HRYCHEATYTRAINERYNÁVODYPREKLADYCD OBALYWALLPAPERYSCREENSHOTYDOWNLOAD

OSTATNÉ
KALENDÁR
FÓRUM
FIRMY
TOP 10

KÚP SI HRU
UŽÍVATEĽ
Prihlásiť
Registrácia


Užívatelia
Hry v obchode
Zlacnené hry

ABCgames
Kontakt, RSS, Spolupráca
ŠTATISTIKY
Hry:
Cheaty:
Trainery:
Návody:
Preklady:
CD obaly:
Wallpapery:
Screenshoty:
Download:
21159
5455
5063
1438
1600
7336
6030
12903
1687

Online 6442 užívateľov

Návody > The Witcher


Zobrazení:1044731
Autor návodu:Andrej Eperješi, ABCgames.sk

1. časť | 2. časť


Kapitola III

Zaujímavosti:
  • V krčme „Nový Narakort“ môžete v súboji poraziť Huga Beronda a získať kameň svarog a červený meteorit, alebo runu zeme, alebo peniaze.
  • U Triss nájdete knihu „Čarodejovia a čarodejky“.
  • V tejto kapitole nájdete v bažinách v mágovej veži teleport, ktorým sa môžete presúvať medzi touto vežou, domom Kalksteina, domom Triss Ranuncul a neskôr aj medzi starou svätyňou v kanáloch.
  • V kláštornej štvrti môžete darovať miestnej klebetnici (označená len ako „Drbna“) červené rukavičky a ona vás odmení vášnivou chvíľkou na spríjemnenie vašej púte.
1. Nóbl Hostina
Preberáte sa v spálni Triss Ranuncul, ktorá vás zachránila a previezla do Kupeckej štvrte mesta, kde býva. Pohovoríte si o rozličných veciach. Nielenže sa schyľuje k vojne s neľuďmi, ale pikle sa kujú aj v miestnej politike. Mali by ste o tom niečo zistiť. Bohatý kupec Leuvaarden vás pozval spolu s ďalšími významnými osobami na hostinu.
Môžete sa vydať preskúmať novú časť mesta a večer po šiestej sa zastavte v krčme. Na poschodí sa odohráva hostina. Oslovte Triss, ktorá je tu tiež. Potom sa privítajte s ostatnými hosťami, takže oslovte princeznú Addu (ktorú ste kedysi zachránili pred kliatbou), starostu Velerada, šéfa tajnej služby Talara a samozrejme Leuvaardena. Keď sa so všetkými zvítate, nechá vás Triss na chvíľu tak. Pohovorte si s Talarom, od ktorého sa toho dosť dozviete o tom, čo sa chystá. Tiež nejaké informácie môžete vytiahnuť z Velerada.
Napokon oslovte princeznú Addu. Keď rozviniete rozhovor o politike, chce od vás nejakú pochúťku, aby vám odpovedala. Dajte Veleradovi fľašu pálenky a povie vám, že Adda má rada surové mäso. Oslovte Talara a spýtajte sa ho, aké mäso konkrétne chutí Adde. Chce, aby ste mu doniesli list zo susednej izby. Proste tam vojdite a list si vezmite zo skrinky. Nachytá vás tam jeden hosť. Len mu povedzte, že ste hľadali niečo dobré na pitie a môžete si s ním dať pár pohárov piva. List dajte Talarovi a povie vám, čo má Adda rada. Napokon oslovte Triss, ktorú poproste, aby vám vyčarovala ilúziu tohto jedla. Keď vám ju dá, tak toto jedlo odovzdajte Adde. Pozve si vás do izby, kde ste kradli list. Zájdite tam za ňou a vášnivo jej dokážte, že chýry o vašich schopnostiach nie sú len chýrmi.
Keď sa vrátite na hostinu, tak vám Triss povie, že s vami chce hovoriť Leuvaarden. Oslovte ho a dozviete sa, čo má v pláne a samozrejme na to potrebuje vaše služby. Získate tak pár ďalších príbehových úloh, v rámci ktorých budete pracovať proti Salamandre. Po tomto rozhovore dostanete elixír Raffarda Bieleho a aj recept na prípravu tohto liečivého elixíru. Týmto sa táto úloha končí.

2. Zámka a kľúč
Leuvaarden vám povedal, že treba získať stopy vedúce k Salamandre a preto musíte dokončiť úlohy „Po nitke až ku klbku“, „Wyzimská spojka“, „Čas žne“ a „Diplomacia a lov“. Keď ich splníte, získate šifrovanú správu a šifrovací kľúč. Zaneste ich Leuvaardenovi do krčmy. Zastavte sa za ním neskôr a povie vám, že odhalili sídlo Salamandry. Nájdite v meste jedného dôstojníka stráže, ktorý je naklonený vašej veci a pomôže vám. Pobehajte po meste a oslovte niektorých dôstojníkov, ktorým povedzte heslo. Tretí zareaguje správne. Dohodnete sa, že o polnoci máte prísť do kanálov pod mestom.
Zájdite v noci do kanálov a stretnite sa s vojakmi. Tí vám prisunú rebrík do zabarikádovanej časti mesta. Vlezte tam a prejdite do domu, v ktorom je sídlo Salamandry. Vnútri zabite všetkých nepriateľov. Cez zrkadlo si môžete pohovoriť s Radovidom, ktorý v scénke odmietol podporiť Salamandru. Zo stojana pred zrkadlom si vezmite magický kameň a u jedného z mŕtvych nájdete kľúč od základne Salamandry. V pivnici sú ďalší nepriatelia, no nemusíte tam ísť. Vyjdite von a na ulici stretnete vlkodlaka (úloha „Kráska a zviera“).
Potom vstúpte do starej vyhne a v budove vstúpte opäť do kanálov. Vráťte sa do krčmy a pohovorte si s Triss aj Leuvaaardenom. Musíte udrieť na Salamandru, no Leuvaarden vám povie, že Salamandra má mocných spojencov a nemajú ako získať podporu oficiálnou cestou. Získavate úlohu „Ide do tuhého“.

2.1. Po nitke ku klbku
Zájdite do väzenia v kláštornej štvrti za Šémkom. Povie vám, že Salamandra sa pokúša ovládnuť trh s drogami. Od svojho informátora zistil, že súčasným priekupníkom je chlapík menom Angus. Nájdite ho v chudobnej štvrti. Nájdete ho tam, alebo v jeho dome medzi chudobnou štvrťou a obchodnou. Oslovte ho. Môžete sa pokúsiť od neho niečo kúpiť a keď sa spýta, kto vás odporučil, povedzte, že Kalkstein. Potom vám predá informácie za 1500 orenov. To je dosť veľa zbytočne vyhodených peňazí. Môžete byť proste na neho tvrdý a on sa pokúsi utiecť. Prenasledujte ho do jeho domu, kde vás napadne. Zabite ho a vezmite si z jeho tela list, ktorý vám dá informácie.
Zistíte, že v kanáloch má Salamandra úkryt. Zájdite tam a prejdite do časti, ktorú blokuje pár prekážok, ktoré odhoďte znamením Aard. Prejdite k dverám, kde sú dvaja strážcovia. Môžete ich zabiť, alebo im povedať heslo „Osteň“ a vpustia vás dovnútra. Ak sa do vnútra dostanete pokojne, môžete ešte zájsť do zadnej časti naľavo, kde sú chemici pripravujúci fisstech a osloviť hlavného chemika. Tento trpaslík, ak ho neudáte, že spal v práci, tak vám dá recept na elixír Argentia. Napokon zájdite do zadnej časti, kde je truhlica, ktorú strážia dvaja vrahovia. Vezmite si jej obsah, kde nájdete list od Gellerta (a šifrovací kľúč). Keď vyrabujete truhlicu šéfa, tak vás všetci napadnú. Ak ste sa prebojovali až sem, tak je to za jedno. Pozabíjajte všetkých vrahov a vráťte sa do kanálov, kde už čaká Šémko. Vyplatí vám 100 orenov a pošle vás zabiť Gellerta (úloha „Wyzimská spojka“).

2.2. Wyzimská spojka
Z Gellertovho listu, ktorý ste získali v tajnom laboratóriu na výrobu fisstechu zistíte, že sa Gellert zdržiava v kanáloch na prekladisku. Zájdite teda tam, na východnú stranu kanálov a nájdete tam Gellerta Bleinheima. On aj pár jeho mužov vás hneď napadnú. Zbite ich a oberte Gellertovu mŕtvolu. Vráťte sa opäť do žalára, kam sa už Šémko vrátil a oznámte mu splnenie misie. Dostanete 200 orenov.

2.3. Čas žne
V bažinách, v tehlárskej dedine oslovte Vasku. Povie vám, že banditi odviedli ľudí z jej dediny, aby pre nich zbierali rastliny v bažinách. Máte ich zachrániť. Sú to tri skupiny ľudí, ktoré sú pri veži, na mieste, kde boli drevorubači (ktorých vyzabíjali banditi, ako vám povedala Vaska) a v jaskyni (kde ste našli jeden sefiroth). Pri každej skupine je pár banditov, ktorých zabite a zachránení ľudia vám poďakujú. Vráťte sa oznámiť Vaske splnenie úlohy. Poďakuje vám a dostanete požehnanie vodných pánov aj knihu „Hymny šialenstva a zúfalstva“, ktorá popisuje tvora Dagona. Tiež vám povie, kde sídlia banditi a získate úlohu „Diplomacia a lov“. Odporučí vám pohovoriť si s Hierofantom.

2.3.4. Stratená ovečka (Časť druhá)
V jaskyni, v ktorej zachránite jednu skupinu tehlárov počas úlohy „Čas žne“ nájdete aj chlapca. Oslovte ho a zistíte, že je to zatúlaný chalan, ktorého vás Vaska poprosila nájsť už v minulej kapitole. Pošlite ho domov a zájdite oznámiť Vaske splnenie úlohy.

2.4. Diplomacia a lov
Po oslobodení tehlárov v úlohe „Čas žne“ vás pošle Vaska za Hierofantom. Zájdite za ním do hája druidov. Hierofant vám povie, že ho ľudia zo Salamandry požiadali o vylepšenie ich drogy. Samozrejme odmietol, ale teraz je to možnosť, ako ich vylákať. Utáborili sa povyše mágovej veže, v starom tábore veveríc. Inak môžete zájsť aj tam a vyzabíjať ich priamo. Je tam veľa banditov, ale dá sa vylákavať ich po skupinkách a zlikvidovať ich. Pokiaľ sa držíte Hierofantovho plánu, tak zájdite do jaskyne, kde ste oslobodili pár tehlárov a v nej zájdite do jej zadnej časti. Prebojujte sa cez kuroliškov a na konci si vezmite hubu lysohlávku. Tú zaneste Hierofantovi, ktorý pripraví odvar a dohodne aj stretnutie s Rolandom Bleinheimom, ktorý vedie tunajšiu skupinu Salamandry. Zájdite do bývalého tábora drevorubačov a tam vás napadne aj so skupinou svojich mužov. Hierofant a jeho wyverna vám pomáhajú. Zabite ich a z tela Rolanda si vezmite zašifrovanú správu.

