Z neho sa dajte cestou vľavo. Na konci zabite ducha a prejdite cez zrkadlo. Tam stlačte gombík. Vráťte sa do miestnosti pred zrkadlom a prejdite cez stenu oproti vchodu do tejto miestnosti.

Keď pôjdete okolo mohutného stĺpu, tak v polceste zastavte a cúvajte naspäť. Objavíte sa pred chodbou. Tu hneď nad nápisom po ľavej strane je tajný spínač. Dajte sa cez otvorený tunel. V ňom stlačte ďalší spínač a ste na konci. Vhoďte do misky oba zlaté hady a získali ste Zohark. Teleportuje vás to k dvom strážkyniam, ktorá na vás zaútočia. Zabiť. Cestou späť si všimnite mŕtvu hadiu ženu, má u seba papier, na ktorom je dohodnuté stretnutie v krištáľových jaskyniach. Vydajte sa tam a zabite dve útočníčky, aby ste zachránili Zalnashh.


Chrám Akbaa (LEVEL 2)

Cez tavernu sa vráťte do chrámu Akbaa. Už viete, kde je meteor, tak k nemu dobehnite. Cestu vám budú znepríjemňovať Ysilderi, ktorí sú podľa mňa nechutne silní. Pri meteore si nasaďte oba prstene Zohark a Krahoz a zničte ho. Nezabudnite si zobrať Some Koltk powder, ktorý po ňom zostane. Potom sa vráťte za kráľom do mesta.


Mesto ARX (LEVEL 1)

Mesto obsadili Ysilderi. Ranený vojak vám povie, že kráľa zajali a väznia ho v hradnom žalári. Bežte ho zachrániť. Cestou mestom, aj na hrade vás budú obťažovať tie potvory Ysilderi. Keď vbehnete do väzenia, zistíte, že je to pasca, no váš priateľ zo začiatku vám pomôže. Po animácii si môžete zobrať kvalitné brnenie a skočte do šachty. Objavíte sa v jednom z mestských domov. Bežte znova do hradu. Porozprávajte sa s vrchnosťou. Tí vám povedia, že ešte nie je koniec a treba zbraň na zničenie zla. Sister Chinkashh vám povie, že kniha, ktorá obsahuje návod na takúto zbraň, je v knižnici v sídle jej sestier. Bežte teda do levelu 6, k hadím ženám. Syllashh vám v knižnici dá požadovanú knihu. Prečítajte si ju. Potom ešte pokecajte so Zalnashh. Potom bežte do Greuovej jaskyne, Goblinie väzenie, level 2.


Väzenie goblinov (LEVEL 2)

Dojdite do Greuovej jaskyne. Z najvyššieho bodu prelevitujte na druhú stranu ponad jazero. Je tam ďalšia rozsiahla jaskyňa, do ktorej sa inak nedá dostať. Vyjdite po schodoch na jej konci. Pripájajú sa na ne ďalšie sprava. Z ich konca streľte do kvapľa, ktorý visí zo stropu napravo od vás. Ten spadne. Prelevitujte nad tento kvapeľ. Stade preskočte do jaskyne oproti. Z nej znova prelevitujte do jaskyne napravo (napravo, ak ste chrbtom k spadnutému kvapľu). Je v nej pavúk. Dojdite na jej koniec, preskočte na stĺp a stade znova prelevitujte do jaskyne oproti. Ak nie ste mág, v tejto časti hry už určite musíte mať nejaké zvitky levitácie. Firebalom rozpustite ľad, od draka v jaskyni môžete kúpiť jeho vajce, ak ste čítali knihu v hradnej knižnici a viete koľko má šupín. Inak ho môžete skúsiť zabiť. Tak, či tak, získajte vajce.

Zase bežte do Levelu 6, k hadím ženám.

Bežte smerom k ich chrámu, kde ste plnili skúšky. Tam, kde je mŕtva hadia žena, čo mala pri sebe list, je cesta do ďalšieho levelu. Vstúpte.

Krahoz a Zhrak inak môžete vrátiť Alii a tá vám dá zato ten perfektný štít, ktorý ste jej predtým odovzdali a ešte aj niečo naviac.


Jaskyne krysomužov (LEVEL 7)

Sú to jaskyne pripomínajúce labyrint, no nie je ani zďaleka podobný tomu z krypty. Nie sú tu páky, ani nič podobné. Jednoducho hľadajte východ a cestou likvidujte Ratmenov. Pred dosiahnutím východu je obrovský červ. Zlikvidujte ho a po jeho rozprsknutí sa pokračujte do levelu 8.


