HRYCHEATYTRAINERYNÁVODYPREKLADYCD OBALYWALLPAPERYSCREENSHOTYDOWNLOAD

OSTATNÉ
KALENDÁR
FÓRUM
FIRMY
TOP 10

KÚP SI HRU
UŽÍVATEĽ
Prihlásiť
Registrácia


Užívatelia
Hry v obchode
Zlacnené hry

ABCgames
Kontakt, RSS, Spolupráca
ŠTATISTIKY
Hry:
Cheaty:
Trainery:
Návody:
Preklady:
CD obaly:
Wallpapery:
Screenshoty:
Download:
21096
5455
5063
1438
1600
7336
6006
12838
1687

Online 70647 užívateľov

Návody > The Elder Scrolls 4: Oblivion


Zobrazení:807271
Autor návodu:Andrej Eperješi, ABCgames.sk

Úvod | Hlavný príbeh | Gildy | Vedľajšie questy | Rôzne | Pluginy | História | Náboženstvá a rasy

Návod zatiaľ nie je kompletný, bude postupne dopĺňaný.
(Posledná aktualizácia: 1.4.2007)


Vlastnosti

Sila (Strength) - má vplyv na to, koľko toho unesiete a na silu zranení, ktoré spôsobujete pri boji na blízko. Ovplyvňujú ju schopnosti Blade, Blunt, Hand to Hand. (Sledujte si ukazovateľ vášho zaťaženia, teda koľko toho unesiete. Je to päťnásobok vašej sily. Do vašej hodnoty môžete nosiť čokoľvek, no ak si vezmete do inventára viac, než unesiete, tak ste preťažený /overcumbered/ a nemôžete sa hýbať. Vtedy môžete použiť kúzlo na zvýšenie sily, aby ste toho viac uniesli, kúzlo na zníženie váhy, alebo jednoducho vyhodiť niečo z inventára a tak sa odľahčiť).

Inteligencia (Intelligence) - Ovplyvňuje množstvo magicky (tá je dvojnásobok inteligencie, bez iných bonusov) a používanie mágie. Ovplyvňujú ju schopnosti Alchemy, Conjuration a Mysticism.

Sila vôle (Willpower) - Ovplyvňuje rýchlosť regenerácie magicky, vašu výdrž (teda ako rýchlo sa unavíte - Fatigue) a vašu odolnosť voči magickým útokom. Ovplyvňujú ju schopnosti Alteration, Destruction, Restoration.

Agilnosť (Agility) - má vplyv na vašu schopnosť pohyblivosti a manévrovania, mieru vašej výdrže (fatigue) a silu poškodenia, ktoré spôsobíte zbraňami na diaľku. Ovplyvňujú ju schopnosti Marksman, Security a Sneak.

Rýchlosť (Speed) - ovplyvňuje to, ako rýchlo sa pohybujete / beháte. Ovplyvňujú ju schopnosti Acrobatics, Athletics a Light Armor.

Odolnosť (Endurance) - Ovplyvňuje vašu odolnosť a život (Fatigue a Health) a o koľko sa vám zvýši život pri postupe na vyšší level. Ovplyvňujú ju schopnosti Armorer, Block a Heavy Armor.

Osobnosť (Personality) - ovplyvňuje vaše vzťahy s ľuďmi, to, ako vás majú radi, ako ochotne vám poskytnú informácie, alebo ako pre vás výhodne predávajú a kupujú tovary. Ovplyvňujú ju schopnosti Illusion, Mercantile, Speechcraft.

Šťastie (Luck) - ovplyvňuje do istej miery všetko, čo robíte, no nemôžete ho prakticky využiť. Proste buď máte šťastie alebo nie. Neovplyvňuje ho žiadna schopnosť, takže pri levelovaní nemôžete získať žiadny bonus (preto mi pripadá veľmi výhodné znamenie /Birthsign/ The Thief, ktoré vám trvalo zvýši Speed, Agility a Luck o 10 bodov).



Levelovanie

Ku každej schopnosti uvádzam aj vlastnosť, s ktorou súvisí (a naopak). To má vplyv na levelovanie. Ak si viackrát zvýšite nejakú schopnosť, napríklad Acrobatics a postúpite o level, tak získate bonus pre vlastnosť Rýchlosť (Speed), s ktorou súvisí akrobacia. Je jedno či schopnosť máte ako hlavnú, alebo vedľajšiu. Cez level postupujete, len keď si zvyšujete hlavné schopnosti o 10 bodov (je jedno či u jednej vlastnosti o 10, alebo u viacerých po pár bodov) no na bonus má vplyv aj zvyšovanie vedľajších schopností. Totiž keď prejdete o level vyššie, tak si môžete zvýšiť tri vlastnosti minimálne o jeden bod. O viac bodov, ak ste teda získali bonus za zvýšenie si schopnosti súvisiacej s danou vlastnosťou (najviac maximálne o 5 bodov). Keď dostanete správu, že ste dosiahli nový level, stačí sa vyspať v posteli a zobrazí sa vám tabuľka postupu na nový level. Levelovanie má svoje výhody, aj nevýhody. S vyšším levelom sa objavujú silnejšie potvory a aj bežní nepriatelia silnejú (čo je zvláštne, keď Gildmajstra gildy bojovníkov, Arcimága, Hrdinu z Kvatchu, Šampióna Cyrodiilu a zároveň Šampióna Arény zloží pár banditov). Taktiež však nachádzate silnejšie zbrane, brnenia, lepšiu ponuku u obchodníkov a vyššie odmeny za questy (pokiaľ nie je odmenou konkrétna questová vec).



Schopnosti

Schopnosti si zvyšujete tak, že ich používate. Čím viac používate danú schopnosť, tým viac stúpa úroveň, na ktorej ju ovládate. Taktiež si môžete schopnosti zvyšovať umelo, tréningom u trénerov, samozrejme za peniaze. Po level 40 sa učíte u trénerov základnej úrovne. Po level 70 sa učíte u trénerov strednej úrovne. Potom vám vždy tréner strednej úrovne povie, kde nájdete trénera najvyššej úrovne a ten vás už vytrénuje až po level 100.
Zvyšovať si schopnosti môžete tiež niektorými špeciálnymi knihami. Pod popis schopnosti uvádzam aj zoznam kníh, ktoré danú schopnosť zvyšujú. K niektorým, ktoré som objavil, uvádzam aj ich presnú pozíciu, no všetky, aj tie, čo popisujem ich umiestnenie, aj ostatné môžete nájsť kdekoľvek po svete, či už v truhlách v dungeonoch, v mŕtvych telách nepriateľov, alebo u obchodníkov.


Acrobatics
Akrobacia - skákanie, padanie. Vyššia úroveň, vyskočíte vyššie, doskočíte ďalej, utrpíte menšie zranenie pri páde, môžete smerovať pád.
Súvisiaca vlastnosť - Rýchlosť (Speed).
Ako Apprentice môžete útočiť normálnym útokom zbraňami vo výskoku, alebo počas pádu. Journeyman získava možnosť uskakovať pred úderom počas blokovania sa. Expert sa unaví (fatigue) o 50 % menej pri skákaní. Master môže skákať po vode.

Tréneri
Základnej úrovne: Quill-Weave - Anvil. Ida Vlinorman - Elven Gardens District, Imperial City.
Strednej úrovne: Tsrava - J´Bari´s House, Leyawiiin. Ganredhel - Cheydinhal.
Najvyššej úrovne: Torben. Síce vás pošlú za Aerin do Aerin´s camp, no keď dorazíte do tohto tábora, ktorý je severne od Cheydinhalu, tak tam nájdete len Torbena, ktorý vám povie, že Aerin je preč, no ak chcete, môže vás trénovať aj on.

Knihy pre Acrobatics:
  • Thief (Bravil, S´krivva´s House, na poschodí v poličke).
  • A Dance in Fire, v1 (Cheydinhal, Ganredhel´s House, na skrinke pri posteli).
  • A Dance in Fire, v4 (Kvatch, Great Hall, napravo na stolíku. Je to v hrade, takže sa sem dostanete len v rámci questu The Battle for Castle Kvatch).
  • The Black Arrow, v1 (Brindle Home - dedinka medzi Chorrolom a Skingardom. Južne od písmena "L" v Chorrol. Dosť uprostred medzi nimi. Pôjdete do nej v rámci questu pre svätyňu Molag Bala. Tam v dome Sufficient´s House, v truhle pri posteli).
  • Mystery of Talara, v1.