3. Všetci kráľovi muži
Na začiatku tejto kapitoly, pri prvotnom rozhovore s Triss Ranuncul vám Triss povedala, že v kupeckej štvrti (kde žije a kde aj vy začínate kapitolu) bolo okrem karantény vyhlásené aj stanné právo. Nahlásila vás ako obyvateľa svojho domu, preto ste dostali glejt na pohyb po štvrti. Keď vyjdete na ulicu, tak vás skontroluje stráž, či máte glejt. Keď sa budete pohybovať po uliciach v noci, zastaví vás ďalšia hliadka a seržant Planúcej ruže vám skontroluje glejt. Povie, že na pohyb po uliciach v noci potrebujete druhý glejt, tak mu len sľúbte, že budete v meste bojovať proti kikimorám, ktoré v noci vliezajú do ulíc a dostanete glejt aj na nočný pohyb.
V rámci úlohy „Nóbl hostina“ získate list pre Talara, v ktorom sú zmienky o nejakom falšovaní. Keď neskôr budete pred krčmou „Nový Narkarot“, uvidíte tam skupinu mužov. Zistíte, že sú to vojaci vedení Roderickom de Wettom a chcú zatknúť Talara. De Wett tvrdí, že podľa kráľovského výnosu bol Talar zbavený funkcie vodcu tajnej služby. Talar tvrdí, že výnos je sfalšovaný. Máte sa rozhodnúť, čo spravíte. Ak to necháte tak, alebo pomôžete de Wettovi, tak to končí Talarovou smrťou. Postavte sa teda na stranu Talara a pomôžte mu. Potom za ním zájdite do krčmy a oslovte ho. Ukáže vám kráľovský výnos, ktorým ho kráľ poveruje, aby v jeho neprítomnosti dozrel na mesto. Výnos má pečať aj podpis. Výnos, ktorý prezentoval de Wett mal len pečať, ktorá sa dá sfalšovať.
Keď splníte úlohu „Veľká banková lúpež“, tak sa zastavte za Veleradom a povie vám, že má isté podozrenie, že niekto falšuje kráľovské výnosy. Keď sa v rámci úlohy „Zámka a kľúč“ dostanete do úkrytu Salamandry, vypočujete si rozhovor jej členov s Radovidom, ktorý vnesie ďalšie pochybnosti. V úkryte Salamandry si vezmite z pred zrkadla magický kameň a dajte ho Triss. Neskôr sa jej spýtajte, čo o ňom zistila. Prenos vraj smeroval do jedného domu v meste. Označí vám ho na mape. Vstúpte doň zadným vchodom z trhu. V miestnosti nájdete Redanského kráľa Radovida. Pohovoríte si o politických veciach a tiež podporí vaše podozrenie na falšovanie kráľovských výnosov.
Keď zabijete pri poslednej úlohe kapitoly „Ide do tuhého“ Kráľovnú Kikimor, tak získate list, v ktorom zistíte, že so Salamandrou pracovala Adda a ona falšovala kráľovské výnosy. To vám pri záverečnej scénke kapitoly napokon potvrdí aj ona sama.

4a. Šesť stôp pod zemou
Ak sa rozhodnete splniť túto úlohu, nebudete môcť dokončiť úlohu „Ozveny minulosti“.
Pred budovou Rádu Planúcej ruže v kláštornej štvrti cvičí rytier Sigfried nových regrútov. Pohovorte si s ním a povie vám, že na cintoríne miznú ľudia, ktorí sa tam vydajú a bolo by dobré, keby to niekto preveril.
Zájdite na cintorín a v jeho strede je ghul Vetala. Je to hovoriaci ghul, ktorý práve hoduje na mŕtvole. Vraví vám, že sa síce kŕmi telami, ale živých vraj nezabíja. Ak mu neveríte, tak ho napadnite a zabite jeho, aj ďalších nemŕtvych, ktorí mu prídu na pomoc. Oznámte to Sigfriedovi za 200 orenov. Ak si Vetalu vypočujete, povie vám, že hroby rabujú Veverice a zabíjajú ľudí, ktorí ich objavia. On sa potom živí len ich telami. Bežte ku krypte a nájdete tam pár členov Veveríc. Povedia vám, že v krypte uväznili pár ľudí a blížia sa k ním bežní ghulovia. Rozhodnite sa, čo spravíte. Ak sa rozhodnete zabiť Veverice, tak ich pobite, no ľudí už nezachránite. Keď to oznámite Sigfriedovi, povie vám, že životy sú dôležitejšie ako pomsta a rád vám za to nič nedá. On vám dá aspoň 100 orenov za námahu. Ak sa vydáte do krypty, veverice utečú. V krypte zájdite do jej zadnej časti, kde pobite ghulov a zachránite tak ľudí. Keď oznámite Sigfriedovi ich zachránenie, je potešený vašim skutkom a dostanete 400 orenov.

4b. Ozveny Minulosti
Ak sa rozhodnete splniť túto úlohu, nebudete môcť dokončiť úlohu „Šesť stôp pod zemou“.
V bažinách v háji druidov je opäť elf Yaevinn. Povie vám, že v kanáloch pod Wyzimou je stará elfská svätyňa. Vyslal tam oddiel svojich mužov a nemá o nich žiadne správy. Zájdite do kanálov pod Wyzimou a tam nájdete pár členov veveríc, ktorých vedie trpaslík Ren Grouver. Povie vám, že v starom chráme je nejaké zlo. Vstúpte tam a zabite Bruxu. Ren vám poďakuje a objaví sa aj Yaevinn, ktorý vám dá odmenu 300 orenov.

5. Veľká banková lúpež
Keď splníte úlohu „Šesť stôp pod zemou“, alebo úlohu „Ozveny minulosti“, tak za vami dobehne malý chlapec, ktorý vám oznámi, že v kupeckej štvrti prepadli Veverice banku. Velerad ho poslal po vás. Zájdite k banke a Velerad vám popíše situáciu. Sigfried a jeho rytieri už vstupujú do banky. Máte sa rozhodnúť, či vstúpite sami zadným vchodom, alebo spolu s rytiermi. Tu sa už definitívne rozhodnete, či sa pridáte na stranu Rádu Planúcej ruže, alebo na stranu neľudí. Ku komu sa pridáte rozhodnete až v nasledujúcej kapitole, ale budete sa môcť pridať len k tomu, komu pomôžete počas tejto úlohy.
Ak chcete ísť so Sigfriedom, tak vstúpte do banky. Tadiaľ sa však nedostanete, tak aj so Sigfriedom vstúpte do radnice a tadiaľ vstúpte do banky zadným vchodom. Na radnici pozabíjajte elfov a trpaslíkov a vstúpte do banky. Tam vás osloví trpaslík Ren Grouver. Máte poslednú možnosť sa rozhodnúť. Ak odmietnete vyjednávať, tak ich spolu so Sigfriedom napadnite a pobite. Vstúpte do spodnej časti banky, kde zabite ďalších nepriateľov, no Yaevinn utečie. Vstúpte priamo z banky do kanálov, kde prenasledujte Yaevinna. Zabite v kanáloch pár Veveríc, no Yaevinn aj tak utečie.
Ak sa rozhodnete ísť sami zadným vchodom, dostanete od Velerada kľúč od neďalekého skladu. Vstúpte doň a prebojujte sa cez pár Flederov do radnice. Tam vstúpte do banky, kde vás osloví trpaslík Ren Grouver. Povedzte, že chcete vyjednávať. Zájdite dole, kde sa pozhovárate s Yaevinnom a ponúknite mu pomoc. Presuniete sa do kanálov, kde vás požiada, aby ste zabili pár kikimor, ktoré im blokujú ústupovú cestu. Zabite ich a Veverice utečú.
Potom sa už len vráťte za Veleradom a oznámte mu splnenie úlohy.

6. Žriedlo
Triss Ranuncul vám povedala, že sa v meste objavili isté magické anomálie a rada by to prešetrila. Ponúknite jej pomoc a dostanete tri magické senzory, ktoré máte rozmiestniť po meste. V meste sú tri kamenné hlavy, do ktorých ich môžete vložiť. Jeden dajte do hlavy pri vstupe do kanálov v chrámovej časti, druhý na budovu pri vstupe do banky v kupeckej štvrti a tretí do rozpadnutej stavby uprostred cintorína. Keď to spravíte, zájdite za Triss. Povie vám, že senzory odhalili, že zdrojom anomálií je chlapec Alvin. Máte zájsť do špitála v chrámovej časti a priviesť ho, pretože jej ho odmieta vydať Shani. Dostanete tiež recept na odvar de Vries.
Zájdite do chrámovej štvrte, kde vás osloví Shani a požiada vás, aby ste chlapca nedávali k Triss a priviedli ho radšej k nej. Tu sa musíte rozhodnúť, čo spravíte. Treba ho odviesť k Triss, alebo Shani a tým si vybudujete vzťah s jednou z nich a druhú tým odpíšete.
Zájdite do špitálu a po vstupe vás zastaví Marigold, ktorý vám povie, že nejakí chlapi uniesli Alvina, ale že ich sledoval a vie, kam šli. Nasledujte Marigolda, ktorý vás zavedie k domu v časti neľudí. Vstúpte doň a pozabíjajte nepriateľov. Vstúpi za vami Marigold, tak ho pošlite s chlapcom za Triss, alebo za Shani (posledná možnosť sa rozhodnúť). Keď odídu, zabite ďalšiu skupinu banditov, ktorá k vám vtrhla.
Potom len zájdite za tou, ktorú ste si zvolili, pohovorte si a choďte tej druhej oznámiť, koho ste si vybrali ako opatrovateľku pre Alvina. Vráťte sa k vašej vyvolenej a potom sa s priateľmi opite v krčme.
Či ste si už zvolili Triss, alebo Shani, dohra s nimi je rovnaká. Obe chcú, aby ste sa venovali Alvinovi, tak ho zakaždým oslovte a vždy mu odpovedzte na otázky (Ak ste s Triss, tak na neho buďte prísny, ak ste so Shani, tak na neho buďte dobrý). Keď uznajú, že máte dobrý vzťah s Alvinom, tak chcú darček. Darujte vyvolenej prsteň (zlatý pečatný prsteň s červeným rubínom pre Triss a strieborný prsteň s jantárom pre Shani). Prsteň už možno máte, alebo ho môžete kúpiť od kupcov na trhoch. Za takýto dôkaz lásky zažijete vášeň krásky.

