HRYCHEATYTRAINERYNÁVODYPREKLADYCD OBALYWALLPAPERYSCREENSHOTYDOWNLOAD

OSTATNÉ
KALENDÁR
FÓRUM
FIRMY
TOP 10

KÚP SI HRU
UŽÍVATEĽ
Prihlásiť
Registrácia


Užívatelia
Hry v obchode
Zlacnené hry

ABCgames
Kontakt, RSS, Spolupráca
ŠTATISTIKY
Hry:
Cheaty:
Trainery:
Návody:
Preklady:
CD obaly:
Wallpapery:
Screenshoty:
Download:
21116
5455
5063
1438
1600
7336
6013
12859
1687

Online 27327 užívateľov

Návody > Dragon Age: Origins


Zobrazení:715134
Autor návodu:Andrej Eperješi, ABCgames.sk

1. časť | 2. časť | 3. časť | 4. časť


N. Červenobralie

1. Dedina Červenobralia

Ak je s vami Alistair a máte jeho značnú obľúbenosť, tak vám po príchode povie o sebe pravdu, je to nemanželský syn kráľa Marica, preto ho Arl Eamon vychoval. Kódex 152: Redcliff. Na moste čaká Tomas. Povie vám, že mesto sužujú nočné útoky, ktorým nikto nevzdoruje. Odvedie vás za vládcom mesta. Keďže je Arl Eamon chorý, vládne zatiaľ jeho brat, Teagan, Bann z Rainsfere. Arl je chorý a vôbec sa s ním zo zámku nedá spojiť, pretože sa všetci v zámku uzavreli a preto je v dedine len pár rytierov, ktorí sa vrátili z výpravy. No vás požiada o pomoc proti nemŕtvym, ktorí napádajú mesto každú noc. Murdock, starosta vás čaká pred chrámom a Ser Peth, Eamonov rytier pri mlyne. Máte s nimi prejednať obranu. Kódex 178: Arlessa Isolde. Získavate úlohy „Dedina v obkľúčení“ a „Útok za súmraku“.
To, že ponúknete dedine pomoc, ocení Alistair (+2), Oghren (+4) a Wynne (+2), no nepáči sa to Morrigan (-5) a Stenovi (-5, no môžete ho presvedčiť že je to v záujme posíl od Eamona a potom +2).
Ak odmietnete pomoc dedine, tak dedina padne. To nepoteší Lelianu (-15, alebo ju presvedčíte, že je to tak nutné, -0), Alistaira (-5), Wynne (-3) a Oghrena (-3), ktorý tak príde o poriadny boj, no ocení to Sten (+4).

1.A. Pomoc dedine

Chrám a okolie
Pri stene je knižnica - Kódex 82: Demonic Possession, kniha na lehátku - Kódex 108: Thedas Calendar, hromada kníh pri matke Hannah - Kódex 73: The Founding of the Chantry.
Postáva tu aj Jetta. Ak plníte úlohu „Posledná vôľa a závet“ ešte z Korcarijskej divočiny, tak jej odovzdajte veci jej manžela pre splnenie úlohy. Pri východe postáva aj Kaitlyn. Stratil sa jej brat, ponúknite jej pomoc a získate úlohu „Stratené dieťa“. Že jej pomáhate, poteší Wynne (+1).
Vonku sa poobzerajte po dedine. Je tam pár truhlíc s výbavou. Na móle pri rieke je ceduľa s nápisom zákaz plávať - Kódex 127: Lake Calenhad. Pri mlyne na kopci rastie rastlina Andrastina milosť (dar pre Lelianu).
V dome pod mlynom (mostík pod kamenným mostom) býva Dernal Garrison. Odovzdajte mu povolávací rozkaz od Čiernoskalých žoldnierov, ak plníte úlohu „Škrípanie sudom“. V dome má tiež knižnicu - Kódex 193: Ballad of Ayesleigh.
V mlyne na kopci je truhlica, v ktorej je Ľúbostný list - Aktualizácia pre kódex 243: Correspondence Interruptus (7/12).
V obchode je na zemi list - Kódex 235: A Tattered Shopping List.

Stratené dieťa
Teraz môžete nájsť Kaitlyninho brata. Zájdite do jej domu, je to prvý dom vonku pred chrámom pri barikádach. V dome je na prízemí kniha - Kódex 197: The Legend of Calenhad: Chapter 1 a na poschodí je knižnica - Kódex 225: Cautionary Tales for the Adventurous. Na prízemí sa v skrini schováva Kaitlyn brat Bevin. Je ochotný sa hneď vrátiť do chrámu. Môžete ho presvedčiť, aby vám povedal, čo tu robil. Chcel si vziať otcov meč, aby mohol bojovať s príšerami, ktoré mu vzali matku, no meč je na neho priťažký. Môžete ho tiež presvedčiť, aby vám dal kľúč a s ním si otvoríte truhlicu, v ktorej je Zelená čepeľ (slušný jednoručný meč štvrtej úrovne).
Vráťte sa do chrámu za Kaitlyn, ktorá vám poďakuje za to, že ste našli jej brata. Môžete vďaku prijať a nechať to tak. Hotovo. Môžete spomenúť tiež meč, ktorý ste vzali a navrhnúť jej, že jej zaň zaplatíte, predsa len, zostali sami s bratom.
Zaplatíte 5 zlatých: Wynne (+3), Oghren (-3), Morrigan (-5).
Zaplatíte 1 zlatku: Wynne (+2), Morrigan (-3), Sten (+2).
Menej než zlatku: Wynne (+1), Leliana (-2), Sten (-2).
Nezaplatíte nič / prijmete meč ako dar: Wynne (+1), Alistair (-3), Leliana (-4), Sten (-10 a zaplatí jej sám).
Môžete jej tiež povedať, že jej po útoku meč vrátite a aj tak spravte.

Kováč Owen
Pohovorte si so starostom Murdockom. Sú dve veci, s ktorými by ste mu mohli pomôcť. Potreboval by, aby kováč Owen opravil mužom výzbroj, no on odmieta vyjsť zo svojho domu, pretože jeho dcéra je na zámku a dlho o nej nič nepočul. Kováčska dielňa je povyše Murcocka, no je zamknutá. Pohovorte si cez dvere s Owenom a presvedčte ho, aby vás vpustil dnu. Tam si pohovoríte. Je to tak, ako vravel Murdock, je nešťastný, lebo po smrti ženy mu zostala len dcéra Valena, ktorá je teraz na hrade. Sľúbte mu, že sa ju pokúsite nájsť a on znovu začne pracovať. Dokonca s ním môžete obchodovať. Získavate úlohu „Stratená na hrade“. Wynne (+4), Sten (-5), Morrigan (-5). Oznáme Murdockovi dobrú správu.
Môžete to tiež nechať tak a nechať domobranu bez poriadnej výzbroje. A môžete proste Owena zabiť. Ak ho zabijete, vezmite mu kľúč, ktorým otvoríte tajný úkryt pod truhlicou, kde má nejakú starú výbavu zbraní, ktorú môžete dať Murdockovi. Alistair (-13), Wynne (-10), Leliana (-5), Zevran (+4).

Veterán Dwyn a Setnov meč
Druhý Murdockov návrh na zlepšenie je presvedčiť trpaslíka Dwyna, aby im pomohol v boji. Je to vojnový veterán a tak má značné skúsenosti. Dwyn býva pri vode, povyše Kaitlyninho domu. Ak ste rozbehli pátranie po Stenovom meči a už viete, že ho má Dwyn, tak ho môžete požiadať o meč. Môžete ho kúpiť za 6 zlatých, vyhrážať sa mu a dostať ho zadarmo (zadarmo ho získate, aj ak máte Stena zo sebou). Dajte meč (dar) Stenovi a získate Asala, jeho meč, ktorý môže používať (ak už nemáte pre neho lepší).
Čo sa týka jeho presvedčenia do boja, môžete ho proste zabiť aj s jeho dvoma poskokmi. Môžete ho presvedčiť, aby pomohol dedinčanom, alebo mu za jeho pomoc môžete zaplatiť 100 strieborných (50 ak ho presvedčíte). Oznámte Murdockovi, že dostanú Dwynovu pomoc. Ak ho zastrašíte ocení to Oghren (+2).

Rytieri
Teraz choďte k mlynu za Serom Perthom. Chce nejakú svätú pre jeho rytierov od matky Hannah. Zájdite za ňou do chrámu. Povie vám, že sa za rytierov modlí, ale nemôže im poskytnúť nič viac, než modlitby a požehnanie. Môžete ju presvedčiť, nech trochu predstiera, aby pomohla rytierom zvýšiť morálku. Ponúkne im strieborné symboly z chrámu, hoci nemajú žiadnu moc. Zájdite to povedať Serovi Perthovi, ktorý je vďačný za ochranu Stvoriteľa. Takýto podvod neschvaľuje Leliana (-5). Alebo mu môžete povedať, že matka Hannah mu nemôže poskytnúť to čo hľadá. Pochopí to, no morálke to extra nepomôže.

Príprava
Tým máte za sebou základnú prípravu a môžete sa preniesť k úlohe nočného útoku u Pertha, alebo Murdocka. No môžete pomôcť ešte viac. V obchode si prezrite sud s olejom a potom povedzte Perthovi, že by sa dali využiť horiace sudy. Niekedy pomôžu, niekedy do nich vbehnú rytieri, takže opatrne.
Zájdite do krčmy nad chrámom. Na tráme pultu je rezba, prezrite si ju - Kódex 236: Graffiti in Redcliffe´s Tavern.
Členovia domobrany sa vám tam posťažujú, že musia platiť za pivo, no nikto nepracuje odkedy sa musia brániť a nemajú peniaze. Presvedčte Lloyda, aby im nalieval zadarmo, čo pozdvihne morálku a poteší Oghrena (+4). Môžete ho presvedčiť, alebo mu zaplatiť 1 zlatku. Môžete Lloyda tiež presvedčiť, aby sa pridal k domobrane, čo ocení Sten (+4). Ak ste poslal Lloyda do domobrany a ešte ste nezariadili pivo zdarma, tak o to požiadajte čašníčku Bellu, ktorá tu po Lloydovi v podstate šéfuje a súhlasí, čo poteší Oghrena (+2).
V krčme sedí aj elf Berwick. Môžete sa na neho spýtať Lloyda, či Belly. Pohovorte si s ním a zistíte, že niečo tají. Ak ste o ňom nehovorili s personálom, no máte so sebou Zevrana, či Lelianu, tí zistia, že je to špión. Presvedčte ho, aby vám to povedal. Pracuje pre Arla Rendna Howeho a má sledovať zámok, no uviazol tu pod útokom nemŕtvych, ako ostatní. Keď ho odhalíte, získate list, ktorým ho vyslali na túto úlohu - Kódex 228: Berwick´s Letter. Môžete Berwicka napadnúť a zabiť. Môžete ho poslať preč. A hlavne, môžete ho presvedčiť, aby bojoval s domobranou proti nemŕtvym, čo ocení aj Sten (+2), no Oghrenovi sa nepáči nechať špióna žiť (-5, ak ho presvedčíte tak -0).

Útok
Keď ste pripravení, tak choďte za Murdockom, alebo za Perthom a povedzte, že ste pripravení na boj. Začína noc a prichádzajú nemŕtvi. Začínate hore pri mlyne. Ak ste navrhli použiť olej, zapália rytieri mláku pod cestou z kopca, z ktorej sa prirútia nemŕtvi. Je tu Ser Perth s rytiermi a ak ste ich presvedčili, tak aj Dwyn a Berwick. Porazte nemŕtvych a dobehne posol, že ďalší nemŕtvi útočia na dedinu. Vaši spojenci zostanú tu brániť cestu, tak vy so svojimi spoločníkmi utekajte dole. Je dobré mať niekoho s liečivými kúzlami, vy teda môžete použiť liečivé nápoje, ale aby liečil členov domobrany. Tu sú členovia domobrany, Murdock, Tomas a Lloyd, ak ste ho presvedčili. Dole už len pomôžte domobrane pred chrámom poraziť všetkých nemŕtvych. Po boji je opäť ráno a Bann Teagan vám ďakuje za pomoc. Ak ste dokázali boj zvládnuť tak, že to všetci prežili, dostanete za odmenu aj prilbu Červene (tretia úroveň). Ak to prežil aj Lloyd, tak za ním skočte a dá vám za odmenu Lloydov magický prsteň (+2 sila, -1 dôvtip).

Po scénke vám Teagan povedal, aby ste sa s ním stretli v mlyne. Zájdite tam. Tam vám povie, že v mlyne je tajný prechod do hradu. Potom dobehne Isolde a prosí Teagana, aby šiel s ňou do hradu. Nejaké „tajomné zlo“ ovládlo hrad, no ju, Eamona a ich syna Connora necháva žiť. No sú pod vplyvom toho zla a ona prosí Teagana o pomoc. Súhlasí, že pôjde s ňou. Keď sa Isolde vzdiali, požiada vás, aby ste prešli tajným tunelom do hradu a pokúsili sa odhaliť to zlo, kým on ho skúsi rozptýliť. Dá vám svoj pečatný prsteň pre otvorenie tajných dvier. Keď odídu, vojdite do mlyna a vstúpte do tajnej chodby.

Ešte pre zaujímavosť, keď zachránite dedinu a vrátite sa do oblasti, pred chrámom bude cirkevná výveska s úlohami („Padlá karavána“, „Bratia a synovia“, „Pod kožu“, „Zúfalé útočisko“ a „Nezamýšľané dôsledky“) a tiež zástupca Čiernohorských žoldnierov s úlohami („Mazanie kolies“).

1.B. Skaza dediny

Ak odmietnete pomoc, alebo ju prisľúbite a odídete preč, tak po návrate je dedina prázdna. Na námestí je akurát jeden plieniteľ, ktorý vám povie, že došlo k útoku a príšery odviedli všetkých do hradu. Pár ich zrejme prežilo v chráme. V Dwynovom dome nájdete v jeho truhlici Stenov meč (ak ste postúpili v jeho úlohe a nevzali ho ešte predtým). V chráme je na zemi ranený Bann Teagan. Ošetrite ho a on vybehne von. Na námestí ho opäť oslovte. Je zronený z toho, že celá dedina padla. Pripomeňte mu svoju úlohu a povie vám, aby ste sa stretli pri mlyne. Tam to pokračuje rovnako, ako keby ste dedinu zachránili. Vstúpte do hradu a tam medzi nepriateľskými oživlými mŕtvolami budú aj telá ľudí z dediny (Tomas, Hannah, Murdock, Bella, Lloyd, Perth) a na nádvorí vás samozrejme nečaká žiadna podpora. Keď potom ukončíte úlohu v hrade a vrátite sa do dediny, tak je mŕtva. Je v nej len pár utečencov, na ktorých dozerá jeden strážca. Do chrámu sa akurát vrátia Jetta a Irenia a do svojho domu Dernal Garrison, ktorých potrebujete pre pár úloh, ak ste ich nespravili ešte predtým.


2. Hrad Červenobralia

Po vstupe pobite pár mŕtvol a pohovoríte si s krvavým mágom Jowanom v žalári. Prizná vám, keďže to už aj tak ostatní vedia, že on otrávil Eamona na pokyn Loghaina. Jeho najala pôvodne Lady Isolde, aby učil jej syna Connora, ako ukryť magické nadanie, aby ho neodviedli do Kruhu Mágov. S kráčajúcimi mŕtvolami vraj nemá nič spoločné, možno Connor mohol náhodou natrhnúť závoj medzi svetom a Únikom. No tvrdí, že chce pomôcť.
Môžete ho nechať tam, kde je. Môžete ho zabiť - Alistair (-5), Sten (+6), Morrigan (-10, ak ju presvedčíte tak -5), Leliana (-3).
A môžete ho pustiť, čo sa neschvaľuje Alistair (-5), Sten (-3), Wynne (-5), Leliana (-3, toto musí byť nejaká chyba, lebo Leliana podotkla počas rozhovoru, že by si mal zaslúžiť druhú šancu). Po rozhovore s ním získavate Kódex 64: Apostates a Kódex 84: Blood Magic: The Forbidden School.
Potom prejdite ďalej. V susednej miestnosti je na zemi list - Kódex 304: A Rolled-Up Note. Pri východe vás napadne pár mŕtvol.

Hlavné podlažie
Ste v hrade. Naľavo môžete vypáčiť dvere do zbrojnice a vyrabovať ju po pár brnení a zbraní. Na chodbe je pár mŕtvol a v hale pri vás sú tri prízraky. V hale je na podstavci kniha - Kódex 202: The History of the Chantry: Chapter 2. Na chodbe ďalej sú opäť mŕtvoly. V miestnosti naľavo je pár nepriateľských psov. V truhlici tam nájdete jahňaciu kosť (dar pre psa), nejaké farby pre psa a u psov zvyčajne aj obojok. V ďalšej chodbe sú po ľavej strane tri malé miestnosti. V prvých dvoch sú mŕtvoly a nejaká korisť, v tretej je Valena, dcéra kováča Owena, ktorú môžete hľadať pre úlohu „Stratená v zámku“. Povedzte jej o tajnom tuneli, ktorým ste vošli a pošlite ju do dediny. Alistair (+2). Potom choďte do miestnosti napravo s ďalšími mŕtvolami. Je tu vstup do hlavnej haly, ale je zamknuté a potrebujete kľúč. Takže prejdite susednou miestnosťou do pivnice.

Pivnica
Sú tu len dve truhlice, váza a hromada odpadu, ktoré môžete vyrabovať. V truhlici sú oceľové zápästniky (dar) a Ľúbostný list - Aktualizácia pre kódex 243: Correspondence Interruptus (8/12). Prejdite na nádvorie.

Nádvorie
Na nádvorí je skupina nemŕtvych a Revenant. Za bránou čaká Ser Perth a jeho rytieri. Ak otvoríte bránu, pomôžu vám s bojom na nádvorí. Potom môžete osloviť Pertha a navrhne vám, aby ste vstúpili do haly spoločne. Ak súhlasíte, presúvate sa rovno tam.

