HRYCHEATYTRAINERYNÁVODYPREKLADYCD OBALYWALLPAPERYSCREENSHOTYDOWNLOAD

OSTATNÉ
KALENDÁR
FÓRUM
FIRMY
TOP 10

KÚP SI HRU
UŽÍVATEĽ
Prihlásiť
Registrácia


Užívatelia
Hry v obchode
Zlacnené hry

ABCgames
Kontakt, RSS, Spolupráca
ŠTATISTIKY
Hry:
Cheaty:
Trainery:
Návody:
Preklady:
CD obaly:
Wallpapery:
Screenshoty:
Download:
21156
5455
5063
1438
1600
7336
6028
12898
1687

Online 4708 užívateľov

Návody > Gothic 2: Gold Edition


Zobrazení:202443
Autor návodu:Andrej Eperješi, ABCgames.sk

Chapter I | Chapter II | Chapter III, IV | Chapter V, VI | Ostatné


Pár tipov:
  • V hre je rozdiel, niekoho zbiť a zabiť. Ak bojujete s nepriateľom, tak ho automaticky zabijete. Pokiaľ bojujete s neutrálnou postavou, ktorá vás napadne, alebo pokiaľ ju napadnete vy, tak keď jej znížite ukazovateľ života na minimum, padne na zem a chvíľu sa nehýbe. Zatiaľ postave môžete zobrať zbraň a veci, ktoré má pri sebe. Tiež ju môžete zabiť, kým leží. Ak ju nezabijete, po chvíli sa postaví a žije si ďalej, akurát s vami väčšinou odmieta komunikovať. Pokiaľ si zaobstaráte kúzlo zabudnutia, tak môžete takto doraziť postavu, okradnúť ju a ešte kým je na zemi, očarovať ju tým kúzlom. Keď sa preberie, nič si nepamätá. Môžete kradnúť aj so schopnosťou pickpocket, ale týmto spôsobom môžete ukradnúť zväčša len mešec, alebo kľúč, ktorý má postava, ale ostatné veci nie.
  • Vždy si čítajte, všetky listy, či knihy, ktoré získate. Častokrát je jasné čo treba spraviť, ale nedá sa to spraviť, lebo postava to akože nevie, kým si to neprečíta.
  • S niektorými postavami sa môžete dať dohromady a sprevádzajú vás odniekiaľ niekam. Väčšinou keď ste ako spoločníci, tak získavate body aj za tých zabitých nepriateľov, ktorých zabije váš spoločník. Pokiaľ zabije nepriateľa postava, ktorá s vami nie je spolčená, tak body nezískate. Zo začiatku, kým ste slabí a nejaká potvora vám veľmi vadí, tak ju odlákajte k ľuďom, ktorí ju sami napadnú. Potom sa snažte dať jej poslednú ranu vy, aby ste získali body.
  • Keď zabijete neutrálnu postavu, tak vás napadnú ľudia stojaci okolo, ak vás zbadajú. Ak niekoho len zbijete, tak vás nebude mať rád a máte zlú reputáciu. Vyrieši to zaplatenie pokuty u predstaviteľa zákona. Tiež je tu však vec, že keď nie sú svedkovia, nie je ani zločin.
  • Za niektoré questy získavate vo vyšších kapitolách viac skúseností. Vždy násobok pôvodnej dávky skúseností. Napríklad quest Joe. Keď ho zachránite z veže v prvej kapitole, získate 200 skúseností. V druhej už 400, potom 600, ďalej 800 a v piatej kapitole až 1000 skúseností. Nevzťahuje sa to na všetky questy.
  • Doporučujem zabíjať všetkých nepriateľov, na ktorých máte, lebo každý bod je dobrý. V Gothicu sa peniaze a skúsenosti získavajú naozaj pomaly. A ešte, v hre je pár drobností, ktoré sú úplne nanič, ale je sranda, že si to môžete vyskúšať. Môžete napríklad píliť drevo, rýľovať pôdu, zametať dlážku, dolovať v bani, miešať v kotli, fajčiť swampweed, či vodnú fajku, alebo si upiecť surové mäso na sporáku, či nad ohniskom.

Úvod

Porazili ste mocného nepriateľa Sleepera. Pád magickej bariéry vás však uväznil pod troskami a hrozila vám istá smrť. O vašu záchranu sa pokúšal čarodej Xardas a na trinásty deň sa mu podarilo vás preniesť do svojej veže. Tu vám oznámi, že aj keď bol Sleeper porazený, pred jeho odchodom z tohto sveta však vyriekol slovo Moci, ktorým povolal do boja stvorenia temnôt, na čele s drakmi. Tiež vám prezradí, že jedinou možnosťou ako sa brániť pred touto novou hrozbou, je získať amulet Eye of Innos. Je to artefakt, ktorý strážia paladini v meste Khorinis. Ste predurčený ho nosiť, veď ste porazili Sleepera. Amulet vám nielen pomôže v boji s novou hrozbou, no tiež vám pomôže obnoviť vašu stratenú silu, preto ho musíte získať a tak sa musíte vydať do Khorinisu.



Chapter I: The Menace

A. Xardasova veža

Xardas vám povie, že čokoľvek z jeho veže sa vám bude zdať užitočné, tak si to môžete vziať. Takže do toho. Zo stola pri ňom si vezmite Kamennú dosku (Stone Tablet) - toto je novinka datadisku. Po svete sú rozhodené rôzne Stone Tablet, ktoré vám prinesú rozličné bonusy. Jedine tie, ktoré sú označené ako Old Stone Tablet neposkytujú bonus a môžete ich nosiť Vatrasovi v meste Khorinis. Spýtajte sa na tú dosku Xardasa a povie vám čo o nej vie, aj keď toho veľa nie je (50 xp). Z poličky si vezmite Healign Potion a choďte ku krbu. Z naskladaného dreva pri krbe si vezmite jednu palicu, ktorá vám zo začiatku poslúži ako zbraň. Potom sa postavte čelom ku krbu a na jeho pravej strane stlačte tajný spínač, čím sa zdvihnú mreže v hale s Xardasom. Za nim si vezmite ďalší Healing Potion a pár vecí z truhlice (dva zvitky - Fireball, Liečba ľahkých zranení a nejaké zlato). Tiež si prečítajte knihu a čítajte aj ďalšie, na ktoré narazíte, za čo získate aspoň pár skúseností (25 xp; celkovo je vo veži šesť kníh, čo je 150 xp). Pred odchodom sa ešte spýtajte Xardasa na lepšie vybavenie a povie vám o tajnom prechode do údolia pod jeho vežou. No to až za chvíľu. Vybehnite do hornej časti veže.
Hore máte na poličke Mana Essence a v druhej časti truhlicu. Kľúč od nej je na stole, tak si ju otvorte, vezmite si jej obsah (zlato, zvitok Svetla, 2 pakľúče a dýku) a prečítajte si tu pár kníh. Stále tu hore sa postavte čelom k miestnosti, v ktorej ste práve vyrabovali truhlicu. Naľavo je vchod do veže a pár plošín nad ním. Otočte sa tam a zoskočte na prvú plošinu pod vami (choďte tam bokom, aby ste dopadli na tú prvú pod vami; z tejto výšky pádom ďalej riskujete smrť). Z nej skočte na druhú pod ňou a prejdite smerom doľava, smerom za vežu. Tam na malom kúsku zeme je mŕtvola, ktorá má pri sebe pár vecí (Zvitky Ohnivý Šíp a Svetlo, Mana Essence).Vráťte sa na plošinu, z ktorej ste prišli a spustite sa po skalách až pred vchod do veže. Vráťte sa ním dovnútra, ešte treba preskúmať prízemie veže.
Tam si z poličiek vezmite fakle, dve fľaše vody a prázdnu laboratórnu fľašu. V truhlici máte fakľu, zlato a zvitky Fireball a Liečba ľahkých zranení. V susednej miestnosti si z lavíc poberte množstvo rastlín a tiež opasok Belt of Force (+5 Sila). Ešte si na zemi pri sudoch nájdite pár zakotúľaných mincí a vyjdite z veže von.
Vonku choďte ešte napravo a na malom kúsku zeme pri veži si vezmite pár liečivých rastlín (dajte si radšej pohľad z prvej osoby, keď chodíte cez neprehľadné oblasti, je to lepšie a tak sa tu aj skôr vyhnete pádu z útesu).



B. Cesta z Xardasovej veže na Lobartovu farmu

Vydajte sa po ceste vedúcej od veže. Spomínate si, že Xardas hovoril niečo o tajnom prechode do údolia pod jeho vežou? Po krátkom úseku cesty uvidíte naľavo jazierko s vodopádmi. Zabite pri ňom goblina. Presnorte breh jazierka a okrem pár liečivých rastlín nájdete za stromami mŕtvolu, pri ktorej sú dva zvitky Ohnivých Šípov, Healing Essence, Mana Essence, Shortbow a pár šípov. No mimo toho tu tiež nájdete vchod do jaskyne.
V jaskyni nájdete cestou hromadu húb. Vstúpte do nej a po pár metroch sa cesta rozdvojuje. Naľavo je ďalšia jaskyňa, v ktorej je pár goblinov, ktorých pobite a z truhlíc, ktoré tu majú, si vezmite pár vecí. Vráťte sa na rázcestie a choďte druhou cestou. Prejdite poniže na ďalšie rázcestie. Tam napravo vás čaká pár Mladých Field Riderov. Pri nich je mŕtvola, ktorú môžete obrať o Healing Essence, Mana Essence a zvitok Ohnivého Šípu. Naľavo je prechod do údolia pod Xardasovou vežou.
Keď vyjdete z jaskyne, do údolia musíte zbehnúť po strmej ceste. Pri druhej zákrute choďte do jej rohu, kde za kríkom rastúcom pri pni je mŕtvola, ktorá má pri sebe ďalšie nápoje a zvitky. V údolí rastie inak hromada rastlín, tak ich nezabudnite zbierať. V údolí vás tiež čaká pár vlkov. So všetkými nepriateľmi, čo tu stretnete, by ste sa mali byť schopní vysporiadať, pokiaľ ich nebude nejako veľa naraz. Straty života sa môžete zbaviť nápojmi, či sa kedykoľvek vrátiť do Xardasovej veže a vyspať sa v posteli na strednom poschodí.
V údolí tiež nájdete starého známeho menom Lester. Povie vám o tieňoch, čo videl a o podozrení na drakov. Povedzte mu, že chcete ísť do Khorinisu a poradí vám spôsob, ako oklamať stráže, aby vás vpustili do mesta. Potom mu povedzte, aby o tom, čo videl, povedal Xardasovi, tak ho pošlite do jeho veže. Po rozhovore s Lesterom ešte preskúmajte zvyšok údolia a poberte si rastliny. V rohu údolia, za hromadou skál nájdete tiež jaskyňu, v ktorej je pár krýs a nejaké rastliny. Na jej konci nájdete pri náhrobku aj Rusty Sword. Potom sa vráťte z údolia cez jaskyne, tak ako ste prišli, až naspäť k jazierku s vodopádmi. Tam sa vydajte ďalej po ceste.

Poniže cesty stretnete pri ohnisku chlapíka menom Cavalorn, ďalší starý známy z kolónie. Spýtajte sa ho na jeho brnenie a povie vám, že patrí k mágom kruhu Vody. Zistite viac, to je ďalšia novinka v datadisku. Veľa vám toho nepovie, no odporučí vás za Vatrasom v meste Khorinis. Potom sa ho spýtajte, čo tu robí a povie vám, že ho okradli banditi. Ponúknite mu s nimi pomoc a on ju prijme. Posťažujte sa, že by ste potrebovali lepšiu výbavu a dostanete dva liečiace nápoje a dýku Wolf Knife (lepšia než Rusty Sword). Ešte však nevoľte možnosť vyraziť spolu na banditov a ukončite rozhovor.
Vydajte sa cestou poniže sami a osloví vás sám bandita stojaci pri jaskyni. Spýta sa vás, odkiaľ prichádzate. Ak poviete, že od Xardasa, tak vás hneď napadne. Povedzte, že idete z hôr. Povie vám, že by sa s vami chceli stretnúť nejakí ľudia. Ak súhlasíte, že sa s nimi stretnete, tak choďte za ním do jaskyne - je to pasca a musíte bojovať s troma banditami. Takže sa nenechajte nahovoriť. Voľte zakaždým druhú možnosť odpovede a vykrúcajte sa a napokon mu povedzte, že ste trestanec z kolónie. Aj on je bývalý trestanec, takže k vám cíti istú spolupatričnosť, tak vám prezradí, že je to pasca, že niekto vyvešal po kraji plagáty s vašou podobizňou a vypísal na vás odmenu. Môžete si ten plagát vypýtať a dá vám ho. Tiež sa spýtajte na chlapa, čo ich najal a za 10 zlatých vám prezradí, že je to muž menom Dexter. Tým ste získali quest Wanted Notes and Bandits. Ak ste už prijali quest od Maletha z farmy poniže (The Bandits at Lobart´s Farm), tak mu povedzte, že prichádzate na žiadosť farmárov postarať sa o banditov, no jeho necháte odísť (50 xp). Vydá sa hore k ohnisku pri Cavalronovi. Ak ho necháte tak, tak sa navzájom napadnú a Cavalorn ho zabije. Ak mu chcete predsa zachrániť život, tak ho oslovte ešte raz a povezte mu o Cavalornovi, čo ho vydesí a utečie poniže jaskyne (50 xp). (Môžete mu povedať obe správy v opačnom poradí, čo vám stále prinesie 100 xp a zároveň banditu pošlete za Cavalornom).
Teraz, keď ste hotoví s banditom pred jaskyňou, sa vráťte za Cavalornom a povedzte mu, že sa do toho môžete pustiť. Vyrazí do jaskyne. Držte sa pri ňom a pomôžte mu zabiť vodcu banditov Braga a jedného z banditov. Nájdete pri nich dva listy. Jeden sa týka lovu na vás a druhý list je zapečatený. Cavalorn vás požiada, aby ste ho doručili Vatrasovi do mesta (ak ho otvoríte, dostanete pri odmene o 150 xp menej, no ak ste zvedaví, čo je v liste, save a load predsa existujú). Brago má tiež kľúč od truhlice tu v jaskyni, z ktorej si môžete vziať nejakú korisť. Keďže máte pre Cavalorna doručiť do mesta list, musíte sa do mesta nejako dostať, tak vám daruje 50 zlatých, aby ste si obstarali iné oblečenie a nevyzerali ako zlodej. Cavalorn vás odteraz môže naučiť Sneak a boj s lukom a jednoručnými zbraňami. Vráti sa naspäť k ohnisku, kde ste ho našli predtým, takže ak ho budete potrebovať, tam ho nájdete.

Keď ste tu hotový, pokračujte ďalej po ceste. Pri ceste narazíte aj na oltár Innosa, kde sa môžete pomodliť a obetovať 10, 50, alebo 100 zlatých. Týchto oltárov je po celej krajine viac a pomodlenie u niektorého z nich za sto zlatých vám môže zvýšiť niektoré z vašich schopností. Napravo od sochy pasie ovce Maleth, od ktorého sa dozviete o farmárovi Lobartovi.

1. Cavalorn´s Bandits
Tento quest je v podstate popísaný vyššie, len je to tam spísané obšírnejšie. Podstatou questu je nabehnúť s Cavalronom do jaskyne s banditami a všetkých ich pobiť. Za odmenu dostanete 50 zlatých.