7. Ide do tuhého
Keď splníte úlohu „Zámka a kľúč“, tak sa musíte pripraviť na finálne stretnutie so Salamandrou. Leuvaarden vás pošle získať nejakých spojencov. V závislosti od toho, komu ste pomohli pri prepadnutí banky, tak požiadajte o pomoc buď Sigfrieda a rytierov rádu Planúcej ruže (Sifried je pred budovou rádu v Kláštornej štvrti), alebo Yaevinna a jeho oddiel veveríc (Yaevinn je v dome u Vivaldiho v Kláštornej štvrti). Splňte si vedľajšie úlohy a vráťte sa do krčmy, kde sa vydáte ukončiť túto kapitolu. Po návrate vás napadne pár banditov. Ak ste pomohli Vincentovi v úlohe „kráska a zviera“, tak vám on a pár strážcov prídu na pomoc.
Vás aj vášho spojenca Triss teleportuje do základne Salamandry. Prejdite chodbou a prebojujte sa miestnosťou s nepriateľmi. Pokračujte chodbou k vášmu spojencovi. V hale pred vami sú nepriatelia aj ich vodcovia. Vy najprv prejdite len napravo, kde zabite mága a vezmite si od neho Magický kameň. S ním otvorte naľavo portál, ktorým sa k vám dostanú vaši spojenci (rytieri/ veverice). Zaútočte a pozabíjajte banditov. Na konci sa stretnete s Javedom a Magistrom. Javed utečie. Bežte za Magistrom. V ďalšej jaskyni zabite najprv jeho poskokov a potom sa pustite aj do Magistra, ktorý prekvapivo nie je veľmi silný.
Porazte ho a prepadnete sa o podlažie nižšie. Tam sa objaví kráľovná kikimor. Zabije Magistra a vrhne sa na vás. Nebojujte s ňou, inak vás hneď zabije. Vbehnite do chodby za jaskyňou a Kikimora vás bude sledovať. Zhadzujte na ňu znamením Aard trámy. Napokon dobehnete do jaskyne, kde je hromada ďalších menších kikimor. Počkajte si, kým tam vbehne aj kráľovná a prebehnite na okraj jaskyne, kde ste už mimo trámov. Zhoďte znamením trámy a spadne celá konštrukcia, ktorá pod sebou pochová všetky kikimory a zabije aj kráľovnú. Z jej tela si potom vezmite ingrediencie, magistrove veci a recepty na nové elixíry (vrátane jedného, ktorý vám pridá nový talent, keď vyrobíte elixír z tela kráľovnej). Prebehnite von z jaskýň a objavíte sa na hrádzi, kde princezná Adda z vďačnosti za jej niekdajšiu záchranu nariadi vašu popravu. Presúvate sa do štvrtej kapitoly.

8. Modroočka
V krčme „Nový Narakort“ nájdete občas rytiera, ktorý si hovorí prosto Patrik z Veže. Hovorí, že sa mu stratila sestra potom, čo ju raz našli v bezvedomí a s uhryznutiami upíra. Rád by ju našiel. Sľúbte mu, že sa po nej obzriete. Opíše vám ju len ako krásnu, modrookú devu.
V krčme ste na oslave stretli aj rytiera menom Erik Blunt. Ak ho prepijete v pití vína, tak od neho dostanete Prsteň domu noci.
Môžete sa na Modroočku spýtať Carmen (je buď v bažinách, alebo po získaní úlohy „Kráska a zviera“ naspäť pri svojom bordeli v kláštornej štvrti) a povie vám, že je to silná konkurencia z luxusného bordelu z kupeckej štvrti. V kupeckej štvrti zájdite do sídla Kráľovien noci. Tam nájdete modrookú. Vyspite sa s ňou za 500 orenov (za 300 ak máte prsteň). Zájdite oznámiť jej bratovi Patrikovi do krčmy, že z jeho sestry je štetka. Neverí, že by tam bola z vlastnej vôle. Vráťte sa zistiť, či ju niekto neovláda. Zaplaťte vyhadzovačovi pri schodoch úplatok 250 orenov (nič, ak máte prsteň) a pustí vás na poschodie. Tam nájdete Kráľovnú noci, majiteľku bordelu. Zistíte, že ona je upírka a nakazila aj svoje zamestnankyne. Vraj ľudí nezabíjajú, ale poskytujú im potešenie a zato pijú ich krv (vraj jej to bývalá Regisova priateľka). Ak ich necháte na pokoji, ponúkne vám možnosť užiť si s ňou aj s jej troma spoločníčkami zdarma. Tiež vám povie, že Modroočka utiekla od brata, pretože ju chcel vydať za starého chlapa, aby sám získal jeho zlato.
Môžete sa teda rozhodnúť rovno ich zabiť. Tým však nič nezískate. Keď to potom oznámite Modroočke, tak je naštvaná, že ste ju pripravili o život luxusnej štetky a utečie. Patrikovi to oznámte, ale keďže ste mu nepriviedli sestru, nedá vám žiadnu odmenu.
Prijmite teda ich ponuku a užite si s upírkami. Patrik úctivo počká, kým skončíte a potom vtrhne do budovy v doprovode stráží. Máte možnosť pridať sa na stranu Patrika, zabiť upírky a odovzdať mu opäť do krutej opatery jeho sestru. Druhou možnosťou je pridať sa k upírkam a zabiť Patrika aj stráže a zachovať upírske štetky a ich biznis, za čo vám budú oni aj Modroočka vďačné. Treťou možnosťou je pokúsiť sa byť neutrálny a vyhlásiť, nech si to vybavia medzi sebou. Vtedy vás napadnú aj upírky (keďže ste ich neochránili potom, čo ste sa s nimi vyspali) aj Patrik s vojakmi (keďže ste nedodržali dohodu). Takže zabijete všetkých a nevďačná modrooká suka vám iba vynadá. Vašou odmenou bude 200 orenov.

9. Marigordova Lutna
V krčme nájdete aj barda Marigolda. Posťažuje sa, že prišiel o svoju lutnu, keď ho nachytal otec dievčiny, ktorú mal učiť poézii, no vyvinulo sa to inak. Zájdite do domu tohto kupca. Jeho dom je na rohu ulice vedúcej na sever od prostrednej, Mariborskej brány. Po vstupe sa hneď na vás oborí kupec. Môžete ho podplatiť niekoľkými zlatkami, aby zmäkol, alebo ho zmlátiť v pästnom súboji. Tak, či tak, nechá vás na pokoji a môžete si prezrieť jeho dom. Na poschodí je jeho dcéra, ktorá spomenie Marigolda. V jej skrini nájdete Marigoldovu lutnu. Zaneste mu ju. Nedostanete žiadnu odmenu za službu priateľovi, akurát vás pozve na svoje predstavenie, ktoré bude po ôsmej večer v krčme.

10. Kráska a zviera
Pri móle v bažinách postáva prostitútka Carmen. Pohovorte si s ňou a zistíte, že jej milovaný je vlkodlak a rada by mu pomohla. Dúfa, že jej poradia v háji druidov. Povedzte jej, že bažiny sú nebezpečné a že sa u druidov zastavíte miesto nej. Potom sa vráti naspäť do mesta, do kláštornej štvrti k svojmu bordelu. V háji druidov sa spýtajte Hierofanta na to, ako sa dá vyliečiť lykantropia. Povie vám o pár spôsoboch, ale vraj je dôležité poznať totožnosť nakazeného, aby ste zistili, či ešte v srdci zostal človekom.
Naspäť v meste zájdite za Carmen a spýtajte sa jej, kto jej jej milovaným. Odmietne vám to prezradiť, tak to budete musieť zistiť inak. Keď budete plniť úlohu „Zámka a kľúč“ a keď vyjdete na ulicu z úkrytu Salamandry, stretnete vlkodlaka. Zistíte, že je to kapitán stráží Vincent Meis. Využíva svoju silu, aby v noci likvidoval členov Salamandry a ochraňoval nevinných.
Zájdite potom za Carmen a keď už viete, kto jej je milovaným, tak si s ňou pohovorte. Postupne jej odporučte všetky tri metódy liečby lykantropie, ktoré viete od Hierofanta. Najprv jej odporučte košeľu z kozích pyskov. Nazbierajte, alebo kúpte päť kusov tejto rastliny a dajte jej ich. Keď sa zastavíte neskôr, zistíte, že to nezabralo. Zájdite za Kalksteinom a poproste ho, aby vám pripravil odvar na liečbu lykantropie. Dá vám ho zato, že ste mu predtým pomohli, no potrebuje do neho ešte panenskú slzu. Carmen do úvahy nepripadá a ja som v meste nenašiel žiadnu pannu (ani len deti-dievčatká sa v tomto nedali osloviť. Ktovie prečo). V takom prípade skočte za Sigfriedom. Ako rytier rádu zložil sľub celibátu a jeho slza postačí. Ak ste sa však pridali k Neľuďom, tak zájdite do Lebedovho špitálu a tamojšie sestry sú tiež panny, ktoré pre vás radi vyronia slzu.
No ani elixír nezaberie. Tak jej napokon odporučte poslednú metódu a tou je pravá láska. Poraďte jej, aby mu vyznala lásku. Poprosí vás, aby ste si s ním pohovorili. Zájdite za Vincentom a povedzte mu, aby si vybral medzi silou a láskou. Zájdite naspäť za Carmen a zistíte, že už si lásku vyznali obaja a zdá sa, že sa všetko na dobré obracia.

11. Prsteň
V prístave vedľa kláštornej štvrti nájdete zúfalého kupca. Pohovorte si s ním a povie vám, že v bažinách zahynul jeho strýko, ktorý mal ich rodový prsteň. Ten by rád získal späť. V bažinách zájdite k oltáru Melitelé (kde ho kupec videl naposledy) a na ostrovčeku za oltárom je mŕtve telo. U neho nájdete prsteň, ktorý si vezmite a zaneste ho naspäť na hrádzu kupcovi. Dostanete odmenu 100 orenov.

12. Utrápená ošetrovateľka
Pri Lebedvom špitáli v kláštornej štvrti nájdete okolo obeda postávať vydesenú ošetrovateľku, ktorá vám povie, že niečo divné sa deje v dome jej babičky. Jednoduchá úloha. Zájdite v noci do babkinho domu (cez deň vás babka vyhodí a Geralt si na dôchodcov nedovolí) a v pivnici zabite fleddera. Okolo obeda zase zájdite k špitálu a oznámte splnenie ošetrovateľke. Dostanete 50 orenov.

13. Nebude to bolieť
V meste, v kláštornej štvrte je trpaslík Zahin Schmartz. Je to zubár a zároveň zberateľ zaujímavých chrupov. Sľúbi vám odmenu za neobvyklé hryzáky. Keď ho nenájdete na ulici, tak bude u seba, býva teraz v dome po detektívovi Raymondovi. Na všetky zuby, ktoré vykupuje hneď nenarazíte a dostanete sa k nim až v ďalších kapitolách. Neskôr na Zahina narazíte až v piatej kapitole v Starej Wyzime. Tam sídli v Katovnej veži, do ktorej získate prístup po uvoľnení barikád. Tam mu môžete dopredať zvyšné zuby pre dokončenie úlohy.
Môžete mu predať obyčajný zvierací zub (25 orenov), Lebku Barghesta (ak ste si nejakú nechali z prvej kapitoly, 50 orenov), Čeľusť Nekrofága (150 orenov), zub Fledera (100 orenov), zuby Požieračky (125 orenov), tesák Alpy (150 orenov) a napokon Zub slávneho boxera (250 orenov, tento zub získate, ak porazíte v boxerskom zápase všetkých boxerov a napokon v piatej kapitole, v jaskyni v bažinách aj majstra Zdenka). Keď mu odovzdáte vzorku každého zubu, úloha je splnená a dostanete od neho meč (Runuvý Shilill z Mahakamu).

14. Hľadaný (časť tretia)
V predošlých kapitolách ste začali úlohu „Hľadaný“, v rámci ktorej ste mali dolapiť Magistra. Túto úlohu dokončíte pri záverečnej úlohe tejto kapitoly „Ide do tuhého“.

15. Dravá Wyverna
Na severe v bažinách, na ostrove wyvern je obrovská Wyverna zvaná Moa. Zabite ju a vezmite si ako trofej jej hlavu. Tú odovzdajte vrchnému lovcovi, ktorý sa z podhradia presunul do kupeckej štvrti mesta, neďaleko cintorína. Dostanete odmenu 600 orenov.