Trpasličie ruiny (LEVEL 8)

Dajte sa cestou vľavo. Keď vyjdete z tunela do miestnosti, zaútočí na vás nezničiteľný pes. Keďže je nezničiteľný, treba len utekať Dobehnite jedinou možnou cestou do miestnosti s lávou. Popreskakujte po plošinách do ďalšej chodby. Dobehnite k mŕtvole trpaslíka na jej konci. Zoberte všetko, čo má. Cestou späť je tu zas ten pes. Kľúčom od trpaslíka otvorte dvere naľavo. Dobehnite do miestnosti, kde na otvor v stroji použite Power stone od trpaslíka. Potom vylezte po rebríku. Na ochodze je páka, keď bude potvora pod drviacou časťou stroja, stlačte páku a tá ho pritlačí k zemi. (môžete ho tam nalákať aj mäsom z trpaslíka)

Bežte do chodby vedľa páky, ktorá sa zatiaľ nedá stlačiť. V miestnosti zoberte kľúč, denník a stlačte páku. Vráťte sa k stroju a stlačte páku, ktorá sa predtým nedala. Otvorí sa priestor s lávou. Preskočte ju a pokračujte chodbou, než na vás znovu zaútočí beštia. Vráťte sa, preskočte lávu a počkajte si, než konečne skape. Pokračujte chodbou, kde na vás zaútočila. Otvorte dvere kľúčom a v bočných miestnostiach ďalšej chodby nájdite a zoberte dva kľúče, dva power stone a formu na meče. Na konci sa chodba delí na dve. Jedna vedie do kovárne, druhá do baní. V baniach bežte do úplne poslednej jaskyne. Cestou však zoberte ďalšie dva power stone. Jeden je na stene pri tráme, druhý pri mŕtvole trpaslíka. V poslednej jaskyni vylezte po spadnutom, drevenom tráme. Preskočte na vedľajší. Na jeho konci je mitril. Zoberte ho (pomocou krompáča) a položte do ľavej strany stroja v tejto jaskyni. Použite naň power stone a potom ho aktivujte. Mitril je v miestnosti, kde ste zlikvidovali nezničiteľného psa. Tu na stroj znova použite power stone. Pod drvič položte mitril a rozdrvte ho na márne kúsky (na štyri). Dva zoberte a v kovárni ich aj s koltk powderom dajte do stroja. Aktivujte ho power stonom. A tu končím, pretože mi zlyhala hra. Urobte si tu meč z týchto materiálov a nájdite a zabite zloducha. Do konca už veľa nechýba.

Dalej by ste mali spojiť meč s dračím vajcom a ísť do levelu 3, neďaleko miesta, kde ste zachránili dievčatko, ktoré chceli kňazi Akbaa obetovať. Tam odčarujte magickú blokádu a vbehnite do posledného levela. Tam pobite nepriateľov, zoberte ďalšie dva Akbaa meteory a všetkých päť uložte na podstavce. Otvorí sa brána k poslednému, hlavnému nepriateľovi. A čo sa týka questu, ktorý vám zadá duch mŕtvej v krypte: Kúpte chlapíkovi na poschodí v taverne (outpost) pivo. Keď pôjde na záchod, na stoličke zostane kľúč. Ten vezmite a otvorte ním jeho dom. Ten je v meste naľavo od kováča. Asi o ulicu ďalej. Tam nájdete dôkazy, že zavraždil kráľovnú a prikázal mu to Carlo. Porozprávajte sa o tom s Carlom (použite na neho listy z truhly, z domu) a potom to zvestujte kráľovi.


Pár rád na záver

Pre alchymistov

Mažiar použite na rastlinu a tak z nej získajte nejakú hmotu. Tú použite na prázdnu fľašku. Fľašu s obsahom zdestilujte napríklad v destilačnom zariadení u kráľovského alchymistu Felnora a máte hotový nápoj.

Water lily- life potion (život)
Fern- poisonous potion (jed)
Medicinal herbs- cure poison potion (protijed)
Morning glory flower - mana potion (mana)
Snow drop flower- invisibility potion (neviditeľnosť)

Pre gazdinky

Kuracie stehná, ryby a bravčovinu, či krysinu môžete jednoducho položiť k ohňu a o chvíľku sú upečené a jedlé. Pre náročnejších: Múku (flour) zmiešajte s vodou (potion of water) a vznikne cesto (bread dough). Šup s tým k ohňu a je tu chlieb (loaf of breed). Recept druhý - rozvaľkajte cesto valčekom (rolling pin) a dostanete koláč. Recept tri - spravte koláč a pred pečením pridajte jablká. Máte jablčný koláč. P.S. Fľašku s vodou získajte jednoduchým použitím prázdnej fľaše na nejaký zdroj vody (napr. v kuchyni na zámku).

Pre šikovné ruky:
Použite dýku a kus dreva (Piece of wood) a dostanete kolík (wooden stake).
Položte u mestského kováča čepeľ meča do vyhne. Použite mech, čím získate rozžhavenú čepeľ. Potom na ňu použite kováčske kladivo a máte meč.

Súvisiace hry Arx Fatalis: Return to the Underground



Diskusia Príspevkov: 27 Hodnotenie
1026 hlasov

100
60
20

80
40
0
54
Zobraziť všetky Pridať príspevok



| Návody | Autori |




© 99-2022 ABCgames.sk 
Facebook
 ABCgames.SK | CZ | E-shop hry |