Hlavná hala
Tam zisťujete, že je Connor posadnutý. Po rozhovore vás napadnú stráže a aj očarovaný Teagan. Porazte ich. Teagan to prežije a Connor utečie. Ak ste pustili Jowana, tak sa objaví aj ten, aby vám pomohol. Zisťujete, že je len pár možností. Buď napadnete chlapca a zabijete ho, aby ste zničili schránku, cez ktorú démon, čo ho posadol, prenikol na tento svet. Môžete však tiež vojsť do Úniku a zabiť démona tam, aby ste mohli zachrániť Connora. Na vstup však potrebujete buď mága z Radu mágov, alebo môže Jowan previesť krvavý rituál, čo však vyžaduje niekoho život a Isolde ponúka svoj. Rozhodnite sa.
Zatiaľ môžete preskúmať zvyšok podlažia. V susednej hale vás napadnú brnenia. Ak s vami do hradu šli Perth a jeho rytieri, tak vám s tým pomôžu. V poslednej miestnosti je v stole Amulet Alistairovej matky (dar) a na stole kniha - Kódex 133: The Orlesian Empire. Tiež ste získali kódex 167: Connor Guerrin. V bočnej miestnosti je pár mŕtvol a posadnutý Správca, z ktorého tela si môžete vziať kľúč. V skrinke je Malý strieborný prsteň (dar) a na poličke kniha - Kódex 121: Geography of Ferelden.

Na poschodí sú ďalší nepriatelia. V prvej bočnej miestnosti je knižnica, v ktorej je kniha Guerrini z Fereldenu: Genealógia (dar). V bočnej miestnosti s ďalšími mŕtvolami je pokladnica, ktorú otvoríte kľúčom od posadnutého Správcu. Je v nej dosť dobrých zbraní, vrátane Eamonovho štítu (tretia úroveň, +6 obrana, +25 stamina), Gavalierovho palcátu (+5 odolnosť voči chladu, -5 odolnosť voči duševnu, +2 poškodenie chladom), Lišiackeho luku (šiesta úroveň) a je tam aj Zátišie v striebornom ráme (dar). Ďalej odtiaľto je hala s Connorom. V bočnej miestnosti vedľa neho je kniha - Kódex 192: Aveline, Knight of Orlais. Do miestnosti s Arlom Eamonom nechoďte, inak démon posadne Connora a budete ho musieť zabiť - ak to teda nechcete spraviť. Ešte sú to posledné miestnosti na konci vstupnej chodby. V jednej je Kamenná socha draka (dar) a v druhej je kniha - Kódex 222: Journal of the Tranquill.

2.1. Rozhodnutie

Zabiť démona
Rozhodli ste sa zabiť Connora. Sten (+4), Wynne (-3), Leliana (-3, ak ju presvedčíte -0). Choďte hore za Connorom a napadnite ho. Zmení sa na démonku túžby. Bojujte s ňou. Po pár zásahoch zmizne a pošle na vás mŕtvoly. Po návrate opäť schytá pár zásahov, zmizne a pošle na vás nižších démonov zúrivosti. Keď démonku porazíte, objaví sa Connorove telo. Dobehne Isolda prosiť o jeho život.
Môžete jej jednu vraziť a zabiť ho.
Zevran (+4), Oghren (-20, -10 ak nie je v parte), Wynne (-10, -5 ak nie je v parte), Sten (+2).
Môžete ju nechať zabiť ho.
Oghren (-10, 0 ak nie je v parte), Wynne (+1), Leliana (+1).
Alebo ho zabijete miesto nej.
Oghren (-15, -5 ak nie je v parte), Leliana (-2, -3 ak nie je v parte), Sten (+2), Zevran (+2), Wynne (+1).
V tábore vás Alistair konfrontuj ohľadne toho, že ste zabili Connora a tvrdí, že ste radšej mali obetovať Isolde, keďže to všetko začala ona. Buď ho upokojíte a stratíte menej, alebo budete ignorant a stratíte viac, no body obľúbenosti tak, či tak stratíte.

Vstúpiť do Úniku krvavým obradom
Rozhodli ste sa, nech Jowan vykoná krvavý obrad. Zabije to Isolde a umožní vstúpiť do Úniku mágovi. Môžete ísť vy (ak ste mág), alebo môžete poslať Morrigan (Morrigan -1, Wynne -10), či Wynne (Wynne -20). Povyše vás nájdete Arla Eamona, môžete s ním preriecť pár viet. Prejdite portálom ku Connorovi. Oslovte ho a zmení sa na démona. Zničte démona a prejdite naspäť portálom. Ste pri ďalšom Connorovi. Opäť sa zmení na démonku. Zničte ju, prejdite portálom k tretiemu Connorovi a tiež zničte démonku, na ktorú sa zmení. Prejdite naposledy portálom a čaká vás tam démonka. Hlavná, žiadne preludy. Môžete prehodiť pár slov a čaká vás boj. Keď jej odoberiete dosť zo života, tak zmizne a na každom z niekoľkých podstavcov sa objaví jej verzia a začne sa im všetkým dopĺňať život. Stačí jeden zásah a každá falošná zmizne. Keď zasiahnete tú pravú, tak sa prestane liečiť a pokračuje v boji. Hodia sa na to plošné kúzla, ako napríklad búrka, ktoré zasiahnu všetky jej verzie naraz a tak si nestihne doplniť veľa života. Zabite ju a ste späť.
V tábore vás Alistair konfrontuje ohľadne toho, že ste sa podujali na krvavý rituál a dopustili smrť Isoldy. Buď ho upokojíte a stratíte menej, alebo budete ignorant a stratíte viac, no body obľúbenosti tak, či tak stratíte. Ak však zvolíte ako prvú možnosť, potom čo vás osloví, „Myslím, že to vyšlo celkom dobre“, tak vám poďakuje a získate dokonca priazeň (+7).

Vstúpiť do Úniku magickým rituálom
Povedzte, že musí byť iné riešenie a navrhnú požiadať o pomoc Mágov. O pomoc ich môžete požiadať, len ak ste ukončili úlohu „Zlomený kruh“ a ak ste ju ukončili v prospech mágov a nie templárov. Zájdite do veže mágov a požiadajte Vrchného mága Irvinga o pomoc. Hneď sa vydá do Redcliffu. Vráťte sa teda naspäť do hradu a oslovte Irvinga, ktorý tam už čaká. Do Úniku môžete ísť vy (ak ste mág), alebo môžete poslať Morrigan, Wynne, Jowana a aj samotného Irvinga, ak ho presvedčíte.
Povyše vás nájdete Arla Eamona, môžete s ním preriecť pár viet. Prejdite portálom ku Connorovi. Oslovte ho a zmení sa na démona. Zničte démona a prejdite naspäť portálom. Ste pri ďalšom Connorovi. Opäť sa zmení na démonku. Zničte ju, prejdite portálom k tretiemu Connorovi a tiež zničte démonku, na ktorú sa zmení. Prejdite naposledy portálom a čaká vás tam démonka. Hlavná, žiadne preludy. Môžete prehodiť pár slov a čaká vás boj. Keď jej odoberiete dosť zo života, tak zmizne a na každom z niekoľkých podstavcov sa objaví jej verzia a začne sa im všetkým dopĺňať život. Stačí jeden zásah a každá falošná zmizne. Keď zasiahnete tú pravú, tak sa prestane liečiť a pokračuje v boji. Hodia sa na to plošné kúzla, ako napríklad búrka, ktoré zasiahnu všetky jej verzie naraz a tak si nestihne doplniť veľa života. Zabite ju a ste späť. Wynne (+4), Alistair (+4).
Po návrate do tábora vám Alistair poďakuje, že ste pomohli v tomto krutom svete k dobru pre Arla, ktorý mu je blízky a zachránili ste život aj Connorovi, aj Isolde (+7).

Vy a démonka v Úniku
Ak vstúpite do Úniku vy (čo je možné, len ak je vaša postava mág), tak máte možnosť sa Démonkou dohodnúť. Navrhne vám, že sa stiahne a nechá chlapca začas na pokoji, aby ste mali dosť času spraviť čokoľvek potrebujete a ona sa potom za pár rokov po chlapcovu dušu vráti. Ak súhlasíte, môžete si vybrať odmenu. Môžete žiadať potešenie a vyspať sa s démonkou. Môžete žiadať mystické tajomstvá a odomknete špecializáciu Krvavý mág. Môžete žiadať lásku svojich blízkych a zvýšiť si o 20 bodov obľúbenosť u vami zvoleného spoločníka. A napokon môžete žiadať o zlepšenie vašich schopností a dostanete knihu, ktorá vám pridá jeden talentový bod. Ak ste dobrý v zastrašovaní, môžete démonku zastrašiť, nech chlapca nechá na pokoji natrvalo a potom ešte od nej požadovať jednu z možných odmien. Tým získate odmenu a aj budete morálne spokojný, že ste chlapca naozaj zachránili.

Po vysporiadaní sa s démonom
Nech už spravíte čokoľvek, treba pokračovať, pretože Arl Eamon je stále chorý. V jeho izbe (kam ste predtým nemohli kvôli démonovi) je Kniha - Kódex 212: The First Blight: Chapter 2 a Kódex 117: History of Ferelden: Chapter 1. Po rozhovore s Teaganom získavate úlohu „Urna svätého popola“ a Kódex 173: Brother Ferdinand Genitivi. Musíte nájsť brata Genitiviho a dozvedieť sa, kde pátrať po urne.
Než sa vydáte preč, skočte ešte späť do dediny, ak ste zachránili Valenu a pre ukončenie úlohy oslovte Owena a prijmite aj odmenu - zaštítené trpasličie brnenie (+1 odolnosť, +4 odolnosť voči kúzlam, tretia úroveň). Kvalitné trpasličie brnenie ocení aj Oghren (+1).



O. Denerim a vedľajšie úlohy

Posledná hlavná úloha, ktorá vám zostala a to nájsť Urnu pre Arla Eamona, vás zavedie do Denerimu. Pripravte sa na sklamanie, najväčšie a hlavné meste Fereldenu sa vám nepredvedie, uvidíte jedno obchodné námestie a pár bočných uličiek. Tak ako významný Arl Eamon má vplyv na ľudí, čo je divné, lebo Červenobralie bola fakt malinká dedinka. Viem, že toto nie je otvorený svet ako napr. v TES, ale aj tak som čakal aspoň jedno veľké mesto.
V tejto časti bude táto úloha začatá, no povenujem sa tu viac Denerimu ako takému a vedľajším úlohám, ktoré dlho zostávali bokom. Okrem úloh „Vlna zločinu, Prerušená korešpondencia, Zvitky Banastoru, Miesta moci, Mazanie kolies, Škrípanie sudom, Fazzilova žiadosť a Stratený v akcii“, ktoré si vyžadujú ďalší postup v hre, môžete všetky vedľajšie úlohy dokončiť.


1. Obchodnícka štvrť Denerimu

V uličke vstupu postáva Sara pre úlohu „Oznámenie o úmrtí“.
Pri katedrále stoja Matka Perpetua a sestra Theohild. Pohovorte si s nimi o Theohildiných veršoch a získate kódex 69: The Chant of Light: Redemption. Pri dverách postáva sestra Justine, kurátorka múzea chrámu. Môžete si s ňou pohovoriť, no potrebovať ju budete až neskôr. Pred dverami strážia dvaja templári a rozhovorom s nimi získate Kódex 72: Templars.
Na Chrámovej tabuli môžete prijať úlohy „Spravodlivosť zadnej uličky“, „Stratený v akcii“, „Fazzilova žiadosť“ a „Zatlačiť na Loghaina“.
Od kolektívu mágov môžete prijať úlohy „Varovná krv“, „Dar mlčania“, „Videli ste ma?“ a „Zvitky Banasteru“.

Trh
Na trhu je obchodník Cesar, s ktorým môžete obchodovať. Pri ňom je na stole kniha - Kódex 209: The Noladar Anthology of Dwarven Poetry.
Pri tržišti predáva aj trpaslík Gorim. Ak je s vami Oghren, tak si spolu pokecajú ako starí známi. Ak ste vy trpasličí šľachtic, tak Gorim bol na začiatku hry vašim pobočníkom, takže tiež máte rozhovor naviac a dostanete od neho aj darček. Gorim má na predaj aj tri unikátne veci, kladivo Thorvalovo šťastie (Kódex 50: Thorval´s Luck), prilbu Camenae´s Barbute (Kódex 42: Camenae´s Barbute) a rukavice Katrielovo zovretie (Kódex 44: Katriel´s Gasp).
Ďalšia predavačka je Liselle z Orlaisu, od ktorej sa môžete dozvedieť jej príbeh o tom, ako a prečo musela opustiť svoju vlasť.
Nad trhom postáva Ser Landry - úloha „Puto cti“.
Pri trhu postáva seržant Kylon - úloha „Perly sviniam“.
Poniže Wadeovho obchodu je Kapucín pre úlohu „Mazanie kolies“.
Za krčmou sú záhadné dvere, kde vás čaká úloha „Priatelia Červenej Jenny“.

Bordel Perla
Môžete zájsť do bordelu Perla. Tam uvidíte Isabelu, ako porazí troch dotieravcov. Keď si s ňou pohovoríte, môžete ju požiadať, aby vás naučila špecializáciu Duelista. Je ochotná vás učiť, ak si s ňou zahráte karty. V kartách podvádza a môžete aj vy, ak máte dostatočne vysokú obratnosť, alebo dôvtip. Ak vyhráte, naučí vás to.
Tiež jej môžete povedať, že by ste sa mohli bližšie spoznať a ona súhlasí (bez ohľadu na vaše pohlavie) a vyspíte sa spolu. Ak ste mali sex, naučí vás Duelistu aj bez kariet. Ak ste vo vzťahu, tak to Morrigane, Alistairovi a Leliane samozrejme vadí a zatrhnú vám to. Ak ste Alistaira a Lelianu zatvrdili (pri ich osobných úlohách), tak nepovedia nič. Ak ste so Zevranom, tak si to môžete rozdať aj v trojke.
V bordelí si tiež môžete užiť za 40 (30 po presvedčení) strieborných. Môžete si od majiteľky Sangy prenajať chlapa, ženu, alebo sa nechať prekvapiť (a iste budete prekvapení).
V jednej zo zadných miestností je aj zamknutá truhlica. V nej Ľúbostný list - Kódex 243: Correspondence Interruptus (9/12). Na stole pri Isabele je kniha - Kódex 206: Dane and Werewolf. Na pulte pri vstupe je tiež kniha - Kódex 103: The Anderfels. Na stole pri Sange, majiteľke bordole ju kniha - Kódex 119: Culture of Ferelden.
V bordeli je aj Kapucín pre úlohu „Mazanie kolies“.

Krčma rozožratý šľachtic
Po vstupe do krčmy získate kódex 123: Politics of Ferelden. Vo vstupnej hale je na stole kniha - Kódex 130: Nevarra. V izbe na stole je kniha - Kódex 199: The Legend of Calenhad: Chapter 3. Druhá kniha je na stole v druhej, zamknutej miestnosti - Kódex 153: Rivain.
V bočnej miestnosti je truhla Čiernohorských žoldnierov s dvoma úlohami. „Oznámenie o úmrtí“, ktorej prijatím získate aj kódex 315: Blackstone Letter of Condolence a „Zásobenie gildy“. V tejto miestnosti môžete tiež splniť úlohu „Karmínoví veslári“.
Od krčmára môžete prijímať aj úlohy v rámci „Láskavostí pre isté záujmové skupiny“ (popis samostatne nižšie). Krčmár má na predaj pár vecí, vrátane piva (dar).

Obchod Zázraky Thedasu
Naľavo od dverí je kniha - Kódex 115: Denerim. Na pulte je druhá kniha - Kódex 156: Geography of Thedas. V zadnej časti je jedna kniha a dva zvitky - Kódex 204: The History of the Chantry: Chapter 4, Kódex 151: The Quanari a Kódex 61: The Aeonar.
V obchode je aj Sheth, učeň mágov pre úlohu „Oznámenie o ukončení“. Od predavača môžete kúpiť Prastarú mapu Impéria (dar).

Wadeov obchod
V zadnej časti je zamknutá truhlica a v nej Ľúbostný list - Kódex 243: Correspondence Interruptus (10/12). Herren dozerá na bežný chod obchodu a má pre vás veci na predaj (pár kvalitných, ale aj riadne drahých brnení). Wade je majiteľ a zároveň výrobca vecí.

Špinavá zadná ulička
Nájdete tu dom mága pre úlohu „Varovná krv“. Je tu aj Tania pre úlohu „Oznámenie o úmrtí“. A banda nepriateľov pre úlohu „Spravodlivosť zadnej uličky“. A je tu aj hotel pre úlohu „Nespútaní“.

Temná ulička
Nájdete tu dom mága pre úlohu „Varovná krv“. Je tu aj Kapucín pre úlohu „Mazanie kolies“. A banda nepriateľov pre úlohu „Spravodlivosť zadnej uličky.

Schátralá zadná ulička
Je tu Kapucínka pre úlohu „Mazanie kolies“. Tiež je tu špinavá kôlňa (budova označená „Dirty Hovel“), v ktorej je Layson pre úlohu „Zanedbanie povinnosti“. A samozrejme je tu banda nepriateľov pre úlohu „Spravodlivosť zadnej uličky. Okrem nich je tu telo Sera Fridena. Vezmite si jeho denník a získate úlohu „Posledné želanie“.

Dom brata Genitiviho
Jeho dom je oproti taverne. Vnútri je Weylon. Povie vám, že brat Genitivi odišiel niekam k jazeru Calenhad. Ak máte dostatočný dôvtip, tak ho nachytáte na pár lžiach. Potom ho môžete zastrašiť a vzdá tú pretvárku, ospravedlní sa a napadne vás. Ak sa pokúsite vojsť do zadnej izby, tak vás napadne tiež. V zadnej miestnosti nájdete prikrytú mŕtvolu a po jej aktivácii dostanete len nápis, že je to telo „pravého Weylona“. V dome sú tri knihy, Kódex 71: Chantry Hierarchy, Kódex 203: The History of the Chantry: Chapter 3 a Kódex 116: Dragon Cults. V truhlici v zadnej miestnosti nájdete denník s Genitiviho výskumom a ten vám odhalí na mape novú lokáciu dediny Útočisko. V truhlici je aj Oceľový Symbol Andraste (dar).