C. Lobartova Farma

Po pravej strane cesty sa rozkladá Lobartova farma. Ako na prvého Maletha, od ktorého môžete získať quest a tiež vám povie o Lobartovi a zároveň vám poradí, že jeden zo spôsobov ako sa dostať do mesta, je vydávať sa za farmára. Nemajú nič na rozdávanie, no ak chcete niečo kúpiť, máte sa dohodnúť s Lobartom. Lobart je majiteľ farmy a postáva medzi oboma budovami nad poľami. Trocha vám osvetlí situáciu v krajine, ktorá je na pokraji občianskej vojny. Ľudia buď držia s kráľom, alebo s farmármi, ktorých vedie Onar. Aj vás sa spýta, na čej strane ste, no na odpovedi nezáleží.

1. Lobart´s Work Clothes
Spýtajte sa Lobarta na nejaké šaty a ponúkne vám na predaj farmársky odev, s ktorým by vám stráže uverili, že ste farmár. Odev stojí 70 zlatých. Ak mu pomôžete na farme, cena sa zníži. Ak zozbierate úrodu v queste Harvet the Turnip Fields, cena je 60, ak pomôžete jeho žene a pôjdete jej kúpiť panvicu v queste A Pan for Hilda, tak je cena 50. Ak donesiete Vinovi víno v queste For a Bottle of Wine, tak cena klesne na 40 a ak pomôžete tiež Malethovi a pobijete banditov v rámci questu Bandits at Lobart´s Farm, tak cena klesne až na 30 zlatých. Kedykoľvek sa rozhodnete (no najlepšie samozrejme pri najnižšej cene), tak šaty kúpte. Keď zaplatíte, tak si ich vezmite z truhlice v dome.

2. Harvest the Turnip Fields
Ak sa necháte od Lobarta najať, požiada vás, aby ste pozbierali úrodu z poľa. Povyťahujte repu (Turnip; stačí 20 kusov) z neďalekého poľa a oznámiť mu to (50 xp). Ponúkne vám ako odmenu 5 zlatých, alebo zníženie ceny odevu - voľba je na vás. S úrodou vás pošle do domu za manželkou.

3. Bring the Turnips to Hilda
Doneste Hilde, Lobartovej manželke, pozbieranú úrodu repy (50 xp). Potom si od nej môžete vypýtať niečo na jedenie a dostanete Stew (vylieči 20 hitpointov). Na jedlo sa môžete spýtať aj po ďalšie dni, no len jedno jedlo denne.

4. A Pan for Hilda
Keď ste doniesli Hilde repu, tak vám spomínala, že je tu neďaleko obchodník a jej by sa hodila nová panvica. Vypýtajte si od nej peniaze na panvicu a skočte ju kúpiť. Obchodník Canthar sedí na križovatke pred farmou. Keď ju kúpite, už ju len zaneste Hilde (50 xp).

5. The Bandits at Lobart´s Farm
Cestou k Lobartovej farme ste mohli stretnúť banditu, za ktorým sú v jaskyni ešte dvaja ďalší. Ak o tom poviete Malethovi, získate túto úlohu zabiť ich. Banditov sa zbavíte v rámci úlohy Cavalorn´s Bandits. Vráťte sa k banditom. Ak ste sa s tým pred vchodom rozprávali a skončili ste zadobre, s tým, že vám prezradil meno osoby, ktorá si ich najala, tak ho teraz môžete varovať, že prichádzate na žiadosť farmárov ich zabiť. On sa stiahne, nechá vás ísť do jaskyne a nebude s vami bojovať (50 xp). Potom ho ešte varujte pred Cavalornom a zmení smer svojho ústupu (50 xp). Potom choďte za Cavalronom a splňte jeho quest, v rámci ktorého zabijete vnútri vodcu Braga a ďalšieho banditu. Oznámte Malethovi, že ste uspeli a za odmenu máte 3 fľaše vína (100 xp).

6. For a Bottle of Wine
Na poli poniže pracuje Vino. Spýtajte sa ho na prácu, no nič pre vás nemá. Akurát by ocenil fľašu vína, ktorou by si s chlapcami uhasili smäd. Sľúbi vám, že ak mu ju donesiete, povie Lobartovi, že ste mu riadne pomohli. Víno môžete kúpiť u Canthara za 20 zlatých alebo mu dať jedno zo svojich, ktoré ste získali v queste od Maletha. Odovzdajte mu teda víno (50 xp) a sľúbi, že na vás podá dobré referencie.

7. The Man with the Eyepatch - časť prvá
Krátko pred mestom nájdete muža s páskou cez oko, Grega. Chce sa dostať do mesta, no nevie ako a tak vás požiada o pomoc. Kúpte si farmárske šaty od Lobarta (quest Lobart´s Work Clothes) a dajte ich Gregovi (môžete mu ich dať, aj ak ste ich sami použili, aby ste oklamali stráže pri bráne) a on vám dá za odmenu 50 zlatých (100 xp). Potom sa presunie do mesta a viac sa s vami nemá o čom baviť. Keď však začnete questy pre Vatrasa (Where are the Missing People? a The Bandit´s Weapon Trader), tak sa s Gregom stretnete pred krčmou Dead Harpy, kde budete v queste pokračovať.

8. How to Get Into the City of Khorinis
V rámci akéhokoľvek ďalšieho postupu sa musíte dostať do mesta, takže si zvoľte jeden z možných spôsobov:
  1. Podplaťte stráže pri bráne sumou 100 zlatých (0 xp).
  2. Použite priepustku od Canthara (0 xp).
  3. Ak ste si kúpili farmárske šaty v rámci questu Lobart´s Work Clothes, tak si ich oblečte a vydávajte sa za farmára, ktorý ide za kováčom (50 xp).
  4. Oklamte stráže, že zbierate rastliny pre alchymistu Constantina (quest Herbs for Constantino) a ukážte im 10 kusov z jedného druhu rastlín (100 xp). Odporúčam tento spôsob, získate najviac skúseností, plus ďalšie od Lestera neskôr.
Je tu ešte jedna alternatívna cesta. Dostanete sa ňou do mesta, no tento quest tým nesplníte. Trochu riskujete, ale získate aj veľa skúseností, tak je to na vás. Spred mestskej brány zahnite doľava a otočte sa. Je tu údolie, v ktorom je však hromada nepriateľov. V údolí sa vydajte popri ľavej stene. Nad vami je cesta, ktorou ste prišli, v podstate smerujete ku Xardasovej veži, ale údolím popod cestu. Keď pôjdete po tejto ľavej strane, vyhnete sa všetkým, alebo skoro všetkým nepriateľom. Na konci narazíte na malý tábor čiernych goblinov. Tam sa otočte doprava a pred vami je za húštinou úzky skalný priesmyk. Vbehnite do neho. Zrejme vás cestou začne naháňať ork a zrejme s ním zatiaľ nechcete bojovať, tak utekajte na koniec priesmyku, aby ste sa ho striasli. Tam je jaskyňa, v ktorej sídli pár banditov. Cestou k jaskyni nájdete Stone Tablet of Archery II. Aj týchto banditov zatiaľ môžete nechať tak. (Vrátiť sa sem budete môcť zanedlho - v meste môžete požiadať lovca Bartoka, aby sa s vami vydal na lov a pomôže vám s potvorami v údolí, takže to aspoň nebudete musieť robiť sami a čakať na vysoký level). Ak si to obehnete po obvode, poza tábor goblinov, tak by ste sa mohli vyhnúť orkovi úplne. Vráťte sa na začiatok tohto priesmyku, ak ste teda bežali na jeho koniec. Tu, na začiatku je naľavo skala a strom. Pri nich je mŕtvola s lukom, šípmi a zvitkom. Všimnite si skalnú stenu, za ktorou je more a vidíte za ňou aj vrchol lode kotviacej v prístave. Tu vyskočte na šikmú časť tejto steny, prekvapivo nespadnete. Vylezte na ňu a prejdite po tejto skalnej stene až na jej koniec k mestu. Tam, keď budú pod vami chatrče, tak zoskočte dole. Vstúpte do prístavu v meste. V prístave oslovte chlapíka menom Lares - váš starý známy a je prekvapený, že ako ste sa dostali do mesta (500 xp). Teraz sa vráťte pred bránu a vstúpte jedným z vyššie uvedených spôsobov pre splnenie tohto questu.

9. Herbs for Constantino
Tento quest získate, keď sa stretnete s Lesterom v údolí pod Xardasovou vežou. Povie vám, že sa do mesta môžete dostať tak, že poviete strážam pri bráne, že zbierate vzácne rastliny pre alchymistu Constantina. Stráže nerozoznajú vzácne od obyčajných, no s hromadou rôznych rastlín vám na to neskočia, takže musíte mať aspoň 10 kusov z jedného druhu. Takže keď máte dostatok rastlín, stačí ich ukázať strážam, oklamať ich a dostanete sa do mesta (100 xp). Ak sa dostanete do mesta iným spôsobom, tento quest bude automaticky splnený.


Keď sa dostanete konečne do mesta splnením questu How to get into the city of Khorins a to tak, že splníte quest Herbs for Constantino, tak sa ešte raz vráťte do Xardasovej veže. Tam už nájdete Lestera. Povedzte mu, že jeho trik so zbieraním rastlín vyšiel (50 xp). Potom oslovte Xardasa a spýtajte sa ho, či sa už rozprával s Lesterom. Povie vám, že zistil nepríjemné skutočnosti a preto vám radšej daruje ochranný prsteň Ring of Spirit (ochrana pred mágiou +3). Potom sa už vráťte spokojne do mesta a môžete sa mu venovať.


Zaujímavosti

Obchodník Canthar
Sedí na križovatke pred farmou. Má na predaj rôzne veci. Keď zistí, že sa chcete dostať do mesta, ponúkne vám na predaj priepustku. Nechce za ňu nič, akurát vám povie, že ak ju prijmete, neskôr vás požiada o láskavosť. O čo ide, neprezradí. (môžete pozrieť quest Canthar´s Favor - no ten môžete získať, aj ak si priepustku nevezmete, takže ju radšej nechajte tak).



D. Mesto Khorinis

Pokiaľ obehnete mesto po vonkajšej strane hradieb, nájdete zopár rastliniek, zbraní a iných užitočných vecí. Po vstupe do mesta vás osloví Lothar, jeden z kráľových paladinov. Ten vám vysvetlí pravidlá správania sa v meste. Keď reč príde na odkaz pre paladinov, povie vám, že ich veliteľ Lord Hagen nikoho neprijíma. Nachádza sa v hornej časti mesta (Upper quarter), kam však majú prístup iba členovia milície alebo vážení občania mesta.

1. Get Into the Upper Quarter
Ako ste zistili z rozhovoru s Lotharom, v Hornej časti mesta je jeho súčasný vládca Lord Hagen, ktorý je zároveň veliteľ paladinov. Aby ste splnili poslanie od Xardasa a informovali paladinov o hrozbe a požiadali o artefakt Eye of Innos, musíte sa pozhovárať práve s ním.
Na to, aby ste boli vpustený do Upper Quarter, máte niekoľko možností:
  1. Staňte sa občanom mesta. Tým sa stanete, keď vás niektorý z majstrov vezme do služby. To je spísané v queste Aperentice in Khorinis. No toto vám len umožní vstup do Hornej časti, nie k Hagenovi, ale quest tým splníte.
  2. Staňte sa členom jednej z troch gíld, teda buď členom milície, alebo sa staňte žoldnierom, alebo členom gildy mágov. Podrobnejší popis je pri questoch týchto gíld.
Bez splnenia tejto úlohy sa nedostanete ďalej, to je jasné, ale nič vás neponáhľa k jej splneniu a kľudne si môžete dať na čas, plniť vedľajšie úlohy a vylepšovať svoje schopnosti. Skôr odporúčam poplniť si väčšinu toho, čo sa dá, aby ste dosiahli vyšší level, než pôjdete do ďalšej kapitoly.

2. Aperentice in Khorinis
Aby ste sa stali občanom mesta, musíte si nájsť prácu (pre spustenie tohto questu sa pozhovárajte napríklad s Matteom). V meste sa nachádzajú piati majstri, do učenia vás však môžu zobrať iba traja. Na to, aby to však mohli urobiť, potrebujú súhlas ostatných majstrov (potrebujete minimálne súhlas štyroch z piatich majstrov). Do učenia vás môže zobrať Bosper (lovec, predavač kožušín), Harad (kováč) a Constantino (alchymista). Aj u majstra, u ktorého sa chcete stať učňom, sa najprv spýtajte na jeho súhlas, dostanete 100 xp. Keď sa stanete niekoho učňom, dostanete 300 xp. Učňom môžete byť však len u jedného.
Bosper vás naučí sťahovať zvieratá z kože. Výhodou je, že keď sa stanete jeho učňom, bude od vás kupovať kože za ich skutočnú hodnotu, ostatní obchodníci ich kupujú za nižšiu sumu. Platí za kože z týchto zvierat: Ovca, vlk, Warg, Shadowbeast, Troll, Black Troll. Je jediný, kto vás naučí základy lovu.
Harod. Keď sa stanete jeho učňom, naučí vás základy kovania (Forging Weapon), čo vám umožní kovať si sám vlastné meče. Bez tohto skillu sa nemôžete naučiť neskôr robiť magic blade. Tiež vás to môže naučiť Bennet na Onarovej farme u žoldnierov. Harod vás môže vytrénovať v Sile (Strength) až na hodnotu 50, no to len, keď ste jeho učeň.
Výhoda je v tom, že Harad bude od vás kupovať vami ukované meče za 100 zlatých. Môžete kúpiť, alebo nájsť oceľ, prekovať ju na meč a predať.
Constantino vás naučí, ako robiť fľaštičky (potions) pomocou alchýmie. Naučí vás základ, no kvôli tomu sa nemusíte stať jeho učňom, ten vás naučí aj Ignaz. V alchýmii sa totiž neučíte celé schopnosti, ale každý alchymista vás naučí vyrábať len určité nápoje (potions) a za každý platíte skúsenostnými bodmi. Ak ste jeho učeň, výhoda je v tom, že od vás kupuje prísady do nápojov za ich plnú hodnotu. No za tú ich kupujete aj vy a na to, aby ste sa stali jeho učňom, mu musíte priniesť rastliny podľa zoznamu, ktorý vám dá. Sú na ňom aj niektoré vzácne rastliny, ktoré neskôr môžete potrebovať na miešanie. A pri zmene kapitoly sa mu ponuka môže zmeniť. Ak chcete miešať nápoje, tak si rastliny zrejme budete nechávať sami. Stať sa jeho učňom, by som volil asi ako poslednú možnosť oproti Bosperovi a Harodovi, ale keď sa neskôr naučíte ovládať alchýmiu, tak sa sem vráťte. Osobne sa mi najviac pozdáva Bosper.

Takže splňte štyri, alebo všetkých päť questov pre Thorbena, Bospera, Haroda, Constantina a Mattea a potom si zvoľte jedného, u ktorého sa stanete učňom.