16. Biely Tesák
V bažinách sa potuluje obrovský vlk Woref. Sprevádza ho malá skupinka bežných vlkov. Zvykne sa pohybovať poniže zatopenej veže. Nájdite ho, zabite ho, vezmite si jeho hlavu ako trofej a tú odovzdajte vrchnému lovcovi v kupeckej štvrti za 600 orenov.

17. Objednávka: Graviery
Starosta Velerad vám zaplatí za likvidáciu piatich Gravierov. Ako dôkaz mu prineste päť ich kostí. Na získanie kostí potrebujete informácie z knihy „Kniha strachu a nenávisti, zväzok I“. Knihu ste už mohli čítať aj pre iné úlohy a tiež aj získať kosti Gravierov v predošlej kapitole. Nejakých nájdete aj v tejto. Odovzdajte kosti starostovi za 200 orenov.

18. Objednávka: Fledderovia
Starosta Velerad vám zaplatí za likvidáciu piatich Fledderov. Ako dôkaz mu prineste tri ich zuby. V minulej kapitole ste na jedného mohli naraziť v krypte a nejakí sa objavovali v noci v chudobnej štvrti. Ďalších nájdete aj tu opäť na cintoríne, v krypte a prípadne pri prepade banky. Pre získanie zubov nepotrebujete detailnejšie informácie z kníh. Odovzdajte starostovi zuby za 200 orenov.

19. Objednávka: Ghulovia
Starosta Velerad vám zaplatí za likvidáciu dvanástich Ghulov. Ako dôkaz mu prineste ich krv. Na získanie ich krvi potrebujete informácie z knihy „Kniha strachu a nenávisti, zväzok I“. Knihu ste už mohli čítať aj pre iné úlohy a tiež aj získať v predošlej kapitole dostatok krvi. Ďalších ghulov nájdete aj v tejto kapitole v noci v bažinách neďaleko veže. Odovzdajte fľaštičky s krvou starostovi za 150 orenov.

20. Objednávka: Kikimory
Starosta Velerad vám zaplatí za likvidáciu desiatich Kikimor. Ako dôkaz mu prineste ich pazúry. Na získanie ich pazúrov potrebujete informácie z knihy „Zázračný svet insektoidov“, ktorú môžete kúpiť od predavača v kupeckej štvrti. Na kikimory narazíte v bažinách, alebo v meste v kupeckej štvrti počas noci. Odovzdajte pazúry starostovi za 200 orenov.

21. Objednávka: Kuroliškovia
Pisár pracujúci na radnici chce päť pier z Kuroliškov. Kuroliškov nájdete v bažinác, v zadnej časti jaskyne. Zabite ich a vezmite si ich perá. Odovzdajte ich pisárovi na radnici za 200 orenov.

22. Objednávka: Wyverny
Krčmár z krčmy „Nový Narakort“ má záujem o tri kusy mäsa z wyverien. Na získanie ich mäsa o nich nepotrebujete detailnejšie informácie. Wyverny nájdete na ich ostrove na severe v bažinách, východne od hája druidov. Mäso ste z nich mohli získať už v minulej kapitole, ak ste s nimi bojovali. Mäso odovzdajte krčmárovi za odmenu 200 orenov.

23. Objednávka: Archespory
Žalárnik Šémko chce tri fľaštičky miazgy z mäsožravých rastlín Archespor. Tie nájdete v bažinách, v okolí Mágovej veže a zatopenej veže. Po ich juhozápadnej strane. Odovzdajte Šémkovi tri fľašky ich miazgy za 200 orenov.



Kapitola IV

Zaujímavosti:
  • Od krčmára si môžete vypočuť príbeh o Ciri, hrdinke z románu zaklínača.
  • V krčme môžete poraziť v pästnom súboji bitkára menom Skala. Po výhre si zvoľte odmenu (runy, či zlato) a tiež vám povie, že je ešte jeden boxerský šampión žijúci v bažinách.
  • V Adamovom dome nájdete knihy „Rozprávky“ a „Balady a bájky“.
  • V dome oproti domu Celiny nájdete knihu „Staršia krv“.
  • V oblasti Polí je na kopci pri stromoch skupina Wyvern a pri nich mŕtvola, ktorá má celkom slušný meč (Runový Sihil z Mahakahamu).
  • U pustovníka si môžete kúpiť recept na špeciálny elixír využívajúci ingredienciu z Dagona, ktorého v tejto kapitole stretnete. Tento recept tiež získate od Berengara na konci úlohy „Cesty osudu“.
  • Keď si pohovoríte s Pani jazera a následne s Pustovníkom v oblasti polí, zistíte, že Pani Jazera slúžili rytieri, ktorí však zahynuli pri honbe za svätým grálom. Keď sa budete následne rozprávať s Pani Jazera, môžete na to naviesť tému a zistíte, že je veľmi osamelá a dokáže vášnivo oceniť prítomnosť silného zaklínača.
  • V dome pri krčme žije buď starena, ktorá pracuje ako miestna liečiteľka (ak ste nechali v prvej kapitole zomrieť Abigail), alebo tam bude Abigail a starena zomrie (ak ste Abi zachránili). Pre vaše potreby vám rovnako poslúži Abi aj liečiteľka.
1. Zatopené mesto
Geralt bol teleportovaný preč z mesta a objavil sa na brehu rieky. Po scénke si môžete pohovoriť s malým dievčatkom a zistiť od neho informácie o oblasti, kde ste sa objavili. Všeobecne z rozhovorov s rôznymi postavami zistíte, že ľudia majú problém s ryboľuďmi, no už si na vyriešenie tohto problému najali iného zaklínača, ktorým je práve Berengar.
Zájdite za Berengarom do krypty a splňte prvú časť úlohy s ním súvisiacej („Cesty osudu“). On vám potom prenechá svoj kontrakt na vyriešenie problému s ryboľuďmi. Teraz si môžete pohovoriť s tromi osobami a vyriešiť túto úlohu v prospech ľudí, v prospech ryboľudí a neutrálne. Celý problém je v tom, že ľudia a ryboľudia spolu vychádzali, ale niektorí ryboľudia začali uctievať Dagona, ktorý vyžaduje krvavé obete. S týmito odpadlíckymi ryboľuďmi nesúhlasia ani ostatní z ich druhu.
- V krčme je Julian, ktorý vás požiada, aby ste zabili Dagona. Odvezte sa loďkou z brehu na ostrov a zájdite na jeho koniec, kde je Dagonov chrám. Napadnite tam Dagonovho kňaza (Dagonov Akolyta) a zabite ho. Objaví sa Dagon. Likvidujte len jeho nasledovníkov, na neho útočiť nemôžete. Za ich likvidáciu ubúda život aj jemu – tak ho takto zničte. Vráťte sa oznámiť Julianovi zničenie Dagona a dostanete od neho veľký diamant.
- V noci je pri oltári Panej jazera na brehu rieky kňaz ryboľudí, ktorý sa s vami bude zhovárať, pokiaľ nablízku nebudú Dagonovi nasledovníci, pred ktorými sa kňaz schová do vody. Požiada vás tiež, aby ste zabili Dagona. Ten sa objaví len keď mu je obetovaná krv, no kňaz nechce ľudskú, či ryboľudskú krv, tak máte obetovať kravu. Zájdite do dediny, kde majú pri jednom dome výstavnú kravu, pýchu celej dediny. Dajte jej sušené ovocie (môžete ho kúpiť v dedine u pekára) a bude vás nasledovať. Odveďte ju na breh rieky a loďkou sa odvezte na ostrov. Na ostrove prejdite až na koniec, do Dagonovho chrámu a zabite kravu. Objaví sa Dagon. Likvidujte len jeho nasledovníkov, na neho útočiť nemôžete. Za ich likvidáciu ubúda život aj jemu – tak ho takto zničte. Informujte o jeho zničení kňaza a dostanete za odmenu meč (Ceremoniálny meč z Deithwnu).
- Na ostrove, kam sa dostanete loďkou z brehu, je Pani jazera. Chce, aby ste to vyriešili mierovo pre obe strany. Máte jej priniesť dôkazy dobrej vôle oboch strán. Aké konkrétne predmety chce, zistíte z oltára pri jej soche. Oltár je na brehu, kde sa v noci zdržiava kňaz ryboľudí. Tam nájdete napísaný starý príbeh o miery medzi ľuďmi a ryboľuďmi. Od kňaza ryboľudí si vypýtajte zlatý náramok a od Juliana v krčme si vypýtajte alabastrovú sošku. Oba predmety zaneste Panej jazera a ona vám dá rubín, v ktorom je kvapka jej krvi. Ten obetujte na oltári Dagona, tu na ostrove Panej jazera. Objaví sa Dagon. Likvidujte len jeho nasledovníkov, na neho útočiť nemôžete. Za ich likvidáciu ubúda život aj jemu – tak ho takto zničte. Potom oznámte splnenie úlohy Panej jazera a tá vám obnoví časť vašej pamäte, čím získate jeden strieborný talent.

2. V poludňajšej žiare
Dozvedeli ste sa, že starostova dcéra Alina si má brať bohatého kupca Juliana. Za Julianom však pokukuje Alinina sestra Celina. Alinu by chcel aj miestny chlapík Adam. Pohovorte si v dedine s Alinou a poprosí vás zistiť, či Julianovi nepletie hlavu Celina. Zájdite ku krčme a zistíte, že Celina sa pokúša o Juliana, ale ten je v pohode. Pohovorte si s Celinou a zistíte, že veľmi na sestru žiarli. Závidí jej všetko aj prsteň, čo dostala od Juliana. Naznačí vám vďačnosť, ak jej dáte krajší prsteň. Dal som jej zlatý prsteň, čo som mal v inventári (možno stačí aj lacnejší) a vášnivo ukázala svoju vďačnosť, ktorá však bola len aktom trucu voči Aline (čo však Geralta trápiť nemusí).
Oznámte Aline, že je všetko v poriadku. Neskôr, keď postúpite v úlohe „Alvin“ a odovzdáte Alvinovi medailón, tak vám povie o svojich snoch o Aline. Zájdite za Julianom a ten vám povie, že sa niekde na poliach Alina stratila. Zájdite cez deň (po obede) na polia a nájdite tam Alinu. Zistíte, že sa z nej stala Poludnica, keďže ju chuderu zabila jej sestra Celina. O chvíľu uvidíte, ako zas Celinu zabije Adam, keďže bol zaľúbený do Aliny. Z Celiny sa zas stane Polnočnica.
Vráťte sa za Julianom a oznámte mu toto zistenie (a rozhodnite sa, či udáte Adama, alebo si necháte pre seba, že zabil Celinu). Julian chce, aby ste jej duchovi pomohli. Ako ste už zistili, Alina si neuvedomuje, čo sa s ňou stalo, tak jej musíte vrátiť pamäť. Na to poslúži zrkadlo, ktorého päť kúskov leží po celej oblasti polí (Toto zistíte od Marigolda, alebo od liečiteľky / Abigail). Vydajte sa tam a zozbierajte všetky kúsky (na streche starého mlyna, na malom statku na východe, pri druidskom kruhu, pri mohylách a pustovníkovi a napokon pri ceste k brehu). Pri každom bude čakať Poludnica, ktorú musíte zabiť.
Keď máte všetky kúsky zrkadla, dajte ich kováčovi v dedine, ktorý ich za 100 orenov spojí do zrkadla. Zrkadlo zaneste duchovi Aliny. Tá si spomenie na to kým je (respektíve kým bola), ale neuvedomuje si, že je mŕtva. Zájdite za liečiteľkou (Abigail) pri krčme a spýtajte sa, ako môžete Aline pomôcť. Vaše možnosti závisia od toho, ako ste sa rozhodli na konci prvej kapitoly. Ak ste nechali dedinčanov zabiť Abigail, tak máte na rukách krv nevinného človeka a prichádza do úvahy len obeť inej osoby. Ak ste pomohli Abigail a zachránili ju pred dedinčanmi, tak máte k dispozícii možnosť básne.
- Ak ste teda nechali Abigail zomrieť, zistíte, že s mŕtvymi sa môže zhovárať len mŕtvy. Zájdite za Adamom (do oblasti polí, kde táborí, alebo do jeho domu, ak ste ho udali – kľúč od domu vám dá Julian). Povedzte mu, že s Alinou sa môže zhovárať len mŕtvy a keďže je to jediná možnosť, Adam sa zabije, aby pomohol svojej milovanej. Ako duchovia spolu odídu.
- Ak ste zachránili Abigail, tak zistíte, že môžete zdržať poludnicu poéziu. Zájdite za Marigoldom a požiadajte ho, aby prišiel do polí a predniesol tam nejakú báseň. Zájdite večer (okolo šiestej, keď bude zapadať slnko) k stromu obesencov a oslovte Marigolda. Ten prednesie báseň, ktorú musíte dvakrát doplniť (slová „zombie“ a „Duša stratená“). Alina sa stretne s polnočnicou Celinou a zistí, že už bola pomstená. Tým dôjde pokoja.
- Keď pomôžete duchovi Aliny jedným, či druhým spôsobom, už len zájdite do krčmy oznámiť svoj úspech Julianovi, ktorý vám dá 400 orenov. Tým úloha končí. Keď však neskôr zájdete po polnoci do polí, nájdete tam Polnočnicu, ducha Celiny (alebo ju môžete osloviť hneď, ako skončí rozhovor s Alinou, ak ste jej pomohli za pomoci Marigolda). Môžete pomôcť aj jej (už mimo úlohy), ale len ak máte veniec z nesmrteľníka, ktorý si môžete zvoliť ako odmenu od pustovníka (pri jeho úlohe „Prenasledovanie Divokého Honu“). Ak jej dáte veniec, jej duch dôjde pokoja. Ak veniec nemáte, musíte ju proste zničiť.