Alchemy
Alchýmia - umožňuje vám namiešavať lektvary z rôznych ingrediencií, ktorá nájdete po celej hracej oblasti (plody, rastliny, huby, zelenina, časti z mŕtvych zvierat a potvor), alebo v obchodoch. Na nápoj potrebujete minimálne dve prísady a ako základ mažiar s tĺčikom (Mortar and pestle - je to jeden predmet). Pre miešanie kvalitnejších nápojov s lepšími účinkami si samozrejme zvyšujte level Alchemy, ale tiež si môžete pomôcť tým, že budete mať ďalšie alchymistické náradie a to varnú banku (Alembic), vypaľovaciu misku (Calcinator) a destilačnú banku (Retort). Môžete miešať nápoje s pozitívnymi účinkami, ktoré vypijete a pridávajú vám bonus, alebo nápoje s negatívnymi účinkami a tie sa rátajú ako jedy (zelené fľaštičky) a tie používate na otrávenie zbrane, ktorú práve používate.
Súvisiaca vlastnosť - Inteligencia (Intelligence).
Každá prísada má štyri účinky a prvý účinok poznáte hneď. Ako Apprentice už poznáte dva efekty prísady. Ako Journeyman poznáte už tri účinky prísady a ako Expert poznáte všetky štyri účinky prísady. Master je schopný vyrobiť nápoj aj len z jednej prísady.

Tréneri
Základnej úrovne: Felen Relas - Gilda mágov, Anvil. S´drassa - Gilda mágov, Leyawiin.
Strednej úrovne: Adraline - Gilda mágov, Bravil. Brotch Calus - Bruma.
Najvyššej úrovne: Sinderion - West Weald Inn, Skingrad. Nájdete ho v sklade pod touto krčmou. Je to schopný alchymista (pomôže vám aj s Ninrootom), no prepadol vínnej vášni. Bude vás učiť, ak mu prinesiete po jednom kuse z tých najvzácnejších vín - Tamika Vintage 399 a Surilie Brothers Vintage 399. 399 bol totiž skvelý ročník (Tamika aj bratia Surilieovci inak žijú tu v Skingrade a za hradbami majú polia). Môžete tie vína nájsť na rôznych miestach, alebo kúpiť v obchodoch. No tu to máte najbližšie a najrýchlejšie z hradu. Zájdite na hrad Skingradu, tam vstúpte do jedálne a z nej do vinného skladu (Wine Cellar). Tam majú uskladnených hromadu vín, tak si ukradnite tie, čo potrebujete. Sinderionovi je jedno, či sú kradnuté, alebo nie. Hlavne, že sú. Keď mu ich odovzdáte, tak je ochotný vás učiť.

Knihy pre Alchemy:
  • Song of the Alchemists (Arcane University, Imperial City, Lustratorium, v poličke pri stene).
  • A Game at Dinner (Chorrol, Gilda Mágov, polička na prízemí).
  • Mannimarco, King of Worms (Arcane University, Imperial City, Mystic Archives, vo vitríne).
  • De Rerum Dirennis (Skingrad, obchod All Things Alchemical, na poschodí v poličke).
  • Calcinator Treatise (Imperial Bridge Inn, krčma na severnom brehu rieky Silverfish River, kniha je pod posteľou na povale).


Alteration
Kúzla premeny. Vyššia úroveň umožňuje ovládať kúzla vyššieho levelu tohto druhu mágie. Umožňuje také kúzla ako je otváranie zámkov, zníženie váhy (viac unesiete), zaťaženie (zvýšenie váhy nepriateľa, čím ho môžete znehybniť), chodenie po vode, dýchanie pod vodou a tiež ochranné kúzla štítu na ochranu pred zbraňami, mrazom, ohňom a bleskami.
Súvisiaca vlastnosť - Sila vôle (Willpower).

Tréneri
Základnej úrovne: Dovyn Aren - Elven Gardens District, Imperial City. Detsan - Gilda mágov, Cheydinhal.
Strednej úrovne: Athragar - Gilda mágov, Chorrol. Abhuki - Faregyl Inn (krčma južne od hlavného mesta. Ako vedie Zelená cesta - The Green Road - spod mesta do Bravilu. Ako sa odpája slepá cesta pod južný výbežok rieky).
Najvyššej úrovne: Tooth-in-the-Sea. Povedia vám, že žije na brehu Niben Bay pri Bravile. Kúsok nad Bravilom (severne) je baňa Flooded Mine. Tá je dobrá pre orientáciu. Neďaleko nej nájdete na dne zátoky, pri skalách argoniana. Oslovte ho pred jednou hodinou poobede, potom už je pre neho neskoro na trénovanie. Požiadajte ho o tréning a povie vám, že vás bude trénovať, ak tam s ním vydržíte pod vodou tri hodiny. Čas sa vám začne rátať od chvíle, keď mu poviete, že ste na jeho skúšku pripravený. Dýchanie pod vodou majú ako očarovanú vlastnosť niektoré prilby, ktoré môžete nájsť (Seastrider´s Helmet, Helmet of the Drowned, Helmet of the Deep), náhrdelník Necklace of the Sea a prsteň Jewel of the Rumare (odmena za quest Go Fishing). Taktiež si môžete zaobstarať zvitky, alebo sa naučiť kúzlo dýchania pod vodou. Ak je vaša postava Argonian, tak tí vedia dýchať pod vodou od narodenia. Proste potom, čo mu poviete, že ste pripravený, vydržte pod vodou tri herné hodiny.

Knihy pre Alteration:
  • Daughter of the Niben (Skingrad, Gilda Mágov, v poličke na poschodí).
  • The Dragon Break (Elven Gardens District, Imperial City, Dovyn Aren´s House, v poliček na poschodí).
  • Reality & Other Falsehoods (Leyawiin, kníhkupectvo Southern Books, na hornej poličke v skrinke na poschodí).
  • Sithis (Leyawiin, Great Chapel of Zenithar, miestnosť v podzemí).
  • The Lunar Lorkham (V snovej realite počas plnenia questu Through A Nightmare, Darkly pri Henantierovi, za prevráteným stolíkom pri posteli. Knihu si síce nemôžete odniesť, ale aspoň sa z nej môžete naučiť).


Armorer
Zbrojárstvo. Opravovať veci si môžete nechať za peniaze v gilde bojovníkov, alebo v rôznych obchodoch, no môžete to robiť aj sami, ak máte opravárenské kladivko (Repair Hammer), ktoré sa však používaním tiež opotrebúva a ničí, takže je dobré mať ich vždy v zásobe viac. Poškodzuje sa vám brnenie a zbrane a čím sú viac poškodené, tým menší účinok poskytujú (zbrane menej zraňujú, brnenia menej chránia) a s kladivkom si ich môžete sami opraviť kedykoľvek a kdekoľvek.
Súvisiaca vlastnosť - Odolnosť (Endurance).
Ako Apprentice ste schopný jemnejšej práce a kladivká vám vydržia dvojnásobne dlho. Ako Journeyman ste už schopný opravovať aj magické predmety. Ako Expert dokážete veci nielen opraviť, ale dokonca vylepšiť na 125 %, takže brnenia majú o 25 bodov ochrany viac a zbrane zas o toľko zosilnejú pri útoku. Master je skutočný majster a nestane sa mu, že zničí kladivko, takže vám už stačí naveky jediné Repair Hammer.

Tréneri
Základnej úrovne: Eitar - Leyawiin, pracuje v The Divinding Line. Tadrose Helas - Gilda Bojovníkov, Bravil.
Strednej úrovne: Rasheda - obchod Fire and Steel, Chorrol. Rohssan - obchod A Fighting Chance, Market District, Imperial City.
Najvyššej úrovne: Gin-Wulm. Povedia vám síce, že je v obchode The Best Defense, no väčšinou sa prechádza po uliciach Market Districtu a Elven Gardens. Než za ním zájdete, skočte v Market Districte do kníhkupectva First Edition a od Phintiasa si kúpte knihu The Armorers Challenge. Prečítajte si ju (stačí prelistovať v inventári) a potom ho oslovte. Spýta sa vás na známeho opravára a ak ste prečítali knihu, tak sa vám objaví možnosť odpovedať, že vyhral zbrojársku súťaž. Tým mu ukážete, že sa vyznáte a je ochotný vás učiť.

Knihy pre Armorer:
  • The Armorer´s Challenge (Market District, Imperial City, kníhkupectvo First Edition/ Cheydinhal, Gilda Bojovníkov, na poschodí na vrchu poličky).
  • Last Scabbard of Akrash (Market District, Imperial City, obchod A Fighting Chance, v poličke na poschodí).
  • Light Armor Repair (Bravil, v barákoch na zámku, v poličke medzi posteľami vojakov).
  • Cherim´s Heart of Anequina (Market District, Imperial City, kníhkupectvo First Edition, na stolíku na poschodí).
  • Heavy Armor Repair.


Athletics
Atletika, ktorá vám umožní rýchlejšie behať, plávať a menej sa pri tom unaviť. Táto vlastnosť sa vám zvyšuje prakticky neustále, keďže, až na občasnú jazdu na koni, väčšinou chodíte pešo.
Súvisiaca vlastnosť - Rýchlosť (Speed).
Ako Apprentice ste schopný sa zregenerovať po únave o 25 % rýchlejšie, ako Journeyman už o 50 % a ako Experto o 75%. Master už je tak vypracovaný, že mu beh vôbec neovplyvňuje regeneráciu únavy.