2. Úlohy Denerimu

Puto Cti (Honor Bound)
Pri trhu postáva aj Ser Landry. Bojoval v Ostagare a je verný Loghainovi, takže mu verí a vás obviní zo zrady kráľa. Môžete ho presvedčiť, že vy nie ste Šedý strážca a dá vám pokoj. Ak ho nepresvedčíte, tak vás chce vyzvať na súboj. Môžete ho tiež zastrašiť a dá pokoj. Ak proste odídete, tak keď sa budete presúvať mapkou medzi jednotlivými oblasťami mesta, tak vás prepadne aj so skupinou svojich vojakov ako zradcu a zbabelca. Ak prijmete jeho výzvu, získate úlohu „Puto cti“. Prejdite do uličky za domom, pred ktorým stojí a tam čaká aj so svojimi vojakmi. Môžete bojovať len s ním, jeden na jedného, alebo s celou partou proti nemu a jeho mužom. Ak s ním budete bojovať a zabijete ho, získate od neho palcát Engraved Mace (štvrtá úroveň, +1 Obratnosť, poškodenie, +5 mentálna obrana). Ak zaútočíte čestne a sami, ocení to Oghren (+1).

Priatelia Červenej Jenny (Friends of Red Jenny)
Na túto úlohu potrebujete dve veci a získať ste ju mohli na dvoch miestach, podľa toho, ktorú vec ste získali ako druhú. Potom čo prejdete po Lotheringu prvú príbehovú úlohu a získate podporu Elfov, trpaslíkov, ľudí, alebo mágov, tak vás pri presune mapkou prepadne Zevran a skupina vrahov. Pobite ich (okrem Zevrana, ak ho chcete so sebou) a prezrite ich telá. Jeden z nich má u seba list, čím získate kódex 327: Friends of Red Jenny. Vo veži mágov nájdete v Irvingovej izbe, v jeho stole na treťom podlaží nájdete malú maľovanú krabičku.
Keď máte list aj krabičku, získate túto úlohu s tým, že viete z listu, že ju treba doručiť do Denerimu. V Denerime v Obchodníckej štvrti choďte do severnej uličky, kde je aj skladisko, aj obchod Zázraky Thedasu. Na konci uličky sú dvere označené len ako Záhadná dvere. Zaklopte a síce nič neuvidíte, ale zrejme sa pootvoria. Môžete sa spýtať na Jenny, alebo na vežu, no zavrú vám pred nosom. Ak im ukážete krabičku, tak si ju vezmú a vy za ňu dostanete 3 zlatky. Opäť zatvoria a to je koniec a úloha je splnená. Nič viac sa o nej nedozviete.

Perly sviniam (Pearls Before Swine)
Seržant Kylon má pre vás tiež úlohu „Perly sviniam“. Pohovorte si s ním a spýtajte sa či nepotrebuje pomoc. Vie, kto ste a že ste hľadaný, no má dosť rozumu na to, aby si s vami nezačínal a ponuku na pomoc privíta. V bordeli Perla robí banda žoldnierov problémy. Máte ich uzemniť, ale nechcel by, aby ste ich zabili. Zájdite do bordelu a oslovte žoldnierov Bieleho sokola.
Môžete ich presvedčiť, alebo zastrašiť, aby odišli. Odídu. Keď sa budete vracať do obchodníckej štvrte, tak vás cestou zastaví Kylon, aby sa vám odmenil. Vtedy vás prepadnú žoldnieri aj ich vodca Christov, ktorému sa nepáči, že sa do nich niekto stará. Spoločne s Kylonom a jeho mužmi ich pobite. Od Kylona dostanete za odmenu 2 zlatky a vráti sa na trh. Od Christofa získate jeho sekeru Aodh (šiesta úroveň).
Môžete ich napadnúť aj rovno v Nevestinci. Po krátkom boji sa chcú vzdať. Môžete im dať milosť, utečú - dokonca si od nich môžete vypýtať ich peniaze a pustiť ich, získate tak 2 zlatky. Odídu. Keď sa budete vracať do obchodníckej štvrte, tak vás cestou zastaví Kylon, aby sa vám odmenil. Vtedy vás prepadnú žoldnieri aj ich vodca Christov, ktorému sa nepáči, že sa do nich niekto stará. Spoločne s Kylonom a jeho mužmi ich pobite. Od Kylona dostanete za odmenu 2 zlatky a vráti sa na trh. Od Christofa získate jeho sekeru Aodh (šiesta úroveň) a aj Kódex 38: Aodh.
Môžete ich napadnúť a napriek ich prosbe o milosť bojovať ďalej a pozabíjať ich. Ak ich zabijete, tak tiež stretnete Kylona, no je naštvaný, že ste ich zabili napriek jeho žiadosti, aby nik nezomrel. Odmenu nedostanete.

Karmínoví veslári (The Crimson Oars)
Keď splníte pre seržanta Kylona úlohu „Perly sviniam“, tak si s ním pohovorte znova a má pre vás ďalšiu. Ďalší žoldnieri robia neporiadok v krčme Rozožraný šľachtic. Vojdite do krčmy a nájdete ich v bočnej miestnosti. Úplne prosté. Buď ich zastrašte a odídu, alebo s nimi bojujte a zabite ich, čo viac poteší Edwinu, majiteľku taverny. Potom len oznámte splnenie úlohy Kylonovi a dostanete odmenu 3 zlaté (či už odišli, alebo ste ich zabili.

Posledné želanie (The Last Request)
V Schátralej zadnej uličke nájdete telo Sera Fridena. Vezmite si jeho denník a zistíte, že pátral po skupine krvavých mágov a zrejme ho dostali. Splňte jeho posledné prianie a zjednajte spravodlivosť. Na mape máte novú lokáciu „Opustená budova“. Zájdite tam a pripravte sa na naozaj ťažký súboj a nejaké pasce. Po vstupe odsuňte skrinku, za ktorou sú dvere. Tam sa zamerajte hlavne na mága a potom vyraďte vojakov. Od mága si vezmite kľúč a otvorte si cestu ďalej. Prejdite do haly s ďalšou skupinou nepriateľov. Potom už len pokračujte menšími miestnosťami s pascami, nepriateľmi a korisťou. Pred poslednou miestnosťou s vodcom krvavých mágov je bočná zamknutá miestnosť so zamknutou truhlicou, v ktorej je amulet Magistrov štít (+6 obrana, +4 odolnosť voči kúzlam, -10 prirodzená odolnosť), s ktorým získate aj Kódex 46: The Magister´s Shield. Kľúč má u seba vodca. V poslednej miestnosti je už len Vodca krvavých mágov, jeden krvavý mág, quanarijský žoldnier a vodca žoldnierov, takže trocha silnejší nepriatelia. Zabite ich a úloha je splnená, pomstili ste Sera Fridena a zbavili ste sa kultu krvavých mágov.

Vlna zločinu (Crime Wave)
V meste je aj Slim Couldry, ktorý sa dá s vami do reči, ak máte za sebou nejaké schopnosti kradnutia, či plíženia sa. Navrhne vám istú profitujúcu, no nelegálnu činnosť. Ak súhlasíte, máte na výber okrádanie a lúpeže. Posledné úlohy z okrádania a lúpeží môžete získať až po druhom návrate do Denerimu, po získaní Urny svätého popola.

Okrádanie
Vypýtajte si typ na konkrétnu postavu hodnú okradnutia, zaplaťte mu za informáciu a vydajte sa kradnúť. Na kradnutie použite kohokoľvek z party, kto je dobrý. Najlepšie je pre istotu sa plížiť a potom kradnúť.
Slúžka Lady (Lady´s Maid). Zaplaťte 50 strieborných a bude označená. Postáva na trhu, pri obchodníkovi Cesarovi. Okradnite ju a získate váčok s drahokamami v hodnote 1 zlatky.
Ser Nancine. Nachádza sa v obchode Zázraky Thedasu a máte jej ukradnúť vzácny meč. Zaplaťte zlatku. Choďte do obchodu a okradnite ju. Môžete klasicky pomocou kradnutia, alebo s ňou môžete začať rozhovor a odviesť jej pozornosť v téme pomocou niektorej z vašich zdatností a pokúsiť sa jej ho ukradnúť. Ak ju okradnete počas rozhovoru, je tu chyba, kedy ju môžete okradnúť ešte raz a získate dva meč. Vašou odmenou je Zdobený meč Ser Nancine v hodnote 2 zlatky, 50 strieborných.
Majster Tilver. Zaplaťte 3 zlatky. Majster Tilver stojí za Wadeovým obchodom, pri zástupcovi Kolektívu mágov. Má pri sebe dvoch členov ochranky. Môžete zaplatiť 10 strieborných neďaleko stojacemu chlapcovi, aby odvrátil pozornosť ochranky. Môžete proste prejsť okolo a klamať, že sa s Tilverom poznáte a ukradnúť mu kľúč počas rozhovoru. Môžete mu ho ukradnúť normálnym kradnutím, keď bude ochranka odlákaná chlapcom, alebo sa k nemu preplížiť a tak ho okradnúť. S kľúčom môžete otvoriť dve zamknuté truhlice na trhu, poniže Gorima. Sú v nich drahokamy, strieborné predmety (v hodnote asi 4,5 zlatých) a 4 zlatky.
Teyrnova koruna. Zaplaťte 6 zlatých. Seneschal je v taverne. Správca Loghaina je v miestnej taverne a má u seba Loghainovu korunu. Zájdite do taverny. V miestnosti naľavo, kde je aj zástupca Čiernohorských žoldnierov je správca. Strážia ho štyria gardisti a ich kapitán. Môžete ich proste zabiť, zabiť aj správcu a vziať si od neho korunu. Môžete stráže zastrašiť a dajú vám pokoj. Ak ich zastrašíte, hneď sa pustíte do rozhovoru so správcom. Je to zbabelec, tak vám korunu odovzdá (a môžete mu ju potom ešte ukradnúť, rovnaká chyba, ako s mečom Ser Nancine). Je tu aj možnosť presvedčiť / podplatiť čašníčky, aby zabavili stráže, alebo im dať otrávené / silné (za 5 zlatých) pitie. No neviem, v čom bol problém, nech som z toho spravil čokoľvek, vždy ma pri vstupe oslovili a pri plížení ma vždy odhalili. Koruna inak vyzerá ako prilba. Nosiť ju nemôžete, len predať, má hodnotu 12 zlatých. Pochlapte sa s vaším úlovkom Slimovi. Povie vám, že ste dostali prezývku Temný vlk. Viac typov na lúpeže pre vás nemá, pretože nie je nič, čím by ste tú poslednú prekonali.

Vykrádanie
Neprítomná madam. Zaplaťte 1 zlatku. Lady Sophie si užíva s Arlom Howem. Má izbu v Taverne. Je to druhá z dvoch miestností. Stačí vypáčiť dvere a vyrabovať truhlice. Už ste tam mohli byť aj predtým. Ak ste už miestnosť vykradli, tak mu to povedzte a zlatku vám vráti.
Za hrsť striebra. Zaplaťte 4 zlatky. V miestnom skladisku si schováva Arl Howe striebro, ktoré potajme kradne zo štátnej pokladnice. Sklad je pri obchode Zázraky Thedasu. Vojdite a pobite stráže (v tomto prípade to Slimovi nevadí, sú to Howeho muži). Okrem koristi od nich a z ostatných truhlíc v sklade vyrabujte tri zamknuté truhlice, z ktorých získate 6 strieborných ingotov v hodnote 9 zlatých.
Súkromná zbierka. Zaplaťte 10 zlatých. Povie vám, že Bann Franderel chystá bál a máte navštíviť jeho sídlo. Zájdite do novej oblasti. Prázdnym sídlom prejdite až do pokladnice, ktorá je prázdna. Cestou späť vás prepadnú vojaci sídla. Musíte sa prebojovať naspäť k východu. Vráťte sa za Slimom a povedzte mu, čo sa stalo. Mrzí ho, že ste padli to takejto pasce. Povie, že to musí preveriť a zmizne. No predtým vám vráti vašich 10 zlatých, keďže ste nič nezískali.
Pri tejto úlohe sa mi objavila chyba. Po návrate zo sídla Banna Franderela mi Slim len povedal, ako som dobre okradol Howeho (predošlá úloha) a úlohu mi neaktualizovalo. Vyriešil som to jedine uloženou pozíciou pred prijatím tejto úlohy „Súkromná zbierka“.
Slzy Andraste. Úplne posledná úloha od Slima. Môžete ju prijať až v závere, keď sa znovu objaví v meste po určení nového vládcu Fereldenu. Mrzí ho, že to pri poslednej lúpeži nevyšlo, že to dokonca bola pasca. Teraz vám dá tip a ešte aj zadarmo. Bann Franderel má vo svojej „pravej“ pokladnici Slzy Andraste, posvätnú relikviu prorokyne Stvoriteľa. Vydajte sa teda opäť do jeho sídla, hoci teraz z inej strany. Prejdite sídlo, pozor na pasce a prebojujte sa cez stráže. Viac vzadu je v bočnej miestnosti kapitán žoldnierov, ktorý má u seba kľúč k dverám vedúcim ďalej a aj dvere do pokladnice. Takže pokračujte lineárne do pokladnice a v nej otvorte tajný prechod a prejdite do skutočnej pokladnice. Pozor na pasce, ak ich aktivujete, aktivujú sa aj strážni golemovia. V nej nájdete pár predmetov, kladivo Exalted Maul a samotné Slzy Andraste. Vráťte sa do mesta za Slimom. Teraz sa môžete rozhodnúť, či Slzy odovzdáte chrámu vy, alebo to necháte na ňom. Tak, či tak, bude to anonymné odovzdanie, keďže ste ich získali krádežou. Úloha je splnená a ešte ste aj dostali 10 zlatých.

Skúška Vrán (Trial of Crows)
Na trhu v Obchodníckej štvrti si pohovorte s Majstrom Ignaciusom. Neskôr v uličke, kde postáva aj zástupca Kolektívu mágov (za Wadeovým obchodom) oslovte chlapca - posla (Messenger). Máte sa stretnúť s niekým v zadnej izbe v taverne u Rozožratého šľachtica. Zájdite tam a čaká tam na vás majster Ignacius. Je člen Antivanských vrán, gildy vrahov. Tej istej, ktorá na vás poslala Zevrana. Môžete odmietnuť s ním spolupracovať a odíde. Môžete ho napadnúť a zabiť aj s jeho poskokmi. Tým samozrejme úlohu ukončíte hneď.
Môžete však aj prijať jeho ponuku a zarobiť si pár vraždami. Ak je s vami Wynne, tak sa jej to nepozdáva (-1).
Prvý test
Ignacio vám poradí nájsť plagát o Šedých strážcoch. Na stene pri prechode do elfskej štvrte je plagát vyzývajúci Šedých strážcov k odporu s tým, že v ukrytej perle sa skrýva kľúč k odboju. Zájdite do bordelu Perla a aktivujte zamknuté dvere na zadnej miestnosti. Povedzte heslo „Griffon opäť povstane“ a vojdite. Vnútri čaká Howeho elita, Paedan (váš cieľ od Vrán) a jeho bojová jednotka, Shaevra, Tennant a Jarvy. Pobite ich. Tí darebáci sem lákali tých, čo podporovali Šedých strážcov a zabíjali ich. Keď ich zabijete, môžete vziať Paedanovi jeho rozkazy od Howeho. Vráťte sa za Ignaciom a z truhly za ním si vezmite dva ďalšie kontrakty.
Lov žoldnierov
Skupina Qunarijských žoldnierov, ktorí si vravia Kadan-Fe, robí problémy. Zájdite do ich úkrytu, čo je nová lokácia na mapke a zabite siedmich žoldnierov.
Audiencia u veľvyslanca
Veľvyslanec Gainley sa zdržiava v kráľovskom paláci v Orzammare. Ak ste ešte neukončili hlavnú úlohu Orazmmaru, tak môžete mať problém sa do paláca dostať. Ak ste postúpili v úlohe a pracujete pre princa Bhelena, tak máte do paláca prístup. Ak pracujete pre lorda Harrowmonta, tak sa do paláca dostanete, až keď ukončíte hlavnú úlohu Orzammaru. Inak tam len vojdite a zájdite za Gainleym. Len čo vás zbadá, tak vás on a šesť členov jeho stráže napadnú. Proste ich pozabíjajte. Vráťte sa za Ignaciom, vezmite si z truhlice odmenu (kušu a rukavice) a oslovte ho pre poslednú úlohu.
Výkupné
Muži Ala Howeho zajali nejakého chlapca a požadujú výkupné. Máte tam ísť a narobiť poriadok. Choďte do novej lokácie na Denerimskej mapke, kde čakajú tri spojenecké Vrany a vojaci Howeho a aj ich veliteľ, kapitán Chase. Pobite ich. Chlapca tu nenájdete. Vráťte sa za Ingaciom a za kompletné splnenie úloh dostanete rukavice Red Jenny Seekers (ľahké brnenie, siedma úroveň). Od Ignacia sa dozviete, že chlapca zachránili iní jeho muži. Na záver rozhovoru sa môžete rozhodnúť zabiť Ignacia, alebo ho proste nechať tak, aj keď už nemá pre vás ďalšie úlohy. Ak Ignacia nezabijete, tak odíde, ale spomenie, že Cesar bude mať bonus v ponuke. Keď za ním zájdete, bude mať na predaj naozaj viac vecí, recepty, zaujímavé zbrane a brnenia (a aj viac Extraktov z toxínov, ak ich ešte potrebujete pre inú úlohu).

Zabudnuté verše (Forgotten Verses)
Túto úlohu môžete získať jedine v Zničenom chráme, kde budete pátrať po Urne svätého popola. Tam totiž nájdete Starý kódovaný zvitok. Potom, čo vojdete do Zničeného chrámu, choďte do bočnej chodby napravo. Prvá miestnosť je zamknutá, zadná miestnosť je knižnica. Práve v nej nájdete tento zvitok. Keď sa vrátite do Denerimu, choďte ku katedrále, pri ktorej stojí sestra Justine. Už ste s ňou mohli hovoriť. Ak ste sa s ňou nebavili, tak zistíte, že je kurátorkou múzea chrámu. Ukážte jej zvitok, ktorý ste našli. Chce ho preštudovať. Než jej ho dáte, môžete požadovať nejaké nálezené. Je nedôverčivá, no súhlasí. Keď ho preštuduje, zistí, že je to autentický spis Maferatha (manžela Andraste) a odmení vás. Ak ste požadovali nálezné, tak dostanete 10 zlatých, 50 strieborných, ak ste ho nepožadovali, dostanete len 7 zlatých a 50 strieborných.