3. Cesty osudu, Berengarovo Tajomstvo
V dedine sa dozviete, že si miestni najali zaklínača Berengara, ktorý sa vydal do krypty. Krypta je naľavo od prechodu do dediny z oblasti brehu. Vojdite tam a nájdete Berengara. Než vyčistíte kryptu od nemŕtvych, nebude sa s vami chcieť zhovárať, len párkrát vám niečo povie, tak ho sprevádzajte a spoločne pozabíjajte všetky stvorenia v krypte. Keď bude čistá, povie vám, že si s vami pohovorí. Zájdite za ním vonku pred kryptou k ohnisku a pohovorte si. Zistíte, že pracoval pre Salamandru, že neznáša zaklínačov, hoci je sám zaklínač a tiež u neho môžete aktivovať úlohu „Zbroj“.
Neskôr, keď sa budete rozprávať s Paňou jazera, spýtajte sa na jej zamyslenie a povie vám, aby ste si pohovorili s Berengarom o osude. Oslovte ho a zistíte, že nenávidí zaklínačov, lebo im nevie odpustiť, že mu stanovili cestu života bez jeho rozhodnutia. Na osud neverí. Zájdite za Pani jazera a povedzte jej o vašom rozhovore. Sľúbi vám dar, no až nadíde vhodná chvíľa. Keď splníte úlohy „V poludňajšej žiare“ a „Zatopené mesto“, tak zájdite opäť za Paňou jazera. Dostanete od nej do daru nový strieborný meč Aerondight a pasuje vás tiež na rytiera. Pri návrate k loďke vás zastaví Berengar. Povie vám, že to on pomohol Salamandre dostať sa do Kaer Morhen a neskôr, keď ho po úteku chytili ako pracoval pre Kalksteina, tak ho prinútili, aby pátral po Alvinovi. Rozhodnite sa, čo spravíte. Môžete ho nechať odísť a dostanete od neho recepty, list a neskôr ho ešte stretnete. Môžete ho tiež zabiť za jeho slabosť a zradu a získať tieto predmety aj tak plus naviac jeho medailón.

4. Alvin
Po vstupe do oblasti s dedinou vás osloví Marigold s tým, že v dedine je aj Alvin. Stará sa o neho Alina, starostova dcéra. Triss chce, aby ste na neho dohliadli. Zájdite za ním a oslovte ho. Potom choďte opäť za Marigoldom (bude v krčme) a povedzte mu, že ste Alvina našli. Vtedy si spomenie, že má pre neho amulet z dwimeritu, ktorý pre Alvina poslala Triss. Tiež dostanete od Marigolda list od svojej milej (Triss / Shani). (Ak chcete, môžete jej odpísať, pohovorte si s Marigoldom ohľadne obsahu a list potom odovzdajte kráľovi rybárovi, aby ho doručil do mesta).
Vydajte sa odovzdať Alvinovi prívesok. Ak ste sa spojili s Triss Ranuncul, tak je Alvin pri ruinách za kopcom za dedinou, neďaleko krčmy. Zájdite tam a zistíte, že si ho tu chce nechať duch hráča. Môžete si s duchom zahrať o Alvina kocky (duch je profesionálny hráč pre vašu úlohu s hraním kociek), alebo ho zabiť. Tak, či tak, Alvina získate a nasadíte mu prívesok. Ak ste sa spojili so Shani, tak Alvina nájdete pri rieke. Keď sa priblížite, napadne vás Požieračka. Zabite ju a Alvinovi nasadíte prívesok.
Potom vás bude Alvin sprevádzať pri vašich potulkách a občas sa vás spýta otázky o živote, o láske, o zaklínačoch, o svojich schopnostiach, tak mu odpovedzte, ako uznáte za vhodné pri formovaní jeho názorov na svet. Alvin napokon zmizne počas boja v dedine pri úlohe „Slobodní elfovia“.

5. Slobodní elfovia
Keď splníte úlohy „V poludňajšej žiare“ a „Zatopené mesto“, tak sa na brehu objaví skupina rytierov Planúcej ruže a Biela Rayla, ktorá ich vedie. Zistíte, že elfovia vedení Toruviel zajali ľudí z dediny a držia ich ako rukojemníkov. Dohodnite sa s Raylou, že nech zatiaľ čakajú, kým sa to pokúsite urovnať mierovo. Ak si pohovoríte s jej mužmi zistíte, že tí sú chtiví boja a navrhnú vám, aby ste im pomohli s elfmi.
Vydajte sa do dediny, kde vám Marigold popíše situáciu. Teraz sa definitívne rozhodnete, na ktorú stranu sa pridáte. Môžete si vybrať neutrálnu stranu, rád Planúcej ruže (ak ste im v meste pomohli pri úlohe „Veľká banková lúpež“) alebo Neľudí (ak ste im v meste pomohli pri úlohe „Veľká banková lúpež“).
Vojdite do dediny a pohovorte si s Alvinom a s Toruviel. Potom zas oslovte Marigolda. Ten vás podporí, nech sa rozhodnete akokoľvek, ale rozhodnutie je na vás.
Ako spojenec rádu pomôžte pozabíjať elfov, ako spojenec elfov pomôžte pozabíjať rytierov a ako neutrál pozabíjajte všetkých.
Po boji sa presuňte na breh, kde čaká Biela Rayla. Povie vám, že ju jej muži zradili, keď chcela čakať na vás a zaútočili bez nej. Zájdite k loďke a spolu s Marigoldom sa vráťte do Wyzimy, čím končí táto kapitola.

6. Zvyk je železná košeľa
Na brehu rieky nájdete dryádu Najádu, ktorá sa posťažuje, že jej utopenec Zefír ukradol náhrdelník. Aby ste však vylákali Zephyra, musíte zabiť isté množstvo utopencov. Sú tri skupiny utopencov. Jedna je na brehu rieky, poniže jaskyne, v ktorej táboria elfovia. Druhá skupina je na ostrove, kam sa dá dopraviť loďkou, sú v brode, ktorým idete od loďky na ostrov. Tretia skupina je pri rieke za dedinou. Keď zabijete tretiu skupinu, objaví sa Zefír. Zabite ho a vezmite si z jeho tela náhrdelník. Ten odovzdajte Najáde. Môžete si zvoliť odmenu, buď prijmete knihu o ryboľuďoch (informácie o nich do registra), mesačnú runu (pre strieborný meč), alebo si zvolíte to, že zakaždým, keď budete potrebovať, tak vás Najáda vylieči.

7. Pokušiteľka
V dedine je aj miestny kováč. Vstúpte do jeho domu a pohovorte si s jeho ženou. Povie vám, že jej manžel si užíva so sukubou. Je proti tomu, no nemusíte ju zabíjať. Žena pozná recept, ako sukubu zaplašiť, no na to potrebuje 9 kusov žiariaceho prachu z Poludníc. Keď vyjdete z domu, osloví vás aj kováč, ktorý vám povie, že je len chlap a o nič nejde. Aby upokojil svoju ženu, tak uspí sukubu, aby si žena myslela, že ju zapudili a neskôr ju prebudí. Aby ju však mohol uspať, potrebuje 9 kusov tieňového prachu z Požieračiek. Na poliach nájdete od obeda do večera Poludnice a od polnoci do rána zas Požieračky. Získajte deväť kusov toho prachu, ktorý chcete a odovzdajte ho buď kováčovi, alebo jeho žene pre splnenie úlohy. Za odmenu dostanete od kováčovej ženy knihu o poľných rastlinách, alebo od kováča máte na výber červený meteorit pre vylepšenie meča, alebo peniaze.

8. Prenasledovanie Divokého Honu
V oblasti polí žije v malej usadlosti pustovník. Pohovorte si s ním. Spomenie neďaleký druidský kruh s prastarou sochou bohyne. Priťahuje rozličné sily a teraz sa tam začal objavovať Divoký Hon. Požiada vás, aby ste zabili deväť prízrakov, čím by ste Hon mohli odplašiť. Tiež vás varuje, že sa môže objaviť aj Kráľ Divokého Honu (ktorého ste stretli v Podhradí) a ten je vraj prisilným súperom. Ak s ním nechcete bojovať, tak ho môžete zapudiť tým, že necháte v kruhu zhorieť koreň mandragory. Korene rastú na mohylách za pustovníkovým domom a v kruhu druidov stačí koreň vhodiť do ohňa sochy. Inak sa nemusíte obťažovať, ak prízraky odlákate a zabijete mimo, Kráľ Honu sám zmizne. Tak, či tak, v noci sa objavte pri druidskom kruhu a zabite deväť prízrakov, budú sa pri kruhu objavovať po troch. Pri druhej trojici sa objaví aj ich Kráľ (ak ste nespálili mandragoru).
Keď zabijete deväť prízrakov, tak sa vráťte to oznámiť pustovníkovi. Vyberte si odmenu. Buď knihu o upíroch (informácie do registra o upíroch, bruxách a podobne), alebo jeho dom (ktorý sa vám sprístupní), alebo veniec z nesmrteľníka (ten budete potrebovať pri úlohe „V poludňajšej žiare“, ale nie je nevyhnutný).