Tréneri
Základnej úrovne: Shepard Uuras - Skingrad (buď je na paši za hradbami, alebo v meste, kde má aj svoj dom). Mahei - Leyawiin.
Strednej úrovne: Honditar - Chorrol (dom má síce juhozápadne od mesta, pri hradbách mesta, ale cez deň je väčšinou na námestí). Hauls-Ropes-Faster - Anvil, cez deň spí v The Fo´c´sle a v noci je buď vonku na brehu, alebo v krčme The Flowing Bowl (no z mne neznámych príčin som nemal u neho nikdy možnosť trénovať. Keď som dosiahol vyšší stupeň, bez problémov ma poslal za trénerom najvyššej úrovne, no u neho sa mi trénovať nedalo, hoci aj ostatní v meste ho odporúčali ako trénera).
Najvyššej úrovne: Rusia Bradus - Silgor Bradus House, Anvil. Aby vás učila, musíte byť skúsený cestovateľ a mať navštívených aspoň 35 - 40 oblastí (nie som si presne istý, čo všetko sa rátalo) Nerátajú sa samozrejme mestá a stajne pri nich, ale veci, ktoré sa vám na mape zobrazia až potom, čo ich nájdete. Keď máte objavených dostatok oblastí, je ochotná vás trénovať.

Knihy pre Athletics:
  • The Ransom of Zarek (Arena, Arena Bloodworks, Imperial City, v skrinke Cupboard - rátajúcej sa ako kontajner).
  • A Dance in Fire, v 3 (Skingrad, Uuras the Shepherd´s House, v poličke na najhornejšom poschodí).
  • The Red Kitchen Reader (Anvil, v zámku, v súkromných komnatách, v Baeralornovej izbe - na severnej strane).
  • Beggar (Cloud Ruler Temple, v hlavnej hale, v poličke napravo od krbu).
  • The Argonian Account, Book 1.


Blade
Čepeľ - ktorá vám umožňuje ovládať krátke, dlhé aj obojručné meče, či dýky. Jednoduché riešenia pre bojovníkov, čím vyššia úroveň, tým väčšie zranenia spôsobujete. Je na vlastnom uvážení, čo zvíťazí pri voľbe Blade vs. Blunt, no pre bonus Sily pri levelovaní zrejme budete využívať oboje.
Súvisiaca vlastnosť - Sila (Strength).
Ako Apprentice získavate silný útok (podržte tlačidlo pre útok a švihnete zbraňou silnejšie). Ako Journeyman ste schopný použiť silný útok zboku (podržte tlačidlo pre útok a zároveň pre pohyb doprava, alebo doľava). Pri tomto útoku je šanca vyraziť nepriateľovi z rúk zbraň. Ako Expert je schopný použiť silný útok pri ústupe (podržte tlačidlo pre útok a zároveň pre pohyb vzad) a zároveň má šancu zhodiť nepriateľa na zem. Master ovláda všetky finty so svojou zbraňou a je schopný silného útoku vpred (podržte tlačidlo pre útok a zároveň pre pohyb vpred) a zároveň má šancu paralyzovať zasiahnutého nepriateľa.

Tréneri
Základnej úrovne: Naspia Cosma - Cheydinhal (žije na zámku, no nájdete ju cez deň aj v meste). Right-Wing - Gilda bojovníkov, Bruma.
Strednej úrovne: Sherina - Gilda bojovníkov, Leyawiin. Rhano - Gilda bojovníkov, Anvil.
Najvyššej úrovne: Alix Lencolia - Faregyl Inn (krčma južne od hlavného mesta. Ako vedie Zelená cesta - The Green Road - spod mesta do Bravilu. Ako sa odpája slepá cesta pod južný výbežok rieky). Aby vás trénoval, musí byť vaša povesť aspoň na úrovni 20 (je jedno, či v dobrom, alebo zlom: sláva - Fame - - páchajte dobré skutky; hanba - Infamy - - páchajte zlé skutky). Potrpí si, lebo aj on je slávny. Keď vaša povesť bude na 20, je ochotný vás učiť.

Knihy pre Blades:
  • Words and Phylosophy (Chorrol, Modryn Oreyn´s House, na poličke v jeho dome).
  • 2920, Morning Star (v1) (Leyawiin, na zámku v časti Servand´s and Healer´s Private Quarters, dostanete sa tam cez súkromné komnaty z hlavnej haly. V poličke v izbe na konci, ktorú obýva Tsavi / Cheydinhal na zámku v súkromných komnatách - Private Quarters, prvá miestnosť napravo po vstupe z Veľkej Haly).
  • Song of Hrormir (Bravil, na zámku v súkromných komnatách - Private Quarters, prvá miestnosť naľavo, izba Drelsa Therana, na poličke/ Arena, Imperial City, Branwen and Saliith´s Chest - truhlica Branwen a Saliitha, ktorí trénujú pri aréne).
  • Fire and Darkness (Hall of Epochs, dostanete sa tam v rámci questu pre zlodejov The Ultimate Heist. Je to v kanáloch pod hlavným mestom. Tam v jednej bočnej miestnosti sú tri truhlice a v jednej z nich je táto kniha).
  • Battle of Sancre Tor (Bravil, hlavná hala na zámku, vo vitríne).


Block
Blokovanie, ktoré znižuje poškodenie, ktoré utrpíte pri zásahu. Blokovať sa môžete holými rukami (pri pästnom súboji, no to je najmenej efektívny spôsob blokovania), zbraňami a samozrejme štítmi, ktoré sú pre túto činnosť najefektívnejšie.
Súvisiaca vlastnosť - Odolnosť (Endurance).
Ako Apprentice sa už neunavíte pri blokovaní (žiadne Fatigue). Ako Journeyman už viete využívať predmety tak, aby sa nepoškodzovali (neznižuje sa ich životnosť) a pri blokovaní holými rukami je šanca, že nepriateľ ucúvne, hoci vy schytáte zásah. Ako Expert máte šancu uskutočniť štítom pri blokovaní protiútok, čo môže nepriateľa trochu vyviesť z rovnováhy. Master má šancu pri protiútoku štítom odzbrojiť protivníka.

Tréneri
Základnej úrovne: Fadus Calidius - Gilda bojovníkov, Skingrad. Huurwen - Gilda bojovníkov, Anvil.
Strednej úrovne: Lum gro-Baroth - Gilda bojovníkov, Chorrol. Ambroise Canne - Skingrad.
Najvyššej úrovne: Andragil - Bravil. Má vlastný dom na poschodí nad domom Dro´Shanji´s House. Požiadajte ju o tréning a povie, že si vás musí otestovať. Ide o to, aby ste sa blokovali pred jej údermi asi tak minútku. Súhlaste s testom a vytiahnite štít. Blokujte sa a nechajte do seba od nej chvíľu mlátiť. Keď obstojíte, tak je ochotná vás trénovať.

Knihy pre Block:
  • The Warp in the West (Cloud Ruler Temple, na stole v hlavnej hale).
  • Death Blow of Abernanit (Anvil, Gilda Bojovníkov, na poschodí v izbe pri schodoch je na stolíku truhlica a v nej je kniha).
  • The Mirror (Leyawiin, na poličke na prízemí v barákoch).
  • A Dance in Fire, v 2 (Elven Gardens District, Imperial City, Guard House, na stolíku).
  • Warrior (Leyawiin, izba grófa v súkromných komnatách, izba na konci na severe od vstupu).


Blunt
Tupé zbrane, čiže ovládanie bojových kladív, palcátov a sekier (aj keď ostrá sekera je zrejme lepšia ako tupá). Jednoduché riešenia pre bojovníkov, čím vyššia úroveň, tým väčšie zranenia spôsobujete. Je na vlastnom uvážení, čo zvíťazí pri voľbe Blunt vs. Blade, no pre bonus Sily pri levelovaní zrejme budete využívať oboje.
Súvisiaca vlastnosť - Sila (Strength).
Ako Apprentice získavate silný útok (podržte tlačidlo pre útok a švihnete zbraňou silnejšie). Ako Journeyman ste schopný použiť silný útok zboku (podržte tlačidlo pre útok a zároveň pre pohyb doprava, alebo doľava). Pri tomto útoku je šanca vyraziť nepriateľovi z rúk zbraň. Ako Expert je schopný použiť silný útok pri ústupe (podržte tlačidlo pre útok a zároveň pre pohyb vzad) a zároveň má šancu zhodiť nepriateľa na zem. Master ovláda všetky finty so svojou zbraňou a je schopný silného útoku vpred (podržte tlačidlo pre útok a zároveň pre pohyb vpred) a zároveň má šancu paralyzovať zasiahnutého nepriateľa.