2.1. Matteo and Gritta
Jedným z majstrov, od ktorého potrebujete súhlas, ale nemôžete sa stať jeho učňom, je Matteo. Ponúkne vám, že vám ho dá za sto zlatých, ktoré mu dlží vdova Gritta a vy ich musíte získať. Matteo ponúka na predaj jedlo, zbrane a tiež Leather Armor za 250 zlatých.
Gritta sa nachádza v domčeku pri tesárovi Thorbenovi, je to jeho neter. Povedzte jej, že vás posiela Matteo, aby mu splatila dlh. Porozpráva vám o svojom mŕtvom manželovi, vy ju však prerušte. Aj tak sa potom dozviete, že je to iba chudobná vdova a nemá na to, aby zaplatila. Môžete jej navrhnúť, nech predá svoje šaty. Ona sa rozčúli a dá vám peniaze.
Druhou možnosťou je navrhnúť jej, že zaplatíte dlh za ňu, v tom prípade získate od nej fľašu vína a 50 xp (príďte si po ne, keď zaplatíte Matteovi).
Tak či tak dajte Matteovi sto zlatých (100 xp). Spýtajte sa ho na súhlas, povie vám, že ho máte (100 xp).

2.2. Furs for Bosper
Oproti Matteovi má sídlo Bosper, lovec a výrobca lukov. Tiež má na predaj nejaké luky a šípy. Keď sa ho spýtate na prácu, zistíte že potrebuje učňa. Pokiaľ sa ním chcete stať alebo získať jeho súhlas, musíte mu doniesť šesť koží z vlkov. Naučí vás umeniu získavania koží z mŕtvych zvierat, čo vás stojí päť learning points. Teraz je už len na vás, aby ste našli, zabili a z kože stiahli šesť vlkov (je jedno či Young Wolf alebo Wolf). Potulujú sa voľne v prírode mimo hradieb. So šiestimi kožami sa vráťte k Bosperovi, dá vám za ne 60 zlatých a máte jeho súhlas (100 xp) a môžete sa stať jeho učňom (300 xp).

2.3. Herbs for Constantino
Aby ste získali Constantinov súhlas, stačí sa s ním porozprávať a súhlasí.
Aby ste sa stali jeho učňom, spýtajte sa ho dvakrát na učenie, lebo je zdrvený smrťou svojho bývalého učňa. Na prijatie za učňa vám dá list, na ktorom je zoznam rastlín, ktoré mu máte doniesť. Sú to: Healing Plant, Healing Herb, Healing Root, Fire Nettle, Fireweed, Fire Root, Goblin Berry, Dragonroot, Snapperweed, Meadow Knotweed, King´s Sorell. Keď ich prinesiete, získate 200 xp. Niektoré z rastlín rastú všade po okolí, niektoré sú však vzácne. Niečo o rastlinách sa môžete dozvedieť od Zurisa, obchodníka v Markete. Najmä to, že King´s Sorell rastie pri kamennom kruhu za Lobartovou farmou.

2.4. A Great Challenge
Ďalším, kto vás môže prijať ako učňa, je Harad, kováč. Odmietne vás s tým, že nie ste na nič dobrý a že vás nechce za učňa. Musíte mu povedať, že nie ste "good-for-nothing". Aby ste to dokázali, dá vám za úlohu doniesť mu zbraň orca. V počiatku hry je ork pre vás dosť silný súper, preto existuje jednoduchšia cesta, ako sa dostať k zbrani. Po opustení mesta zadnou bránou (pri markete) sa vydajte naľavo, popri kamennej stene. Ignorujte cestu vedúcu nahor, pod cestou dole sa nachádza jaskyňa, do ktorej vstúpte. Hneď po vstupe do jaskyne môžete na zemi nájsť Orc Light Axe. Môžete preskúmať zvyšok jaskyne, zabiť dvoch banditov a vybrakovať to tu. Sekeru zaneste Haradovi (200 xp). Máte jeho súhlas (100 xp) a tiež sa už môžete stať jeho učňom (300 xp).
Ak sa rozhodnete pre druhú úlohu, táto vám zostane aktívna. Splnením druhej úlohy sa teda môžete stať učňom u niektorého z majstrov v meste a neskôr môžete aj tak doniesť Haradovi orkskú zbraň. Keďže ste už u niekoho učňom, získavate len skúsenosti.
Bandit Raids
Druhou možnosťou ako sa stať jeho učňom alebo získať Haradov súhlas, je povedať mu, že zabiť orca je náročné a či nemôžete spraviť niečo ľahšie. Odpovie vám, že banditi okradli obchodníka z marketu a na vás je, aby ste mu pomohli. Preto choďte za Hakonom, ktorý vám o tom povie niečo viac. Musíte ich zabiť. Vydajte sa zo zadnej brány pri markete smerom hore do kopca, prvými schodmi naľavo vyjdite na druhú cestu a tadiaľ sa vydajte doľava smerom na lighthouse, v kamennej stene nájdete jaskyňu. Tam sú traja banditi, po ich likvidácii sa vráťte za Hakonom, oznámte mu že sú mŕtvi (100 xp). Potom choďte za Haradom a máte jeho súhlas (100 xp) alebo sa môžete stať jeho učňom (300 xp).
Pokiaľ splníte pre Harada prvý quest, tak táto úloha s banditmi je prístupná u Hakona aj potom, ako vedľajšia a s odmenou 100 zlatých. S touto úlohou súvisí ešte dohra, tak si ju prečítajte medzi ostatnými questami.

2.5. Blessing of the Gods
Posledným z majstrov je Thorben, tesár. Bohužiaľ sa u neho učňom stať nemôžete, po prvé neviete nič o jeho práci a po druhé si vás nemôže dovoliť platiť. Ak chcete jeho súhlas, pri rozhovore sa vás spýta na vašu vieru, na odpovedi nezáleží, musíte získať požehnanie od Priest of Innos a Priest of Adanos. Kňaz Adanosa menom Vatras káže ľudom na malom námestí v chrámovej časti (od kováča cestou doprava. Je to ten v modrom rúchu.). Oslovte ho a dá vám požehnanie (100 xp). Kňaz Innosa menom Daron sa nachádza v priestore marketplace, je v červenom rúchu. Aby ste získali požehnanie, musíte prispieť na cirkev a to sumou 50 zlatých (50 xp). Choďte Thorbenovi oznámiť, že máte požehnanie a získate jeho súhlas (100 xp).

3. Canthar´s Favor
Pri trhu sedí na lavičke Canthar. Či ste sa s ním už stretli, či nie, donúti vás k rozhovoru. Ak ste si od neho vzali priepustku do mesta, tak bude od vás požadovať láskavosť. Ak ste si ju nevzali, aj tak bude požadovať láskavosť, ale ponúkne vám za odmenu zbraň.
Má záujem o stánok, kde predáva Sára. Dá vám list, ktorý dokazuje, že Sára predáva zbrane na Onarovu farmu. Máte jej ho dať a udať ju.
Prvá možnosť je vyhovieť mu. Keď sa dáte so Sárou do obchodovania, tak jej list dajte, ako keby ste jej ho predávali. Potom povedzte Lordovi Andremu, že Sára je v spojení s Onarom a on ju dá zavrieť (odmena 100 zlatých a 100 xp). Keď sa vrátite, Canthar je už v jej stánku (100 xp). Ak vám sľúbil zbraň, dá vám Ship Axe (Damage 60, STR req. 60).
Druhá možnosť je ísť rovno za Lordom Andrem, potom, čo dostanete list pre Sáru. Povedzte mu, čo mal Canthar za lubom a Andre ho zavrie (odmena 100 zlatých a 100 xp). Povedzte potom Sáre, čo sa na ňu chystalo (200 xp) a dá vám za odmenu Pirathe´s Cutlass (Damage 65, STR req. 60). Úloha je potom medzi Failed Quests.
Toto súvisí so strážnikom menom Pablo (medzi zaujímavosťami). Pablo našiel u banditov vašu podobizeň a spýta sa vás na to. Klamte, že to nie ste vy. Ak sa priznáte a potvrdíte, že ste to vy, tak vám povie, že keď máte niečo s banditami, tak to musí nahlásiť Lordovi Andremu. Keď potom zájdete za Andrem, tak vám oznámi, čo sa dopočul a že mu k tomu niečo vravel aj Canthar. Nebude z toho vyvodzovať žiadne dôsledky, len vás varuje.
Ak ste splnili quest po dobrom, pomohli ste Sáre a nechali zavrieť Canthara a potom ste sa priznali Pablovi, tak Canthar využije to, že Andre zistil že ste bývalý trestanec a prepustia ho z väzenia. Keď prídete na trh, tak v Sárinom stánku je Canthar a Sára nevedno kde. On presvedčí ostatných obchodníkov, že ste bývalý trestanec a tí odmietnu s vami obchodovať. Jediné, čo môžete urobiť, je zaplatiť Cantharovi 500 zlatých a on to dá do poriadku.
Ak ste prijali tento quest a ešte ho nesplnili a priznali ste sa Pablovi a rozprávali ste sa aj s Andrem a potom ho splníte po dobrom, čiže necháte zavrieť Canthara, tak zostane zavretý, lebo už na vás nič nemá.
Ak ste sa priznali Pablovi a rozprávali s Andrem ešte pred questom, tak potom bude Canthar rovno na mieste Sáry (nezdá sa mi, že by to bolo aj v pôvodnej hre takto) a rovno od vás požaduje 500 zlatých, aby vyvrátil obchodníkom svoje tvrdenie, že ste bývalý trestanec.
Neviem, čím to je, ale v druhej, no väčšinou v tretej kapitole je automaticky Sára nahradená Cantharom, ktorý bude v jej stánku a ona proste zmizne. V base vám strážca povie, že sa za neho bolo privravieť veľa vplyvných ľudí, tak si máte v budúcnosti dávať pozor, koho pošlete do basy. Canthar presvedčí ostatných obchodníkov, že ste bývalý trestanec a tí odmietnu s vami obchodovať. Jediné, čo môžete urobiť, je zaplatiť Cantharovi 500 zlatých, a on to dá do poriadku. Aby ste sa tomu vyhli a zároveň pomohli Sáre, môžete sa vkradnúť do väzenia a zabiť ho tam.

4. The Experiment
Keď vstúpite z ulice, kde sídlia všetci majstri, do dokov a pôjdete doľava, v poslednom dome za kováčom nájdete Ignaza. Ten vás požiada o pomoc pri jeho experimente s jeho novým kúzlom Oblivion Spell. Podstatou tohto kúzla je to, že osoba, ktorá je obeťou zločinu, alebo svedok zločinu, po zakúzlení tohto kúzla zabudne na zlo, ktoré sa stalo. Musíte niekoho vyprovokovať, aby sa na vás naštval (odmieta sa s vami rozprávať) a potom zoslať kúzlo, po ktorom na incident zabudne. Neskúšajte to na ľuďoch v prístave, ako vám poradí Ignaz. Nájdite si preto niekoho osamoteného, najbližšie je napríklad Matteo, alebo Constantino, tí sú doma sami cez deň a Constantino aj v noci. Prídete teda napríklad k Matteovi, napadnite ho a porazte. Samozrejme nezabite ho, len porazte, aby padol na zem. Keď vstane, tak na neho zakúzlite Oblivion. Či ste uspeli, si môžete overiť hneď a to tak, že ho oslovíte. Ak sa na vás hnevá, nebude sa s vami rozprávať a musíte zaplatiť odškodné u Lorda Andreho. Ak kúzlo zabralo, tak si nič nepamätá a rozpráva sa s vami. (Prípadne kúzlo použite na Valentina, pozrite si zaujímavosti - Tavern Happy Fatted Calf). Oznámte úspech Ignazovi (100 xp) a teraz vás zadarmo naučí základ alchýmie, no aby ste ho ovládali, musíte si vybrať a naučiť sa jeden z prvých dvoch nápojov, ktoré ponúka.
Inak, toto kúzlo sa vám hodí, keď budete chcieť okrádať aj iných ľudí, či už v rámci questov, alebo len pre vlastné obohatenie. Hneď ako získate quest, môžete Ignaza znovu osloviť a ponúkne vám na predaj 5 zvitkov s týmto kúzlom. Kúpte ich a po splnení questu vám ponúkne na predaj ďalšie.

5. Bandit Raids
Túto úlohu vám zadá Hakon, obchodník z Marketu. Mohli ste ju prijať aj ako náhradnú úlohu questu Great Challenge, kde táto úloha bola druhou alternatívou získania súhlasu od Harada, aby ste sa stali v meste učňom. Keď ju splníte teraz pre Hakona ako samostatnú úlohu, získate za ňu 100 zlatých a 100 xp. Hakon vám povie, že ho okradli a že to vyšetruje Pablo. Ponúknite mu pomoc. Od strážcu Pabla môžete získať nejaké informácie. Potom sa vydajte zo zadnej brány pri markete smerom hore do kopca, prvými schodmi naľavo vyjdite na druhú cestu a tadiaľ sa vydajte doľava smerom na lighthouse, v kamennej stene nájdete jaskyňu. Tam sú traja banditi, po ich likvidácii sa vráťte za Hakonom, oznámte mu že sú mŕtvi (100 xp) a dostanete odmenu 100 zlatých.
Ešte poznámka, keď pobijete banditov, prezrite truhlu, čo majú v jaskyni. Je tam zvláštna ryba, na ktorú keď kliknete v inventári, tak z nej získate listinu, ktorú použijete neskôr. Hakon hovoril, že prípad vyšetroval Pablo. Ak sa s ním pozhovárate, povie vám, že majú podozrenie, že banditi majú kontakt v meste, ktorý predáva ich tovar. Ryba so správou a kontakt v meste, to je dobrá vodítko.
V dokoch má Halvor obchod s rybami. Keď sa s ním zhovárate po získaní listiny z ryby, máte možnosť sa na ňu spýtať. Halvor sa prizná, že patrí jemu, že obchodoval s banditmi a poprosí vás, aby ste o tom nikomu nehovorili. Máte dve možnosti. Buď ho udáte Lordovi Andremu (100 xp a 100 zlatých), čím si poštvete zlodejov, alebo prijmete jeho úplatok, dáte mu listinu a nikomu o tom nepoviete. Ak sa chcete stať členom gildy zlodejov, tak ho neprezraďte.
Úplatok, ktorý vám ponúkol, sú štyri ryby, ktoré od neho môžete kúpiť, jednu za 25 zlatých. Sú to špeciálne ryby, ako tá, v ktorej bola správa, čo ho usvedčila. Ball-Shaped Fish - je v nej Lump of Ore. Light Fish - 3 lockpicky. Small Fish - Flame Protection Ring (+3 Flame Protection). Heavy Fish - obsahuje 50 zlatých.

6. The False Messenger, Baltram´s Shipment
Druhú úlohu z týchto dvoch nezískate bez prvej. V dokoch v krčme Pegleg sa spýtajte Kardifa najprv na prácu a potom na nejakú špeciálnu prácu. Odporučí vás za Nagurom, ktorý sedí tu v krčme. Než s vami začne jednať, chce väčší podiel zo zisku, trvajte na polovici. Potom vám povie o obchodníkovi menom Baltram. Ten má kuriéra, ktorý ho zásobuje z Akilovej Farmy, no ten sa teraz stratil a on zháňa nového. Zamestnajte sa ako jeho nový kuriér a získate úlohu Baltram´s Shipment, ktorú by vám inak neponúkol. Teraz len skočte na Akilovu farmu (ak tam idete prvýkrát, musíte splniť quest Farmer in Need, inak s vami nebude hovoriť), povedzte Akilovi o dodávke, on vám dá tovar, s ktorým sa vráťte do mesta. Teraz máte zase dve možnosti. Buď dáte tovar Beltramovi a získate 100 xp a 50 zlatých a tiež môžete udať Lordovi Andremu Nagura za odmenu (100 zlatých, 100 xp), ale naštvete tým zlodejov. Tým máte prvý quest medzi nesplnenými, druhý medzi splnenými.
Druhá možnosť je jednoducho zaniesť tovar Nagurovi, ten vám povie, že kým chvíľu potrvá, než uskutoční obchod. Vráťte sa o deň neskôr a získate 100 xp. a 120 zlatých. Tiež tým získate náklonnosť zlodejov a urýchlite vaše pozvanie do ich gildy. Prvý quest je splnený, druhý nesplnený.