9. Drobné problémy
V oblasti s dedinou je za kopcom pri moste Tesár Han. Posťažuje sa vám, že zakaždým, keď postúpi v práci na moste, tak mu ho v noci zas niekto zničí. Podozrieva škretov. Vydajte sa za liečiteľkou (Abigail), ktorá žije pri krčme – tá by vám mohla poradiť, ako na nich. Tá vám povie, že škreti potrebujú niečo ako prejav dobrej vôle a mohol by to byť mačací postroj, ktorý im ukradol iný kmeň škretov z polí. Zájdite do oblasti polí a tam vstúpte do krypty na kopci uprostred. V krypte nájdete v jednej miestnosti skupinu škretov. Z ich oltára si vezmite mačací postroj. Môžete sa opäť spýtať liečiteľky (Abigail), čo ďalej. Mačací postroj dajte do oltára, ktorý je neďaleko mostu a tesára Hana. Na oplátku dostanete od tejto skupiny škretov štvorlístok. Ten dajte Hanovi a keď ho bude nosiť, nechajú ho škreti na pokoji. Za odmenu si môžete vziať knihu (o prízrakoch a divokom hone), alebo 400 orenov, alebo požiadať Hanovho syna Pata, nech vás ako lučištník sprevádza.

10. Denný chlieb
Na brehu rieky, obďaleč od domu Kráľa Rybára táboria v jaskyni elfovia. Pohovorte si s ich vodkyňou Toruviel. Požiada vás o päť kusov chleba a dá vám 20 orenov. Zájdite za pekárom v dedine a kúpte chlieb. Jeden stojí päť orenov, tak za jeden proste zaplaťte vlastnými peniazmi a chleby potom zaneste naspäť Toruviel.
Po splnení úlohy vojdite do jaskyne a oslovte elfku. Môžete jej dať nejaké jedlo a ona vám na oplátku odovzdá svoje telo.

11. Kocky: Podvodník
Ak ste porazili profesionálnych hráčov kociek, môžete si zahrať s tými najlepšími. Sú to Marigold, Duch mŕtveho hráča (s ktorým sa stretnete, ak ste sa vzťahovo spojili s Triss), Chiradean (elf pri elfoch táboriacich v jaskyni na brehu, hrá s vami, len ak ste pri prepade banky pomohli neľuďom).

12. Kňaz Ryboľudí
V oblasti polí sa pohybuje Kňaz Ryboľudí. Je to vyznávač Dagona, teda zlý a hneď vás sám napadne, takže si jeho zabitím nepoškodíte žiadne vzťahy. Nájdete ho poniže starej zrúcaniny pri vode. Je označený ako Teju. Zabite ho a jeho hlavu odovzdajte ako trofej starostovi dediny, Tobiasovi Hoffmanovi za 800 orenov.

13. Prastarý Nekrofág
V krypte v oblasti polí (môžete tam plniť úlohu „Drobné problémy“) nájdite miestnosť s popukanou stenou, ktorú prerazte znamením Aard. Za ňou je starý nekrofág Ureus. Zabite ho a jeho hlavu odovzdajte ako trofej starostovi dediny, Tobiasovi Hoffmanovi za 800 orenov.

14. Objednávka: Požieračky
Objednávky visia na tabuli pred krčmou. Liečiteľka (alebo Abigail) z domčeku pri krčme chce 10 zubov požieračiek. Tie nájdete po polnoci v oblasti polí a pár aj v okolí dediny. Dajte jej 10 zubov za 150 (300) orenov.

15. Objednávka: Baziliškovia
Objednávky visia na tabuli pred krčmou. V krčme je kupec Julian, ktorý chce tri kože z Baziliškov. Skupinu Baziliškov nájdete na ostrovčeku, kam sa dá preplaviť loďkou z brehu. Na ostrove sú za skalami naľavo od loďky. Za tri kože dostanete od Juliana 250 orenov.

16. Objednávka: Kráľovské Wywerny
Objednávky visia na tabuli pred krčmou. Krčmár chce tri vajcia wyvern. Vajcia nájdete len v telách Kráľovských Wyvern, nie u obyčajných. Vajcia už môžete mať od wyvern z bažín z tretej kapitoly. Tu nájdete nejaké na ostrove, kam sa dá dostať loďkou a nejaké sú aj v oblasti polí. Za tri vajcia vám dá krčmár 250 orenov.

17. Objednávka: Skolopendromorfovia
Objednávky visia na tabuli pred krčmou. Elfský remeselník chce tri panciere skolopendromorfov. Týchto obrích červov nájdete aj v okolí dediny, za kopcom medzi mostom a krčmou. Elfský remeselník je na brehu rieky pri jaskyni, kde táboria elfovia. Zaneste mu tri panciere a dostanete 250 orenov.

18. Objednávka: Alpy
Objednávky visia na tabuli pred krčmou. Starosta Tobias Hoffman chce päť zubov Álp. Alpy sú v krypte, kde s nimi budete bojovať s Berengarom („Cesty osudu“). Získajte tam päť ich tesákov a tie odovzdajte starostovi za 250 orenov.

19. Zbroj (Časť prvá)
Pri rozhovore s Berengarom sa dozviete o unikátnej zbroji legendárneho zaklínača Havrana. Ďalšie informácie o zbroji môžete získať od kováča v dedine a od elfského remeselníka pri jaskyni elfov. V krypte na brehu môžete nájsť časť tejto zbroje. Na teraz je to všetko, v úlohe môžete pokračovať v piatej kapitole.



Kapitola V

Zaujímavosti:
  • V tejto kapitole vám bude Marigold fungovať miesto krčmára, teda môžete si u neho uskladňovať predmety. No len zo začiatku, potom budete začas odkázaní sami na seba.
  • V špitáli môžete dať liečivá ošetrovateľkám (Lastovičku sestre, alebo elixír Rafarda Bieleho elfskej ošetrovateľke a dostanete od nich informácie o Ifrítoch a tak nemusíte kupovať drahú knihu s ich popisom. Knihu „Posledné Prianie“, tiež popisujúci Ifrítov nájdete aj v hrobke so strigou).
  • V dome u Kalksteina je kniha „Dvojitý Alzurov štít“, ktorá vám pridá informácie o Kostihlavovi.
  • V špitái nájdete knihu „Odčarovanie Strigy“.
  • V bažinách nájdete v jednej jaskyni legendárneho boxera Zdena. Ak ste porazili boxerov v predošlých kapitolách, môžete bojovať aj s ním. Musíte ho poraziť dvakrát (po výhre stačí opustiť jaskyňu, vrátiť sa a môžete bojovať znova). Ako trofej získate jeho zub a celkovo sa po dvoch výhrach stávate legendárnym boxerom a šampiónom kráľovstva.
  • Pri rozhovore s najstarším druidom v ich jaskyni v bažinách zistíte, že v týchto ťažkých časoch potrebujú isté veci. Ak im ich odovzdáte, dostanete niečo na oplátku. Chceli by listy Kozieho Pysku (dostanete elixír Lastovička), dámske šatky (dostanete elixír Hrom), drahokamy (podporné elixíry) a biele ruže (ďalšie elixíry).
1. Chuť pomsty, Jej veličenstvo Striga
Obe tieto úlohy sa týkajú hlavného príbehu a úzko spolu súvisia, preto sú spísané spolu.
Po návrate do mesta sa dostávate loďkou na hrádzu k horiacemu mestu v ktorom bojujú ľudia a neľudia. Na brehu nájdete svojich známych. Vybehnite hore na most a prebojujte sa k bráne do Starej Wyzimy. Vstúpte a uvidíte kráľa Foltesta, ako sa stretne s veľmajstrom rádu Planúcej Ruže Jakubom, ktorý ho zachráni pred neľudmi, no kráľ mu odmietne odovzdať velenie nad svojou armádou. Keď vás zbadá, pozve vás k sebe do paláca.
Tam vám kráľ povie o tom, že jeho dcéra Adda sa opäť premenila na strigu. Poprosí vás, aby ste to tak ako už kedysi opäť vyriešili, či už ju zbavíte prekliatia, alebo ju zabijete.
Pohovorte si s Veleradom, de Wettom a s Triss Ranuncul o Adde, čím získate ďalšie informácie (ako že Adda je dcéra kráľa a jeho sestry, čo ste mohli zistiť už predtým, že vychádza len v noci a že za kliatbu je zodpovedný zrejme niekto iný). Keď si pohovoríte s týmito postavami, oznámi vám kancelár, že chce s vami kráľ hovoriť. Zájdite do jeho súkromnej komnaty a sľúbte mu, že sa pokúsite zbaviť jeho dcéru prekliatia. Keď ste v zámku hotoví, povedzte kancelárovi, že chcete ísť do mesta a presunie vás priamo na hradby.
V meste plňte ďalšie úlohy a v rámci niektorých sa dostaňte do špitálu. Tam za vami pribehne vojak s tým, že pri horiacej veži sa objavila striga. Vyjdite do mesta a bežte k veži. Nie je to striga, len nejaký mutant. Zabite ho. Po boji vás osloví Kalkstein a potvrdí, že to bol len mutant a nie striga. Tiež vám dá recept na nový elixír, ktorý môžete zhotoviť z prísady strigy, ak ju zabijete.
Pokračujte vo vašej ďalšej úlohe v meste, v rámci ktorej sa dostanete až do cintorína v bažinách. Tu vám na začiatku pomôže Jakub de Aldesberg, veľmajster rádu Planúcej Ruže. Po vašom rozhovore už môžete voľne preskúmavať bažiny. V ich prostriedku je cintorín, na ktorom už čaká Velerad, ktorého tam kráľ poslal, aby dozrel na vašu úlohu a zistil prípadné informácie o tom, kto je zodpovedný za kliatbu.
Vstúpte do hrobky, no vedzte, že po vstupe vás tam Velerad zamkne a mreže otvorí až keď skončíte so strigou. V hrobke meditujte pri ohni až do polnoci a v miestnosti so sarkofágom nájdete strigu. Na vašom rozhodnutí bude závisieť mier a stabilita kráľovstiev Temerie a Redanie. Ak ju chcete zabiť, tak s ňou proste bojujte a zničte ju. Ak chcete Addu zachrániť, tak len naťahujte čas. Po chvíli uvidíte v miniscénke, ako jedna z piatich sviečok na sarkofágu zhasne. Musíte počkať, kým nezhasne všetkých päť sviečok. Môžete medzitým so strigou aj bojovať, ale stačí utekať. Najjednoduchšie je behať okolo sarkofágu a nechať strigu nech behá za vami. Keď zhasne piata sviečka, tak je ráno a kliatba je zlomená. Môžete si pohovoriť s Addou, ktorá je vydesená, ale v poriadku a odchádza z hrobky. Zo sarkofágu si vezmite Ostritov denník, v ktorom získate dôkaz, že za jej kliatbu je zodpovedný niekto iný. Vráťte sa von, kde vám Velerad poďakuje a odovzdá vám odkaz od kráľa v ktorom sa vraví, že Salamandra je v Starom Hradisku. Ak ste princeznú Addu zachránili, dostanete za odmenu aj silný, železný meč Diabol.
Prejdite z bažín do Starého Hradiska, kde vás čaká Joachim de Wett. Zistíte, že on je zradca, ktorý spolupracuje so Salamandrou a zoslal kliatbu na Addu. Napadne vás, tak ho aj jeho ochranku zabite. Vezmite si od neho knihu, ktorá vám pridá popisy o mutantoch Salamandry. Túto úlohu dokončíte až v epilógu, kde sa znova stretnete s kráľom a poviete mu, kto bol zradca.
Pokračujte ďalej a vybehnite na kopec do opustenej dedinky. Tu vás čaká Azar Javed a zmutovaná, oživená Rayla. Nemáte na výber tak s ňou bojujte a zabite ju. Pokračujte až na vrchol kopca a cestou sa prebojujte cez ďalších členov Salamandry a cez ich mutantov.
Hore stretnete svojho spojenca, ktorý vám povie, že sa cez hlavnú bránu nedostanete. Ak je to Sigfried, odvedie vás k starej studni na brehu, Yaevinn vás odvedie k šachte pod kopcom a Triss vás odvedie k vstupu do katakomb pri schodoch.
Po vstupe do podzemia sa prebojujte cez bojovníkov Salamandry a mutantov až na koniec. Cestou vás v jednej miestnosti zastaví Azar Javed a vpustí na vás svoj výtvor, Koščeja. Trochu silnejšia potvora, ale nie veľký problém. Zabite ju a pokračujte. Na konci na vás vypustí dvoch zmutovaných rytierov a keď ich zabijete, prenesie vás do svojej pracovne. Bojujete konečne s Azarom Javedom. Je dosť silný a často vás oslepuje a omračuje. Treba mať výdrž a porazíte ho. Ak ste nezabili v predošlej kapitole Berengara, tak sa tu objaví a pomôže vám v boji s Javedom. Ak ste ho zabili, tak máte jeho medailón, ktorý Javeda aspoň oslabí. Keď Javed padne, tak prehľadajte miestnosť a jeho telo (nájdete aj knihu „Väčší bratia“ popisujúca ďalších jeho mutantov a recept na elixír „Koščejova podstata“ umožňujúci spracovať ingredienciu z Koščeja). Keď skončíte, prezrite si jeho zrkadlo a zistíte, že so Salamandrou spolupracoval samotný Jakub de Ldesberg. Po rozhovore s Jakubom sa ocitáte opäť mimo uzavretej pracovne Javeda. Vonku si pohovorte s vašim spojencom a zájdite s ním k loďke pod kopcom. Odveziete sa naspäť do mesta a táto kapitola tým končí.