Brnenie z Drakenských šupín (Drake Scale Armor)
Brnenie z Dračej šupiny (Dragon Scale Armor)
Túto úlohu môžete získať jedine v Zničenom chráme, kde budete pátrať po Urne svätého popola. V jaskyniach za chrámom narazíte na Drakenov, menšie verzie drakov. Celkovo ich bude šesť, takže šesť šupín pre vás. Po získaní 3 šupín získate aj úlohu „Brnenie z drakenských šupín“. Neskôr môžete zabiť aj draka. Ak zabijete kultistov a ich vodcovi vezmete roh, na ktorý zatrúbite pred Rukavicou, tak sa objaví drak, ktorého zabite a získate šupinu (podrobnejší popis pri popise úlohy „Urna svätého popola“).
Keď sa vrátite do Denerimu, tak choďte do Wadeovho obchodu. Oslovte Herrena a spomeňte šupiny. Wade je nadšený, že môže pracovať na niečom takom. Začnite Drakenskými, dajte mu 3 šupiny. Je ochotný robiť brnenie zadarmo, je to pre neho česť. Môžete mu prihodiť 10 zlatých, aby bolo brnenie lepšie. Potom opustite Denerim (stačí odísť do tábora a späť) a vráťte sa a brnenie bude hotové. Wade s ním nie je spokojný a túži po ďalšej šanci. Získate Wadeovo Drakenskinské brnenie.
Dajte mu druhé tri šupiny a teraz môžete prihodiť 20 zlatých, aby bolo naozaj kvalitné. Odíďte z mesta, vráťte sa a brnenie máte. Získate Wadeovo skvelé drakenskinské brnenie. Vcelku sklamanie, vyzerá ako obyčajné kožené brnenie.
Napokon si dajte spraviť brnenie z dračej šupiny. Máte na výber, či chcete stredné brnenie, ťažké brnenie, alebo masívne brnenie - plátové brnenie dračej kosti. Bude to Wadeovo dračie brnenie a ak ste predtým Wadeovi zaplatili za drakenské brnenia 30 zlatých, tak získate vylepšenú verziu Wadeovo skvelé dračie brnenie.

Po prvých dvoch sadách drakenských brnení je splnená prvá úloha. Po získaní sady dračieho brnenia je splnená aj druhá. Zvláštne, že takáto vec je ako „úloha“, ale aspoň na to nezabudnete.
Vedzte, že keď si necháte spraviť všetky tri sady brnení, tak pre vás Herren zavrie obchod, pretože ste ho stáli stratu zákazníkov a príjmov. Takže ak si chcete od neho niečo kúpiť (má dve unikátne brnenia), tak to spravte predtým.


Obrana Odolnosť
voči ohňu
Bonus Vyžaduje silu

Wadeovo drakenskinské brnenie (ľahké brnenie, úroveň sedem)
Topánky 2.25 +5 - 20
Rukavice 1.50 +5 - 20
Pancier 9 +25 - 20

Wadeovo skvelé drakenskinské brnenie (ľahké brnenie, úroveň sedem)
Topánky 2.25 +10 +1 obratnosť 20
Rukavice 1.50 +10 +1 obratnosť 20
Pancier 9 +50 +2 obratnosť 20

Wadeove brnenie dračej kože (stredné brnenie, úroveň sedem)
Wadeovo skvelé brnenie dračej kože
Topánky 2.50 +5 / +10 - / 0.5 regenerácia staminy 34
Rukavice 1.88 +5 / +10 - / 0.5 regenerácia staminy 34
Pancier 10.63 +25 / +50 - / 1 regenerácia staminy, +25 stamina 34

Wadeove ťažké brnenie dračích šupín (ťažké brnenie, úroveň sedem)
Wadeovo skvelé ťažké brnenie dračích šupín
Topánky 3.13 +5 / +10 - / 0.5 regenerácia staminy 38
Rukavice 2.50 +5 / +10 - / 0.5 regenerácia staminy 38
Pancier 15.63 +25 / +50 - / 1 regenerácia staminy, +25 stamina 38

Wadeove plátové brnenie dračej kosti (masívne brnenie, úroveň sedem)
Wadeovo skvelé plátové brnenie dračej kosti
Topánky 3.75 +5 / +10 - / 0.5 regenerácia staminy 42
Rukavice 3.13 +5 / +10 - / 0.5 regenerácia staminy 42
Pancier 21.88 +25 / +50 - / 1 regenerácia staminy, +25 stamina 42


3. Úlohy spoločníkov

Meč Beresaadu (The Sword of the Beresaad)
Získajte si u Stena dostatočnú obľúbenosť a pohovorte si s ním o tom, prečo prišiel do Fereldenu, ako bojoval pri jazere Calenhad a prečo bol zavretý v Lotheringu. Zistíte, že pri boji pri jazere stratil svoj meč a pre Qunariho je jeho meč súčasťou jeho života a cti a bez neho sa nemôže vrátiť domov. Keď vám o tom povie, získate túto úlohu. Začnite teda pátrať pri jazere, v Dokoch jazera Callenhad pri Veži mágov.
Pri vstupnej bráne je chlapík okrádajúci mŕtvoly. Pohovorte si s ním a povie vám, že toto miesto na rabovanie zvyškov „odkúpil“ od chlapíka menom Faryn, ktorý sa vydal do Orzammaru a zrejme by mohol mať Stenov meč on. Pred Orzammarom vo Frostback Mountain Pass je obchodník Faryn. Pritlačte na neho, zvlášť ak je Sten s vami a povie vám, že ho predal trpaslíkovi Dwyneovi z Červenobralia. Dwyne býva v Červenobralí pri vode, neďaleko obchodu a domu Kaitlyn. Vstúpte do jeho domu a požiadajte ho o meč. Môžete ho kúpiť za 6 zlatých, vyhrážať sa mu a dostať ho zadarmo a zadarmo ho získate aj ak máte Stena zo sebou. Ak ste nepomohli dedinčanom, dedina padla a vy ste ešte meč nezískali, tak potom len vstúpte do Dwyneho domu a meč bude v truhlici. Meč je v inventári uvádzaný ako dar. Dajte ho Stenovi a získate Asala, jeho meč, ktorý môže používať. Úloha splnená, Sten je spokojný a jeho obdiv k vám väčší.

Lelianina minulosť (Leliana´s Past)
Získať túto úlohu môže byť dosť problém. Keď máte strednú obľúbenosť u Leliany, môžete sa jej spýtať na historky o tom, že v Orlaise sú bardi neraz špióni. Ak ste však získali u Leliany väčšiu obľúbenosť pomocou darčekov a až potom ste sa začali rozprávať, proste sa vám v ponuke rozhovoru táto otázka neobjaví. Jediné riešenie je rozísť sa s Lelianou, čím vám u nej klesne obľúbenosť a potom môžete získať túto úlohu. Obnoviť vzťah po rozchode už nie je možné, takže je to voľba buď vzťah, alebo úloha.
Keď sa jej na to spýtate, tak povie že áno, niektorí bývajú špióni. O sebe toho moc nepovie a keď sa spýtate na jej čas v Chráme, tak povie, že sa jej tam proste zapáčil ten pokoj. Keď odídete a vrátite sa do tábora, tak vám povie, že vám klamala. Do Chrámu šla preto, aby sa ukryla. Bola špiónkou v Orlaise, pracovala s istou Marjolaine, ktorá ju učila. Raz Leliana zistila, že Marjolaine pracuje aj mimo Orlaisu, v podstate vynáša informácie, čo je vlastizrada. Nebola zas taký vlastenec, nič by nepodnikla, len sa bála o svoju priateľku. No tá sa rozhodla ju zradiť. Hodila všetku vinu na ňu a nechala ju zavrieť. Utiekla a pokúsila sa schovať vo Fereldene.
Keď neskôr pocestujete niekam s Lelianou, tak ďalšie „náhodné“ stretnutie bude s bandou vrahov a quanarijských žoldnierov. Pobite ich a od ich vodcu sa dozviete, že ich najali priamo na zabitie Leliany. Nevie kto, len vám dá adresu na dom v Denerime. Leliana je presvedčená, že je za tým Marjolaine.
Zájdite do Denerimu. Ako vstúpite do obchodníckej štvrte, Marjolainin dom je druhý napravo. Vojdite dnu a zabite dvoch jej strážcov. Potom prejdite ďalej, kde je samotná Marjolaine. Je to egoistická suka, ktorá chce Lelianu zabiť za to, čo o nej vie, bez ohľadu na to, že Leliana už o ňu nemá záujem. Môžete viesť rozhovor tak, že sa proste rozídu, Leliana jej povie, nech jej dá pokoj a Marjolaine odíde no s tým, že ešte nie je koniec. Alebo môžete povedať, že je nebezpečné nechať ju žiť a zabite ju. V boji jej budú pomáhať dvaja ďalší strážcovia a dvaja mágovia, tak pozor. V truhlici u nej nájdete nejaké zbrane, prilbu, knihu a luk Marjolaine´s Recuve (luk siedmej úrovne). Ak zabijete Marjolaine, tak priamo z nej získate len šľachtické šaty.
Potom v tábore sa s vami bude Leliana rozprávať o tom, čo sa stalo a či je naozaj taká ako Marjolaine. Tu ju môžete zatvrdiť a podporiť ju, že je špiónka telom aj dušou a že ju baví užívať si manipulácií a zabíjania, alebo môžete podporiť jej súčasnú, jemnejšiu stránku a presvedčiť ju, že je dobrá osoba, ktorá pomáha ostatným. To, aká zostane, bude mať vplyv na jej ďalšie chovanie a vystupovanie.

Wynnina ľútosť (Wynne´s Regret)
Získajte si u Wynne obľúbenosť. Keď potom budete s ňou cestovať po mape, zastihne vás „náhodné“ stretnutie, kde vás napadnú temnorodi. Pri odchode z tejto oblasti Wynne odpadne. V tábore si s ňou pohovorte a povie vám svoje tajomstvo. Pri útoku démona vo Veži mágov chránila študenta a pri tom zomrela. No nejaký duch z Úniku ju zachránil. Nevie, koľko času jej zostáva, ale chce ho využiť aktívne. Pri ďalšom „náhodnom“ stretnutí vás napadnú temnorodi a Hurlock Omega. Pošle na vás silné kúzlo, ktoré vás ochromí a vo Wynne sa prebudí skrytá sila a získa špeciálnu kúzelnú schopnosť „Nádoba duchov“. Keď máte po tom u nej veľkú obľúbenosť a budete sa ďalej zhovárať o jej živote, povie vám, že ľutuje len jednu vec. Mala elfského študenta menom Aneirin. No bola mladá a nevenovala pozornosť jeho citom, jeho odporu k ľuďom. Utiekol z kruhu mágov a templári sa ho vydali zabiť. Nevie, čo sa s ním stalo a trápi ju to. Až teraz získavate túto úlohu.
Chlapec vraj často hovoril o Dalishských elfoch. Zájdite teda do Dalishského tábora a spýtajte sa Sarela na chlapca. Povie vám, že tu žije, začas žil s nimi, ale teraz uprednostňuje život v lese. Zájdite do východnej časti lesa a povyše šialeného pustovníka nájdete Aneirina. Pohovorte si s ním a majte so sebou samozrejme Wynne. Povie jej, že jej už dávno odpustil, že vďaka nej našiel svoje pravé miesto v živote. Daruje jej svoj prívesok - Aneirin´s Token. Posilňuje Wynnine kúzlo Nádoba duchov. Tým je úloha splnená.

Golemove spomienky (A Golem´s Memories)
Keď ste prešli hlavný príbeh Orzammaru a neprišli ste o Shale, tak si s ním pohovorte v tábore. Bude sa vypytovať na Caradina a Nákovu. Povedzte jej pravdu, že boli zničení a spomenie si, keď zistí, že bol kedysi živý, tak ako ostatní golemovia, že zrejme niekde v podzemí leží odpoveď na otázku o jeho minulosti. Ak ste ho mali pri sebe v závere a rozhodli ste sa podporiť Caridina, môžete o tom hovoriť priamo tam na mieste a spomienok sa dočkáte priamo tam.
Zoberte Shale a vráťte sa do Hlbokých Ciest. Vstúpte do niektorej oblasti a tam Shale povie, že si spomína na nejaké miesto a vyznačí vám ho na mape - Cadash Thaig. Je to veľká oblasť plná nepriateľov a plná koristi. Takže sa len prebojujte na koniec oblasti. Cestou vás pri jednom moste napadne Hurlockský emisár, u ktorého nájdete Zakrvavený Amulet (to len pre zaujímavosť, nájdete tu mnoho koristi). Na konci oblasti je Golemský Monument. Ten stráži Ogre Alfa, tak ho zničte. Získate z neho Cadash Stomper, silné topánky. Je tu truhlica, v ktorej je dýka Dead Thaig Shanker. Aktivujte Golemský Monument a Shale tam nájde informácie o sebe. Zistí, že bol živý, že bol trpaslíčkou Shayle z rodu Cadash. Z tohto objavu nie je rozhodne nadšená, ale podporte ju tým, že „je to snáď to, čo hľadala“ a získate najväčšiu priazeň +18. Tým je úloha splnená a môžete odísť.

Flemethin Grimoár (Flemeth´s Grimoire)
Ak ste vo veži Mágov našli Čierny grimoár, môžete splniť Morriganinu osobnú úlohu. Je na vás, kedy. Nemusíte sa držať návodu a ak ste si nechali vežu na koniec, môžete byť už dosť silný, aby ste to zvládli, ale vedzte, že vás čaká ťažký boj.
Začať túto úlohu môžete rovno darom, alebo ak po splnení úlohy vo veži mágov oslovíte Morrigan, tak vám sama povie, že by vo veži mohli byť spisy jej matky, z ktorých by sa mohla niečo naučiť. Dajte Morrigan Čierny Grimoár, ktorý ste našli vo veži mágov, na druhom podlaží. Je potešená a hneď sa ho vrhne preštudovať. Opustite tábor a vráťte sa a oslovte ju. Už ho prečítala, ale je zdesená. Nie sú tam kúzla, ale veľké tajomstvo Flemeth. Legendy hovoria o jej mnohých dcérach, no nikdy Morrigan žiadnu nestretla. Tu zistila, že vždy, keď Flemeth zostarne, vychová dcéru a potom sa presunie do jej tela a tak si získava nesmrteľnosť. Poprosí vás, aby ste ju zabili, no ona s vami nemôže ísť, aby náhodou nebola posadnutá, keď Flemeth vycíti ohrozenie. Vráťte sa bez Morrigan do Flemethinej chatrče, konfrontuje ju.
Ak sa necítite na boj s ňou a nezáleží vám na Morrigan, môžete sa dohodnúť. Povedzte jej, že poznáte jej tajomstvo, ale že Morrigan potrebujete. Povie vám, že vám dá jej tajný grimoár, ktorý Morrigana chce a vy jej máte povedať, že ste Flemeth zabili. A ona si po Morrigan príde niekedy neskôr. Dá vám kľúč od truhlice, z ktorej si vezmite jej Grimoár. To, že zradíte Morriganu sa niektorým vašim spoločníkom nepáči: Leliana (-3), Wynne (-5). Ocení to jedine Zevran (+2). Keď sa vrátite, dajte Morrigan grimoár, čím ju potešíte a pravdu sa nedozvie.
Ak vám na Morrigan predsa len záleží, tak sa s Flemeth nedohodnete a končí to bojom. Priamy útok a nevyjednávanie zapôsobí na Oghrena (+2). Flemeth sa zmení na veľkého draka, takže vás čaká naozaj ťažký súboj. Zabite ju a vezmite si z nej kľúč. Z truhlice v dome si vezmite Róbu Posadnutia (dobrú róbu pre Morrigan) a Flemethin Grimoár. Vráťte sa do tábora a dajte Flemethin grimoár Morrigane. Potešíte ju a získate si jej priazeň. Ak ste si ju naklonili darmi a rozhovormi už predtým, oslovte ju potom znova, dodatočne vám poďakuje za pomoc a stanete sa dobrými priateľmi.

Oghrenov starý plameň (Oghren´s Old Flame)
Získate si Oghrenovu priazeň a popýtajte sa ho na jeho život, až vám povie o Felsi, jeho starej láske, ktorá odišla žiť s matkou na povrch. Dopočul sa, že naposledy bola niekde v okolí jazera Calenhad. Choďte do dokov k jazeru pri veži mágov a tam navštívte krčmu Rozmaznaná princezná. Pri vstupe do krčmy vám Oghren povie, že tu je jeho stará láska Felsi. Povedzte mu, že najprv radšej vyzviete, ako sa má. Pohovorte si s ňou a zistíte, že je naštvaná na Ohgrenovo opilstvo. Potom povedzte Ohgrenovi, čo ste zistili a pošlite ho za ňou. Pri rozhovore mu môžete pomôcť (pošepkať mu vhodné slová a nahlas povedať, že pomohol novému kráľovi Orzammaru), alebo ho nechať samého, alebo ho ešte aj zosmiešniť. Výsledok bude mať samozrejme vplyv na vašu obľúbenosť u Oghrena a na jeho osud v závere hry.

Alistairova rodina (Alistair´s Family)
Keď si získate dostatočnú obľúbenosť u Alistaira a vstúpite spoločnosti do Červenobralia, tak vám po príchode povie o sebe pravdu, je to nemanželský syn kráľa Marica, preto ho Arl Eamon vychoval. Keď sa potom budete zhovárať v tábore, alebo prídete spolu do Denerimu, tak vám povie, že tam má rodinu, konkrétne sestru menom Goldanna. Mali spoločnú matku, ktorá sa potom vyspala s kráľom a splodila jeho. Napadlo ho, či by ste nemali čas, aby ste ju navštívili.
Zájdite do Denerimu a v obchodníckej štvrti nájdite jej dom. Pred ním Alistair podotkne, že to je jej dom. Vojdite a nájdete ju. Je to pracujúca žena s niekoľkými deťmi, je protivná, arogantná a ide jej hlavne o prachy. Môžete jej dať pätnásť zlatých za Alistaira, alebo aj nie, je to jedno. Alistair čakal, že nájde niekoho, kto by mu mohol byť blízky, rodinu a našiel len sklamanie. V následnom rozhovore o jeho rodine môžete Alistaira zatvrdiť, keď mu pripomeniete, že je to tvrdý svet a každý v ňom je len sám za seba, alebo môžete podporiť jeho súčasnú, jemnejšiu povahu s tým, že má stále priateľov a vás.


4. Čiernoskalí žoldnieri

V Lotheringu môžete prijať dve úlohy: „Zanedbanie povinnosti“ a „Škrípanie sudom“.
V Červenobralí po záchrane dediny môžete prijať úlohu „Mazanie kolies“.
V krčme v Denerime môžete prijať úlohy „Zásobenie Gildy“ a „Oznámenie o úmrtí“.