Tréneri
Základnej úrovne: Bugak gro-Bol - kníhkupectvo Southern Books, Leyawiin. Vigdis - Gilda bojovníkov, Anvil.
Strednej úrovne: Christophe Marane - Brina Cross Inn (krčma severne, severovýchodne od Anvilu. Stačí ísť po ceste do Kvatchu a narazíte na ňu). Azzan - Gilda Bojovníkov, Anvil.
Najvyššej úrovne: Irene Metrick - Elven Garedens District, Imperial City. Táto drsná žena je ochotná vás učiť, len ak ste už toho v boji dosť zažili. Má tým na mysli, ak ste už zabili aspoň 50 ľudí (NPC, rátajú sa všetci, argoniani, ľudia, khajiiti, ale nie zvery a daedry. Máte to v štatistikách. Najvhodnejší sú banditi.). Keď máte na konte 50 zabití, tak je ochotná vás učiť.

Knihy pre Blunt:
  • Night Falls on Sentinel (Goblin Jim´s Cave, na poličke v obytnej časti jaskyne. Je to jaskyňa severne od Skingradu. O jej pozícii sa môžete dozvedieť v Skingrade vo Fighters Gilde napr. od Parwen a Fadusa Calidiusa. V jaskyni je to stredoseverná časť prvej oblasti).
  • The Legendary Sancre Tor (Chorrol, Vilena Donton´s House, na druhom poschodí na poličke).
  • The Importance of Where (Bravil, vo väzení na zámku - Dungeon - na stolíku pri vstupe. Do väzenia vstup cez jedálňu).
  • King (Anvil, v zámku vstúpte do súkromných komnát a tam rovno oproti vstupu do súkromných komnát šľachty tam v prvej miestnosti na poličke).
  • Mace Etiquitte.


Conjuration
Vyvolávačské kúzla. Umožňuje také kúzla, ako je vyvolanie predmetu (konkrétne zbrane, ktorá nahradí po dobu trvania kúzla tú, ktorú máte v rukách), alebo vyvolanie tvora (vyvolávať môžete nemŕtvych, či daedrické potvory). Taktiež je k dispozícii kúzlo Odvrátenia nemŕtvych (ktorí po tom na vás chvíľu neútočia, alebo sa dokonca stiahnu). Vyššia úroveň umožňuje povolávať silnejšie zbrane aj potvory.
Súvisiaca vlastnosť - Inteligencia (Intelligence).

Tréneri
Základnej úrovne: Fathis Aren - Bravil (žije na zámku, večer ho môžete nájsť v jedálni, cez deň aj v meste). Sulinus Vassinus - Gilda mágov, Skingrad.
Strednej úrovne: Alberic Litte - Gilda mágov, Chorrol. Arentus Falvius - kostol (Great Chapel of Talos), Bruma.
Najvyššej úrovne: Olyn Seran. Ten žije pri svätyni Molag Bala. Tá je západne od hlavného mesta, juhovýchodne od Chorrolu. Postáva, alebo posedáva tam okolo sochy Molag Bala. Povie vám, že vás bude trénovať, ak mu ukážete, že ste naozaj schopný. Aby ste to dokázali, máte vyvolať Faded Wraith. Kúzlo na vyvolanie tohto prízraku má na predaj Athragar v Gilde mágov v Chorrole. No kúzlo vyžaduje level Conjuration 75, takže si level ešte musíte dodatočne zvýšiť jeho praktizovaním, alebo knihami (Mythic Dawn Commentaries I; The Doors of Oblivion; Liminal Bridges; 2920, Hearth Fire; 2920, Frostfall; The Warrior´s Charge). Keď pred ním vyvoláte tento prízrak, je ochotný vás učiť.

Knihy pre Conjuration:
  • The Doors of Oblivion (Cloud Ruler Temple, na stole v hlavnej hale./ Anvil, Gilda mágov, knižnica na prvom poschodí, v poličke napravo od kozubu./ Fort Caracatus, pod stolíkom v obytnej časti čarodeja Ancotara. V pevnosti hore, nie v dungeone. Môžete sa sem dostať v rámci questu Zero Visibility).
  • Mythic Dawn Commentaries 1 (Bravil, na zámku vo východnej časti súkromných komnát, miestnosť oproti vstupu na konci chodby. Kniha je na poličke. / Bruma - Jerral´s House, v pivnici. / Talos Plaza, Imperial City, Ulen Athram´s House, na stolíku hore v študovni. / Cheydinhal, Riverview, v pivnici na stole).
  • Liminal Bridges (Arcane University, Imperial City, Mystic Archives, vo vitríne na poschodí).
  • 2920, Hearth Fire (v9) (Bruma, Great Chapel of Talos, v prvej časti podzemnej haly, v poličke naľavo).
  • 2920, Frostfall (v10) (Anvil, Great Chapel of Dibella, v podzemnej časti, na stole naľavo, v miestnosti rovno oproti vstupu).
  • The Warrior´s Charge.


Destruction
Kúzla deštrukcie. Toto je druh mágie určený primárne pre boj, ničenie a zabíjanie, pretože aj mág musí likvidovať svojich nepriateľov, keď príde do tuhého. Tento druh mágie vám umožňuje teda samozrejme zraňujúce kúzla ako priame poškodenie ohňom, mrazom, či bleskom. Taktiež znižovať vlastnosti nepriateľa, čo ho oslabí, prípadne ho kúzelne môžete priamo oslabiť, čim znížite jeho odolnosť voči konkrétnemu druhu útoku, ktorý si zvolíte. V neposlednom rade máte k dispozícii kúzla poškodzujúce zbrane a brnenia nepriateľov. Vyššia úroveň umožňuje ovládať kúzla vyššieho levelu tohto druhu mágie.
Súvisiaca vlastnosť - Sila vôle (Willpower).

Tréneri
Základnej úrovne: Chanel - Chorrol (žije na zámku, cez deň ju môžete nájsť vo veži, mám pocit, že je ochotná učiť, až keď splníte quest Canvas the Castle). J´skar - Gilda mágov, Bruma (až keď splníte quest pre mágov Bruma Recommendation. Neskôr sa v rámci postupu v gilde mágov presunie do Arcane University a neskôr sa mi niekam stratil).
Strednej úrovne: Marc Gulitte - Gilda mágov, Anvil. Delphine Jend - Gilda mágov, Bravil.
Najvyššej úrovne: Bralsa Andaren. Je to mocná čarodejka, no trochu excentrická, takže žije v divočine, pri svätyni Kynaretha (tieto svätyne sa vám na mapke nezobrazujú). Je to západne od Weatherleah, severne od Sanguinovej svätyne a pevnosti Dirich. Ako je nápis Imperial Reserve, tak v oblasti písmena "A". Cez deň sa môže túlať po okolí, no v noci spí pri svätyni. Sľúbi vám tréning, ak jej donesiete 20 kožušín z medveďov (Bear Pelt). Môžete behať po lesoch a zabíjať medvede, alebo kožušiny jednoducho kúpiť. Keď jej odovzdáte dvadsať kusov, bude vás trénovať.

Knihy pre Destruction:
  • The Horrors of Castle Xyr (Bruma, Gilda mágov, v poličke na hornom poschodí, pri truhlici).
  • Response to Bero´s Speech (Arcane univerity, Imperial City, Mystic Archives, v poličke pri stene, vedľa vitríny).
  • Mythic Down Commentaries 2 (Skingrad, horné poschodie v krčme West Weald Inn, prvá izba na poschodí. / Bruma - Jerral´s House, v pivnici. / Talos Plaza, Imperial City, Ulen Athram´s House, na stolíku hore v študovni. / Leyawiin, Cingor´s House, na posteli. / Chorrol, Egual Belette´s House, v poličke, v pivnici. / Bravil, Raneline´s House, na posteli).
  • A Hypothetical Treachery (Skingrad, na zámku v poličke v komnatách grófa, v malej poličke pri písacom stole).
  • The Art of War Magic (Leafrot Cave, v obývacej časti tejto jaskyne, v poličke, hneď zo začiatku jaskyne. Táto jaskyňa je na východe, pri rieke Panther River, na jej severnom brehu, pri prvom severnom výbežku rieky sprava. Pôjdete do nej v rámci questu pre Dark Brotherhood s názvom Affairs of a Wizard).
  • Mystery of Talara, v3.