2a. Očistný plameň
Túto úlohu získate len ak ste sa pridali na stranu ľudí a k rytierom rádu Planúcej Ruže.
Na hrádzi stretnete aj trpaslíka Zoltana Chivaya. Je naštvaný na ľudí a vám šplechne, že tí vaši ľudia zabíjajú aj civilistov. Mali by ste to prešetriť. Keď sa dostanete do mesta, opäť sa stretnete s Bielou Raylou. Tá vás vyzve na súťaž v tom, kto zabije viac nepriateľov. Na výhru vám stačí získať 20 veveričích chvostov, ktoré majú pri sebe neľudia. Postupujte s ňou mestom a vstúpte do špitálu. Potom splňte časť úlohy „Jej veličenstvo Striga“ a zabite mutanta pri veži.
Vráťte sa do špitálu. Ten napadnú Veverice. Scoia´tael totiž vadí, že tu ošetrujú aj neľudí aj ľudí. Pozabíjajte ich a vyjdite von. Tam vás čaká Biela Rayla a Veverice. Pozabíjajte ich a vstúpte s Raylou do neďalekej centrály rádu Planúcej Ruže. Tam vám vojaci povedia, že treba ísť dobyť barikády. Povedzte, že si ešte potrebujete pohovoriť s Raylou. Zájdite za ňou do druhej miestnosti a môžete si spolu užiť vášne objatia pred nastávajúcim bojom.
Potom vyjdite von a postupujte s rytiermi na barikády. Zničte ľavú stranu, Aardom odrazte prekážky, porazte nepriateľov na pravej strane, odhoďte ďalšie prekážky a porazte posledných nepriateľov na vrchole barikád. Keď dobyjete barikády, už len sledujte, ako Yaevinn podlo zabije z úkrytu Raylu šípom, ten zbabelec. Prehodíte pár slov so Sigfriedom a ten vás vezme do cintorína v bažinách. Tým úloha končí. Keď sa vrátite do mesta, je po boji, rytieri mesto obsadili.

2b. Horiaca nádej
Túto úlohu získate len ak ste sa pridali na stranu neľudí a k rebelom Vevericiam.
Na hrádzi stretnete trpaslíka Zoltana Chivaya. Povie vám o tom, že rytieri rádu zabíjajú aj civilistov neľudí, ženy a deti. Chce, aby ste mu pomohli odviesť dve skupiny utečencov v meste do špitálu k Shani. Keď sa neskôr dostanete do mesta, opäť sa stretnete so Zoltanom. Zájdite na dve označené miesta v bočných uličkách a zhromaždite utečencov. Zájdite pred špitál, kde porazte rytierov rádu a vstúpte dovnútra. Potom splňte časť úlohy „Jej veličenstvo Striga“ a zabite mutanta pri veži.
Vráťte sa do špitálu. Ten napadnú rytieri rádu, tým totiž vadí, že tu ošetrujú aj neľudí aj ľudí. Pozabíjajte ich a vyjdite von. Tam vás čaká Toruviel a rytieri. Pomôžte jej pozabíjať rytierov a vstúpte s ňou do neďalekého centra rebelov. Tam vám vojaci povedia, že treba ísť dobyť barikády. Povedzte, že si ešte potrebujete pohovoriť s Toruviel. Zájdite za ňou na poschodie a môžete si spolu užiť vášne objatia pred nastávajúcim bojom.
Potom vyjdite von a postupujte s vevericami na barikády. Zničte rytierov pred barikádami, Aardom odrazte prekážky a porazte nepriateľov uprostred, ohoďte ďalšie prekážky a porazte posledných nepriateľov na vrchole barikád. Keď dobyjete barikády, už len sledujte, ako Yaevinn podlo zabije z úkrytu Raylu šípom, ten zbabelec. Prehodíte pár slov so Zoltanom a ten vás vezme do cintorína v bažinách. Tým úloha končí. Keď sa vrátite do mesta, je po boji, neľudia mesto obsadili.

2c. Pod ohnivým nebom
Po vstupe do mesta stretnete ošetrovateľky, ktoré vás požiadajú o pomoc. Chcú, aby ste ich odviedli do špitálu. Odveďte ich do špitálu a vstúpte doň zadným vchodom. Tam stretnete Shani. Potom splňte časť úlohy „Jej veličenstvo Striga“ a zabite mutanta pri veži. Vráťte sa do špitálu. Ten napadnú Veverice a po nich aj rytieri rádu. Obom vadí, že tu liečia aj ľudí, aj neľudí. Zabite obe skupiny útočníkov. Potom vás Shani požiada, aby ste ju odprevadili do bažín, kde potrebuje lieky od druidov. Vyjdite do mesta a prebojujte sa cez hromadu nemŕtvych až k diere v hradbe pri bráne. Keď sa dostanete za barikády, už len sledujte, ako Yaevinn podlo zabije z úkrytu Raylu šípom, ten zbabelec. Prehodíte pár slov so Shani a dostanete sa do cintorína v bažinách. Tým úloha končí. Shani vás sa rozlúči s tým, že do jaskyne druidov sa dostane už aj sama. Keď sa vrátite do mesta, je po boji. Veverice aj rytieri rádu sa zmasakrovali a kráľovi vojaci robia poriadky. Zájdite do špitálu a na poschodí nájdete bývalú liečiteľku rádu a ošetrovateľka z chrámu Melitelé, ktoré ste sem odviedli. Teraz, keď je Shani preč, môžu sa vám odvďačiť za vašu pomoc a tak strávite chvíle vášne v náručí týchto dvoch žien.

3. Blato a zamat
Keď budete na zámku kráľa Foltesta, tak oslovte dvoranku menom Antoinette. Poprosí vás, aby ste odovzdali peniaze trom jej bratrancom, ktorí sa ukryli v bažinách pred konfliktom, ktorý prepukol v meste. Dostanete 900 orenov a každému máte dať po 300. Ak chcete splniť úlohu, tak ich vyhľadajte a peniaze odovzdajte. Keď budete v bažinách, tak v okolí cintorína sú tri jaskyne, jedna utečenecká, jedna s druidmi a jedna s utečencami a legendárnym boxerom. V každej z týchto jaskýň nájdete jedného bratranca Antoinetty. Sú to Corbin, Buse a Ramerot. Keď im odovzdáte peniaze, od každého dostanete potvrdenku. Vráťte sa do Starej Wyzimy a potvrdenky ukážte veliteľovi Jeanovi Pierrovi. Za odmenu dostanete petardy v závislosti od toho, koľkým bratrancom ste odovzdali peniaze.

4. Kocky: Legenda
Ak ste porazili predošlé typy hráčov kociek v predošlých kapitolách, tak vám kráľ Foltest pri vašom druhom rozhovore navrhne zahrať si aj s ním. Máte jeden pokus a ak vyhráte, tak sa stanete legendárnym hráčom.

5. Zbroj (Časť druhá)
Od Berengara zo štvrtej kapitoly viete o legendárnej zbroji zaklínača Havrana. V závislosti od toho, ku komu ste sa pridali, môžete u istých postáv pokračovať v tejto úlohe.
Ak ste s rádom a na strane ľudí, tak vás Biela Rayla odporučí za miestnym kováčom rádu. Ak ste s neľuďmi, tak vás Zoltan Chivay odporučí za miestnym trpasličím kováčom. Ak ste neutrálny, tak vám o zbroji niečo povie Triss Ranuncul ešte na zámku a pošle vás za Kalksteinom, ktorý vám so zbrojou pomôže.
Musíte nájsť pár predmetov, aby vám mohli zbroj vyrobiť. V jaskyni so strigou nájdete v jednom sarkofágu Zápisky elfského minstrela. Potom v bažinách zájdite do hrobky Havrana, ktorá je pri prechode do Starého Hradiska. Na niektorých miestach musíte znamením Aard odhádzať trosky blokujúce cestu. Preskúmajte hrobku a nájdete tu kus brnenia.
Ešte potrebujete špeciálnu prísadu.
Ak ste s ľuďmi a rádom, tak musíte nájsť sväté litánie. V hrobke so strigou použite Pútnikov kameň. Použite naň znamenia Aard, Aard, Igni. Prenesiete sa do skrytej časti hrobky, v ktorej nájdete hrob svätého Grergora v ktorom je runový kameň a sväté litánie.
Ak ste s neľuďmi a vevericami, tak musíte nájsť Dvojfunkčný recyklátor prímesí a oceľových vlákien. V starej bani v bažinách (na západe bažín) nájdete Pútnikov kameň. Použite naň znamenia Igni, Igni, Aard. Prenesiete sa do skrytej časti baní, kde nájdete potrebnú prísadu.
Ak ste neutrálny, tak potrebujete magickú formulu čarodejky Agnes de Glanville. V jaskyni utečencov v ktorej je aj legendárny boxer nájdete Pútnikov kameň. Použite naň znamenia Aard, Igni, Aard a prenesiete sa do skrytej časti jaskyne, v ktorej nájdete výbavu čarodejky Agnes.