Zanedbanie povinnosti (Dereliction of Duty)
Traja dezertéri opustili žoldnierov a ukradli výbavu. Máte ich nájsť a potrestať. Každého ktorého nájdete musíte zabiť, bez ohľadu na to, čo poviete. Nezabudnite si z každého zabitého vziať zásoby gildy. Dezertéri sú traja.
Tomas: Je pred Orzammarom vo Frostback Mountain Pass, pri obchodníkoch čo čakajú pred vstupom do mesta.
Sammael: Je v dokoch jazera Celenhad pri prechode do Veže mágov, pri krčme Rozmaznaná princezná.
Layson: Je v Denerime, v Schátralej zadnej uličke, v Špinavej kôlni (Dirty Hovel).
Potom sa len ohláste u zástupcu žoldnierov a dostanete 2 zlatky.

Škrípanie sudom (Scraping the Barrel)
Máte doručiť povolávací rozkaz tým, ktorí sa kedysi upísali žoldnierom. Sú to traja chlapi.
Patter Gritch: Je v chráme v Lotheringu. Nezabudnite ísť za ním hneď po prijatí tejto úlohy Lotheringu, lebo keď dedinu opustíte a postúpite v hlavnom príbehu, bude zničená spolu s ním.
Dernal Garrison: Ten býva v Červenobralí. Dom má pod mlynom, vedie tam drevený mostík pod kamenným mostom. Nájdete ho v dome bez ohľadu na to, čo sa stane s Červenobralím.
Varel Baern. Býva v Denerime. Až keď postúpite výrazne v hlavnej príbehovej línii, dostanete sa do Elfskej štvrte Denerimu. Nájdete ho hneď na začiatku.
Od zástupcu žoldnierov dostanete 1 zlatku.

Mazanie kolies (Greese the Weels)
Máte doručiť poďakovanie určitým ľuďom, ktorí podporujú žoldnierov. Sú to Kuriéri v kapucniach (Hooded Couriers) v Denerime. Celkovo ich je päť.
V Obchodníckej štvrti, poniže Wadeovho obchodu.
V nevestinci Perla.
V Temnej uličke.
V Schátralej zadnej uličke.
Až keď postúpite výrazne v hlavnej príbehovej línii, dostanete sa do Elfskej štvrte Denerimu. Poslednú kapucínku nájdete hneď na začiatku oblasti.
Keď všetkých oslovíte, dostanete od zástupcu žoldnierov 1 zlatku.

Oznámenie o úmrtí (Notices of Death)
Máte doručiť štyrom ženám oznámenie o úmrtí ich manželov.
Irenia je v chráme v Červenobralí.
Larana je krčme Rozmaznaná princezná, v Dokoch jazera Calenhad pri Veži mágov.
Sara je v Denerime, v Obchodníckej štvrti, oproti vstupu do mesta.
Tania je Špinavej zadnej uličke v Denerime.
Potom sa len ohláste u zástupcu žoldnierov po odmenu 1 zlatku.

Zásobenie gildy (Restocking the Guild)
Gilda potrebuje 20 liečivých nápojov. Doručte ich zástupcovi gildy (stačí mať tie najslabšieho liečenia) a dostanete odmenu 3 zlatky.

Zmena vo vedení (A Change in Leadership)
Až keď splníte všetky úlohy pre Čiernoskalých žoldnierov (až takmer pri konci, keďže pre úlohy „Škrípanie sudom“ a „Mazanie kolies“ potrebujete vstup do Elfskej štvrte Denerimu), môžete prijať túto úlohu. Túto úlohu zadáva Taoran, syn súčasného vodcu. Verí, že je čas, aby nová krv viedla žoldnierov a vy sa máte postarať akýmikoľvek prostriedkami, aby jeho otec odstúpil.
Súčasný vodca žoldnierov, Raelnor Hawkwind vás čaká s pár svojimi vernými v uličke oproti vstupnej bráne do Obchodníckej štvrte. Pohovorte si s ním. Povie vám, v čom je problém. Jeho syn chce, aby to bolo také, ako za čias jeho deda, keď žoldnieri robili špinavú prácu pre šľachtu, plienili a vraždili. On sa pokúsil doviesť gildu k žiarivejšiemu cieľu, kedy pracujú s hrdosťou a cťou. Rozhodnite sa, čo spravíte. Môžete zabiť Raelnora a vrátiť sa po svoju odmenu 4 zlatky.
Môžete súhlasiť, že pre Raelnora zabijete jeho syna Taorana. Vydajte sa cestovať po svetovej mapke a najbližšie náhodné stretnutie bude s Taoranom Hawkwindom a jeho mužmi. Pri rozhovore s Taoranom sa ho môžete spýtať, na koľko si cení svoj život. Dostanete od neho 3 zlatky a odíde. Úloha je tým splnená a vy ste sa postavili bokom pri rozhodovaní o vodcovstve. Ak chcete úlohu dokončiť pre Raelnora, tak proste zabite Taorana a jeho mužov a vráťte sa za zástupcom žoldnierov po odmenu 4 zlatky.


5. Chrámové úlohy

V Lotheringu môžete prijať úlohu „Všade samí banditi“ a po jej splnení úlohy „Keď útočia medvede“ a „Posledná Pocta“.
V Červenobralí po záchrane dediny môžete prijať úlohy: „Padlá karavána“, „Bratia a synovia“, „Pod kožu“, „Zúfalé útočisko“ a „Nezamýšľané dôsledky“.
V Obchodníckej štvrti v Denerime i môžete prijať úlohy „Spravodlivosť zadnej uličky“, „Stratený v akcii“, „Fazzilova žiadosť“ a „Zatlačiť na Loghaina“.

Všade samí banditi (Bandits, Bandits, Everywhere)
Táto úloha sa vzťahuje čisto k Lotheringu. Keď ju prijmete, treba zlikvidovať banditov v okolí Lotheringu. Jedna skupina je za poľom napravo od kopca s mlynom. Druhá skupina je za mlynom. Posledná, tretia skupina aj s vodcom banditov (Qunarská prilba, sada ťažkého brnenia) je za kopcom za mlynom, pri rieke. Dorazte poslednú skupinu a vráťte sa ku kňazovi stojacom pri tabuli pred chrámom a oznámte mu váš úspech. Dostanete 3 zlatky a môžete prijať ďalšie dve úlohy.

Keď útočia medvede (When Bears Attack)
Posledná pocta (A Last Keepsake)
Keď splníte úlohu s Banditmi, nájdete na tabuli pred chrámom ďalšie dve úlohy. Medvede v okolí zabili chlapca. Treba nájsť túto hrozbu a eliminovať. Druhá úloha hovorí, že v dedine je chlapec, ktorého matka s ním nedorazila. Je nezvestná už vyše týždňa, takže sa predpokladá, že je mŕtva. Máte priniesť jej pozostatky, aby ju mohli pochovať. Choďte opäť do okolia dediny, konkrétne medzi pole a kopec s mlynom. Hoci tu predtým neboli, teraz je tu trinásť vlkov. Pobite ich. Povyše nich, poniže stromu, ktorý si mohol váš Mabarský pes označkovať, je telo chlapcovej matky. Vezmite si z nej prsteň. Povyše tela a stromu, pri rieke sú tri čierne medvede. Zabite ich. Keď máte obe úlohy splnené, vráťte sa k tabuli pred chrámom a oznámte úspech. Dostanete 50 strieborných a meč Oathkeeper.

Padlá karavána (Caravan Down)
Stratila sa karavána. Máte preskúmať posledné známe miesto jej pobytu a zistiť, čo sa stalo. Zájdite na nové miesto na mape a tam nájdete zničenú karavánu. Pri jej zvyškoch je Hurlock Alfa, dvaja emisári a pár bežných Temnorodov. Pobite ich a vráťte sa oznámiť chrámu smutnú novinu o karaváne. Za námahu dostanete dve zlatky.

Pod kožu (Skin Deep)
Chrám chce získať 9 vzoriek mŕtvolnej žĺče z oživlých mŕtvol. Ak prinesiete 18 kusov, odmena bude bohatšia, no 9 stačí pre splnenie úlohy. Corpse Gall nájdete len v niektorých mŕtvolách, ktoré zničíte. Okolo 10 som ich našiel u mŕtvol vo Veži mágov. Pätnásť som ich získal od mŕtvol v Červenobralí. Takže celkovo by ste ich mali mať dosť. Za deväť dostanete tri zlaté, za osemnásť dostanete päť zlatých.

Nezamýšľané dôsledky (Unintended Consequences)
Záhadné stvorenie zabíja obchodníkov na cestách. Máte sa po nej poobzerať a zničiť ju. Túto úlohu môžete prijať jedine ak ste vo Veži mágov splnili úlohu „Vedy Vyvolávačstva“, počas ktorej ste vyvolali ducha Trickstera Whima. Nebolo to vaším zámerom, ale dôsledky ste spôsobili vy. Po prijatí tejto úlohy bude „náhodné“ stretnutie cestou po mape práve s Podvodníkom Whimom, pri ktorom sú vozy a nejaké mŕtvoly. Keď sa priblížite, tak vás napadne on a jeho dve ďalšie kópie. Zabite ich a oznámte splnenie úlohy za 3 zlaté. Z jeho tela získate aj Magusove topánky (pre mága, siedma úroveň, +12 obrana).

Bratia a synovia (Brothers and Sons)
Máte zistiť čo sa stalo s výpravou jednej spoločnosti. Zájdite do novej lokácie na mape označenej ako bojisko. Tam nájdete už len trosky po boji a mŕtvolu vojaka, u ktorého je jeho denník. Ten si vezmite a preskúmajte zvyšok bojiska. Tam vás napadne skupina asi trinástich vlkov. Pobite ich a pri opúšťaní oblasti vás napadne ešte veľký medveď. Zabite ho a vráťte sa oznámiť chrámu, čo ste zistili. Odmena sú tri zlatky.

Zúfalé útočisko (Desperate Haven)
Skupina utečencov sa snaží dostať do bezpečia pred temorodmi. Máte im poskytnúť podporu. Zájdite do novej oblasti na mape. Je tam skupina utečencov, ktorých napadnú temnorodi. Je ohromne ťažké zachrániť aspoň niekoho a na odmenu to vplyv nemá. Pobite temnorodov a vráťte sa oznámiť, čo ste zistili za 2 zlatky.

Zatlačiť na Loghaina (Loghain´s Push)
Dozvedeli ste sa o postupe Loghainovych verných vojakov. Zájdite do novej lokácie na mape. Tam uvidíte, ako sa Loghainovi muži pokúsia obsadiť zem Banna Telmena. Jeho muži proti nim bojujú, tak im pomôžete a pobite Loghainovcov. Odmena 2 zlatky od správcu chrámu.

Spravodlivosť zadnej uličky (Back Alley Justice)
Prostá úloha. Navštívte tri oblasti Denerimu (Špinavá zadnú ulička, Temná ulička a Schátralá zadná ulička) a v každej čaká skupina darebákov, ktorí vás hneď po príchode napadnú. Pobite ich a ohláste sa pri chráme po odmenu 4 zlatky.

Stratený v akcii (Missing in Action)
Máte nájsť Rexela, ktorý sa stratil. Keď budete v sídle Arla Denerimu (po návrate do Denerimu s vyliečeným Arlom Eamonom po úlohe „Urna svätého popola“), tak v temnici nájdete zavretého Rexela. Zabite žalárnika pri celách a jeho kľúčom otvoríte celu. Rexel je nejaký šialený. Môžete ho zabiť, čím rovno ukončíte úlohu, bez odmeny. Môžete ho pustiť a potom sa zastaviť v chráme po odmenu 2 zlatky.

Fazzilova žiadosť (Fazzil´s Request)
Fazzilovi niekto ukradol sextant. Keď budete v elfskej štvrti (kam sa dostanete až po postupe hlavnej príbehovej línie), tak vojdite do apartmánov za hospicom. Tam v jednej prázdnej miestnosti nájdete v truhlici jeho sextant. Vráťte ho zástupcovi cirkvi a dostanete odmenu 2 zlatky.


6. Kolektív mágov

V Dokoch jazera Calenhad môžete prijať úlohy „Miesta moci“, Neopatrné obvinenie“, „Oznámenie o ukončení“, „Vrah tvojho brata“ a „Rastlinná mágia“.
V Denerime môžete prijať úlohy „Varovná krv“, „Dar mlčania“, „Videli ste ma?“ a „Zvitky Banasteru“.

Miesta moci (Places of Power)
Máte aktivovať štyri miesta, kde je silná kumulácia magickej moci. Dobré je prijať túto úlohu skôr, pretože miesta nachádzate v rôznych lokáciách, ktoré prechádzate pri postupe hlavnou úlohou. Miesta sú v:
Orzammar, konkrétne v Hlbokých cestách v časti Ortan Thaig. Uprostred pri oltári Trieštenia, kde plníte aj inú úlohu, vo veľkej jaskyni, kde prvýkrát stretnete Rucka.
Veža mágov, na prvom podlaží (Komnaty učňov). Za knižnicou, v miestnosti s prechodom do vyššieho podlažia.
Západný Brecilianský les, les za táborom Dalishských elfov. V strednej časti lesa je miesto moci pri starom náhrobku.
Denerim. Až keď postúpite výrazne v hlavnej príbehovej línii, dostanete sa do Elfskej štvrte Denerimu. Na námestíčku je tam veľký strom, pri ktorom je posledné miesto moci.
Keď sta aktivovali všetky štyri, vráťte sa za zástupcom Kolektívu mágov a dostane odmenu 2 zlatky.

Neopatrné obvinenie (Careless Accusations)
Nejaká skupina dobrodruhov sa vydala do Cirkvi v Denerime udať mága, že praktikuje temnú mágiu, hoci to nie je pravda. Máte im v tom zabrániť. Po prijatí úlohy sa niekam vydajte cez svetovú mapku a vaše najbližšie „náhodné“ stretnutie bude s touto skupinou dobrodruhov. Pohovorte si s ich vodcom. Môžete ho presvedčiť, aby vám dal ich list, alebo ho zastrašiť, nech nikam nejde. Tiež ho môžete vyzvať a zabiť aj s jeho spoločníkmi dobrodruhmi bojovníkom, mágom a zlodejom. Potom sa len zastavte u zástupcu Kolektívu po odmenu. Odmena je vždy 2 zlatky, nech to vyriešite akokoľvek. Akurát ak ich pobijete, tak od ich vodcu získate prsteň Pečať Červenej Krysy (+10 mentálna a fyzická odolnosť).

Rastlinná mágia (Herbal Magic)
Stačí vám priniesť zástupcovi Kolektívu mágov 10 temných húb. Šesť kusov predáva Alimar v Prašnom meste v Orzammare. V Orzammare v Hlbokých Cestách, v Ortan Thaig ich neobmedzene predáva Ruck. No ak ste úlohu neprijali hneď po odchode z Lotheringu a zbierali všetko, čo ste našli, tak ich už musíte mať niekoľko desiatok. Za odmenu dostanete jednu zlatku.

Vrah tvojho brata (Thy Brother Killer)
Choďte do Východného Brecilianského lesa a v tejto oblasti úplne na sever. Prebite sa cez pár medveďov na nádvorie, kde keď ste prvýkrát, tak tam na vás čakajú dvaja Ogri. Zabite ich a môžete tu pri náhrobku splniť aj úlohu „Mágov poklad“. Keď potom opustíte oblasť a vrátite sa znova sem, tak tu teraz nájdete štyroch temných mágov. Zabite ich a neskôr sa už len vráťte za nejakým zástupcom mágov pre odmenu dve zlatky.

Oznámenie o ukončení (Notice of Termination)
Máte doručiť trom študentom mágov oznámenie o ukončení ich výučby.
Starrick je vo Frostback Mountain Pass, v tábore pred vstupom do mesta Orzammar.
Sheth v obchode Zázraky Thedasu v Obchodníckej štvrti Denerimu.
Fayd postáva na trhu v Obchodníckej štvrti Denerimu.
Za odmenu dostanete od zástupcu Kolektívu 1 zlatku.

Varovná krv (Blood of Warning)
Obvinili pár mágov z toho, že praktizujú krvavú mágiu, hoci to nemusí byť pravda. Máte ich varovať tak, že na domy týchto mágov namaľujete značku krvou. Všetci štyria mágovia bývajú v Denerime. Dvaja majú domy v Obchodnej štvrti. Jeden v Špinavej zadnej uličke a štvrtý v Temnej uličke. Keď označíte všetky štyri domy, vráťte sa po odmenu - 1 zlatku.

Videli ste ma? (Have you Seen me?)
Člen Kolektívu mágov, Renold, sa stratil a niekto by ho mal pohľadať. Po prijatí tejto úlohy bude vaše najbližšie „náhodné“ stretnutie pri ceste mapkou s Ohavnosťou (v podobe menšieho bossa). Zabite ohavnosť a pri nej prezrite mŕtvolu Renolda. Vezmite si jeho denník z ktorého zistíte, čo sa mu stalo a získate Kódex - 331: Renold´s Plea. Z ohavnosti si môžete vziať prsteň Feldspar. Zaradí sa medzi úlohové predmety, ale jeho význam som nezistil. Oznámte Renoldov koniec Kolektívu mágov a dostanete jednu zlatku.

Dar mlčania (A Gift of Silence) / Treba zjednať spravodlivosť (Justice Must be Served)
Máte doručiť 10 fliaš lýria veliteľovi rytierov Harrithovi. Ten je v Červenobralí, postáva na kopci pri mlyne. Stačia fľaše najnižšej účinnosti. To je úloha „Dar mlčania“. Zaneste mu fľaše a je to. U reprezentanta Kolektívu si vyberte odmenu 1 zlatku.
Ak sa rozhodnete inak, tak choďte do Denerimu a tam v Obchodníckej štvrti postáva veliteľ rytierov Tavish. Ak máte v inventári Lýrium, môžete mu povedať o dohode medzi niektorými Templármi a Kolektívom mágov a odovzdať mu Lýrium ako dôkaz. Tým získate a zároveň aj splníte úlohu „Treba zjednať spravodlivosť“, čím narušíte vzťahy medzi týmito dvoma frakciami. Od Tavisha dostanete odmenu 1 zlatku.