7. A Brazen Thief, The Gold of a Merchant
Pri rozhovore s Jorom, obchodníkom z marketu, môžete zistiť, že bol okradnutý. Keď sa ho na to vypytujete podrobnejšie, prezradí, že zlodejom bol Rengaru a vzal mu 50 zlatých. Toho nájdete pred barakmi, v noci z ľavej strany, tam kde Landlord dáva zadarmo pivo, cez deň z pravej strany barákov pri markete. Oslovte ho a on začne utekať. Prenasledujte ho a keď ho chytíte (50 xp), tak si s ním znovu pohovorte. Povedzte mu, aby vám vrátil zlato a on to urobí (tiež môžete požadovať časť z koristi, ale dostanete len 25 zlatých). Teraz máte dve možnosti.
Poviete mu, že ho udáte a naozaj ho pôjdete udať lordovi Andremu, za čo dostanete odmenu 100 zlatých (100 xp), no poštvete si tým zlodejov. Druhá možnosť je povedať mu aby zmizol a nič nehlásiť, čím si spravíte očko u zlodejov a skôr vás prijmú.
Ak ho udáte, máte úlohu A Brazen Thief splnenú, ak ho pustíte, je medzi Fallen Quests. No pri oboch možnostiach môžete peniaze vrátiť Jorovi a tým splníte quest The Gold of a Merchant, no z vráteného zlata vám nič nedá (100 xp). Ak ste sa nepýtali predtým, a po splnení úlohy sa spýtate na Alrikov meč (viete o tom od Alrika), dá vám ho zadarmo, inak by bol za 50 zlatých.

8. Alrik´s Sword
Alrika môžete nájsť v noci v krčme Pegleg v dokoch, inak je väčšinou za skladiskom tiež v dokoch (neďaleko Garvella alebo Fellana). Môžete si s ním raz zabojovať o peniaze. Keď ho porazíte, viac bojovať nechce, pretože nemá dobrú zbraň. V rozhovore sa zmieni o svojom meči, ktorý musel predať a teraz ho má Jora, obchodník v markete. Skočte za ním, ponúkne vám jeho meč na predaj za 50 zlatých. Ak ste splnili pre neho quest The Gold of a Merchant, tak vám ho dá zadarmo (ak ste sa na ten meč pýtali ešte pred splnením tohto questu The Gold of a Merchant, tak aj tak musíte zaplatiť 50 zlatých). Potom ho zaneste Alrikovi (100 xp) a je ochotný opäť s vami bojovať o peniaze (popis v zaujímavostiach - Alrik).

9. Thieves Guild
Dostať sa do Gildy Zlodejov nie je samostatný quest, no obsahuje to viacero prvkov a následne môžete získať ďalšie dva questy, tak to popisujem osobitne, ako quest a nie ako zaujímavosť. Ak sa stanete členom gildy zlodejov, nemá to žiadny vzťah na ostatné veci a kľudne môžete byť aj paladin, alebo, čo si zvolíte.
Aby ste dostali pozvánku do gildy zlodejov, musíte spraviť láskavosť trom zločincom v iných úlohách. Necháte utiecť Rengarua v queste A Brazen Thief, neprezradíte Halvora v náväznosti na quest Bandit Raids a naplníte dohodu s Nagurom, takže ho tiež neudáte v úlohe The False Messenger. Potom, keď sa stavíte v krčme Pegleg, tak vám Kardif oznámi, že sa s vami chce niekto stretnúť za Halvorovým obchodom Halvor´s Fish Store "Slimy Skate". Tak tam zbehnite, čaká tam na vás Attile, ktorý vám dá do daru kľúč a odíde (300 xp).
Je to kľúč od kanálov, kde gilda sídli. Zbehnite do dokov a za Garvellom (dvaja robotníci mu stavajú loď) je žeriav. Tam skočte do vody a nájdite dvere do kanálov, ktoré otvoríte práve kľúčom od Attilea. Vnútri dobehnite k Jesperovi, ktorý vás zavedie za Cassiou, vodkyňou. Tá vás prijme do gildy.
Jediný druhý spôsob, ako sa sem dostať, je spraviť to naopak a ak sa to rozhodnete spraviť takto a máte záujem o členstvo u paladinov, tak si pozrite quest A Member of the City Guard. Musíte teda udať Lordovi Andremu Rengarua v queste A Brazen Thief, udať mu aj Halvora za styky s banditmi v náväznosti na quest Bandit Raids a udajte aj Nagura za vraždu Beltramovho posla pri queste The False Messenger. Za každé jedno udanie dostanete 100 zlatých (a 100 xp). Potom po ich zatknutí zbehnite do krčmy Pegleg a pohovorte si s krčmárom Kardifom. Povie vám, že vás zháňa nejaký chlapík, ktorý vás čaká za Halvorovym obchodom s rybami. Keď tam dobehnete, tak tam na vás čaká Attile, ktorý sa s vami hneď pustí do rozhovoru. Prezradí vám, že vás prišiel zabiť, lebo sa pletiete do záležitostí zlodejov. Z boja sa nevykrútite, tak ho zabite. Je pomerne ťažký. Po boji si z neho vezmite kľúč. (50 xp za stretnutie s ním, 200 xp za jeho zabitie, a ak sa vrátite za Kardifom s tým, že to bol vrah, ďalších 50 xp). S kľúčom sa vydajte do dokov, kúsok za Garvellom (chlapík, pre ktorého tam dvaja robotníci stavajú loď) skočte do vody a nájdite vchod do podzemia. Ten otvoríte jedine kľúčom od Attilea. Vnútri sa stretnete s Jesperom, ktorý vás odvedie za veliteľkou gildy zlodejov, Cassiou. Tá vám ešte naposledy ponúkne, aby ste sa stali členom gildy. Ak sa však chcete pridať k zlodejom, je teda zbytočné posielať do basy budúcich kolegov.
Cassia vás môže učiť Pickpocket a dexterity, Ramirez Lockpick a Jesper Sneaking.

9.1. Constantino´s Ring
Aby ste získali plnohodnotné členstvo v gilde zlodejov, musíte dokázať svoje schopnosti a ukradnúť Constantinovi, alchymistovi z ulice remeselníkov prsteň. Jednoducho v noci prídite k nemu, preplížte sa k truhle a vypáčte ju (ľ,p,p,ľ,p). Tam má prsteň. Ten doneste Cassii (100 xp), ktorá z vás spraví plnohodnotného člena gildy. Tiež vás naučí tajné znamenie, ktoré keď ukážete pred iným zlodejom, ten ho spozná a zistí, že ste z jednej gildy. Odmenou vám je tiež kľúč, ktorým otvoríte dvere z kanálov, ktoré vedú do nocľahárne The Sleepy Moneybag, ktorú riadi Hanna pri markete, takže si rozhodne skrátite cestu k šéfke.

9.2. The Blood Chalices
Cassia vám zadá úlohu ukradnúť šesť Krvavých kalichov, ktoré majú veľkú cenu, no len ako séria, všetkých šesť. Vlastnia ich boháči z hornej časti mesta.
Prvý Kalich: Síce kalichy vlastnia boháči, ale prvý kalich nájdete v dolnej časti. Majiteľom je Lutero, ktorý má dom naľavo od Hlavnej budovy, no ak sa vkradnete do jeho domu, nájdete list, kde sa píše, že kalich dal do zástavy Lehmarovi, úžerníkovi z dokov. Tak zbehnite k Lehmarovi, ak ste ho neokradli už predtým a ukradnite mu z truhlice kalich (ľ,p,p,ľ,p).
Druhý Kalich: Je v prvom dome napravo v hornej časti. Cez deň pred ním sedí Gerbrandt. Kľudne môžete vstúpiť aj cez deň a vplížiť sa k truhlici, ktorú otvoríte kombináciou p,p,ľ,p,p,ľ. Vnútri je kalich a 100 zlatých.
Tretí Kalich: Vedľa Gerbrandta má dom Valentino. Jeho truhlu nemôžte vypáčiť, tak mu ukradnite kľúč. Buď pomocou pickpocketingu, alebo si pozrite v Zaujímavostiach časť Tavern Happy Fatted Calf. Potom sa vkradnite do jeho domu a na poschodí rovno oproti schodom otočte lampu (nezobrazí sa vám jej nápis, ako u iných vecí, ktoré sú aktivovateľné). Nesmiete stáť tesne pred ňou. Jej otočením sa vám na prízemí otvorí tajná miestnosť s truhlou, ktorú otvoríte kľúčom. Tam je kalich a 150 zlatých. Na poschodí je ešte obyčajná truhla - ľ,ľ,p,p,ľ,ľ s 50 zlatými.
Štvrtý Kalich: Napravo od hlavného sídla paladinov má dom Sudca (Judge). Pred vchodom je jeho osobný strážca (Judge´s House Guard). Vojdite dnu cez deň. Tu tiež musíte sudcovi ukradnúť kľúč, inak kalich nezískate. Sudca je na poschodí. Napravo od neho je za kreslom na stene ozdobný štít s prekríženými mečmi. Aktivujte ich (tak ako lampa u Valentina, ani ony sa vám nezobrazia ako aktívne predmety). Tým sa otvorí tajná miestnosť na prízemí, kde kľúčom od sudcu otvoríte truhlicu.
Piaty Kalich: Napravo od hlavnej budovy sú za plotom dve ďalšie. V pravom dome sídli Salandril, ktorý predáva potionsy. Vojdite do ľavého. Cez deň tam nik nie je. Medzi posteľami je truhla, na ktorú potrebujete kľúč. Ten je na krbe. Ak naň nedočiahnete, postavte sa na drevo vedľa krbu. S kľúčom otvorte truhlu a vezmite si kalich a 72 zlatých.
Šiesty Kalich: Posledný kalich je v hlavnej budove paladinov. Len na to, aby ste sa sem dostali, potrebujete splniť iné úlohy, tak keď ste už raz dnu, zobrať kalich nie je problém. V noci vybehnite na poschodie a jednoducho si ho zoberte aj s inými vzácnosťami. Ak sa sem chcete dostať skôr, než vstúpite do nejakej gildy, tak je tu možnosť. Choďte na pravú stranu budovy, dajte sa do plíživého módu a preplížte sa pri stene, popri strážcoch pred bránou až do vnútra. Tam môžete ukradnúť kalich.
Keď máte všetkých šesť, zaneste ich Cassii. (300 xp). Dá vám za odmenu na výber jednu z troch vecí: 400 zlatých, Ring of Life (+20 Hit Points) alebo 4 Healing Potions.

10. Bosper´s Bow
Od Regisa, sediaceho na lavičke pri Matteovom obchode, sa dozviete, že Bosperovi bol ukradnutý luk (Tiež sa to môžete dozvedieť od Bartoka pri barákoch). Choďte za Bosperom, ktorý vám o tom povie viac a tiež sa dozviete, že zlodej bude podľa všetkého stále v meste. Túto úlohu môžete vyriešiť, len ak sa dostanete do gildy zlodejov. Je jedno či ako člen, alebo ich prídete zabiť, podstatné je dostať sa do kanálov, kde gilda sídli.
V kanáloch sa od Jespera môžete dozvedieť, že to on ukradol Bosperov luk a schoval ho v truhlici v stokách. Ako vstúpite do kanála z mora, naľavo je miestnosť, v ktorej sú krysy a spomínaná truhla. Ak sem prídete ako nepriateľ, nič vám nebráni, aby ste truhlu našli sami. Tak, či tak, zájdite k nej a vypáčte ju - p,p,ľ,ľ,p. Tam nájdete luk a Coragonovo striebro, ktoré mu tiež môžete vrátiť. Luk vráťte Bosperovi za 150 xp.

11. Mad Fellan
V dokoch napravo od vstupu zo štvrte remeselníkov, medzi domami je Fellan, ktorý stále behá okolo svojho domu a búcha naň kladivom. Za jeho domom žije Alwin, ktorý tam pasie ovce, ktoré mestská stráž zhabala farmárom. V rozhovore sa sťažuje na to búchanie a ponúkne vám 25 zlatých, ak presvedčíte Fellana, aby prestal búchať. Tiež povie, že najlepšie bude ho asi zmlátiť. Vy sa môžete spýtať, čo na to stráž, no on odpovie, že stráž si doky nevšíma, a ak nebudú naokolo svedkovia, je to v pohode. Nech sa pokúšate presvedčiť Fellana, aby prestal s búchaním akokoľvek, neprestane. Tak si naozaj vystriehnite, keď vás nik nebude vidieť, a zmláťte ho. Potom vám sľúbi, že s búchaním prestane. Oznámte to Alwinovi (50 xp). Ten je taký rád, že vám dá ako odmenu 30 zlatých.

12. Bandits in Jack´s Lighthouse
V dokoch na lavičke sedí Jack a pozerá sa na more. Ak sa s ním porozprávate, povie vám, že žije v neďalekom majáku, ale teraz sa tam nasťahovali banditi. Ak mu chcete pomôcť, tak si počkajte, kým budete mať vyšší level, lebo títo banditi sú silnejší, než bežní banditi, aj keď sú len traja. Keď budete pripravení, vydajte sa zo zadnej brány doľava, cesta do kopca vás dovedie rovno pred maják. Keď pobijete banditov, vráťte sa to oznámiť Jackovi (400 xp), ktorý sa potom odoberie do majáku.

13. Joe
Joe bol už v pôvodnej hre a tu spravíte to isté, čo predtým, no teraz to môžete spraviť ako quest. Spýtajte sa na trhu obchodníka Hakona na stratených ľudí a spomenie, že sa tu ponevieral chlapík, Joe, ktorý sa chcel dostať do jednej z veží a potom ho viac nik nevidel (50 xp).
Musíte sa dostať do veže za Thorbenovým domom. Ukradnite kľúč, ktorý má Peck. Ten je buď v Red Lantern, alebo ak ste splnili úlohu pre milíciu, tak už je v barákoch. Vo veži je Heavy War Hammer (Dmg. 120, Str.req. 120) a Joe. Oslovte ho a quest je splnený (200 xp). Ihneď vyrazí do krčmy Pegleg v dokoch. Keď ho oslovíte tam, znova vám poďakuje. Ak ste člen gildy zlodejov a poznáte tajné znamenie, môžete mu ho ukázať a dá vám 5 lockpickov.
Ak ho zachránite z veže skôr, než prijmete quest, nič sa nedeje - skúsenosti máte aj tak, aj od neho, aj od Hakona, u ktorého sa vám quest potom zapíše rovno medzi splnené.

14. Trouble With the Militia
Na juhozápadnej strane dokov je na malej pláži, pri prechode k lodi paladinov rybár Farim. Keď ho oslovíte, povie vám, že nemá veľkú náladu na debatu, pretože ho štve milícia. Popýtajte sa na to a povie vám, že mu členovia milície pravidelne zhabú ryby a jemu samému zostane málo. Ponúknite mu pomoc. Potom choďte na plošinu kúsok nad ním, kde majú paladini sklad svojich zásob. Tie má na starosti strážca Martin. Oslovte ho a povedzte mu o Farimovi (50 xp). Sľúbi, že ak za ním príde, tak mu pomôže, ako bude môcť. Vráťte sa oznámiť Farimovi, čo ste pre neho vybavili (100 xp). Za odmenu vám dá Aquamarine.