Hand to Hand
Pästný súboj. Proste mlátite nepriateľa holými rukami a nič k tomu nepotrebujete. Na rozdiel od boja s čepeľami a tupými zbraňami tu zraňujete nepriateľovi nielen život, ale aj jeho výdrž (fatigue), čiže po viacerých zásahoch je šanca, že sa nepriateľ zvalí na zem a než sa pozviecha, môžete ho doraziť.
Súvisiaca vlastnosť - Sila (Strength).
Ako Apprentice získavate silný útok (podržte tlačidlo pre útok a udriete silnejšie). Ako Journeyman ste schopný použiť silný útok zboku (podržte tlačidlo pre útok a zároveň pre pohyb doprava, alebo doľava). Pri tomto útoku je šanca vyraziť nepriateľovi z rúk zbraň. Ako Expert ste schopný použiť silný útok pri ústupe (podržte tlačidlo pre útok a zároveň pre pohyb vzad) a zároveň máte šancu zhodiť nepriateľa na zem. Master už má riadne vypracované svaly a je schopný silného útoku vpred (podržte tlačidlo pre útok a zároveň pre pohyb vpred) a zároveň má šancu paralyzovať zasiahnutého nepriateľa. Pri blokovaní sa päsťami je šanca na odzbrojenie nepriateľa počas protiútoku.

Tréneri
Základnej úrovne: Nahsi - Gilda Bojovníkov, Bravil. Rufrius Vincius - Gilda Bojovníkov, Anvil.
Strednej úrovne: Davela Hlaren - Imperial Bridge Inn (táto krčma sa nachádza na brehu rieky Silverfish River. Keď prejdete mostom na severnú stranu rieky, tak sa dajte po brehu na východ). Ra´quanar - Cheydinhal (žije na zámku, no nájdete ho aj v meste).
Najvyššej úrovne: Helvius Cecia - Bruma. Musíte dokázať, že už niečo ovládate, takže ho máte napadnúť päsťami a ukázať, čo je vo vás. On nebude útočiť, len sa brániť. Zbraň schovajte ešte pred rozhovorom, lebo ak zbadá zbraň, test preruší a ak ho náhodou napadnete, bude to brať ako útok. Povedzte mu, že ste pripravený a môžete začať, no nemá to trvať dlho, aby sa nenudil. Bude sa blokovať, inak nič nerobí, tak do neho mláťte päsťami, čo sa dá. Máte približne 40 sekúnd na to, aby ste mu odobrali časť zo života. Keď mu odoberiete dostatok, tak vám povie, že ste schopný a bude vás učiť.

Knihy pre Hand to Hand:
  • Immortal Blood (Bruma, J´ghasta´s House, v poličke neďaleko postele. / Temple District, Imperial City, Seridur´s House, na poličke v pivnici. / V stane pri ruinách Vilverin. To sú tie, ktoré vidíte oproti za riekou hneď na začiatku hry, keď vyjdite z kanálov).
  • Ahzirr Trajijazaeri (Cheydinhal, Svätyňa Temného Bratstva, v na poličke v tréningovej hale. / Bruma, J´ghasta´s House, v pivnici na stole).
  • The Wolf Queen, v 2 (Skingard, v súkromných komnatách na zámku, v grófovej izbe v poličke).
  • Way of the Exposed Palm (Fieldhouse Cave, táto jaskyňa je severovýchodne od mesta Bruama, pod krčmou The Drunken Dragon Inn. V jej časti Balconies nájdete malú miestnosť za dverami. Tam je truhlica, no vy sa pozrite na zem, kde je kniha schovaná pod muchotrávkou).
  • Master Zoraym´s Tale.


Heavy Armor
Ťažké brnenie. Lepšie ste schopný využívať ťažké brnenia. Ťažká zbroj je: Železná (Iron), Oceľová (Steel), Trpasličia (Dwarven), Orkská (Orcish), Ebonitová (Ebony) a Daedrická (Daedric). Mimo tréningu si schopnosť zvyšujete tým, že do vás mlátia.
Súvisiaca vlastnosť - Odolnosť (Endurance).
Ako Novicovi sa vám poškodzuje zbroj o 50% rýchlejšie. Ako Apprentice už máte zbroj poškodzovanú normálne. Ako Journeyman už máte zbroj poškodzovanú o 50% menej než normálne. Ako Expert viete využiť brnenie tak, že pri nosení sa jeho váha ráta len polovične v rámci zaťaženia pri pohybe. Master už využíva brnenie, ktoré má na sebe tak, že jeho váha sa vôbec nezarátava pre zaťaženie a neobmedzuje pohyb (beh a plávanie).

Tréneri
Základnej úrovne: Brodras - Gilda bojovníkov, Leyawiin. Brumph gra-Gash - Gilda bojovníkov, Bruma.
Strednej úrovne: Varnado - obchod The Beste Defense, Maket District, Imperial City. Valus Odiil - Chorrol (v krčme The Grey Mare. Tak ako ten argonianský atlét v Anvile, ani u tohto som nemal možnosť, aby ma trénoval, bez ohľadu na to, či som splnil jeho quest, či nie. No za hlavným trénerom ma odporučil v pohode).
Najvyššej úrovne: Pranal - Roxey Inn. Táto krčma je severne od hlavného mesta, pri ceste, ktorá obkolesuje hlavné mesto. Na sever od časti "ri" v nadpise Imperial City. Povie vám, že už je na dôchodku, no zdržiava sa tu kvôli krčmárke Malene. Chcel by jej spraviť radosť nejakým darčekom. Bude vás učiť, ak jej ho zaobstaráte, dá vám naň dokonca 50 zlatých. Chce niečo praktické, takže máte zohnať Strieborný krčah (Silver Pitcher) a štyri strieborné poháre (Silver Glass). Stačí pobehať mestá a v nich obchody a nájdete ich. Krčahy som zohnal len v hlavnom meste, no poháre dostanete v obchode takmer v každom meste. Prineste mu ich a povie vám, aby ste ich dali Malene ako dar od neznámeho ctiteľa. Dajte jej ich, aj tak vie, že sú od neho. Potom ho znova oslovte a už je ochotný vás učiť.

Knihy pre Heavy Armor:
  • Hallgerd´s Tale (Chorrol, V truhlici v Gilde bojovníkov na vrchom podlaží veže).
  • 2920, Mid Year (v6) (Chorrol, obchod Fire and Steel, na poličke na poschodí).
  • Chimarvamidium (Prison District, Imperial City, Imperial Legion Offices a vnútri na poschodie do barákov. Kniha je tam v poličke).
  • How Orsinium Passed to Orcs (Bruma, na písacom stolíku v grófkinej izbe).
  • Fighters Guild History, 1 st Ed. (Arcane University, Imperial City, Mystic Archives, vo vitríne. / Chorrol, Gilda bojovníkov, vo vitríne. / Anvil, Gilda bojovníkov, horné podlažie, Azzanova pracovňa, vo vitríne.).
  • History of the Fighter´s Guild.


Illusion
Kúzla ilúzie. Vyššia úroveň umožňuje ovládať kúzla vyššieho levelu tohto druhu mágie. Ilúzia poskytuje široké využitie pre akýkoľvek typ postavy, nielen pre mágov. Umožňuje také kúzla ako svetlo (moje veľmi obľúbené pre viditeľnosť v dungeonoch, netreba držať fakľu a poskytne viac svetla na vyššej úrovni), nočné videnie (vhodné oproti svetlu pre plíženie zlodejov), neviditeľnosť a chameleon (rozdiel je v tom, že neviditeľnosť sa stratí, keď použijete nejaký predmet, alebo zaútočíte a pri chameleone vás nevidno stále). Je tu možnosť očarovať osobu šarmom (zvýši sa u nej dočasne obľúbenosť k vašej osobe), alebo očarovať nepriateľa, aby na chvíľu bojoval s vami. K boju sa tiež hodia kúzla paralýzy (cieľ sa nemôže hýbať) a ticha (cieľ je umlčaný a tak nemôže zosielať kúzla).
Súvisiaca vlastnosť - Osobnosť (Personality).

Tréneri
Základnej úrovne: Hil the Tall - Cheydinhal, v kostole (Great Chapel of Arkay). Jantus Brolus - Istrius Brolus´ House, Bruma.
Strednej úrovne: Carahil - Gilda Mágov, Anvil. Kud-Ei - Gilda Mágov, Bravil (U troch zo všetkých trénerov som nemal možnosť trénovať z mne neznámych príčin a ona je jednou z nich).
Najvyššej úrovne: Martina Floria - Chironasium, Arcane University, Imperial City. Musíte byť plnohodnotný mág, inak vás do Univerzity nepustia. Keď ste mágom, máte voľný prístup do univerzity, tak za ňou zájdite. Za učenie požaduje 10 kusov Welkyndských kameňov (Welkynd Stone). To sú tie žiariace kamene, ktoré nájdete v starých ruinách. Ak už máte hru dosť rozohranú, zrejme ich už máte hromadu (buďte radi, že nechce Varla Stone, tie sa vyskytujú vzácnejšie). Proste presnorte ruiny (počas questu The Collector ich môžete nájsť naozaj dosť) a keď jej ich 10 odovzdáte, bude vás učiť.