Zvitky Banastoru (The Scrolls of Banastor)
Potrebujete nájsť päť Zvitkov Banastoru.
Prvý je vo Veži mágov, na druhom podlaží (Komnaty starších mágov). V prvej miestnosti, kde budete bojovať s krvavými mágmi. Nájdením prvej získavate aj kódex 326: The Scrolls of Banastor.
Druhý je vo Veži mágov, na treťom podlaží (Veľká hala). V prvej miestnosti, kde vás napadnú mŕtvoly.
Tretí je v Brlohu vlkodlakov. Teda pod spodnou časťou ruín vo Východnom Brecilianskom lese. V bočnej miestnosti pri stráži Dámy lesa.
Štvrtý a piaty sú v Zničenom chráme, kam sa dostanete s bratom Genitivim v rámci pátrania po Urne svätého popola. Vo vstupnej hale choďte do chodby napravo a na konci v knižnici je štvrtý zvitok. V hlavnej hale vybehnite hore schodmi k ďalšiemu rázcestiu a choďte do chodby naľavo. Na konci je spálňa kultistov a tam je piaty zvitok.
Keď sa vrátite do mesta, odovzdajte zvitky zástupcovi Kolektívu mágov a dostanete 5 zlatých.

Obrana Kolektívu mágov (Defending the Collective) / Vzoprenie sa Kolektívu (Defying the Collective)
Až keď splníte všetky úlohy pre Kolektív mágov (až takmer pri konci, keďže pre úlohu „Miesta moci“ potrebujete vstup do Elfskej štvrte Denerimu), môžete prijať túto úlohu. Niektorí členovia Kolektívu sú podozriví z praktikovania krvavej mágie. Máte doručiť svedectvá veliteľovi Harrithovi. Z predošlej úlohy už viete, že berie od mágov Lýrium, takže je to ich človek. Tak ako pri úlohe s doručovaní Lýria, aj tu sa môžete rozhodnúť.
Ak zanesiete dokumenty Harrithovi v Červenobralí, tak sa postará, aby boli tieto obvinenia ignorované a umlčané. Vráťte sa za zástupcom Kolektívu po odmenu 2 zlatky.
Ak zanesiete dokumenty veliteľovi Tavishovi v Denerime, tak ho potešíte, pretože sa chce postarať o zničenie Kolektívu mágov. Vezme si svedectvá, úloha je splnená, ale odmenu nedostanete.


7. Ostatné

Nespútaný (Unbound)
Musíte nájsť tri časti Kódexu 323: Unbound, pre získanie tejto úlohy.
V spodnom podlaží ruín vo Východnom Brecelianskom lese sa dostanete do veľkej haly plnej nepriateľských kostlivcov a pascí s ohňom. Za ňou je už neďaleko prechod do Vlkodlačieho brlohu. V hale je mŕtvola dobrodruha, ktorá má u seba Denník dobrodruha.
V Orzammare choďte do krčmy Výčapníkova taverna. V zadnej časti je Nervózny dobrodruh. Môžete si s ním pohovoriť a získate druhú aktualizáciu kódexu.
Keď sa napokon v rámci pátrania po Urne svätého popola dostanete do Zničeného Chrámu, tak hneď zo vstupnej haly choďte do miestnosti naľavo. Tam nájdete mŕtvolu dobrodruha, ktorá má u seba list. Tým získate tretiu aktualizáciu kódexu a aj túto úlohu.

Dozvedeli ste sa niečo o veľkom zle a máte nájsť chlapíka menom Vilhm Madon v Denerime. V Denerime zájdite do Špinavej zadnej uličky a aktivujte dvere na podivnej chatrči (Quaint Hovel). Spýtajte sa cez dvere na Gaxkanga (viete o ňom z kódexu) a dvere sa odomknú.
Vojdite a vnútri vás čaká démon Gaxkang Nespútaný. Chvíľu bojuje ako Prízrak, chvíľu ako Revenant. Je to veľmi ťažký súper, ako neraz pri voliteľných úlohách. Bojujte a zabite ho - tým je úloha splnená. Z jeho tela získate Čepeľ náreku (dobrý meč pre bojovníka) a z truhlice mimo iného Zovretie elementalistu (veľmi dobré rukavice pre mága, +5 odolnosť voči všetkým formám útoku).

Prepad
Toto je len pre zaujímavosť. V konečnej fáze hry raz prepadnú váš tábor Shriek Alfa a pár bežných Shriekov. Trpasličí obchodníci aj vyslanci zmizli. Je jasné, že kvôli boju, ale z logického hľadiska je to hlúposť, keďže to je „nečakaný“ útok, nemali teda čas sa ukryť a tým pádom to vzbudzuje podozrenie, že v tom majú prsty. No nič, všetci vaši spoločníci sa do nich pustia, takže to bude rýchle.

Čierne fľaše
Toto je tiež pre zaujímavosť, nie je to uvedené ako samostatná úloha. Na šiestich miestach v hre nájdete šesť nádob s čiernou tekutinou. Keď si ju vezmete, objaví sa Revenant. Je to veľmi silný nepriateľ, takže zo začiatku je lepšie ich neprovokovať. Každé objavenie sa Revenanta vám aktualizuje kódex 242: The Black Vials. Za zabitie všetkých Revenantov získate skúsenosti, nejaké predmety z nich a z posledného aj špeciálny štít Dead Coat Arms (šiesta úroveň, +1 Odolnosť, +1 regenerácia staminy).
Prvý chodec: Cale Viazagat - Vo veži mágov, na druhom podlaží, podlažie Komnát starších mágov.
Druhý chodec: Nethamas Bigal - V zadnej miestnosti v kráľovskom paláci v Orzammare v Diamantovej štvrti.
Tretí chodec: Arghruth Massaad - V centrálnej časti Caridinovej križovatky, v Hlbokých cestách pod Orzammarom.
Štvrtý chodec: Quametha Kagat - V spodnej časti ruín, ktoré sú vo Východnom Brecilianskom lese.
Piaty chodec: Shamas Goodson - V bočnej miestnosti v Brlohu Vlkodlakov, ktorý pod ruinami nachádzajúcimi sa vo Východnom Brecilianskom lese.
Šiesty chodec: Anton Wither - Posledná nádoba je v Denerime. Pri presúvaní sa medzi jednotlivými oblasťami mesta po mape bude toto jedno z vašich náhodných stretnutí. Začínate na kamennej terase, na ktorej je aj nádoba. Poniže na vás čakajú banditi. Stretnutie sa odohrá len raz, takže nepremeškajte získanie nádoby a zabitie posledného (ak ste teda šli zaradom) Revenanta.

Zevran a Taliesen
Ak ste si aj získali priazeň skupiny Antivanských vrán, pre ktorú ste mohli pracovať v Denerime, kontrakt na vašu hlavu stále zostal u inej skupiny. U tej, ktorá na vás kedysi vyslala Zevrana. Jedno z náhodných stretnutí v Denerime môže byť práve s touto skupinou. Vedie ich Taliesen. Je odhodlaný vás zabiť a pýta sa aj na Zevrana. Ten sa objaví, či už je s vami v aktívnej skupine, alebo nie. Ak máte u neho dostatočnú obľúbenosť, tak sa pridá na vašu stranu a buď zostane bojovať, alebo odíde naspäť do tábora. Ak nie ste u neho v obľube, pridá sa k vrahom. Tak, či tak, musíte ich pozabíjať. Od Taliesena získate Rukavice podvodu (Ľahké brnenie, siedma úroveň).

Starý Tegrin
Jedno z náhodných stretnutí pri cestovaní svetovou mapkou je so starým Tegrinom, trpasličím predavačom. Na rozdiel od iných stretnutí je toto opakujúce sa. Môžete na neho naraziť viackrát na rôznych miestach, no najčastejšie je v okolí jazera Calenhad. Má na predaj pár zbraní, brnení, dve plány na pasce, knihu schopností a tiež aj Strieborný meč milosti, Modré saténové topánky a Portrét rebelskej kráľovnej (dary).

Pes
Vášho psa môžete v ktorejkoľvek oblasti vyslať, či nenájde niečo užitočné. Buď sa vráti naprázdno, alebo vám donesie nejakú vec bežnej spotreby. Môže tiež nájsť aj pár špeciálnych zaujímavostí. V Orzammare, v oblastiach Hlbokých ciest vám prinesie prilbu Povinnosť (Duty). Je súčasťou kompletu brnenia, vypísané podrobnejšie pri Orzammare. Ostatné špeciálne predmety môže nájsť kdekoľvek. Prinesie vám obžuvanú knihu - Kódex 208: A Very Chewed And Moist Bok. Prinesie vám list - Kódex 229: A Letter to Someone in Highever. Prinesie vám aj tri dary, nápoj (Garbolg´s Backcountry Reserve), špinavé nohavice (Dirty Pair of Pantaloons) a tortu (Found cake).

Podpora vojska
Vo vašom tábore sa postupne, ako prechádzate hlavné úlohy príbehu, objavujú zástupcovia armád, ktoré ste naverbovali pre boj proti Pohrome. Každú z armád môžete podporiť tým, že do krabíc pred nimi vložíte to, čo požadujú. Pre mágov a templárov vkladáte runy, ktorými vylepšujete zbrane (môžete všetky, okrem tých najvyššej úrovne). Pre elfov vkladáte prírodné zdroje, elfské korene, korene smrti, huby a kovové črepy. Pre trpaslíkov drahokamy (zafíry, ametysty, malachity, topásy, ostatné drahokamy môžete predávať). Pre ľudskú armádu Červenobralia dávate peniaze. Môžete, ale aj nemusíte do armád investovať. Výsledný efekt bude v tom, že v záverečnom boji budú armády lepšie vybavené na boj.

Špecializácie
Pre vás, aj vašich spoločníkov môžete získať špecializácie hlavného zamerania postavy. Každý typ postavy (bojovník, mág, zlodej) môže získať štyri špecializácie k dispozícii a vybrať si z nich počas postupu na vyššiu úroveň dve. Špecializácie vám pridajú pár bonusov k vlastnostiam a umožnia získať nové schopnosti. Pokiaľ to neskôr nejakým patchom z hry neodstránia, tak vám stačí získať ktorúkoľvek špecializáciu len raz a máte ju prístupnú pre všetky postavy v rozohranej hre, ale aj v nových, ktoré začnete, či už máte začaté s touto inštaláciou hry.
Bojovník: Berserker - Naučí vás Oghren, ak máte u neho dostatočnú obľúbenosť, alebo si môžete kúpiť od Gorima v Denerime manuál.
Bojovník: Šampión - Získate ju ako odmenu po vyliečení Arla Eamona z Červenobralia.
Bojovník: Reaver - Získať ju môžete v Zničenom chráme, ako zničíte Urnu svätého popola, naučí vás ju Kolgrim.
Bojovník: Templár - Naučí vás Alistair, ak máte u neho dostatočnú obľúbenosť, alebo si môžete kúpiť od Bodahna Feddica vo vašom tábore manuál.
Zlodej: Vrah - Naučí vás Zevran, ak máte u neho dostatočnú obľúbenosť, alebo si môžete kúpiť od Alaritha v Denerimskej štvrti elfov manuál potom, čo pomôžete elfom s karanténou.
Zlodej: Bard: Naučí vás Leliana, ak máte u nej dostatočnú obľúbenosť, alebo si môžete kúpiť od Alimara v Prašnom meste v Orzammare manuál.
Zlodej: Duelista - Naučiť vás ju môže Isabela v bordeli Perla v Denerime. Musíte ju poraziť v kartovej hre, alebo sa s ňou vyspať.
Zlodej: Ranger - Jediná možnosť je kúpiť si od Bodahna Feddica vo vašom tábore manuál.
Mág: Tajomný bojovník - V Ruinách (v ktorých sídlia Vlkodlaci) v Brecelianskom lese nájdete dušu uväznenú v diamante s krvou. Sľúbte duši pomoc a položte drahokam na neďaleký oltár. Tam vám ponúkne duša, že vás naučí špecializáciu Tajomný bojovník.
Mág: Krvavý mág - Túto špecializáciu môžete získať jedine, ak ste mág vy sám a keď sám vstúpite do Úniku v Červenobralí pri zachraňovaní duše Arlovho syna Connora a keď tam uzavriete dohodu s démonkou.
Mág: Menič podôb - Naučí vás Morrigan, ak máte u nej dostatočnú obľúbenosť, alebo si môžete kúpiť od Varathorna v Dalishskom tábore elfov manuál.
Mág: Duševný liečiteľ - môžete kúpiť od Tranquila v Denerimskom obchode Zázraky Thedasu manuál. Tiež ho predáva Levi v prídavku „Pevnosť strážcov“. Obchodovať s ním môžete až po prejdení tohto prídavku.

Kombinácie kúziel
Niektoré kúzla môžete kombinovať pre väčšiu efektivitu. Samozrejme ich môžete kombinovať ľubovoľne, ako vám to najviac vyhovuje a samozrejme v závislosti od toho, ktoré kúzla máte k dispozícii. Je tu pár kombinácií, ktoré poskytujú zaujímavé efekty a máte ich aj zapísané do Kódexov, aby ste nezabudli ako na ne, keď ich raz objavíte.
Tukový oheň - Kódex 253: Grease Fire
Prosté, zakúzlite Tuk (Grease) a potom ten tuk zapálite ohňom, napríklad Ohnivou guľou.
Entropická smrť - Kódex 254: Enthropic Death
Zakúzlite na cieľ, aby trpel smolou (Death Hex) a potom povolajte Oblak smrti (Death Cloud), čo spôsobí jeho smrť.
Paralyzujúca explózia - Kódex 255: Paralysis Explosion
Keď zakúzlite glyf paralýzy (Glyph of Paralisys) a Glyf odrazenia (Glyph of Repulsion), tak sa tieto dve protichodné sily navzájom stretnú spôsobia výbuch.
Búrka storočia - Kódex 256: Storm of the Century
Najprv posilnite účinok vašich magických schopností aktiváciou Moci kúziel (Spell Might) a potom zakúzlite dve plošné kúzla, blesky a víchricu (Blizzard a Tempest). Spojenie týchto troch kúziel vytvorí ohromne silnú búrku.
Hasič plameňov - Kódex 257: Flame-Quencher
Keď zakúzlite tukový oheň (zakúzlite tuk a podpálite ho ohňom) a prekáža vám, tak ho môžete uhasiť znížením okolitej teploty tak, že zakúzlite metelicu (Blizzard).
Šoková vlna - Kódex 258: Shockwave
Keď zakúzlite Silové pole (Force Field) a vzápätí na daný cieľ zakúzlite aj Drviace väzenie (Crushing Prison), spôsobí to výbuch, ktorý zasiahne okolité postavy (vrátane priateľských).
Vylepšené vysávanie - Kódex 259: Improved Drain
Keď zakúzlite na nepriateľa väčšiu zraniteľnosť voči mágii (Vulenrability Hex) a potom sa z neho pokúsite vysať život, či manu (Drain Life, Mana Drain), tak tieto energie vysávate omnoho silnejšie a efektívnejšie.
Pokročilé oživovanie - Kódex 260: Advanced Reanimation
Najprv posilnite účinok vašich magických schopností aktiváciou Moci kúziel (Spell Might) a potom vytvorte z mŕtveho tela nepriateľa kostlivca ktorý bude bojovať po vašom boku kúzlo oživenia (Animate Death) a tento kostlivec bude silnejší, než bežne vytvorený kostlivec týmto kúzlom bez posilnenia.
Nočná mora - Kódex 261: Nightmare
Silné duchovné poškodenie. Na nepriateľa môžete zoslať paralizujúci strach (Horror). Ak však nepriateľa predtým uspíte kúzlom Spánok (Sleep) a potom zakúzlite Hrôzu (Horror), tak mu spôsobíte zdrvujúcu nočnú moru.
Trieštenie - Kódex 262: Shattering
Táto kombinácia rozdrví nepriateľa a ak sa vám počas zásahu podarí spôsobiť kritický zásah, tak nepriateľa rovno zabijete jedným úderom. Najprv musíte nepriateľa zmraziť Kužeľom Mrazu (Cone of Cold), alebo ho skamenieť (Petrified) a potom mu zasadiť zdrvujúci zásah Kamennou päsťou (Stonefist), alebo Drviacim Väzením (Crushing Prison).

Dary
Priateľom môžete dávať darčeky, čím si zvyšujete obľúbenosť. Môžete im dávať rozličné dary, ale sú aj dary, ktoré sú špecifické pre nich kvôli ich osobným záujmom. Každý má rád niečo iné a keď zistíte o čo sa zaujíma, dáte mu dary, ktorého ho potešia viac, než niekoho iného. Keď narazíte na dary pri postupe hrou, upozorňujem na to priamo v návode. Tu spravím teda len výpis darov (pre konkrétnych spoločníkov) a stručný popis, kde ich nájsť. Potom si len nájdite príslušnú lokáciu v návode pre podrobnejší popis, ak máte problém dar nájsť. Ostatné „všeobecné“ dary sú tiež popísané priamo v návode a osobitne ich vypisovať nebudem. Tie môžete darovať komukoľvek z vašich spoločníkov pre menší bonus obľúbenosti.

Dary pre Morrigan
Zlatý povrázkový náhrdelník (Golden Rope Necklace) - predáva Barlin v Lotheringu a Bodahn Feddic vo vašom tábore.
Zlatý amulet (Gold Amulet) - predáva Garin v Orzammare.
Zlaté zrkadlo (Golden Mirror) - predáva Garin v Orzammare. Spúšťa scénku s Morrigan.
Strieborný náhrdelník (Silver Chain) - Veža mágov, druhé podlažie, Komnaty starších mágov.
Strieborný medailón (Silver Medalion) - Horné podlažie Ruín v Brecelianskom lese, v dračom poklade.
Strieborná brošňa (Silver Brooch) - predáva Varathorn v Dalishskom tábore.
Medailón (Locket) - V zamknutej truhlici v obchode v dedine Útočisko.
Zlatý démoní prívesok (Golden Demon Pendant) - V pevnosti Rukavica, v hale s Urnou svätého popola.
Čierny Grimoár (Black Grimoire) - Veža mágov, druhé podlažie, Komnaty Starších mágov. Spúšťa Morriganinu úlohu.
Flemethin Grimoár (Flemeth´s Grimoire) - Flemethina chatrč, pri Morriganinej úlohe.