6. Krvavé krídla
V noci nájdete na cintoríne v bažinách niekoľko Garkainov. Zabite ich vodcu Wespera a vezmite si jeho hlavu ako trofej. V jaskyni s druidmi je aj kráľovský lovec, ktorý vám za ňu dá 1000 orenov.

7. Upírka z bažín
V noci nájdete na cintoríne niekoľko Burx. Medzi nimi je aj Lilly. Zabite ju a jej hlavu si vezmite ako trofej. V jaskyni s druidmi je aj kráľovský lovec, ktorý vám za ňu dá 1000 orenov.

8. Objednávka: Bloedzuigerovia
Objednávku nájdete na tabuli pred špitálom. Starý druid, ktorý je v jaskyni v bažinách chce desať flaštičiek s krvou bloedzuigerov. Tých nájdete množstvo v bažinách. Za fľaštičky dostanete 200 orenov.

9. Objednávka: Nekrofágovia
Objednávku nájdete na tabuli pred špitálom. Starý utečenec z bažín chce päť čeľustí nekrofágov. Tých nájdete v meste pri horiacej veži, kúsok od domu Kalksteina. Čeľuste odovzdajte dedovi táboriacemu na cintoríne v bažinách za 250 orenov.

10. Objednávka: Duchovia
Objednávku nájdete na tabuli pred špitálom. Kalkstein chce štyri nádoby s prachom smrti, ktorý získavate z niektorých stvorení. Najmä z duchov/ prízrakov. Tých nájdete v niektorých hrobkách, ale dosť dávok prachu už aj môžete mať z predošlých kapitol. Kalkstein je v meste vo svojom dome neďaleko horiacej veže. Dá vám za ne 300 orenov.

11. Objednávka: Bruxy
Objednávku nájdete na tabuli pred špitálom. Veliteľ Jean Pierre chce šesť fľaštičiek s krvou brux. Bruxy nájdete v noci na cintoríne v bažinách. Získajte ich krv. Jean Pierre je v meste pri prechode do bažín. Dá vám za tú krv 300 orenov.

12. Objednávka: Garkainovia
Objednávku nájdete na tabuli pred špitálom. Kalkstein chce dve fľaštičky slín Garkainov. Garkainov nájdete v noci na cintoríne v bažinách. Za dve dávky slín vám zaplatí 250 orenov.



Epilóg

1. Popol Wyzimy
Po príchode do mesta sa stretávate s Marigoldom. Obďaleč stoja Temerský kráľ Foltest a Redanský kráľ Radovid, ktorí uzatvárajú spojenectvo. Od kráľa dostanete poslednú objednávku – zabiť Jakuba de Aldesberg. Poviete mu, že za kliatbu Addy bol zodpovedný zradca de Wett (čím dokončíte úlohu „Jej veličenstvo striga“) a tiež bude odmenená osoba v závislosti od toho s kým spolupracujete (u neutrála bude Triss Ranuncu povýšená na poradkyňu kráľa, u spojenca rádu bude Sigfried povýšený na veľmajstra rádu a u spojenca neľudí dostane Yaevinn možnosť slobodne opustiť kráľovstvo).
Vybehnite na ulicu, kde útočia mutanti. Čaká vás tam Sigfried (Ako neutrál ho môžete presvedčiť, aby vás nechal prejsť, alebo ho zabiť. Ako spojenec rádu získate jeho pomoc a pridá sa k vám. Ako spojenec neľudí budete musieť Sigfrieda zabiť). Potom pokračujte ulicou k domu, kde vás zavolá utečenec do útočiska tohto príbytku. Vnútri nájdete pár známych postáv ako Pustovník, Vaska, Vivaldi, Velebný pán (ak žije), ghúl Vetala (ak žije) a dievčatko z pobrežia rieky pri dedinke Blatnica. Zbehnite do pivnice a z truhlice si vezmite recept na elixír „Sviežosť Zeugla“ (prísadu z tejto unikátnej beštie na tento špeciálny elixír získate za chvíľu) a kľúč od dverí. Prejdite dverami a prebojujte sa ďalej.
Tu stretnete Yaevinna. (Neutrál ho môže zabiť, alebo presvedčiť, aby sa zmenil, prestal stále žiť vojnou a nechal vás prejsť. Spojenec Veveríc už má Yaevinna za spoločníka a príde len pár vojakov, ktorí vám a Yaevinnovi pomôžu proti zmutovaným rytierom rádu. Spojenec Rádu musí Yaevinna zabiť). Prejdite ďalej, kde leží ranený rytier, ktorý vám dá kľúč od kanálov. Otvorte si ním dvere a vstúpte do kanálov.
Tu na vás čaká Zeugl, veľká potvora s množstvom chobotníc. Skrýva sa pod hladinou a útočí na vás len chápadlami. Zaútočte na nejaké, ale používajte skupinový štýl boja, aby ste ich zasiahli viac. Keď zraníte pár chápadiel, tak sa vynorí telo Zeugla. Útočte na neho, kým sa neponorí. Znova sa pustite do chápadiel a znova do tela, keď sa vynorí. Toto opakujte, kým ho nezničíte. Pokračujte ďalej a vybehnite naspäť do mesta, do chudobnej štvrte. Prebojujte sa až k centrále rádu. Tam necháte svojho spoločníka a sami vstúpite dovnútra. Vnútri zabite dvoch rytierov, vezmite si z ich tiel kľúč a vstúpte do haly, kde stretnete Jakuba.

2. Ľadové zrkadlo
Jakub de Aldesberg vám povie o svojich plánoch, cieľoch a svojej vízii. Napokon vás prenesie do svojej vízie budúcnosti, kde sneh a ľad ovládli celú známu krajinu. Jakub sa vyhlasuje za spasiteľa, ktorý chce zachrániť ľudstvo pred vyhynutím. Po rozhovore sa premiestni preč a vás napadne pár Ifrítov. Zabite ich a pokračujte. Ďalej sa k vám pridá vaša láska a bude vás sprevádzať (Shani, ktorá vás bude liečiť, alebo Triss, ktorá bude po vašom boku bojovať). Zistíte, že nie ste naozaj v budúcnosti, ale vo vízii Jakuba a ako on sem priviedol vás, tak aj vy si sem ťaháte svoje vízie, či prízraky v podobe rozličných osôb. No hoci vízia, ak tu zomriete, zomriete aj naozaj.
Pokračujte. Napádať vás cestou budú Kostihlavovia. Pokračujte cez nich na most, kde vás čaká Abigail, ktorá vám povie, že tieto tvory sú zmenení ľudia. Ak ste ju na konci prvej kapitoly nechali upáliť, tak na vás zaútočí a musíte ju zabiť, ak ste ju zachránili, tak vám dá pár elixírov.
Pokračujte a opäť stretnete Jakuba, no len si pokecáte. Bude obhajovať svoje konanie a ako argumenty (Teraz aj pri ďalších dvoch stretnutiach) bude používať vo svoj prospech upravené vaše vlastné slová, ktoré ste povedali v štvrtej kapitole Alvinovi, keď vám dával rozličné otázky o živote.
Pokračujte jaskyňou a objaví sa Kráľ Divokého Honu a pošle na vás pár prízrakov. Zničte ich opäť narazíte na ďalšieho spojenca (neutrála čaká Polnočnica Celina, spojenca rádu čaká Biela Rayla, ktorá vás bude sprevádzať a spojenca elfov čaká Toruviel, ktorá vám buď očaruje plameňom meče, alebo vás bude sprevádzať – v závislosti od toho, čo jej poviete). Prebojujte sa ďalej a čaká vás druhý rozhovor s Jakubom.
Pokračujte a objaví sa ďalšia postava. Ak ste s rádom, je to Yaevinn, ak ste s Vevericami, je to Sigfried a ak ste neutrálny, objavia sa obaja. Tu vás čaká boj s postavou (postavami), ktorá sa objaví. Pokračujte popri vidine Alvina až narazíte na Jakuba a čaká vás tretí rozhovor.
Pod vrcholom hory sa vám objaví posledná posila (Ak ste sňali z Addy kliatbu, tak sa objaví Adda, zmení sa na strigu a bude vám pomáhať. Ak ste Addu zabili, ale pomohli Vincentovi, tak sa objaví ten a bude vám pomáhať v podobe vlkodlaka).
Napokon dorazíte na vrchol hory, kde vás vaši spoločníci opustia. Tu máte poslednú príležitosť meditovať, rozdeliť si talenty, či namiešať elixíry. Potom vstúpte na vrchol a stretnete Jakuba. Čaká vás boj. Okolo vás budú stáť Ifríti a ako budete Jakubovi odoberať zo života, budú na vás útočiť. Ak ste silný a rýchly, môžete ich ignorovať a rýchlo zabiť Jakuba. Jeho smrťou to končí a Ifríti zmiznú.
Po vašom víťazstve sa objaví Kráľ Divokého Honu. Je potešený tým, ako skvele pre neho pracujete, keďže všade rozosievate len zlo, utrpenie a smrť. Pripomenie vám vaše slová z vášho prvého stretnutia a potom vám vymenuje zlo, ktoré zanechali vaše skutky a rozhodnutia (keďže väčšina vašich rozhodnutí bolo len o voľbe menšieho zla). Napokon od vás chce dušu zomierajúceho Jakuba de Aldesberg. Tu vás čaká posledné rozhodnutie hry - či mu ju vydáte, alebo nie. Už závisí len od vás, či ho pošlete na smrť, alebo budete bojovať, aby ste ho mohli zabiť sami. Ak mu vydáte Jakubovu dušu, tak si ju vezme a vaše dobrodružstvo končí. Ak mu ju odmietnete dať, tak vás čaká posledný súboj s ním. Na pomoc mu budú prichádzať prízraky, ale je to podobný súboj ako s Jakubom a Ifrítmi, stačí sa sústrediť na neho a rýchlo ho zničiť.
Napokon sa preberáte v sídle rádu, kde vás víta Marigold. Prezrite si telo veľmajstra rádu a nájdete u neho posledné ukradnuté zaklínačské tajomstvá a amulet z dwimeritu, aký ste v štvrtej kapitole darovali Alvinovi. Kde zmizol Alvin, nikto nevie. Uvidíte udalosti, ktoré sa odohrali v najbližšom období v kráľovstve a samozrejme sa odvíjajú podľa toho, ako ste sa počas hry rozhodovali. Potom si už len Geralt vyzdvihne odmenu osemtisíc orenov a... niečo končí a niečo začína.

1. časť | 2. časť

Súvisiace hry The Witcher Remake
The Witcher 4
Gwent: Rogue Mage
Gwent: Novigrad
Gwent: Crimson Curse
Thronebreaker: The Witcher Tales
Gwent: The Witcher Card Game
The Witcher 3: Wild Hunt - Game of the Year Edition
The Witcher 3: Wild Hunt - Blood and Wine
The Witcher 3: Wild Hunt - Hearts of Stone
The Witcher 3: Wild Hunt
The Witcher Adventure Game
The Witcher 2: Assassins of Kings Enhanced Edition
The Witcher 2: Assassins of Kings
The Witcher: Enhanced Edition
The Witcher: Versus!



Diskusia Príspevkov: 242 Hodnotenie
4573 hlasov

100
60
20

80
40
0
50
Zobraziť všetky Pridať príspevok



| Návody | Autori |




© 99-2022 ABCgames.sk 
Facebook
 ABCgames.SK | CZ | E-shop hry |