Knihy pre Illusion:
  • Mythic Dawn Commentaries 3 (Získate ju v rámci hlavného príbehu).
  • The Wolf Queen, v 3 (Bruma, Gilda mágov, na stole v jednej z miestností v spodnej časti. Ak ju chcete, tak si ju vezmite pred questom Mágov s názvom A Plot Revealed).
  • The Argonian Account, Book 3 (Arcane University, Imperial City, Mystic Archives, na poschodí v poličke napravo pri stene oproti dverám. Pri vitríne).
  • Incident in Necrom (Cheydinhal, Willow Bank, na skrinke na poschodí).
  • Palla, volume 1 (Arkved´s Tower. Môžete sa do tejto veže dostať pri plnení questu pri svätyni Vaerminy. Je južne od jazera Lake Poppad. Ak ste v nej už boli, tak môžete prejsť skratkou, ak nie, tak celou trasou dungeonu. Kniha je na stole v miestnosti so spiacim Arkvedom).
  • Mystery of Talara, v 4 (Fort Caracatus, pod stolíkom v obytnej časti čarodeja Ancotara. V pevnosti hore, nie v dungeone. Môžete sa sem dostať v rámci questu Zero Visibility. Pevnosť je severne od hlavného mesta).


Light Armor
Ľahké brnenie. Lepšie ste schopný využívať ľahké brnenia. Ľahká zbroj je: Kožušinová (Fur), Kožená (Leather), Krúžková (Chainmail), Mitrilová (Mithril), Elfská (Elven) a Sklenená (Glass). Mimo tréningu si schopnosť zvyšujete tým, že do vás mlátia.
Súvisiaca vlastnosť - Rýchlosť (Speed).
Ako Novicovi sa vám poškodzuje zbroj o 50% rýchlejšie. Ako Apprentice už máte zbroj poškodzovanú normálne. Ako Journeyman už máte zbroj poškodzovanú o 50% menej než normálne. Ako Expert viete využiť brnenie, ktoré má na sebe, tak, že jeho váha sa vôbec nezarátava pre zaťaženie a neobmedzuje pohyb (beh a plávanie). Master, pokiaľ má na sebe kompletne len Ľahké brnenie, tak mu toto brnenie poskytuje o 50% vyššiu odolnosť.

Tréneri
Základnej úrovne: Dul gro-Shug - Elven Garedens District, Imperial City. Olfang - obchod Nord WInds, Bruma.
Strednej úrovne: Luciana Galena - Bravil. Ahdarji - Leyawiin.
Najvyššej úrovne: J´bari - Leyawiin. Na výmenu za učenie požaduje Elfské Brnenie (Elven Cuirass). Kým ste na nižšom leveli, môže to byť trochu problém zohnať ho, no na vyššom leveli už ho majú bežne rôzne typy nepriateľov a taktiež aj niektorí obchodníci. Keď mu prinesiete jeden obyčajný Elfský Kyras, tak je ochotný vás učiť.

Knihy pre Light Armor:
  • The Refugees (Cloud Ruler Temple, na stole v hlavnej hale. / Market Distric, Imperial City, kníhkupectvo First Edition, v poličke pri dverách - keďže prvá várka ponuky je fixná, môžete ju kúpiť a nemusíte ju kradnúť).
  • Lord Jornibret´s Last Dance (Black Flats Cave, severne od Skingradu. V miestnosti s Erthorom, za ktorým sem pôjdete v rámci questu Skingrad Rcommendation).
  • The Rear Guard (Cheydinhal, svätyňa Temného Bratstva, v truhlici v tréningovej hale).
  • Ice and Chitin (Leyawiin, Ahdjari´s House, v truhlici pri posteli na poschodí).
  • Rislav the Righteous.


Marksman
Strelectvo. Jednoducho streľba z lukov (kuše niekam vymizli), čím viac strieľate a triafate sa, tým si zvyšujete úroveň tejto vlastnosti a čím je vyššia, tým viac poškodenia spôsobujete.
Súvisiaca vlastnosť - Agilnosť (Agility).
Ako Apprentice už nepociťujete únavu (Fatigue), keď držíte napätý luk. Ako Journeyman máte možnosť zoomovania, priblíženia si cieľa (držte blok). Ako Expert máte šancu pri úspešnom zásahu zhodiť nepriateľa na zem. Master má už šancu pri úspešnom zásahu paralyzovať nepriateľa.

Tréneri
Základnej úrovne: Edla Dark-Heart - Regner´s House, Bruma. Shameer - Skingrad.
Strednej úrovne: Reman Broder - Skingrad. Pinarus Inventius - Anvil.
Najvyššej úrovne: Alawen. Je v tábore s názvom Troll Candle Camp, ktorý je východne od Anvilu. Cez deň môže byť na love, no v noci spí, takže minimálne ráno a večer ju zastihnete v tábore, ak sa vám ju nechce naháňať po okolí. Za učenie požaduje Elfský luk (Elven Bow), no na rozdiel od iných trénerov nie pre seba, ale pre vás, aby ste sa mohli učiť s dobrou zbraňou. Môžete ho nájsť u mŕtvych nepriateľov, v truhliciach, či u obchodníkov. Ja som ho kúpil v obchode The Archer Paradox v Bravile. Keď ho budete mať v inventári a požiadate o tréning, je ochotná vás učiť.

Knihy pre Marksman:
  • A Dance in Fire, v 5 (Bruma, Regner´s House, v spodnej časti na stole).
  • The Gold Ribborn of Merit (Cheydinhal, svätyňa Temného Bratstva, v truhlici v tréningovej hale).
  • Vernaccus and Bourlorn (Chorrol, kníhkupectvo Renoit´s Books, v poličke pri pulte - keďže prvá várka ponuky je fixná, môžete ju kúpiť a nemusíte ju kradnúť).
  • Father of the Niben (Bravil, na zámku Severné krídlo súkromných komnát, posledná miestnosť na konci chodby, v poličke).
  • The Black Arrow, v 2 (Cheydinhal, svätyňa Temného Bratstva, Teinaavina truhlica v obytnej časti. Buď ju vypáčte, alebo si počkajte, keď v rámci questu Purification získate od nej kľúč).


Mercantile
Obchodovanie. Ovplyvňuje vašu schopnosť jednať s obchodníkmi. Pri vyššej úrovni predávate za viac zlata a kupujete za lacnejšie. Pri rozhovore s obchodníkom máte možnosť jednať sa (haggle), kde si nastavujete percentuálny podiel cien, no nepreháňajte a držte sa v závislosti od jeho obľúbenosti k vám a od výšky vášho levelu, pretože vaše prehnané požiadavky samozrejme odmietne.
Apprentice má tú výhodu, že poškodenie predmetu už neovplyvňuje jeho predajnú cenu. Journeyman môže kupovať a predávať a kupovať u obchodníkov akýkoľvek typ tovarov. Expert môže investovať svoje peniaze do obchodu a tak obchodník bude mať o 500 zlatých viac. Keď získate hodnosť Master, tak všetci obchodníci budú mať o 500 zlatých viac.
Súvisiaca vlastnosť - Osobnosť (Personality).

Tréneri
Základnej úrovne: Foroch - Gottshaw Inn (táto krčma je juhozápadne od mesta Kvatch. Nájdete ju popri ceste z Anvilu do Kvatchu). Mach-Na - kníhkupectvo Mach-Na´s Books, Cheydinhal.
Strednej úrovne: Margarte - Leyawiin. Seed-Neeus - obchod Northern Goods and Trae, Chorrol.
Najvyššej úrovne: Palonirya - obchod Divine Elegance, Market District, Imperial city. Ak máte vo vrecku (inventári) minimálne 10000 zlatých, tak je ochotná vás učiť.

Knihy pre Mercantile:
  • The Wolf Queen, v 4 (Market District, Imperial City, kancelária Office of Imperial Commerce, na pulte vo vstupnej hale).
  • The Buying Game (Elven Gardens District, Imperial City, Fathis Ules House, v malej skrinke na poschodí, neďaleko dverí).
  • 2920, Sun´s Height (v7) (Market District, Imperial City, Black Hourse Courier, na stolíku v rohu).
  • A Dance in Fire, v 6 (Chorrol, Casta Scriobonia´s House, na poličke na poschodí, pri schodoch).
  • A Dance in Fire, v 7.


Mysticism
Kúzla mysticizmu. Vyššia úroveň umožňuje ovládať kúzla vyššieho levelu tohto druhu mágie. Tieto kúzla sú podľa mňa len také doplnkové. Podstatným kúzlom je tu Soul Trap (duševná pasca), ktoré umožňuje chytať duše nepriateľov. Jednoducho kúzlo zakúzlite na nepriateľa, keď už má minimum života a zabijete ho. Ak máte v inventári duševný drahokam (Soul Gem), tak doň uväzníte dušu nepriateľa. Tieto drahokamy môžete potom použiť buď na znovu nabitie energie vašich magických zbraní, alebo na oltároch v Arcane University (musíte byť teda mág) nimi očarovávať sami, podľa svojich schopností a možností zbrane a brnenia. Medzi ďalšie kúzla mysticizmu patrí napríklad Detekcia života (umožní vám vidieť živé bytosti v neprehľadnom teréne, cez steny a tiež tak môžete odhaliť neviditeľné postavy), Telekinéza (umožní vám pohybovať predmetmi na diaľku), Rozptýlenie kúzla (Dispel, zruší aktívne kúzlo buď negatívne na vás, alebo na osobe, ktorá má na sebe nejaké posilňujúce) a napokon sú to kúzla na odrážanie a pohltenie nepriateľských kúziel zoslaných na vás.
Súvisiaca vlastnosť - Inteligencia (Intelligence).