Dary pre Alistaira
Malá vyrezávaná soška (Small Carved Statuette) - Lothering, v krabici pri východe z oblasti, kde stretnete trpaslíka Bodahna Feddica.
Čierny runový kameň (Black Runestone) - Nájdete v truhlici v jaskyni v oblasti Aeducan Thaig v Hlbokých Cestách pod Orzammarom.
Biely runový kameň (White Runestone) - Veža mágov, druhé podlažie, Komnaty Starších mágov. Získate ho z Ohavnosti, mini bossa.
Onyxová démonia soška (Onyx Demon Statuette) - V hromade kostí pri náhrobku v južnej časti Východného Brecilianského lesa, neďaleko vstupu do Ruín.
Amulet Alistairovej matky (Alistair´s Mother´s Amulet) - V hrade Červenobralia, na prvom podlaží, v stole v poslednej miestnosti. Spúšťa scénku s Alistairom.
Kamenná socha draka (Stone Dragon Statuette) - V hrade Červenobralia, na druhom podlaží, v truhlici v miestnosti na konci vstupnej chodby.
Kamenná socha bojovníka (Stone Warrior Statuette) - V Zničenom chráme v ktorom budete pátrať po Urne svätého popola pôjdete cez Jaskyne. Vo východnej časti, kde narazíte na Drakenov je soška v hromade odpadu.
Duncanov štít (Duncan´s Shield) - V skladisku v Obchodníckej štvrti v Denerime. V tajnej miestnosti, kam sa môžete dostať po stretnutí s Riordanom u Eamona.
Prijímací kalich (Joining Chalice) - V Ostagare, na plošine kde ste prvýkrát stretli Alistaira. Dostanete sa tam len s prídavkom „Návrat do Ostagaru“.

Dary pre Lelianu
Bronzový symbol Andraste (Bronze Symbol of Andraste) - v truhlici v chráme v Lotheringu.
Zlatý symbol Andraste (Golden Symbol of Andraste) - predáva Legnar v Orzammare.
Milý Nug (Cute Nug) - nug je zvieratko žijúce v Ozrammare. Môžete ho získať od trpaslíka v Prašnom meste Orzammaru, ak pri rozhovore s Lelianou v Orazmmare zistíte, že sa jej tieto zvieratká páčia. Keď jej ho dáte spúšťa to scénku s Lelianou.
Leptaný strieborný symbol (Etched Silver Symbol) - predáva Ruck v Ortan Thaig v Hlbokých Cestách pod Orzammarom.
Cirkevný amulet (Chantry Amulet) - Veža mágov, druhé podlažie, Komnaty starších mágov. Má ho pri sebe mŕtvola v miestnosti pri Irvingovej pracovni.
Modré saténové topánky (Blue Satin Shoes) - predáva ich Starý Tegrin na ktorého narazíte v rámci náhodných stretnutí.
Strieborný meč milosti (Silver Sword of Mercy) - predáva ho Starý Tegrin na ktorého narazíte v rámci náhodných stretnutí.
Andrastina milosť (Andraste´s Grace) - je to kvet, ktorý môžete odtrhnúť na pár miestach. Rastie v Západnom Brecilianskom lese pri mieste, kde stretnete veľkého medveďa. Rastie v dedine Červenobralie, na kopci pri mlyne. A rastie aj v elfskej štvrti v Denerime, pri ich veľkom strome. Prvé darovanie spúšťa scénku s Lelianou.
Oceľový symbol Andraste (Steel Symobl of Andraste) - truhlica v Denerime, v dome brata Genitiviho.

Dary pre Oghrena
Pivo (Ale) - predávajú ho viaceré postavy. Barlin v Lotheringu, Ruck v Ortan Thaigu, Lloyd v Červenobralí a krčmár v taverne v Denerime.
Zlatá Žatva 4:90 Čierna (Golden Scythe 4:90 Black) - v Lotheringu, v truhlici vonku na ulici v prvej časti dediny.
Garbolgova zapadákovská zásoba (Garbolg´s Backcountry Reserve) - môže vám ju nájsť váš pes.
Karafa Alejového kráľa (Alley King´s Flagon) - predáva Legnar v Orzammare.
Slnečne svetlý Vint-1 (Sun Blonde Vint-1) - Veža mágov, štvrté podlažie, Komnaty Templárov. V stolíku v miestnosti s démonkou.
Odkaz bielej žne (Legacy White Shear) - v sarkofágu v spodnom podlaží Ruín vlkodlakov v Brecilianskom lese.
Chasindská mechová medovina (Chasind Sack Mead) - v severozápadnej chodbe Zničeného chrámu v ktorom pátrate po Urne svätého popola.
Wilhelmovo špeciálne pivo (Wilhelm´s Special Brew) - vo vstupnej časti Wilhelmovej pivnice v dedine Honnleath kam sa dostanete len s prídavkom „Kamenný väzeň“.

Dary pre Stena
Portrét Husárky (Portrait of Goosegirl) - predáva Faryn pred Orzammarom vo Forstback Mountains.
Totem (Totem) - v truhlici v centrálnej časti Caridinovej križovatky v Hlbokých Cestách pod Orzammarom.
Portrét Rebelskej Kráľovej (Painting of the Rebel Queen) - predáva ich Starý Tegrin na ktorého narazíte v rámci náhodných stretnutí.
Portrét vodových farieb (Water-Stained Portrait) - Veža mágov, druhé podlažie, Komnaty starších mágov, u mŕtvoly vo vstupnej hale.
Zátišie v striebornom ráme (Silver-Framed Still Life) - v pokladnici na poschodí hradu Červenobralia.
Stenov meč (Sten´s Sword) - jeho meč získate v rámci jeho osobnej úlohy. Keď mu ho darujete, zmení sa na Asalu, normálny meč, ktorý môže Sten používať.

Dary pre Wynne
Pátranie po pravom prorokovi (The Search for the True Prophet) - kniha v zamknutej truhlici v Shaperate v Orzammare, v Diamantovej štvrti.
Víno (Wine) - predáva ho obchodník s jedlom v Lotheringu a aj krčmár v Romaznanej princeznej na brehu jazera Calenahd.
Ruža Orlaisu (The Rose of Orlais) - Veža mágov, druhé podlažie, Komnaty starších mágov, v miestnosti, kde nájdete prvých krvavých mágov.
Vkusný zvitok (Fancy Scroll) - v bočnej miestnosti po vstupe do nižšieho podlažia Ruín vlkodlakov v Brecilianskom lese.
Guerrini z Fereldenu: Genealógia (The Guerrins of Ferelden: A Genealogical History) - skrinka na poschodí hradu Červenobralia.
Objavovanie dračej krvi: Nápoje, Tinktúry a Korenené salámy (Discovering Dragon´s Blood: Potions, Tinctures, and Spicy Sauces) - juhozápadná chodba Zničeného chrámu v ktorom pátrate po Urne svätého popola.

Dary pre Zevrana
Stredný strieborný ingot (Medium Silver Bar) - v truhlici na konci Nákovy Prázdnoty v Hlbokých cestách pod Orzammarom. Pri závere hlavnej úlohy pre trpaslíkov.
Malý zlatý ingot (Small Gold Bar) - Veža mágov, tretie podlažie, Veľká hala. Má ho u seba jeden z posadnutých templárov v bočných miestnostiach.
Dalishské rukavice (Dalish Gloves) - v truhlici v opustenom tábore za Starým dubom v Západnom Brecilianskom lese. Scénka so Zevranom po ktorej môžete rukavice používať ako predmet.
Antivanské kožené topánky (Antivan Leather Boots) - V zamknutej truhlici v obchode v dedine Útočisko. Scénka so Zevranom po ktorej môžete topánky používať ako predmet.
Malý strieborný ingot (Small Silver Bar) - v bočnej miestnosti v chráme v dedine Útočisko.
Stredný zlatý ingot (Medium Gold Bar) - v zamknutej miestnosti neďaleko prechodu do podzemia v sídle Arla Denerimu, kam sa dostanete až v závere hry.

Dary pre Shale
Pozoruhodný nefrit (Remarkable Greenstone) - vo Wilhelmovej pracovni, z pozostatkov prízrakov, ktoré vás tam napadnú. V dedine Honnleath.
Pozoruhodný topás (Remarkable Topaz) - predáva Faryn pred Orzammarom vo Frostback Mountains.
Pozoruhodný smaragd (Remarkable Emerald) - predáva Figor v Orzammare.
Pozoruhodný diamant (Remarkable Diamond) - predáva Garin v Orzammare.
Pozoruhodný zafír (Remarkable Sapphire) - predáva Legnar v Orzammare.
Pozoruhodný ametyst (Remarkable Amethyst) - predáva Alimar v Prašnom meste v Orzammare.
Pozoruhodný malachit (Remarkable Malachite) - predáva zásobovací dôstojník vo vstupnej časti Veže mágov.

Dary pre psa
Váš pes je vám oddane verný, takže mu nemusíte nič darovávať, ale ak na niečo narazíte, môžete mu to dať, poteší sa.
Hovädzia kosť (Beef Bone) - Ostagar, vrece poniže veže Ishal a Veža mágov, štvrté podlažie, Komnaty templárov.
Nájdená torta (Found Cake) - nájde vám ju práve váš pes.
Jahňacia kosť (Lamb Bone) - v hrade Červenobralia, keď doň vstúpite tajnou chodbou, tak v truhlici v miestnosti naľavo s nepriateľskými psami.
Volia kosť (Ox Bone) - Stredová časť západného Brecilianského lesa, v hromade odpadu poniže skupiny nepriateľov s ogrom.
Teľacia kosť (Veal Bone) - v truhlici v jednej z prázdnych izieb Apartmánov za Hospicom v elfskej štvrti v Denerime.

Dary pre najnovšieho Šedého strážcu
Ak v závere využijete možnosť stvoriť nového Strážcu, môžete mu tiež dať pár darčekov.
Prastará mapa Impéria (Ancient Map of the Imperium) - predáva obchodník v obchode Zázraky Thedasu v Denerime.
Mapa Anderfelsu (Map of the Anderfels) - V skladisku v Obchodníckej štvrti v Denerime. V tajnej miestnosti, kam sa môžete dostať po stretnutí s Riordanom u Eamona.
Aktuálna mapa Fereldenu (Current Map of Ferelden) - môžete kúpiť od Alaritha v Denerimskej štvrti elfov manuál potom, čo pomôžete elfom s karanténou.
Mapa Okupovaného Fereldenu (Map of Occupied Ferelden) - v truhlici na hornom poschodí hradu Červenobralia (pri záverečnej návšteve hradu pred pochodom k záveru hry).


8. Láskavosti pre isté záujmové skupiny

V Denerime, v Obchodníckej štvrti sa v taverne u Rozožraného šľachtica spýtajte barmana na nejakú nelegálnu prácu a sprístupní vám zoznam úloh pre isté záujmové skupiny. Pre „R“ je len úloha s ľúbostnými listami.
Viac úloh máte pre „D“ a pre „K“. No aktívnu môžete mať pre každého z nich v jednu chvíľu len jednu, takže len čo splníte prvú úlohu, dostanete druhú a tak ďalej. Pre oboch sú až po štyri úlohy. Ide o to, že ku koncu sa postavia K a D proti sebe. Takže najprv je dobré splniť prvé tri úlohy od oboch pre viac odmien a potom prijať už len poslednú úlohu pre jedného z nich. Obe posledné prijať nemôžete.

- Úlohy pre „R“

Prerušená korešpondencia (Correspondence Interruptus)
Máte získať akúkoľvek korešpondenciu milencov z vyšších kruhov, či významných ľudí. Vždy sa hodí mať nejaké vydieračské páky na vplyvných ľudí. Celkovo môžete v hre nájsť 12 listov. Nachádzať ste ich mohli počas celého hrania. Tu je ich výpis.
1. V kráľovskom paláci v Orzammare.
2. V Orzammare, v úkryte zločineckej organizácie Carta, v miestnosti za Jarviou.
3. V krčme Rozmaznaná princezná v Dokoch jazera Calenhad pri Veži Mágov.
4. Na druhom podlaží Veže mágov (Komnaty starších mágov).
5. V Dalishskom tábore, v truhlici povyše Varathorna.
6. V tajnej miestnosti naľavo od vstupu v ruinách, vo Východnom Brecilianskom lese.
7. V mlyne na kopci nad dedinou Červenobralie.
8. V pivnici pod hradom Červenobralia. Prechádzate ňou cestou k Arlovi.
9. V zadnej miestnosti v bordeli Perla v Denerime.
10. V truhlici vo Wadeovom obchode v Denerime.
11. V dedine Útočisko, v truhlici v dome Dedinčana, prvý dom naľavo po vstupe.
12. Posledná je v sídle Arla Eamona v Denerime, kam sa dostanete po vyliečení Arla po splnení úlohy „Urna svätého popola“ Je v truhlici v miestnosti napravo od hlavného vchodu.
Keď máte všetkých dvanásť listov, odovzdajte ich krčmárovi v Denerime a dostanete odmenu 6 zlatých.

- Úlohy pre „D“

Riešenie problémov (Solving problems)
„D“. Muži pracujúci pre „záujmové skupiny“ nechali mŕtvoly tam, kde nemali. Máte ich odstrániť. Jedna je v sklade (pri obchode Zázraky Thedasu), jedna je na ulici za Chrámom, oproti zástupcovi Kolektívu mágov. Tretia je v nevestinci Perla, v zadnej miestnosti. Vezmite si všetky mŕtvoly, strčte si ich do vrecka a vráťte sa do Obchodníckej štvrte. Máte sa ich nenápadne zbaviť. Zrejme v rámci frázy „pod lampou je najväčšia tma“ ich choďte zhodiť do studne pred chrámom, kde postáva niekoľko sestier, templárov a modliacich sa. Zhoďte telá do studne a choďte si po odmenu 2 zlatky.

Znamenie bezpečného prechodu (Sign of Safe Passage)
Choďte do Západného Brecilianskeho lesa, pri vstupnej časti choďte nad rieku a tam máte označené miesto na streleckú pozíciu. Vystreľte z neho z luku (musíte to byť vy, ako hlavná postava, nikto z party) a objaví sa skupina Denerimských žoldnierov. Pobite ich a z tela ich šéfa si vezmite list s rozkazmi od Emera Thorogooda - Kódex 325: By Order of Emer Thorogood. Vráťte sa po odmenu 4 zlatky.

Falošní svedkovia (False Witness)
Máte zabiť údajne falošných svedkov.
Cam of Redside je v Denerime v obchode Zázraky Thedasu. Má troch ochrankárov.
Skinny Frank je v Dokoch jazera Calenhad, pri veži mágov. Má pri sebe dvoch ochrancov, no vám dosť pravdepodobne pomôže templár stojaci na brehu (niežeby to bolo treba).
Brian je pred Orzammarom, vo Forstback Mountain Pass.
Vráťte sa do taverny po odmenu 6 zlatých.

Ťažké rozhodnutia (Hard Decisions)
Mladý „K“ sa príliš pchá do teritória „D“ a ohrozuje ho. „D“ ho chce mŕtveho. Varuje vás, že zrejme poručík „K“a po vás pôjde. Cestuje medzi lokáciami mesta a najbližšie prepadnutie bude práve od „K“ovho poručíka a jeho ľudí. Pobite ich a od poručíka si vezmite popis úkrytu „K“. Vydajte sa tam do novej lokácie a tam už čaká samotný „K“ so svojimi mužmi. Zabite ich a vráťte sa do taverny po odmenu 10 zlatých. Tým ste dostali novú krv z hry a udržali pri moci tradičné vedenie Denerimského podsvetia.

- Úlohy pre „K“

Pomoc pri vyjednávaní (Negotiation Aids)
„K“ chce 15 toxických extraktov. Nejaké, čo ste našli cestou, môžete mať. Inak ich môžete kúpiť. Cesar tu v Denerime ich má na predaj 3. Alimar v Prašnom meste v Orzammare má na predaj 4. Faryn vo Frostback Mountain pass má 3. A Varathorn v tábore elfov ich má neobmedzene. Ak všetkých 15 kupujete, vyjde vás to okolo 20 strieborných. Od barmana dostanete odmenu 95 strieborných.

Nevystopovateľný (Untraceable)
Máte doručiť desať granátov. Tieto drahokamy ste mohli nájsť, alebo kúpiť. Nemali žiadne využitie, takže ste ich zrejme predávali. Doručte ich barmanovi za jednu zlatku.

Mŕtve schránky (Dead Drops)
Máte doručiť do mŕtvych schránok isté balíčky.
Prvá je v Denerime, na trhu neďaleko Cesara.
Druhá je v krčme Rozmaznaná princezná v Dokoch jazera Calenhad pri veži mágov.
Tretia je vo Frostback Mountain Pass pred Orzammarom, pri trpasličom obchodníkovi Ahrenovi.
Štvrtá je v Červenobralí, pri Dwynovom dome.
Keď umiestnite poslednú, tak vybuchne. Zistíte, že je to dosť nebezpečná hračka. Ak chcete, tak sa vráťte za barmanom a vyzdvihnite si odmenu 3 zlatky a 98 strieborných a môžete prijať poslednú úlohu od „K“.
Ak nechcete ohrozovať ľudí, tak sa vráťte na všetky miesta a odpáľte, alebo deaktivujte rozmiestnené sudy. Prekvapivo aj takto získate odmenu, no poštvete si proti sebe „K“ a tým pádom nemôžete prijať jeho poslednú úlohu.

Nový základ (New Ground)
„K“ sa chce zbaviť „D“. Máte pre „K“ získať podporu od jeho spojencov. Choďte za Tranquilom predávajúcim v obchode Zázraky Thedasu, za Gorimom predávajúcim na trhu a za sestrou Theohildou pri chráme. Oslovte všetkých troch a každému ukážte „K“ovo znamenie. Keď dáte znamenie každému, tak choďte k vstupnej bráne a oslovte „spriazneného“ strážcu. Povedzte mu o „D“ a on vám povie, aby ste si dávali pozor na pomstu od „D“. Keď zas poputujete cez mapku mesta, tak najbližšie stretnutie bude prepad od „D“ovho poručíka a jeho mužov. Pobite ich a od poručíka si vezmite popis k úkrytu „D“. Prejdite mapou do jeho úkrytu a tam už čaká samotný „D“ so svojimi mužmi. Zabite ich a vráťte sa do taverny po odmenu 10 zlatých. Tým ste dostali novú krv do vedenia Denerimského podsvetia.


9. Pevnosť Strážcov

Toto je druhý z troch hlavných prídavkov k hre, ktoré sa dajú stiahnuť.