15. Lucia
Keď budete v meste pátrať po stratených ľuďoch (Where are the missing people?), tak sa môžete zastaviť aj v nevestinci Red Lantern. Tam sa Bromora spýtajte, či sú všetky jeho dievčatá tam a spomenie, že sa jedno z nich stratilo. Je to Lucia. Oslovte Nadju, ktorá sa tu však s vami nechce zhovárať. Zaplaťte si teda za ňu u Bromora 50 zlatých a pôjde s vami hore do izby. Tam od nej môžete zistiť niečo o Lucii, napríklad, že sa stýkala s Thorbenovým učňom Elvrichom a potom si s ňou môžete trochu užiť - keď ste si to už zaplatili.
Keď sa neskôr dostanete v rámci questov "Where are the Missing People? a The Bandit´s Weapon Trader" k malému táboru banditov za Bengarovou farmou, nájdete tam zajatého Elvricha. Osloboďte ho a popýtajte sa ho na Luciu. Zistíte, že ju uniesli do iného tábora neďaleko Sekobovej farmy. Aj tam pôjdete v rámci spomínaných dvoch questov.
Choďte pod skaly severozápadne od Sekobovej farmy. Je to pod cestou vedúcou popod kláštor. Je tam malý tábor banditov, ktorých pobite. Tam nájdete u banditu Bromorovu zlatú čašu, medzi truhlicami list podpísaný Fernandom a v stane list na rozlúčku od Lucie.
Vráťte sa do mesta a ukážte list Elvrichovi (100 xp), no ten odmieta uveriť, že by ho Lucia takto opustila. Quest máte stále ako aktívny. Splníte ho, keď sa dostanete v Jharkendare do tábora banditov a tam si pohovoríte s Luciou o Khorinise a jej minulosti (100 xp), ktorú chce nechať za sebou.

16. Bromor´s Golden Dish
Keď budete v meste pátrať po stratených ľuďoch (Where are the missing people?), tak sa môžete zastaviť aj v nevestinci Red Lantern. Tam sa Bromora spýtajte, či sú všetky jeho dievčatá tam a spomenie, že sa jedno z nich stratilo. Je to Lucia. O ňu sa moc nezaujíma a keď sa budete vypytovať viac, tak zistíte, že ho naštvalo akurát to, že mu ukradla jeho zlatý podnos.
V rámci questov "Where are the Missing People? a The Bandit´s Weapon Trader" sa dostanete do malého tábora banditov za Sekobovou farmou. Je pod skalami severozápadne od Sekobovej farmy. Je to pod cestou vedúcou popod kláštor. Je tam malý tábor banditov, ktorých pobite. Tam nájdete u banditu Bromorovu zlatú čašu (Boromor´s Golden Bowl), medzi truhlicami list podpísaný Fernandom a v stane list na rozlúčku od Lucie.
Vráťte sa do mesta za Bromorom a dajte mu jeho čašu (200 xp). Ak si vypýtate odmenu, tak vám ten lakomec akurát umožní raz si užiť s Nadjou zadarmo.

17. Pirate Trade
Choďte na pláž, ktorá je to severne od mesta. Skočte v dokoch do vody, plávajte popri vstupe do kanálov zlodejov a ďalej narazíte na pláž, na ktorej táborí Skip. Pomýli si vás s Baltramovým poslom.
Vráťte sa do mesta a oznámte Baltramovi, že viete, že obchoduje s pirátmi. Prizná sa, no ohradí sa, že im dodáva iba zásoby jedla výmenou za ich skvelý rum. Ponúknite sa, že za neho vybavíte túto dodávku a dá vám zásielku pre Skipa.
Zaneste tovar Skipovi (100 xp) a dá vám dve fľaše rumu. Tie zaneste Baltramovi (50 xp) a dá vám za námahu 10 zlatých. Tým vaša úloha poslíčka skončila.

18. Information for Garvell
V dokoch je muž menom Garvell, ktorý stojí pri kostre lode, na ktorej stále pracujú dvaja robotníci. Keď sa s ním porozprávate, zistíte, že si stavia loď, aby sa čo najskôr dostal z mesta, lebo má strach z Orkov. Spýta sa vás, či neviete niečo o orkoch a o tom, prečo sú paladini v meste. Zbehnite pred baraky, kde zadarmo dávajú pivo. Stojí tam Rangar. Zoberte si z lavíc pivá a oslovte Rangara. Spýtajte sa ho na bezpečnosť mesta a stále mu dávajte nové pivo. Postupne z neho dostanete informácie, asi po dvoch pivách. Môžete mu dať aj ďalšie pivá, ale už sa nič nedozviete. Ešte treba zistiť, prečo sú tu paladinovia. Ak sa stanete členom milície, tak vám to prezradí Lord Andre. Inak to môžete zistiť ešte od Lorda Hagena, keď sa dostanete do Upper Quarter a budete s ním môcť hovoriť (musíte byť v niektorej gilde, aby vás k nemu pustili).
Potom to choďte oznámiť Garvellovi (ak máte informáciu o paladinoch od Andreho, tak získate za všetky tri informácie 3x 50 xp, ak máte informáciu o paladinoch od Hagena, získate za všetky tri informácie 3x 100 xp).


Zaujímavosti

Mŕtvola
Toto je len možnosť, ako si prilepšiť. Najmä zo začiatku, keď ste ešte slabí. Vydajte sa zo zadnej brány mesta cestou smerom hore do kopca. Pri prvej možnosti odbočte po schodoch vľavo a tu sa dajte znova doľava. V podstate sa vraciate, ale hore na kopci, ponad cestu ktorou ste prišli. Držte sa popri kraji, ponad cestu, ktorou ste prišli z mesta a pokračujte až za skaly, kde prechod zakrýva strom. Tu dojdite úplne na koniec, kde je pod stromom mŕtvola. Má pri sebe rôzne predmety, vrátane Short Militia Sword a liečivé nápoje, ale podstatné sú dva prstene. Jeden je + 3 protection, druhý + 3 strength.

Thorben a páčenie zámkov
Majster Thorben vás môže naučiť umeniu Lockpick (to vás tiež naučia v Gilde zlodejov, ak vstúpite), no jedine, ak si získate jeho dôveru. Ak splníte quest Matteo and Gritta, získali ste si ju a naučí vás to za 200 zlatých. Ak však počas plnenia tohto questu získate od Gritty 100 zlatých a poviete o tom Thorbenovi, požiada vás, aby ste mu ich dali, pretože ich zrejme vzala jemu. Dajte mu ich a potom za naučenie páčenia zámkov požaduje už len 100 zlatých. Matteovi pre splnenie questu musíte dať ďalších sto, no týmto spôsobom sto ušetríte (ako keby ste mu dali sto a dvesto Thorbenovi), ale zároveň prídete o 50 xp od Gritty. Takže je to skúsenosti vs. zlato. Rozhodnite sa a pozrite si quest Matteo and Gritta.

Pablo a vaša podobizeň
V meste je strážca menom Pablo. Väčšinou postáva v štvrti remeselníkov, alebo pri taverne neďaleko Vatrasa. Keď sa k nemu priblížite prvýkrát, tak vás sám osloví. Stráž našla u nejakých banditov plagátik s vašou podobizňou. Spýta sa vás, či ste to vy. Klamte, že to nie ste vy. Je to inak ten istý plagát, aký ste získali od banditu, ktorého ste stretli cestou z Xardasovej veže na začiatku. Môžete sa ho spýtať na banditov všeobecne. Kedykoľvek sa ho môžete neskôr spýtať, kde našli banditov s plagátom s vašou podobizňou - tým sa prezradíte, že ste to vy. Pablo vám síce odpovie, že v okolí Onarovej farmy, no zároveň vás musí nahlásiť veliteľovi, ktorým je Lord Andre. Toto má súvis s questom Canthar´s Favor, tak si to pozrite tam.

Halvor
Keď splníte quest Bandit Raids, tak v jaskyni pobijete banditov. Potom si prezrite truhlu, čo majú v jaskyni. Je tam zvláštna ryba, na ktorú keď kliknete v inventári, tak z nej získate listinu.V dokoch má Halvor obchod s rybami. Keď sa s ním zhovárate po získaní listiny z ryby, máte možnosť sa na ňu spýtať. Halvor sa prizná, že patrí jemu, že obchodoval s banditmi a poprosí vás, aby ste o tom nikomu nehovorili. Máte dve možnosti. Buď ho udáte Lordovi Andremu (100 xp a 100 zlatých), alebo prijmete jeho úplatok, dáte mu listinu a nikomu o tom nepoviete. Ak sa chcete stať členom gildy zlodejov, tak ho neprezraďte.
Úplatok, ktorý vám ponúkol, sú štyri ryby, ktoré od neho môžete kúpiť, jednu za 25 zlatých. Sú to špeciálne ryby, ako tá, v ktorej bola správa, čo ho usvedčila. Ball-Shaped Fish - je v nej Lump of Ore. Light Fish - 3 lockpicky. Small Fish - Flame Protection Ring (+3 Flame Protection). Heavy Fish - obsahuje 50 zlatých.

Tavern Pegleg
Tesne napravo od konca cesty vedúcej zo štvrte remeselníkov sa nachádza krčma Pegleg. Hneď pred vchodom vás zastaví chlapík menom Moe a bude od vás žiadať 50 zlatých. Buď mu zaplaťte, alebo ho zmláťte. Keď odmietnete zaplatiť, tak on zaútočí prvý, čiže neporušíte zákon. Ak sa vám zdá prisilný, tak s ním odbehnite k najbližšiemu strážcovi, ten sa o neho postará. Keď je porazený, dá vám pokoj a ešte sa ho môžete aj popýtať na prístav.
V krčme si pohovorte s Kardifom. Ponúkne vám na predaj informácie za 10 zlatých. Ak budete chcieť cenu zjednať, tak sa dohodnete na šiestich. Ak však hneď budete odmietať a poviete, že si informácie zoženiete aj inde, sám zníži cenu až na 5 zlatých. Keď sa ho spýtate na prácu, získate quest The False Messenger. Tiež vám poslúži pri hľadaní Thieves Gildy.

Red Lantern
Red Lantern sa nachádza v dokoch naľavo od konca cesty vedúcej zo štvrte remeselníkov. Pred vchodom vás zastaví Borka, ktorý vychvaľuje potešenie, ktoré poskytuje podnik. Zrejme je už jasné, že je to bordel. Vnútri môžete chlapíkovi za pultom zaplatiť 50 zlatých a povedať slečne Nadji, nech ide s vami hore. Tam sa odohrá to, čo sa tu odohráva stále. Podnik ešte navštívite, v rámci plnenia úloh, ale sám o sebe inak nič okrem animácie neponúka.
V chodbe vedúcej na poschodie sú zamknuté dvere. Keď sa naučíte kradnúť, tak choďte za šéfom nevestinca, ktorým je Bromor - stojí za pultom a predáva dievčatá. Ukradnite mu kľúč a tým si môžete otvoriť tie dvere. Z nimi vypáčte truhlicu (p,ľ,p,p,p,p) a získate 100 zlatých, strieborný kalich a dva strieborné taniere.

Light Armor od Mattea
Od Mattea sa dozviete, že mu stráže zhabali časť jeho tovaru a tiež, že má na predaj Light Armor za 250 zlatých. No nemusíte ho kupovať, stačí sa dostať za strážcu naľavo od jeho domu, ktorý stráži jeho zhabaný tovar. Popri ňom neprejdete, ale je tu iná cesta.
Napravo od domu sedí Regis. Za ním vyskočte na múr pri strážnej veži. Z múru preskočte na strechu Matteovho domu. Tam preskočíte, ak ovládate Sneaking. Keď sa prepnete do plíženia (X) a potom ho zrušíte a skočíte, urobíte väčší skok. (možno to ide aj inak?). V plíživom móde tiež nespadnete dole, takže môžete ísť úplne na kraj steny a minimalizovať vzdialenosť. Zo strechy už len prebehnite za strážcu a skočte dole. Na rozdiel od pôvodnej hry truhlice nie sú zamknuté a okrem Ľahkého brnenia obsahujú aj tri druhy šiat obyvateľov mesta.
Druhou možnosťou, ktorú vám poradí Lares, je kúpiť si od obchodníka Zurisa kúzlo spánku (Sleep) a použiť ho na strážcu. Než sa zobudí, tak vyberte truhlice.
Ešte je tu jedna možnosť. Keď sa stanete členom milície, jednoducho oklamte strážcu, že vás poslali po vybavenie a on vás pustí, ale je to zbytočné, lebo ako člen milície dostanete lepšie brnenie.

Tavern Happy Fatted Calf
- - Valentino; Coragonovo striebro
Taverna Šťastné Vykŕmené Teľa je v meste pred chrámom, za Constantinom. Barmanom je tu Coragon. V noci tu ako zákazníkov môžete nájsť Bartoka, Regisa a Valentina.
Od Coragona sa môžete dozvedieť, že Valentino je namyslený snob, ktorý tu každú noc pije až do štvrtej ráno. Od Regisa zistíte, že aj ten mal s Valentinom nejaké problémy. To vám povie, keď sa popýtate na Lorda Andreho a prečo mal problémy so zákonom. Ak si počkáte do štvrtej ráno, keď bude odchádzať, máte šancu sa s ním porátať. Počkajte si na neho medzi schodmi vedúcimi do hornej časti a Bosperovým obchodom. Tu vás nik v noci nezbadá. Zbite ho, vezmite mu 200 zlatých a kľúč, ktorý budete potrebovať, ak budete plniť úlohu pre zlodejov. Tiež na neho nezabudnite použiť kúzlo Oblivion, aby vás neudal. Keď sa potom o deň neskôr budete rozprávať s Regisom, môžete mu povedať, že Valentino od vás dostal nakladačku. Regis vám dá Valentino´s Ring (+3 weapon protection) s tým, že on mu ho zobral, keď ho tiež zmlátil a vy ho môžete dať ďalšiemu, kto mu tiež naložil. Keď sa potom vrátite do taverny, Coragon vám povie, že v noci Valentino nemal ako zaplatiť, vraj ho okradli a tak ho zmlátil aj on. Ak mu dáte prsteň od Regisa (nájdete omnoho lepšie prstene), tak získate 300 xp.
Pri prvom rozhovore s Coragonom sa dozviete, že mu niekto ukradol jeho striebro. Keď splníte quest Bosper´s Bow a získate jeho luk, zároveň získate aj Coragon´s Silver. Potom sa stavte za Coragonom a vráťte mu jeho striebro (150 xp). Dostanete za odmenu jeho špeciálne pivo "Coragon´s special beer". Trvalo vám zvýši Hitpointy o 3 body a manu o 1 bod.

Brahim - mapy
Brahim je kartograf a má dom za krčmou Pegleg. Je to veľmi dôležitá osoba, lebo predáva mapy. Samozrejme sa dá hrať aj bez nich, ale pri hraní, aj pri čítaní návodu mapa nesmierne pomôže. Za 50 zlatých môžete kúpiť mapu mesta a za 250 zlatých mapu celej oblasti (tú mu môžete aj ukradnúť z truhlice). Po prechode cez Chapter sa ponuka rozšíri.