Tréneri
Základnej úrovne: Angalmo - Gilda mágov, Chorrol. Druja - Gilda mágov, Skingrad.
Strednej úrovne: Boderi Farano - Mystic Archives, Arcane University, Imperial City. Ita Rienus - Gilda mágov, Bravil.
Najvyššej úrovne: Dagail - Gilda mágov, Leyawiin. Je ochotná vás učiť, len keď preukážete svoje schopnosti a vyrovnáte mystickú bariéru tým, že uzavriete aspoň tri brány Oblivionu. Takže toto je možné jedine v rámci hlavného príbehu. Ak ste ho už prešli, máte po probléme. Keď uzavriete pár brán, tak je ochotná vás učiť.

Knihy pre Mysticism:
  • Before the Ages of Man (Arcane University, Imperial City, Chironasium, je umiestnená na oltári pre očarovávanie /Altar of Enchanging/).
  • The Black Arts on Trial (Market District, Imperial City, obchod Mystic Emporium. Kniha je na pulte a na prekvapenie sa nedá kúpiť, takže ju len musíte ukradnúť).
  • Mythic Dawn Commentaries 4 (získate ich v rámci hlavného príbehu od Revana Camorana).
  • The Firsthold Revolt (Cheydinhal, Gilda mágov, v poličke oproti schodom v pivnici).
  • 2920, Sun´s Down (v 2) (Skingrad, Great Chapel of Julianos, v podzemí, na stole v prvej miestnosti naľavo).
  • Souls, Black and White (Fort Cuptor, je to pevnosť na pobreží jazera Lake Canulus, na východe cisárstva. Vnútri choďte hneď doprava do druhej časti dungeonu a tam doľava. Kniha je na kamennom bloku pri posteli).


Restoration
Kúzla obnovovania. Vyššia úroveň umožňuje ovládať kúzla vyššieho levelu tohto druhu mágie. Toto sú najmä kúzla liečiteľov a minimálne kúzlo liečenia života príde vhod každému pri boji s presilou. Ďalej sú k dispozícii kúzla na liečbu chorôb, paralýzy, či otráv, kúzla na obnovenie pôvodných hodnôt vašich vlastností, ak boli magicky znížené, tak isto dokáže dočasne pohltiť vlastnosti nepriateľa, alebo magicky zvýšiť svoje vlastné schopnosti.
Súvisiaca vlastnosť - Sila vôle (Willpower).

Tréneri
Základnej úrovne: Cirroc - kostol (Great Chapel of Talos), Bruma. Marie Palielle - kostol (Great Chapel of Julianos), Skingrad.
Strednej úrovne: Marz - kostol (Great Chapel of Mara), Bravil. Ohtesse - kostol (Great Chapel of Arkay), Cheydinhal.
Najvyššej úrovne: Oleta - kostol (Great Chapel of Akatosch), Kvatch. V chráme ju nájdete len pri prvej návšteve Kvatchu. V rámci hlavného príbehu prelomíte obliehaciu armádu mesta a uzavriete bránu Oblivionu pred mestom. Keď sa prebojujete do chrámu, tak jedna vojačka odvedie civilistov dole do tábora pod mestom, kde sú preživší utečenci. Každopádne je jedno, či Oletu oslovíte v chráme, alebo dole v tábore, tak či tak nemyslí na žiadne trénovanie, pokiaľ je jej rodné mesto v pazúroch nepriateľa. Takže ho musíte oslobodiť. Na to splňte quest The Battle for Castle Kvatch, ktorý sa ponúka v hlavnom príbehu, no je voliteľný (ale v návode ho nájdete pri hlavnom príbehu). Keď ho splníte a dobyjete hrad so zvyškami armády, tak sa za ňou vráťte a je ochotná vás učiť.

Knihy pre Restoration:
  • Whitershin (Leyawiin, Gilda Mágov, na poschodí v prvej miestnosti naľavo, v úzkej poličke v rohu).
  • Notes on Racial Phylogeny (Chorrol, Great Chapel of Stendarr v podzemí, v miestnosti napravo, v truhlici).
  • The Exodus (Skingrad, Great Chapel of Julianos, v podzemí, v poličke v prvej miestnosti napravo).
  • 2920, Rain´s Hand (v 4) (Bravil, Great Chapel of Mara, v podzemí, v prvej hale v poličke v ľavom rohu).
  • Mystery of Talara, v 2.


Security
Zabezpečenie, alias otváranie zámkov. Zámky sú od veľmi ľahkých až po veľmi ťažké (čiže od jednej až po päť západiek) a otvárate ich formou minihry, kedy vytláčate pakľúčom západku nahor a keď je hore, stlačením tlačidla ju tam zafixujete. Keď takto zachytíte všetky západky hore, zámka je otvorená. Ak sa vám to nepodarí, zlomíte šperhák (lockpick). Veľmi vhod tu príde Skeleton Key - nezlomiteľný lokpik ako odmena z jednej z daedrických svätýň (no tým sa stráca čaro minihry, keďže vám potom stačí neustále dávať automatický pokus a otvoríte každý zámok kedykoľvek).
Keď zlomíte lokpik, tak padnú všetky západky opäť dole. Keď ste Apprentice, padnú dole len tri. Keď ste Journeyman, padnú naspäť len dve. Keď ste Expert, padne naspäť len jedna. A keď ste Master, tak žiadna západka nepadne a môžete skúšať, až kým si neotvoríte (alebo nezlomíte všetky lokpiky).
Súvisiaca vlastnosť - Agilnosť (Agility).

Tréneri
Základnej úrovne: Malintus Ancrus - Chorrol. Samuel Bantien - Talos Plaza, Imperial City.
Strednej úrovne: Dro´Shanji - Bravil. Mandil - Othrelos´ House, Elven Gardens District, Imperial City.
Najvyššej úrovne: J´baana. Ten je v časti Imeprial Prison District, za centrálnou vežou (The Bastion). Keď ho požiadate o tréning, chce aby ste mu doručili správu od S´krivvy. Veľmi jednoduché, zájdite do Bravilu, nájdite S´krivvu a spýtajte sa jej na správu. Dá vám ju, tak ju len zaneste naspäť J´baanovi a potom je ochotný vás učiť.

Knihy pre Security:
  • The Locked Room (Anvil, Smuggler´s Cave. Táto jaskyňa pašerákov je pod zámkom. Vedie k nej aj tajná chodba v zámku, no tam treba kľúč, ktorý som nenašiel. No za zámkom je vo vode vstup do jaskyne aj keď s Very Hard zámkou. Nájdete ho podľa mapky. Vnútri v jaskyni je kniha v truhlici pri prikrývke).
  • The Wolf Queen, v 1 (Bravil, Dro´Shanji´s House, v poličke na poschodí).
  • Proper Lock Design (Imperial City, V Gardens of Dareloth vo Waterfornt Districte, respektíve Dareloth´s Basement - keď sa stanete šéfom gildy zlodejov a získate prístup do ich hlavného stanu, tak táto kniha je na stole vo vašej izbe - ako v izbe gildmajstra).
  • Advances in Lokc Picking (Finger Bowl Cave. Táto jaskyňa je na sever od hlavného mesta. Nad dedinkou Aleswell. Vnútri v prvej časti knihu nájdete na kamennom oltári vo vysokej jaskyni so schodiskom. / Cheydinhal, kníhkupectvo Mach-Na´s Book, tam je tá kniha na predaj.).
  • Surfeit of Thieves.