Vo vašom tábore je chlapík menom Levi Dryden. Povie vám, že mu Duncan sľúbil s niečím pomoc a teraz, keď je mŕtvy, obracia sa na vás. Povie vám, že jeho prastarká bola Sophia Drydenová, posledná vrchná veliteľka Strážcov vo Fereldene. Keď kráľ Arland vyhnal Strážcov z ríše, zabral Drydenovské tituly, majetky aj pôdu. Vedia, že to už nezískajú späť, ale chcú späť aspoň svoju česť, keďže boli vyhnaní len preto, že bránili kraj pred Pohromou, tak ako teraz vy. Stali sa obchodníkmi, aby si opäť vydobyli nejakú pozíciu. Chce, aby ste šli do starej pevnosti Strážcov, Vojakov hrot a našli dôkaz, čo očistí Sophiine meno. Z rozhovorov tiež získate Kódex 191: Sophia Dryden a Kódex 98: The History of the Drydens. Vydajte sa do novej lokácie na mape. Ak nie ste zlodej, tak si vezmite niekoho, kto vie vypačovať zámky. Nie je to samozrejme nevyhnutné, ale ak chcete vyrabovať pevnosť, treba to spraviť teraz, lebo keď ju prejdete, nebudete sa už do nej môcť vrátiť.

Vojakov hrot
Po príchode prehodíte pár slov s Levim, ktorý vás bude sprevádzať. Prejdite hlavnou bránou a uvidíte záblesk minulosti, ako sa armáda kráľa pokúšala dobyť pevnosť a vyhladovať Strážcov. Je tu narušený závoj medzi realitou a Únikom. Za bránou choďte naľavo hore na hradby a prezrite si tam sochu. Získate Kódex 99: The History of Soldier´s Peak: Chapter 1 (1/4). Tiež získate vedľajšiu úlohu „Prastará história“. V rámci tejto úlohy musíte aktivovať štyri predmety, teda teraz už len tri.
Prejdite ďalej na nádvorie a napadnú vás tri skupiny mŕtvol. V jednej skupine bude aj mŕtvola Strážcu. Keď ju zničíte, vezmite si od neho Antickú Kušu Strážcov (kuša siedmej úrovne). Potom prejdite do pevnosti.

Pevnosť
Po vstupe uvidíte duchov Strážcov a ich vodkyne Sophie. Keď duchovia zmiznú, môžete si na stene pozrieť dokument Výzva vzdoru (Statement of Defiance) s menami padlých. V ďalšej miestnosti je prízrak a dvaja nižší démoni. Na stolíku je list - Kódex 238: A Letter From Bann Mathuin Wulff. Naľavo sú baráky. Vojdite a zabite mŕtvoly, ktoré vedie Komandér Athlar. Vyrabujte to tu a prezrite si list na stolíku pri posteliach - Kódex 240: A Plea from Commander Athlar. Potom choďte z predošlej miestnosti doprava, do kuchynskej Haly. Tam je akurát truhlica s korisťou. Napokon choďte hore do Archívov. Zničte piatich démonov a aj démona Archivára. Potom si prezrite veľkú obhorenú knihu Archivára a uvidíte záblesk minulosti, no žiaľ nedozviete sa to najpodstatnejšie. Pri poličkách je na zemi ešte jedna malá kniha. Prezrite si ju, Kódex 100: The History of Soldier´s Peak: Chapter 2 (2/4). Prejdite vyššie.

Druhé poschodie
Tu je ďalší záblesk minulosti. Sophia chcela od ich mága Avernusa, aby povolal démonov na boj proti kráľovým mužom, no démoni sa v tom chaose zmätku, utrpenia a krvi obrátili proti Strážcom. Keď záblesk skončí, čaká vás boj s démonom a štyrmi Strážcami. Zabite najprv ich, pretože démona oživujú. Potom to ukončite aj s démonom. Z démona získate Dych zimy (palica pre mága, siedma úroveň). Povyše sú ešte tri mŕtvoly a pri sviečkach je fľaša malinového džemu. Prezrite si ju a máte Kódex 101: The History of Soldier´s Peak: Chapter 3 (3/4).

Potom vojdite do Veliteľkinej komnaty. Je tam ona, Sophia, ale je to len jej mŕtvola, posadnutá démonom. Môžete ju zabiť.
Démon vám tiež ponúkne obchod. Zatvorí Závoj medzi realitou a Únikom, aby sem neprichádzali ďalší démoni, ak jeho necháte odísť do sveta (kde bude šíriť zlo). No aby mohol pracovať, potrebuje, aby ste sa zbavili Avernusa. Toto je rozhodnutie, ak ste darebák. Ak súhlasíte, choďte do Avernusovej veže a zabite Avernusa. Napadnite ho. Povolá si pár mŕtvol. Zničte ich všetkých. Získate jeho unikátnu róbu. Vráťte sa na druhé podlažie a tam už čaká démon v Sophiinej mŕtvole. Je ochotný dodržať dohodu a uzavrieť závoj. No jeho „bratia“ mu v tom budú chcieť zabrániť, tak ho musíte ochrániť. Likvidujte démonov. Musí zavrieť štyri magické portály, ktoré sú na zemi. Keď sa na jeden postaví, objaví sa skupina démonov. Zničte ich. On sa presunie na druhý portál a objaví sa druhá skupina. Toto opakujte, až kým neuzavrie všetky štyri portály. Keď je po boji, závoj je uzavretý a Únik zažehnaný. Démon vás odmení, ak ste chceli informácie, tak vám povie pre Leviho, ako to naozaj bolo s jeho prababkou Sophiou. Ak ste chceli odmenu, tak vám ukáže tajnú skrýšu v Sophiinej izbe, na kozube, kde je 8 zlatých (a môžete ho zastrašiť, aby vám tiež povedal informácie pre Leviho). Napokon môžete démona prepusiť, alebo ho aj napriek všetkému zabiť (a získať brnenie /brnenie, rukavice, topánky/ veliteľa Strážcov).
Prípadne môžete pri prvom rozhovore presvedčiť démona, aby uzavrel Závoj. Ale aj tak potrebuje, aby ste zabili Avernusa. Zájdite k nemu. Na zavretie závoja ho už nepotrebujete, takže sa vám vydá na milosť. Môžete ho poslať preč, alebo zabiť. Ak ho necháte žiť, musíte démona zabiť. Ak zabijete Avernusa, môžete nechať démona odísť do sveta, alebo ho tiež zabiť.
Toto bol len stručný výpis toho hlavného, ak sa spojíte s démonom. Všetky ostatné veci vrátane bonusovej sily a kódexov môžete pozbierať rovnako, ako to píšem pri postupe, ak sa nespojíte s démonom.
Ak odmietnete dohodu s démonom, tak ho napadnite. Povolá si pár mŕtvol Strážcov. Zničte ich. Z tela démona / Sophie získate Brnenie (brnenie, topánky, rukavice) veliteľa Strážcov. Na stole je tu kniha, Sophiin denník - Kódex 226: Sophia Dryden´s Journal.
Potom prejdite na spojovací most hradieb. Tu pozor na pasce a skupinu mŕtvol. Vojdite do Avernusovej veže.

Avernusova veža
V prvej miestnosti zničte štyri mŕtvoly. Na stole je kniha - Kódex 239: Avernus´s Notes. Veľká kniha o schopnostiach je na zemi, prečítajte si ju a dozviete sa o Avernusových pokusoch na živých ľuďoch. No zdá sa, že uspel. Na stole je aj nápoj. Môžete ho zničiť, ak máte výhrady voči krvavej mágii, alebo ho vypiť. Ak ho vypijete, dá vám dve špeciálne schopnosti založené na krvavej mágii, pre každú postavu sú iné (mág, zlodej, bojovník).
Potom vojdite do haly. Od Avernusa sa dozviete niečo o rebélii. Kráľ bol darebák a tyran a tak sa proti nemu postavili na odpor. Mali dokonca podporu rodu Couslandovcov (čo je váš rod, ak ste ľudský šľachtic). Povie vám tiež, že robil pokusy, ako zdokonaliť účinky krvi Temnorodov na Strážcov. Vy zatiaľ viete iba vycítiť Temnorodov, no on dokáže viac. Spýtajte sa ho na to a povie vám, aby ste si preštudovali jeho poznámky, tam sa dozviete viac. Dohodnete sa, že budete spojenci, aspoň kým nezavrie závoj. Potom sa vydá do haly.
Než odídete, prezrite si mŕtvolu nabodnutú na stene na ostne. Kódex 102: The History of Soldier´s Peak: Chapter 4 (4/4). Dozvedeli ste sa, že veliteľ Asturian zrejme ukryl v pevnosti niečo cenné.
Vráťte sa do haly. Tam musí Avernus zavrieť štyri magické portály, ktoré sú na zemi. Keď sa na jeden postaví, objaví sa skupina démonov. Zničte ich. On sa presunie na druhý portál a objaví sa druhá skupina. Toto opakujte, až kým neuzavrie všetky štyri portály. Keď je po boji, závoj je uzavretý a Únik zažehnaný. Potom musíte rozhodnúť, čo s Asturianom. Môžete ho nechať odísť a pokračovať v jeho experimentoch v prospech Strážcov. Môžete ho nechať odísť, ale zakázať mu pokračovať v experimentoch. Môžete ho zabiť za jeho zločiny (a získať z jeho tela Avernusovu Róbu). Ak je s vami Morrigana, tak sa jej nepáči, ak ho zabijete (-5). Ak je s vami Wynne a necháte ho ísť, ale len tak, nech si robí čo chce, že ho súdiť nebudete, tak sa jej to nepáči (-3).

Záver
Po boji si nezabudnite vo veľkej hale prezrieť portrét Asturiana nad kozubom (ak ste našli všetky štyri kapitoly Histórie Vojakovho hrotu). Odrecitujte pri ňom prísahu Strážcov a objaví sa Asturianova truhlica, v ktorej je meč Asturianova moc (šiesta úroveň), prilba Šedých Strážcov, Tieňový opasok a nejaké peniaze. Tým splníte vedľajšiu úlohu Prastará História.
Opustite oblasť a vráťte sa späť. Celé to tu vyzerá inak. Už sa tu Levi s rodinou trochu usadili. Pri Levim máte odkladaciu truhlicu. Je to jediná truhlica v hre, ktorá slúži ako vaša, kde si môžete odkladať veci, ktoré nechcete so sebou nosiť, ale nechcete ich ani predať.
Je tu aj Mikhael Dryden, Leviho brat. Je to skvelý kováč. V rámci tohto prídavku ste mohli mať náhodné stretnutie s dvojicou starších ľudí, ktorí našli supermana, teda, ehm, padlý meteorit s dieťaťom. Z meteoru ste si mohli vy vziať kus rudy. Tá vám bola až doteraz zbytočná. Dajte ho Mikhaelovi a spozná v ňom hviezdny kov. Môže vám z neho vykovať obojručný meč, alebo jednoručný meč. Meč nazve Starfang a je to poriadne silná zbraň (s možnosťou vloženia troch rún).


10. Návrat do Ostagaru

Toto je tretí z troch hlavných prídavkov k hre, ktoré sa dajú stiahnuť. Môžete ho využiť kedykoľvek po odchode z Lotheringu.

Kráľov dôverník (King´s Confidant)
Zájdite do novej oblasti „Zem Banna Lorena“. Tam uvidíte skupinu mužov, ktorá obkľúčila nejakého muža. Je to Elric Maraigne, jeden z čestnej stráže kráľa Cailana. Môžete počkať, čo sa stane. Smrteľne ho rania a odídu. Môžete tiež zasiahnuť. Aj tak ho smrteľne rania, ale môžete ho aspoň pomstiť a pozabíjať ich. Tak, či tak, pohovorte si napokon so zomierajúcim Elricom. Povie vám, že mu kráľ zveril kľúč od jeho súkromnej truhlice, kde sú veľmi citlivé a dôležité dokumenty. Keby sa mu niečo stalo, mal ich Elric doručiť strážcom. Kľúč ukryl v tábore v Ostagare pod sochou. Žiada vás, aby ste sa tam vrátili a získali späť dokumenty a ak sa bude dať, aj kráľov meč a brnenie.

Ostagar
Ak chcete, vezmite si so sebou tých, čo už v Ostagare boli (Alistair, Wynne), budú mať dodatočné komentáre. Po príchode ste v priestoroch horného tábora, bývalej ošetrovne. Všetko je zničené a nepriatelia sú rovno pri vás. Kvôli barikádam môžete prejsť jedine do priestoru, kde predtým zasadala vojenská rada. Tu je ďalšia skupina nepriateľov. Vedie ich silnejšia verzia, Strider. Zabite ho a vezmite si z neho Cailan´s Greaves (topánky z Cailanovho brnenia). Vybehnite na plošinu povyše, kde ste prvýkrát stretli Alistaira a kde sa konal prijímací obrad Strážcov. Nájdete tam na zemi Prijímací kalich (dar pre Alistaira). Potom prejdite do centrálnej časti tábora.
Tu pobite ďalšiu veľkú skupinu nepriateľov. V priestore, kde bol predtým tábor mágov, je pod sochou hromada kamenia. Z nej vyberte kľúč od kráľovej truhly, ktorý tu ukryl Elric. Pri psej ohrade nájdete dvoch mŕtvych mabarských psov, z ktorých získate obojok a bojovú farbu pre vášho psa. Pri mieste, kde táboril Duncan, je skupina nakazených vlkov. K boju s vlkmi sa pridá aj skupina nepriateľov, ktorých vedie Hurlockský Vanguard. Z jeho tela získate Cailanov štít. Potom choďte k miestu, kde bol kráľov stan. Je vypálený a zostala tam len zamknutá truhlica. Otvorte ju kľúčom, čo ste získali a vnútri nájdete Maricovu čepeľ (Cailanov meč, ktorý predtým vlastnil jeho otec, kráľ MaricTheirin) a dokumenty (Kódex 251: Cailan´s Documents - Page 1 of 3, Kódex 250: Cailan´s Documents - Page 2 of 3, Kódex 227: Cailan´s Documents - Page 3 of 3), z ktorých zistíte, že Cailan naozaj uzavrel dohodu s cisárovnou Celene z Orlaisu, ktorá len čakala na jeho povolanie. Môžete preskúmať aj južný časť hradieb. Nie je tam nič mimoriadne, len nejaká korisť v truhliciach a nepriatelia. Keď to preskúmate, vráťte sa do stredu tábora.
Vydajte sa na most vedúci na východnú stranu. Prejdite doprostred mosta, kde nájdete zneuctené telo kráľa Cailana. Po scénke vás napadnú nepriatelia z oboch strán mosta. Pobite ich a prejdite na východnú stranu. Tam v dolnej časti je opäť skupina nepriateľov. Sú vybavení aj balistami, ale keďže sa nimi nedá hýbať, je ľahké sa im vyhnúť. Túto skupinu vedie ich Stratég. Zabite ho a vezmite si od neho Cailanove rukavice.
Potom prejdite na nádvorie veže Ishal. Tam je opäť skupina nepriateľov, ako inak. Zabite ich a ich vodcu Hurlockského generála, od ktorého si vezmite Cailanove brnenie. Napokon vojdite do veže Ishal.

Veža Ishal, Tunel Temnorodov, Bojisko
Vo vstupnej hale je skupina temnorodov a Ogr. Prejdite do zadnej časti, kde čakajú ďalší nepriatelia. Je tam aj v klietke Bereskarn, no keď sa objavíte, tak ho na vás vypustia. Sú tu dve miestnosti plné nepriateľov. Na stojane so zbraňami nájdete kladivo Drvič Nugov. Dvere na vyššie podlažie sú zabarikádované (a niečo ako vyraziť ich mágiou, či spáliť ohňom vás nenapadne), no v druhej miestnosti je tunel. Nemáte kam inam, tak doň proste vlezte.
V tuneli len postupujte lineárne a prebíjajte sa cez nepriateľov a pavúkov (tých si hromadu užijete hlavne na konci tunelov). Na konci len potom prejdite na bojisko.
Ste na mieste, kde zomreli Duncan a Cailan. Je tu pusté bojisko s telami. Keď tam vojdete, objaví sa nekromancer, ktorého ste videli už na moste a ktorého chcete zabiť, aby našlo telo Cailana pokoja. Oživí Ogra, ktorý zabil Cailana a začne oživovať aj mŕtvoly okolo. Môžete s nimi bojovať, no najlepšie je zabiť rovno nekromancera a všetky jeho oživlé výtvory zomrú. Po boji nezabudnite prezrieť telá. Z Ogra získate Duncanov meč a Duncanovu dýku (samozrejme, nimi Ogra zabil) a z tela nekromancera získate Cailanovu prilbu. Potom sa vráťte do Tunelu Temnorodov.
Automaticky sa presúvate späť na most a rozhodujete, čo s telom kráľa Cailana. Môžete ho hodiť vlkom, čo sa samozrejme nepáči vašim ľuďom, Alistair (-10), Wynne (-3) a Zevran, lebo je úchyl (-3) a môžete ho nechať tam, kde je, nech majú Temnorodi radosť, čo vašich ľudí vytočí ešte viac; Alistair (-10), Wynne (-10), Oghren (-5), Leliana (-3), Morrigan (-3), Sten (-3), ocení to len úchyl Zevran (+2). No samozrejme najsprávnejší koniec je dopriať mu pokoja a pochovať ho na horiacej hranici ako hrdinu; Alistair (+7). Takýto okázalý prejav úcty neocení jedine Morrigan (-3) a Zevran (-3).
A to je koniec. Tiež ste sklamaní? Tupé bojovanie v známej oblasti, nie je to síce datadisk, len prídavok, ale aj tak je to viac než málo.

1. časť | 2. časť | 3. časť | 4. časť

Súvisiace hry Dragon Age: Dreadwolf
Dragon Age: Inquisition - Game of the Year Edition
Dragon Age: Inquisition - Trespasser
Dragon Age: Inquisition - The Descent
Dragon Age: Inquisition - Jaws of Hakkon
Dragon Age: Inquisition
Dragon Age II: Mark of the Assassin
Dragon Age II: Legacy
Dragon Age II: The Exiled Prince
Dragon Age II
Dragon Age: Origins - Ultimate Edition
Dragon Age: Origins - Witch Hunt
Dragon Age: Origins - Golems of Amgarrak
Dragon Age: Origins - Leliana's Song
Dragon Age: Origins - The Darkspawn Chronicles
Dragon Age: Origins - Awakening
Dragon Age: Origins - Return to Ostagar
Dragon Age: Origins - Warden's Keep
Dragon Age: Origins - The Stone Prisoner



Diskusia Príspevkov: 33 Hodnotenie
1774 hlasov

100
60
20

80
40
0
43
Zobraziť všetky Pridať príspevok



| Návody | Autori |




© 99-2022 ABCgames.sk 
Facebook
 ABCgames.SK | CZ | E-shop hry |