Lares
Postáva pri pobreží v dokoch. Je to váš starý známy, ktorý tu špehuje pre žoldnierov z Onarovej farmy. Ak ho požiadate, zavedie vás skoro až k Onarovej farme (ale až keď nájdete náhradu za neho, čo by dozerala na doky v queste Relief for Lares). Výhoda je tu tá, že cestou bude zabíjať všetky potvory v blízkosti a vy budete získavať body. Tiež s ním budete riešiť Vodných mágov. Ak sa od neho vzdialite, tak zostane stáť a čakať na vás, takže k nemu môžete nalákať potvory aj z väčšej diaľky a takto si zarobiť hromadu skúseností.

Alrik
Alrika môžete nájsť v noci v krčme Pegleg v dokoch, inak je väčšinou za skladiskom tiež v dokoch (neďaleko Garvella alebo Fellana). Alrik je bez peňazí (kvôli tomu musel predať meč - získajte mu ho v rámci questu Alrik´s Sword) a zarába si bojom. Za skladiskom je väčšinou, ale od 11.00 do 19.00 je ochotný sa s vami biť. V tom čase sú tam aj traja diváci. Vklad je 50 zlatých od oboch, víťaz berie všetko, takže 100 zlatých. Kým mu nevrátite meč, bojuje s palicou a môžete s ním bojovať len raz. Keď mu vrátite meč, môžete s ním bojovať ešte trikrát, takže celkovo môžete zarobiť až 200 zlatých. Alrik je však veľmi silný, tak s ním nebojujte na prvých leveloch.
Keď ho porazíte prvýkrát, je ochotný vás zadarmo učiť One-handed (boj s jednoručnými zbraňami) po úroveň 60.

Mika
Za zadnou bránou, za mestom stojí strážca Mika. Ak mu zaplatíte 10 zlatých, tak vám sľúbi, že v prípade potreby vám pomôže. Keď pôjdete na Akilovu farmu, pred plnením questu A Farmer in Need, tak ho môžete požiadať o pomoc (50 xp) a vyrazí na farmu.

Bartok
Pred barakmi postáva pri pive zdarma lovec Bartok. Môže vás učiť Sneaking a zlepšiť vaše schopnosti s lukom. Keďže je to lovec, môžete sa ho spýtať na lov a navrhnúť mu, aby ste sa na lov vydali spoločne. Ponúkne vám, že si môžete nechať všetky kože zo zvierat a jemu dáte za jeho spoločnosť 50 zlatých. Ak to prijmete, vydá sa s vami na lov, poniže prednej brány. Skúsenosti získavate aj za ním zabité potvory. Nepriatelia sú tu dosť silní, takže sa sem nevydávajte, ešte kým ste slabý. Bartok je síce silný, ale všetko sám nezvládne. Najprv zabijete 2-3 Bloodfly, 5 vlkov a potom príde Shadowbeast. Ďalších 5 Bloodfly a Orc Scout (250 xp. a Light Orc Axe). Ak Bartokovi nepomôžete zo Shadowbeast, Orca určite nezvládne, a aj tak bude potrebovať vašu pomoc. Po orkovi už ďalej nebude chcieť pokračovať a vráti sa do mesta.

Edda, Carl
V dokoch naľavo od cesty za domami žije Edda. Varí polievku a ak jej dáte rybu, uvarí denne jednu aj pre vás. Tiež vám ponúkne, že sa v jej dome môžete zadarmo vyspať. Medzi rečou spomenie, keď sa jej budete pýtať, či sa nebojí zlodejov, že už nemá nič cenné, vrátane Statue of Innos. Túto sochu môžete nájsť na rôznych miestach a vrátiť jej ju za 100 xp. (Jedna je napríklad na veliteľstve paladinov v Upper Quarter na stole pred Lordom Hagenom. Ak sa v noci postavíte za knighta, ktorý je chrbtom a ste v sneakingu, môže sa vám podariť zobrať ju bez toho, aby ste boli označený za zlodeja. Ďalšiu môžete získať z neďalekého ostrova - popis v zaujímavostiach "ostrov pokladov".)
Carl je kováč, ktorý žije nad Eddou. Cez deň vždy pracuje pred domom. Carl vám môže zvýšiť Strength na úroveň 120. Zato mu zaplatíte 50 zlatých. Urobí to zadarmo, ak Edde vrátite sošku Innosa.

Strážne Veže
V meste Khorinis sa nachádza šesť strážnych veží (dve pri každej bráne a dve v centre), no všetky sú zamknuté. Je tu spôsob, ako sa k nim dostať, no musíte vedieť kradnúť (alebo si pomôžte s kúzlom Oblivion, či spáchajte zločin a zaplaťte zaň u Andreho).
Veže pri prednej bráne. Kľúč od ľavej má Pablo, vojak postávajúci buď v štvrti remeselníkov, alebo v chrámovej štvrti. Je v nej Light Two Hander (Dmg. 75, Str.req. 75). Kľúč od pravej veže má Rangar. Stojí pred barakmi a pije pivo zdarma. Vnútri je Rough Longsword (Dmg. 65, Str.req. 65) a truhla. Kombinácia je p,ľ,ľ,p,p,ľ - 70 zlatých, Mana essence a Healing potion.
Veža na rohu cesty vedúcej zo štvrte remeselníkov do dokov. Kľúč od nej môžete ukradnúť z truhlice v barakoch. Vnútri je Fine Short Sword (Dmg. 50. Str.req. 25).
Veža za Thorbenovým domom. Kľúč má Peck, ktorý je buď v Red Lantern, alebo ak ste splnili úlohu pre milíciu, tak už je v barákoch. Vo veži je Heavy War Hammer (Dmg. 120, Str.req. 120) a Joe. Joe je chlapík, ktorého tu zamkli a vy ste ho oslobodili (200 xp). Ihneď vyrazí do krčmy Pegleg v dokoch. Keď ho oslovíte tam, znova vám poďakuje. Ak ste člen gildy zlodejov a poznáte tajné znamenie, môžete mu ho ukázať a dá vám 5 lockpickov.
Veže pri zadnej bráne. Od ľavej má kľúč Ruga, ktorý je v barakoch. Vo veži je Fine Longsword (Dmg. 80, Str.req.70). Od pravej má kľúč Wambo. Je to strážca v Upper Quarter. V tejto je Two-Hander (Dmg. 105, Str.req. 105) a truhla (p,ľ,ľ,p,p,ľ) v ktorej je 5 Essence of Healing a 70 zlatých.

Skrýša v kanáloch
Keď sa konečne dostanete do kanálov, kde sídli Thieves Guild, tak tam môžete naraziť na zamknuté dvere, ktoré vyžadujú kľúč. Ten má jedine Jesper a rozhodne vám ho nedá. Môžete ho zabiť, ale je značne silný a ak ho zabijete pred zrakmi ostatných členov, tak vám to neprejde. Je to na vás. V skrýši sa nachádza : Elixir of Dexterity (+5), Amulet of Strength (+15), Gold Chalice, Silver Chalice, 300 zlaých. Aby ste to všetko získali, musíte vypáčiť truhlicu. Kombinácia je: p,p,p,ľ,p,p,p,ľ,p,ľ,p,ľ,p,p,ľ,ľ,ľ,p,p,ľ.
Ak si však počkáte do Chapteru 3 a potom sa spýtate Jespera na tú miestnosť, povie, že je tam truhla, ktorej zámok robil nejaký majster a nevedia ju otvoriť. Sám vám dá kľúč.

Zlodejský signál
Keď sa stanete plnohodnotným členom gildy zlodejov, Cassia vás naučí tajné znamenie, ktorým môžete kontaktovať ostatných členov gildy. Znamenie môžete ukázať týmto ľuďom.
Rengaru - dá vám tip, ako lepšie kradnúť. Dexterity sa vám zvýši natrvalo o jeden bod.
Halvor - bude od vás kupovať striebro (len taniere a kalichy) raz denne za zvýhodnené ceny.
Gardener - záhradník pri hlavnom sídle paladinov. Prezradí vám, že v Upper Quarter sú v niektorých domoch tajné panely, za ktoré si ľudia schovávajú cennosti.
Kardif - môžete potom u neho kupovať Lockpicky.
Joe - Ak ukradnete Peckovi kľúč od veže za Thorebenovým domom a otvoríte ju, tak v nej nájdete Joe. Ten vám dá po ukázaní zlodejského signálu v krčme Pegleg 5 lockpickov.
Tiež sa dá použiť na Ramireza a Nagura, ale nič od nich nezískate.

Wambo
Wambo je jeden zo strážcov v Upper Quarter. Ak ste členom gildy zlodejov, tak od Ramireza viete, že je podplatiteľný. Ak sa s ním potom zhovárate, môžete mu dať 250 zlatých a on v noci odíde zo svojho stanovišťa, no povie vám ešte, že ak sa dostanete do problémov, tak vás nepozná. Platiť mu je dosť zbytočné, ak máte schopnosť Sneaking.

Abuyin - veštenie a tabak
Abuyin stojí pred barakmi, pri troch vodných fajkách (môžete si z nich pofajčiť). V každom Chapteri si od neho môžete nechať vyveštiť budúcnosť. V prvom za 25 zlatých (200 xp), v druhom za 100 zlatých (400 xp), v treťom za 250 zlatých (600 xp), v štvrtom za 500 zlatých (800 xp) a v piatom za 1000 zlatých (1000 xp).
Spýtajte sa ho na Apple Tobacco. Dá vám dve vrecká tabaku zdarma a naučí vás niečo o tabaku. Ďalší tabak predáva Zuris na trhu. Ak ovládate alchýmiu, môžete tento Apple tabak zmiešať s ďalšími prísadami. S medom (Honey) vytvoríte Honey Tobacco. S rastlinou swampweed vytvoríte Herb Tobacco a s Dark Mushroom namiešate Musrhoom Tobacco. Každý tabak, ktorý vytvoríte, môžete dať odskúšať Abuyinovi, no všetky zahodí a ste stratový. Jediný, ktorý mu chutí, (tak mu ho dajte rovno) je Honey Tobacco (100 xp). Ponúkne vám, že ho bude ho od vás kupovať za 10 zlatých (ale neoplatí sa to, med + tabak + fľaška).
Pri hlavnom sídle paladinov v Upper Quarter je záhradník (Gardener). Keď mu ponúknete Herb Tobacco (50 xp), tak to s ním mierne zatrasie.
Poslednú dávku môžete ponúknuť Darovi na Onarovej farme. Spoznáte ho ľahko, už totiž fajčí weed. Ponúknite mu váš tabak, no nechutí mu (50 xp).

Zlatý tanier
Ak budete vykrádať baraky, tak v jednej truhlici môžete nájsť Golden Plate s nápisom Onar and Maria. Patrí im dvom. Keď sa dostanete na Onarovu farmu, tak v jeho dome na poschodí nájdite Máriu. Dajte jej tanier (200 xp) a ak si vypýtate odmenu, odstanete 50 zlatých.
/Ak sa chcete stať žoldnierom, tak si s týmto počkajte. Keď vás žoldnieri akceptujú, dohodnete si mzdu s Onarom. Potom vráťte tanier Márii a pýtajte si odmenu. Povie vám, aby ste si pýtali vyššiu mzdu, jej to vraj Onar neodmietne a je to tak /.

Niclas
Z majáku, ktorý je severne nad mestom, vedie cesta na západ a dve nadol, smerom k mestu. Jedna vedie dole kopcom, tá ide priamo do mesta a druhá vedie ponad ňu, na kopec. Tam je Niclas, lovec, ktorého to v meste prestalo baviť a v lese našiel kľud. Povedzte mu, že ste sa prišli rozhliadnuť po okolí a ponúkne vám jedno pečené mäso. Nič výnimočné sa s ním nespája, ale môže vás učiť streľbu z luku.

Lehmar, Lehmarova účtovná kniha
Lehmar je úžerník z dokov. Môžete si od neho požičať 100, alebo 200 zlatých. S 20 percentným úrokom ich musíte vrátiť do ďalšieho dňa. Môžete si ich kľudne nechať a nevracať. Keď neskôr budete v dokoch, tak vás najprv napadne Moe, vyhadzovač v krčme Pegleg a aj Meldor, postáva a fajčí weed neďaleko Lehmarovho domu. Potom vstúpte k Lehmarovi a napadne vás aj ten. Zbite ho, tak ako aj tých dvoch predtým a je to. Viac už tie peniaze nik nespomína.
Lehmarovi môžete ukradnúť účtovnú knihu. Buď pri rozhovore pomocou schopnosti kradnúť, alebo ho o ňu obrať, ak ste s ním bojovali pri pôžičke. V knihe má zaznačených troch dlžníkov, tak ich navštívme. Najprv sa zastavte za Throbenom a dajte mu Lehmarovu knihu. Nič vám nedá, ale je vám vďačný (200 xp). Kúpte ju od neho za 100 zlatých a zaneste ju Coragonovi do taverny. Tiež je s tým spokojný (200 xp) a navyše sa vám aj odmení. Dostanete za odmenu jeho špeciálne pivo "Coragon´s special beer". Trvalo vám zvýši Hitpointy o 3 body a manu o 1 bod. Kúpte tú knihu od neho za 100 zlatých a zaneste ju Hanne v nocľahárni. Aj tá je rada, že má takto od Lehmara pokoj (200 xp) a za odmenu vám dá mešec. Keď ho v inventári prezriete, získate malý kľúčik, ktorý použijete na ukrytý poklad. Tým to tu hasne.

Ostrov pokladov
Choďte do dokov a postavte sa za Laresa, úplne na kraj. Oproti môžete vidieť v diaľke malý ostrov. Je na ňom pár jašterov, tak sa tam nežeňte, kým vás zabijú len zlým pohľadom. Keď sa osmelíte, tak tam doplávajte. No predtým odporúčam splniť si zaujímavosť Lehmarova účtovná kniha a získať tak od Hanny kľúčik, ktorý tam použijete. Na tom ostrove má svoj úkryt gilda zlodejov. Oni sú teda v kanáloch, no ich cennosti sú na ostrove.
Keď doplávate na ostrov, tak prejdite na jeho zadnú pláž, kde je pár jašterov. Tam nájdete ukrytý vchod do jaskyne. V nej vedie chodba do jej zadnej časti a v chodbe je podlaha s otvormi. Keď tadiaľ prebehnete, tak vás zrania ostne, ktoré sa vysunú z podlahy. Vo vstupnej jaskyni je jediná fakľa. Choďte k nej a otočte ňou, čím pascu deaktivujete. Potom choďte do zadnej časti, kde sú štyri truhlice. Dve vypáčte, (p,ľ,ľ,p,p,p,ľ), jedna je otvorená a štvrtú otvoríte kľúčom od Hanny. Celkovo získate 750 zlatých, zlaté a strieborné kalichy, svietniky aj soška Innosu (Statue of Innos).

Stroskotaná loď
Choďte preskúmať pláže severne nad mestom. Skočte do vody v dokoch, preplávajte popri vstupe do kanálov zlodejov a dostanete sa na prvú pláž. Táborí tu Skip a môžete tu pozbierať pár drobností. Plávajte ďalej a narazíte na maličkú pláž, kde je pár ďalších maličkostí. Plávajte ešte ďalej a na tejto pláži je stroskotaná loď. Nájdete tu malý mešec s peniazmi a tiež dvoch jašterov. V troskách lode nájdete truhlicu, ktorej vypáčte zámku (p,ľ,ľ,p,p,ľ,ľ,ľ,p,p,p) a získate odmenu 250 zlatých.