Sneak
Plíženie, zakrádanie sa. Táto schopnosť vám umožní vyhnúť sa bojom. Keď sa dáte do plíživého módu, objaví sa vám symbol oka. Keď je jasný, svetlý, tak vás niekto vidí, no keď sa stane priehľadným, tak vás nik nevidí a môžete sa dať do akcie. Môžete sa celkovo vyhnúť nepriateľom, alebo sa k nim prikradnúť a napadnúť ich - a moment prekvapenia vám pridá bonus k poškodeniu. Taktiež môžete takto ľudí okrádať. V plíživom móde je automaticky nastavená akcia kradnutie (tak sa nepomýľte, ak chcete niekoho osloviť), ktorá vás dostane do inventára osoby. Plíženie ovplyvňuje ako rýchlo sa pohybujete, obuv, ktorú máte (začiatočník v plížení by mal radšej behať naboso) a aj intenzita osvetlenia, takže najlepšie je ísť pomaly a držať sa v tieňoch. Výrazne vám môžu pomôcť kúzla neviditeľnosti, či chameleóna.
Novic plíženia pokiaľ je nespozorovaný, tak pri útoku na nepriateľa spôsobí päsťou, či jednoručnou zbraňou, štvornásobné poškodenie, pri útoku lukom dvojnásobné. Apprentice plíženia pokiaľ je nespozorovaný, tak pri útoku na nepriateľa spôsobí päsťou, či jednoručnou zbraňou šesťnásobné poškodenie, pri útoku lukom trojnásobné. Journeyman už nemá problémy s obuvou a čokoľvek má na nohách, neznižuje to jeho šancu zostať nespozorovaný. Expert sa vie pohybovať už tak potichu, že je jedno, či počas plíženia kráča, alebo beží, šancu na spozorovanie to neovplyvní. Master plíženia pokiaľ je nespozorovaný, tak pri útoku na nepriateľa mu spôsobí zranenie takej sily, akoby nemal žiadne brnenie.
Súvisiaca vlastnosť - Agilnosť (Agility).

Tréneri
Základnej úrovne: City-Swimmer - Bravil. Glistel - Malintus Ancrus House, Chorrol.
Strednej úrovne: Othrelos - Elven Garden District, Imperial City. Mirabelle Money - Anvil (najviac je vo svojom podniku The Fo´c´sle, no môžete ju nájsť aj vonku na brehu).
Najvyššej úrovne: Marana Rian - Temple District, Imperial City. Povie vám, že vás bude učiť, ak jej ukradnete jej šťastnú mincu. Takže využite svoje schopnosti a ukradnite jej mincu z jej inventára. Potom len požiadajte o tréning, mincu jej vrátite a je ochotná vás učiť.

Knihy pre Sneak:
  • Legend of Krately House (Cloud Ruler Temple, v poličke s knihami vo východnom krídle).
  • Sacred Witness (Keď sa počas hlavného questu dostanete do sídla Mythic Down v Lake Arrius Caverns, tak tam zájdite do časti Shrine Living Quarters a úplne dole na juhu, juhovýchode je pri prikrývke a ohníku zamknutá truhlica, v ktorej je táto kniha. Je to neďaleko prechodu do tajnej miestnosti v Lake Arrius Caverns).
  • The Wolf Queen, v 6 (Cheydinhal, svätyňa Temného Bratstva, v poličke v rohu v hlavnej hale).
  • 2920, Last Seed (v 8) (Bravil, City Swimmer´s House, na skrinke).
  • Purloined Shadows.


Speechcraft
Rečníctvo. Ako veľmi viete vychádzať s ľuďmi a získavať ich obľúbenosť - podplácaním, alebo minihrou v ktorej si získavate, alebo znižujete ich priazeň. Minihra funguje tým spôsobom, že máte štyri políčka a na každom, keď tam prídete myškou, tak uvidíte na výraze tváre postavy, či sa jej daná téma páči, alebo nepáči. Kliknúť musíte na všetky štyri políčka a raz si môžete otočiť mieru vplyvu v políčku. Miera vplyvu je farebná hranica smerujúca od stredu k vonkajšiemu okraju a čím je väčšia, tým viac zaváži vplyv daného políčka. Takže sa snažte klikať na ne tak, aby ste na políčka, ktoré sa postave nepáčia, klikli vtedy, keď je tam najmenšia miera vplyvu a zase naopak na políčka, ktoré sa jej páčia, klikli, keď je tam najväčšia miera vplyvu. Príliš dlho rozmýšľať by ste nemali, pretože čakanie počas minihry automaticky pomaly znižuje vašu obľúbenosť u postavy. Obľúbenosť vám zabezpečuje lepšie ceny u obchodníkov (len do istej miery, tam ide hlavne o schopnosť Mercantile - Obchodovanie) a tiež postavy, ktoré vás majú viac radi, vám toho viac povedia, vrátane informácií podstatných ku questom a podobne.
Apprentice má možnosť raz zmeniť mieru vplyvu v presvedčovacej minihre. Journeyman má tú výhodu, že obľúbenosť u postavy klesá o 50% menej počas čakania pri presvedčovacej minihre. Expert pri presvedčovaní, keď klikne na políčko, ktoré má negatívny vplyv na osobu, tak získava od 150 do 100% menej negatívneho vplyvu na osobu. Master podpláca sumami o polovicu menšími než bežne.
Súvisiaca vlastnosť - Osobnosť (Personality).

Tréneri
Základnej úrovne: Alga - Honmund´s House, Bruma. Uravasa Othelas - kostol (Great Chapel of Mara), Bravil.
Strednej úrovne: Varon Vamori - Bravil. Gruiand Garrana - kostol (Great Chapel of Arkay), Cheydinhal.
Najvyššej úrovne: Tandilwe - Chrám (Temple of the One), Temple District, Imperial City. Povie vám, že je ochotná vás učiť, ak sa pozhovárate s každou úbohou dušou v kraji. Tých duší je zrejme viac, no ona má na mysli žobrákov, ktorých je celkovo 19. V Imperial City ich je 5 (Temple District - Ragbag Buntara; Talos Plaza - No-Coins Draninus; Elven Gardens District - Farlav the Faker; Market District - Simplicia the Slow; Waterfront District - Puny Ancus). V každom zo zvyšných miest sú po dvaja. Čiže mestá Anvil (Penniless Olvus, Imus the Dull), Bravil (Wretched Aia, Cosmus the Cheat), Bruma (Fetid Jofnhild, Jorck the Outcast), Cheydinhal (Luckless Lucina, Bruccius the Orphan), Chorrol (Nermus the Mooch, Lazy Kaslowyn), Leyawiin (Deeh the Scalawag, Rancid Ra´dirsha) a Skingrad (Nigidius the Needy, Foul Fagus). Nemusíte s nimi o ničom diskutovať, stačí ich osloviť. Keď oslovíte všetkých 19, je ochotná vás učiť.

Knihy pre Speechcraft:
  • Biography of the Wolf Queen (Bravil, odmena za splnenie questu Caught in the Hunt. / Waterfront District, Imperial City, Armand Christophe´s Hause, v truhle v jeho dome).
  • The Wolf Queen, v 5 (Temple District, Imeprial City, Hastrel Ottus House, na malom stolíku vo vstupnej hale).
  • 2920, Second Seed (v 5) (Imperial Battlemage´s Chambers, ide o komnaty kancelára Ocata. Tam sa dostanete jedine počas plnenia questu The Ultimate Hiest pre zlodejov, je to miestnosť, z ktorej opúšťate palác po ukradnutí Elder Scrollu skokom cez šachtu. Pri šachte v poličke je táto kniha).
  • The Wolf Queen, v 7 (Chedinhal, na zámku, v súkromných komnatách grófa mesta, v poličke).


Úvod | Hlavný príbeh | Gildy | Vedľajšie questy | Rôzne | Pluginy | História | Náboženstvá a rasy

Súvisiace hry The Elder Scrolls VI
The Elder Scrolls Online: Gold Road
The Elder Scrolls: Blades
The Elder Scrolls Online: Necrom
The Elder Scrolls Online: High Isle
The Elder Scrolls V: Skyrim - Anniversary Edition
The Elder Scrolls Online: Blackwood
The Elder Scrolls Online: Greymoor
The Elder Scrolls Online: Elsweyr
The Elder Scrolls Online: Summerset
The Elder Scrolls Online: Morrowind
The Elder Scrolls: Legends
The Elder Scrolls V: Skyrim - Special Edition
The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited - Orsinium
The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited - Imperial City
The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited
The Elder Scrolls Online
The Elder Scrolls Anthology
The Elder Scrolls V: Skyrim - Legendary Edition
The Elder Scrolls V: Skyrim - Dragonborn
The Elder Scrolls V: Skyrim - Hearthfire
The Elder Scrolls V: Skyrim - Dawnguard
The Elder Scrolls 5: Skyrim
The Elder Scrolls IV: Oblivion (5th Anniversary Edition)
The Elder Scrolls 4: The Shivering Isles
The Elder Scrolls 4: Knights Of The Nine
The Elder Scrolls 3: Bloodmoon
The Elder Scrolls 3: Morrowind - Game of the Year Edition
The Elder Scrolls 3: Tribunal
The Elder Scrolls 3: Morrowind
The Elder Scrolls 3: Morrowind - Collector's Edition
The Elder Scrolls Adventures: Redguard
An Elder Scrolls Legend: Battlespire
Daggerfall
The Elder Scrolls 2: Daggerfall
The Elder Scrolls: Arena



Diskusia Príspevkov: 237 Hodnotenie
1082 hlasov

100
60
20

80
40
0
55
Zobraziť všetky Pridať príspevok



| Návody | Autori |




© 99-2022 ABCgames.sk 
Facebook
 ABCgames.SK | CZ | E-shop hry |