D. Akilova farma, taverna The Dead Harpy

Keď sa vydáte zadnou bránou z mesta hore do kopca po ceste a pri prvej možnosti odbočíte doľava hore po schodoch a tu budete pokračovať vpravo, narazíte na Akilovu farmu. Pokračujte jedinou cestou za farmou, cez kamenný most a dorazíte k hostincu Mŕtva Harpya. Taktiež môžete pokračovať cestou popod Akilovu farmu a popod kamenný most a tiež sa dostanete do hostinca.

1. A Farmer in Need
Pred farmou vidíte zhromaždenie ľudí. Oslovte Kati, ktorá vám povie, že ich prišli olúpiť žoldnieri a vy s tým máte niečo urobiť. Od Akila sa nič nedozviete. Sú tu dvaja žoldnieri Engardo a Alvarez. Ak sa s nimi opakovane budete rozprávať, tak ich to rozčúli a zaútočia. Pomáhať vám budú všetci farmári naokolo. No snažte sa, aby ste im poslednú ranu dali vy, kvôli bodom, pretože farmári nie sú s vami v partii a nezískate xp, ak ich zabijú oni. Taktiež mŕtvoly oboch žoldnierov po boji oberte skôr než farmári. Potom vás Akil automatikcy osloví a poďakuje (50 xp) a ak si nebudete pýtať odmenu, tak ešte 150 xp. (aj tak nič nemá). Ak si budete pýtať odmenu, len 100 xp.

2. Merchant Raid
Choďte po ceste popod Akilovu farmu a pod kamenným mostom narazíte na miesto po boji, kde si môžete vziať pár vecí. Obďaleč nájdete sedieť na lavičke chlapíka menom Erol. Pohovorte si s ním a povie vám, že ho prepadli banditi, ktorí sa usadili na moste nad vami. Tovar, ktorý viezol mu až tak nechýba (povie, že si môžete nechať všetko, čo nájdete na mieste prepadu), no chce naspäť tri Kamenné tabule, ktoré mu vzali (Old Stone Tablet). Vybehnite teda na most (buď od taverny, alebo od Akilovej farmy) a pobite banditov. Prezrite si ich telá a nájdete mimo iného aj tri tabule. Vráťte sa za Erolom a dajte mu ich (150 xp). Dostanete za odmenu 30 zlatých a ak sa ho spýtate, nech vám ukáže, ako silnejšie udrieť, získate tiež +1 Strength. Potom sa presunie do svojho zrubu. Ten nájdete pri jazierku na ceste k Onarovej farme. Tam od neho budete môcť kupovať, aj sa u neho trénovať. Pre ukončenie questu ešte zájdite teda do jeho zrubu a spýtajte sa ho na jeho domček (50 xp).

3. Bottoms Up
Na farme pracuje aj chlapík menom Randolph. Pri rozhovore vám povie o taverne The Dead Harpy, kde sa usporadúva súťaž v pití piva o peniaze. Naposledy ho porazil Rukhar, ale Randolph tvrdí, že mu nalieval do piva Gin, ktorý si schováva v truhle. Dobehnite do taverny, a tu sa porozprávajte s Rukharom, ktorý vám povie o súťaži a spýta sa, či nechcete ísť do toho. Navrhnete mu, že pošlete za seba náhradu Randolpha. Súhlasí, tak sa ešte stavte o peniaze, kto vyhrá. Chcete splniť quest, tak sa neostýchajte a stavte 100 zlatých (50 xp). Potom ešte než zavoláte Randolpha, príďte do taverny v noci, keď si Rukhar vyjde sadnúť pred vchod. Kým je von, otvorte jeho truhlu (nikomu inému to nevadí) a vymeňte Gin za vodu. Potom len povedzte Randolphovi, že o čo ide a požičajte mu 10 zlatých, ktoré mu chýbajú na zápis (50 xp). Vráťte sa do taverny za dva dni, keď bude po súťaži. Vo dverách vás zastaví Orlan, hostinský (50 xp) a oznámi, že viac už takéto súťaže zrejme robiť nebude. Potom oslovte Randolpha, vráti vám 12 zlatých a Rukhar vám dá výhru 200 zlatých (50 xp).

4. The Man with the Eyepatch - časť druhá
S chlapíkom menom Greg ste sa stretli, keď ste išli do mesta Khorinis a dali ste mu farmárske šaty, aby sa v prestrojení dostal do mesta aj on. Potom, keď začnete plniť questy pre Vatrasa (Where are the Missing People? a The Bandit´s Weapon Trader), tak sa s Gregom stretnete pred krčmou Dead Harpy, kde budete v queste pokračovať. Tam vás automaticky osloví a povie, že zháňa zásoby, zlato a chlapíka, ktorého meno sa začína na "D". Ponúknite mu 10 zlatých. Pobavene ich odmietne, zlata má dosť, no je ukryté a požiada vás, aby ste mu ho pomohli získať, tak súhlaste. Choďte spolu s ním smerom k Onarovej farme a neďaleko jazera sa zastaví pred jaskyňou naľavo v skalách. Dá vám krompáč a pošle vás nájsť jeho poklad. V jaskyni sú goblini (ak ste tu prvýkrát a ak ich pobijete všetkých, tak ich prehľadajte a vezmite si od jedného z nich Valuable Statue of Innos - hodí sa pre iný quest). V jaskyni nájdite na zemi veľké X a použite naň krompáč. Vykopete mešec mincí. Vráťte sa pred jaskyňu a dajte mešec Gregovi (100 xp). Ten vám povie, že má ďalšie poklady, ktoré by ste mu mohli doniesť. Počká vás pred Onarovou farmou.
  1. Na malom ostrove uprostred jazera s dvoma vodopádmi. To ani nemusíte hľadať. Jazero je niekoľko metrov od vás a vidíte, že z jeho zadnej strany sa doň vlievajú dva vodopády. Skočte do vody a doplávajte na malý ostrovček uprostred jazera, kde na mieste označenom X vykopte poklad.
  2. Na vysokých pastvinách, hneď za farmou. Vráťte sa k taverne Dead Harpy a choďte odtiaľ cestou k priesmyku a dorazíte pod Bengarovu farmu. Choďte na ňu a hneď za budovou, neďaleko naskladaných krabíc je na zemi X, kde vykopte ďalší poklad.
  3. Pri vodopádoch, vedľa vstupu do priesmyku Z Bengarovej farmy vidíte neďaleko dva vodopády. Na ich pravej strane je vstup do priesmyku strážený dvoma paladinmi. Na ľavej strane pri vodopáde je na zemi X, kde vykopte tretí poklad.
  4. V záseku pod schodami, ktoré vedú z polí farmára Bengara na polia Onara. Od Bengarovej farmy choďte popri skalnej stene a keď narazíte na schody, zbehnite nimi dole, kde je malý tábor banditov (pozrite si questy Where are the Missing People? a The Bandit´s Weapon Trader). Tu v rohu medzi stromami nájdete značku X, kde vykopte posledný poklad.
Potom zájdite na polia pred Onarovou farmou. Tam na rázcestí čaká Greg. Odovzdajte mu všetky veci, čo ste našli (300 xp) a za odmenu vám dá 30 zlatých. Ešte mu môžete povedať (ak ste to už zistili), že chlapík, ktorého hľadá je Dexter a že sídli vo veži nad Onarovou farmou (50 xp).


Zaujímavosti

Dvaja bratia na Akilovej farme
Keď dorazíte na Akilovu farmu, na poli sú dvaja bratia Egill a Ehnim. Ak sa s nimi porozprávate, každý z nich sa vystatuje, koľko zabil Field Raiderov. Keď jednému poviete, že to isté vraví aj druhý, začnú sa navzájom hádať a vás využívajú ako posla. Keď párkrát prebehnete medzi nimi, máte dve možnosti odpovede. Buď len povedzte že odchádzate a nič sa nestane, alebo povedzte, nech si za ním zájde sám. Potom jeden z nich napadne druhého a pobijú sa. Za to získate 50 xp., ale potom sa už s vami odmietajú rozprávať.

Pohrebisko Paladinov
Južne od taverny Dead Harpy je pri skalách malý cintorín. Za ním je zavretá jaskyňa s teleportom a vedľa nej je otvorená jaskyňa, v ktorej je pár Gobliních skeletonov a zombie. V zadnej časti jaskyne nájdete pochovaných pár paladinov, ktorých hrobky môžete pripraviť o pár pokladov, black ore a ich meče. Paladin´s Sword (Dmg. 60, Str.req. 60), Paladin´s Two-Hander (Dmg. 80, Str.req. 80).

Orlan a Kruh Vody
Keď máte nasadený prsteň Kruhu Vody (svoj, alebo Laresov), tak ho Orlan spozná a bude ho sledovať. Spýtajte sa ho, čo je tam tak zvláštne a povie, že prsteň. Ak na neho rovno vybafnete, že patríte ku Kruhu vody, tak vás rozmrzelo akceptuje. Radšej sa zahrajte na tajomného a povedzte, že je to len prsteň a on vás privíta v centrále Kruhu Vody (50 xp). V krčme si inak môžete prenajať miestnosť za 50 zlatých. Ak už vo vás Orlan spoznal člena Kruhu Vody, tak vám dá miestnosť zadarmo. Taktiež si tu môžete kúpiť Light Armor za 250 zlatých.

Vinova paliareň
Keďže sa v datadisku objavil v meste strážca Martin, ktorý má na predaj Molerat Fat, tak sa môžete do Vinovej paliarne dostať už v prvej kapitole. Regulárne však môžete v tretej kapitole získať quest Moonshine. Ak jeho paliareň vyplienite už teraz a potom prijmete quest, neviem, ako ho splniť. Pre bližšie informácie si pozrite v tretej kapitole quest Moonshine.



E. Nezávislé

1. The Snorting Creature
Na juhovýchod pri prechode do Valley of Mines je Bengarova farma. Na ceste pred priesmykom do kolónie je Gaan. Je to lovec, ktorý vás môže učiť veci k lovu. Keď sa ho spýtate na lov, tak vám povie, že teraz veľa neloví, kvôli potvore, ktorá sa tu objavila. Ak sa ho spýtate, čo vám zaplatí za jej likvidáciu, ponúkne 30 zlatých. Ak sa nespýtate, nedá vám nič. Keď s ním dohovoríte, pohne sa a prejde za jazierko s dvoma vodopádmi. Tu sa zastaví. Pár metrov za ním je Snorting Dragon Snapper. Je to tuhá potvora. Ak si s ňou neviete rady, tak ju odlákajte na Bengarovu farmu, ktorá je neďaleko. Snažte sa po ceste, aby sa dostala do stredu a potom na ňu zaútočí väčšina farmárov, nielen tí dvaja z poľa. Snažte sa jej dať poslednú ranu, je za 250 xp. Potom sa vráťte za Gaanom (100 xp). Poďakuje a dá vám peniaze, ak ste si ich predtým pýtali. Teraz máte novú možnosť, naučiť sa k lovu Dragon Snapper Horn.

2. The Hungry Hunter
Južne od Onarovej farmy, dole kopcom od Pepeho, ktorý pasie ovce, je malý lovecký tábor, kde žije Grom. Porozprávajte sa s ním, je to lovec a drevorubač. Môže vás naučiť niečo o love, ale je tu už dlho a má chuť na poriadne jedlo. Máte mu doniesť mlieko, šunku a chlieb (Milk, Loaf of Bread, Ham). Tie nájdete na rôznych miestach. Všetky pohromade sú tuším u Orlana v taverne Dead Harpy. Keď mu to doručíte (50 xp), tak sa potom od neho môžete učiť.

3. Dragomir´s Crossbow
Poniže taverny The Dead Harpy, popri ceste, ktorá nemá označenie (je tam ešte jedna, čo vedie do monastery) sa nachádza malý lovecký tábor, ktorý obýva Dragomir. Môže vás učiť dexterity, no medzi rečou spomenie, že keď bol v lese a napadli ho príšery, musel zahodiť svoju skvelú kušu. Ak mu chcete pomôcť, bude to dlhá cesta. Dobre sa to popísať nedá, tak sa pozrite na mapu oblasti. Nad kláštorom je mierne na severozápade znázornený akýsi neúplny kruh. To je kamenný kruh (Circle of Sun), o ktorom hovoril Dragomir. Poniže neho je ešte jeden, akých je v tomto svete viac, vy musíte ísť k obradnému kamennému kruhu, úplne na severe. Dostanete sa tam, keď budete pokračovať po ceste popri ňom. Ak aj máte nízky level, stačí tam len dobehnúť, zobrať kušu, vrátiť sa a vyhnúť sa väčšine potvor. Keď dorazíte na miesto, je to kruh pripomínajúci Stonehange. Sú tam goblin skeletoni, ale stačí len vziať kušu a vrátiť sa. Keď mu ju vrátite, dá vám za odmenu 150 zlatých (150 xp).

4. Wanted Notes and Bandits
Túto úlohu môžete získať hneď na začiatku hry. Keď vás osloví prvý bandita, vy poviete, že prichádzate z kopcov, spýtate sa, kto sa s vami chce stretnúť, poviete, že ste z kolónie, tak vám povie, že je na vás prichystaná pasca. Za 10 zlatých vám prezradí meno človeka, ktorý si ich najal. Volá sa Dexter. Potom si dajte na čas, kým budete silnejší, aj tak vás ešte čaká mesto.
V rámci iných úloh (najmä Where are the Missing People?) zistíte, kde sa Dexter na nachádza. Na juhu od Onarovej farmy môžete za jasného počasia vidieť na kopci v diaľke vežu. Od Pepeho, ktorý pasie ovce, je poniže úzka cesta vedúca do kopcov. Dovedie vás k veži, pri ktorej sú banditi a za ňou je kamenný most, vedúci k druhej veži. Na moste vás zastaví strážca, ktorý sa vás spýta, čo tu chcete. Odpoviete, že sa chcete stretnúť s vodcom. Spýta sa na jeho meno. Ak ste získali tento quest, tak viete, že je to Dexter. Potom vás pustí. (Inak zaútočí). Vojdite, do druhej veže, tam je Dexter, ktorý sa s vami hneď pustí do rozhovoru. Povie vám, že je najatý, aby vás zabil, no keďže sa vďaka vám dostal z kolónie, tak vám dá poslednú šancu stratiť sa a ak sa ešte raz ukážete, tak vás zabije. Týmto je quest splnený. Ak sa s ním potom začnete znova rozprávať, zaútočí na vás. Môžete zabiť jeho, aj ostatných banditov. Doporučujem zároveň s týmto questom plniť aj quest Where are the Missing People?.

5. The Sun Aloe
Na sever od Sekobovej farmy (farma nad štyrmi veľkými poliami pred Onarovou farmou), v lese, na pravej strane hôr má jaskyňu Sagitta. Ak sa jej spýtate, či vás naučí niečo o rastlinách, tak najprv bude požadovať, aby ste jej doniesli prísadu do jej nového pokusu. Ide o Sun Aloe. Rastie pred jaskyňou čierneho trolla, tak tam zbehnite a doneste jej ju. Nebojte sa, je pred vchodom, tak s trollom sa ani nemusíte stretnúť. Keď jej ju donesiete (200 xp), tak je ochotná vás učiť miešať nápoje.


Zaujímavosti

Grimbald
Na mapke vidíte na severe jaskyňu Čierneho Trolla. Pri nej sa zdržiava lovec Grimbald. Keď k nemu prvýkrát prídete a oslovíte ho, požiada vás o spoluprácu pri likvidácii troch Snapperov, ktorí sú neďaleko jaskyne trolla. Súhlaste, stačí mu pomôcť minimálne, dosť si poradí aj sám. Po ich likvidácii je ochotný vás učiť niektoré lovecké techniky.

Black Troll
Keď ste už pri Grimbaldovi, tak môžete nakuknúť aj do jaskyne Čierneho Trolla. Je značne silný, tak sa s ním nemusíte zabávať v prvých fázach hry. Ak po tom však túžite, tak do toho. V meste sa dá kúpiť jeden zvitok s kúzlom "Shrink Monster", ktoré zmenší nepriateľskú potvoru. S týmto kúzlom by ste nemali mať problém sa ho zbaviť. Ďalší spôsob je pribehnúť, keď zdvihne ruky, dať mu pár rán, utiecť a zopakovať to. Tretí spôsob je behať okolo neho, stále mu byť za chrbtom a občas mu dať zásah, až kým nepadne. Takýmto spôsobom sa inak môžete zbaviť aj obyčajných trollov. (Dvaja sú napríklad poniže Groma, pre ktorého ste robili quest The Hungry Hunter). V jeho jaskyni nájdete King´s Sorrel, Torturer´s Axe (Dmg. 125, Str.req. 125) a Ring of Stone Skin (Arrow Protection 5). Nezabudnite si z jeho mŕtvoly vziať kožu. Keď je mŕtvy, môžete potom pokojne splniť quest "Black Hide". Po jeho zabití ešte zájdite za Grimbaldom, ktorý vám prejaví uznanie za zabitie takej potvory (50 xp).

Dragon Slicer
Vydajte sa ďalej cestou na západ od Grimbalda, ktorý je pri jaskyni Čierneho Trolla. Cesta smeruje ku kamennému obradnému kruhu (Circle of Sun). Cestou k nemu budete mať po pravej strane jaskyňu, v ktorej je pár Skeletonov a dvaja Shadow Warriory. Už sami kostlivci sú ťažkí protivníci, no v porovnaní s Tieňovými Bojovníkmi sú malina. Aj keď to píšem ako zaujímavosť prvej kapitoly, rozhodne sem nechoďte zo začiatku hry. Počkajte si na poriadny level a potom to skúste. Najlepšie je vylákavať si nepriateľov po jednom, čím máte o niečo väčšiu šancu ho poraziť svojimi schopnosťami. Keď porazíte všetkých, môžete vybrakovať jaskyňu o jej poklady a aj o dvojručný meč Dragon Slicer (Dmg. 190, Str. req. 160).



F. Vodní Mágovia a Kruh vody

0. The Water Mages
Môžete zistiť, že Mágovia Vody udržiavajú rovnováhu, sú nasledovníkmi boha Adanosa a udržiavajú rovnováhu medzi chaosom Beliara a poriadkom Innosa. Kruh vody sú ľudia, ktorí pracujú pre Mágov Vody a Adanosa, tak ako Paladinovia boha Innosa pracujú pre Mágov Ohňa.
Vašim prvým kontaktom s mágmi je Vatras v meste Khorinis. Keď od neho prijmete úlohu The Bandits Weapon Trader, tak sa ho spýtajte, či má niečo, čo by vám pomohlo. Dá vám vzácny amulet Will-o´-the-wisp. Keď si ho nasadíte, objaví sa pri vás malá bludička, ktorá pre vás bude vyhľadávať zbrane. Ak sa vám náhodou stratí, stačí si zložiť a opäť nasadiť amulet a bude späť. Neskôr si ho môžete u Vodného Mága Riordiana vycvičiť (vylepšiť) na vyhľadávanie ďalších vecí.
Keď požiadate Vatrasa, aby vás prijal do Kruhu vody a získate od neho questy, ktoré musíte splniť, aby vám to umožnil a ukončíte rozhovor, tak vás ešte sám pozdrží a požiada vás, aby ste Laresovi v dokoch odniesli ornament, ktorý má doručiť ostatným Mágom.
Zájdite za ním do dokov a dajte mu ho. Začne šomrať, že nemôže opustiť svoje stanovisko. Ponúknite sa, že ho odnesiete miesto neho. To odmietne, no navrhne vám, že ho môžete zaniesť spolu, no zatiaľ stále nemôže odísť. Spýtajte sa ho, čo má spoločné s Vatrasom a zistí, že viete o Kruhu Vody. Potom sa ho spýtajte, čo robí v prístave a teraz vám už bez problémov povie pravdu - dozerá na prístav, kde zmizlo najviac ľudí. Dá vám svoj prsteň, ktorý keď si nasadíte, tak vás ostatní členovia Kruhu Vody spoznajú (keď vás k sebe prijmú, dostanete svoj prsteň, tak tento budete môcť Laresovi vrátiť) a požiada vás, aby ste našli ďalšieho člena Kruhu, ktorý by sa postaral o prístav, kým by on odniesol ornament. Tým získate quest Relief for Lares.
Keď splníte quest Relief for Lares, tak sa za ním vráťte do dokov a oznámte mu, že Baltram za neho nájde náhradu. Teraz je ochotný opustiť svoje miesto. Takže mu povedzte, aby ste sa vydali za mágmi. Pôjdete dlhou cestou do severozápadného rohu oblasti. Odprevadí vás až tam, do údolia k pyramídam, uprostred ktorého sú vykopávky. Tam vám dá ornament od Vatrasa s tým, že ho máte sami doručiť Saturasovi. Ona sa musí vrátiť do mesta. Okolie si môžete obzrieť neskôr, je tu pár zaujímavostí. Takže vstúpte do diery v zemi a pokračujte chodbami, v ktorých je pár slabších nepriateľov, až nájdete Saturasa. Ten je na vás naštvaný, za to, že ste zničili ich zásobu magickej rudy. Pohovorte si s ním, aby ste zistili nové informácie a po rozhovore vám povie, aby ste mu poslali Riordiana (quest Riordian). Je v susednej chodbe, tak mu ho pošlite a tiež sa od neho podozvedajte, čo sa dá. Pokračujte ďalej a v poslednej hale nájdete zvyšných Vodných Mágov. Pohovorte si s nimi a prijmite ďalšie questy. Najmä si pohovorte s Nefariusom, dajte mu ornament od Laresa a prijmite jeho quest The Portal. Keď splníte quest The Portal a zároveň teda aj quest The "Ring of Water". Keď sa teda stanete členom Kruhu Vody, dá vám Vatras list pre Saturasa, ktorý mu doneste (nemôžete mu ho dať skôr, než sa spoja všetky ornamenty v queste The Portal, no to už ste zrejme spravili). Oznámte teda Saturasovi, že ste člen Kruhu a pýtajte si prsteň. Dajte mu list od Vatrasa (100 xp za neotvorený, 0 xp za otvorený) a dá vám prsteň. Všetci mágovia sa zhromaždia pri portáli. Na ľavej strane je otvor, do ktorého zasuňte kľúč a portál sa otvorí. Keď ním prejdete, dostanete sa do novej oblasti Jharkendar. Tam však zatiaľ ešte nechoďte, kľudne si to nechajte až na neskôr.

0.1. Riordian
Keď stretnete Saturasa a pohovoríte si s ním, tak vám povie, aby ste za ním poslali mága Riordiana. Ten je v susednej chodbe. Stačí mu povedať, že ho zháňa Saturas a vydá sa za ním (50 xp).

1. The "Ring of Water"
Na začiatku hry ste sa stretli s Cavalornom, pre ktorého ste mohli splniť úlohu Cavalorn´s Bandits. U banditov ste našli list a Cavalorn vás požiada, aby ste ho doručili Vatrasovi v meste. V Khorinise teda oslovte Vatrasa a dajte mu list (50 xp - ak ste ho otvorili, 200 xp - ak ste ho neotvorili). Spýta sa vás, odkiaľ ho máte, môžete povedať, že ste ho našli u banditov (0 xp), alebo rovnako pravdivo, no presnejšie, že od Cavalorna (200 xp). Keď sa potom vrátite za Cavalronom, tak mu oznámte, že ste list doručili (50 xp).
Už viete niečo o Vodných mágoch od Cavalorna a Vatrasa, tak povedzte Vatrasovi, že sa chcete stať členom Kruhu Vody (Ring of Water). Ten sa vás spýta, čo ste zač. Odpovedajte mu pravdivo, inak odhalí že nehovoríte pravdu. To znamená, povedzte mu najprv o drakoch, že to viete od Xardasa a že ste bývalý trestanec (former convict).
Prijať vás do kruhu môžete jedine člen Vodných Mágov. Vatras vám povie, že vás prijme, ak sa osvedčíte veľkým skutkom pre dobro. To, že ste porazili Sleepera a oslobodili ľudí spod Bariéry, mu nestačí, tak vám dá úlohu Where are the Missing People?. Musíte teda zistiť, kam sa strácajú ľudia z mesta a okolia. Druhou úlohou je splniť vaše poslanie od Xardasa, musíte teda doručiť jeho správu Lordovi Hagenovi. To tu popisovať nebudem, stačí sa stať členom Mágov Ohňa, Žoldnierov, alebo Mestskej stráže - získať prístup k Hagenovi a porozprávať sa s ním, čím zároveň ukončíte prvú Kapitolu (popísané na konci pri popise jednotlivých gíld).
Keď s ním dohovoríte, požiada vás ešte o láskavosť, zaniesť Laresovi v dokoch ornament, ktorý má niekam doručiť.
Keď splníte úlohu "Where ar the Missing People?" a odovzdáte správu od Xardasa Lordovi Hagenovi (čím ste sa presunuli do druhej kapitoly), tak sa vráťte za Vatrasom a povedzte mu, že ste pripravený vstúpiť do Kruhu Vody a on vás prijme (400 xp). Dostanete vlastný prsteň Kruhu Vody. Pošle vás do taverny Dead Harpy, kde sa má Kruh stretnúť. Skočte ešte za Laresom vrátiť mu jeho prsteň a pochváliť sa, že ste členom (100 xp).
Potom choďte do taverny Dead Harpy a oslovte Orlana a spýtajte sa na stretnutie (100 xp). Povie vám, že práve začína a pôjde do zadnej časti. Choďte tam a dorazia aj ďalší členovia Kruhu, tak sa aspoň zoznámite. Keď sú všetci, oslovte Laresa (100 xp) a ten vás oficiálne privíta a daruje vám brnenie Kruhu (Armor of the Ring of Water). Spýtajte sa ho ešte na zbraň a dá vám ich typickú palicu (Ring of Water Quarterstaff/ Dmg. 60, Str.req. 30), no povie vám, že môžete používať ľubovoľnú zbraň. Ak nemáte viac otázok, stretnutie končí a Lares vás pošle za Vatrasom.
Tak sa vráťte do mesta za Vatrasom (100 xp) a ten má pre vás prvú úlohu ako pre člena Kruhu Vody. Máte zistiť, prečo Raven unáša ľudí z ostrova (quest Raven´s Slave - splníte podstatne neskôr). Tiež vám dá list pre Saturasa, v ktorom sa za vás zaručí. Tým je tento quest splnený.

2. Where are the Missing People?
O stratených ľuďoch ste sa mohli dozvedieť už predtým rozhovormi po meste a tiež to získať ako quest, no hlavným aktérom je Vatras, ktorý vám sľúbi, že vás prijme do Kruhu Vody, pokiaľ vyriešite túto záhadu. Poradí vám začať vyšetrovanie v dokoch, kde zmizlo najviac ľudí. Od Laresa zistíte, že sa stratil rybár William.
Zájdite južnejšie na malú pláž pri paladinoch a tam je rybár Farim. Ten vám povie, že jeho priateľ William sa zaplietol s divnými týpkami, s ktorými sa stretával na pláži severne od mesta. Rovno vám poviem, že táto informácia je podstatná. Taktiež, ak ste člen gildy zlodejov, tak sa môžete spýtať Cassie na stratených ľudí a tiež vám poradí ísť sa pozrieť na túto pláž. Tam nájdete piráta menom Skip - ten vás odporučí priamo na miesto, kde zistíte, o čo ide, no zatiaľ popíšem ostatné informácie o hľadaní stratených ľudí.
Tiež sa môžete pozhovárať o stratených ľuďoch v nevestinci s Bromorom a Nadjou, no získate len questy Lucia a Bromor´s Golden Dish.
Inak môžete zájsť klasicky za krčmárom Kardifom a kúpiť si informácie o stratených ľuďoch a odporučí vás za Coragonom a Halvorom. Halvor je tu obchodník s rybami a povie vám teóriu o tom, že keď chýba posádka na loď a nie sú dobrovoľníci, tak je zvykom proste niekoho odniesť. Odporučí vás za robotníkmi v dokoch. Tí pracujú pre Garvella a od toho môžete zistiť, že sa mu nedarí dokončiť jeho loď pre množstvo problémov a ešte mu aj zmizol jeden zamestnanec. Od Coragona nezistíte nič podstatné, akurát vás odporučí za Thorbenom, s ktorým ste sa už mohli baviť o jeho učňovi a za Hakonom, od ktorého môžete pri stratených ľuďoch získať quest Joe.
Treba pátrať aj mimo mesta, takže sa vydajte na farmy. Na Akilovej farme zistíte od Akila, že aj jemu sa stratili dvaja pomocníci Tonek a Telborn (50 xp). Zájdite na Bengarovu farmu, pri prechode do Valley of Mines, spýtajte sa na stratených ľudí a povie, že mu zmizol zamestnanec menom Pardos (50 xp). Spýtajte sa ho na to ďalej a povie vám o banditoch, ktorí sú neďaleko pod jeho farmou, dostanete sa tam schodmi v skalách. Zbehnite tam, pobite ich a v stane zachránite Elvricha. Popýtajte sa ho na všetko, čo sa dá a dozviete sa o ďalšom tábore banditov za Sekobovou farmou, kam pravdepodobne odviezli aj jeho dievča Luciu. Keď sa neskôr vrátite do mesta, choďte za Thorbenom a dá vám za záchranu Elvricha 200 zlatých.
Na Sekobovej farme sa môžete spýtať na banditov Balthazara a povie vám, že ich videl, ako nesú poriadny náklad a vlečú so sebou aj nejakú ženu (50 xp). Choďte pod skaly severozápadne od Sekobovej farmy. Je to pod cestou vedúcou popod kláštor. Je tam malý tábor banditov, ktorých pobite. Tam nájdete u banditu Bromorovu zlatú čašu, medzi truhlicami list podpísaný Fernandom a v stane list na rozlúčku od Lucie. Vráťte sa do mesta a pokecajte s Thorbenom, a zachránenému Elvrichovi ukážte list od Lucie.
Teraz konečne choďte na pláž, kam ste od začiatku smerovali. Je to severne od mesta. Skočte v dokoch do vody, plávajte popri vstupe do kanálov zlodejov a ďalej narazíte na pláž, na ktorej táborí Skip. Pomýli si vás s Baltramovým poslom. Spýtajte sa ho na stratených ľudí, že si ľudia v meste myslia, že sú za tým piráti. Ohradí sa, že nie je otrokár a prezradí vám, že za tým stoja banditi. Pýtajte sa ďalej a ak máte so sebou mapu oblasti, tak vám do nej zaznačí, kde sa nachádza ich sídlo a tiež prezradí, že ich vodca je Dexter.
Choďte oznámiť Vatrasovi, čo ste zatiaľ zistili (400 xp - ak by ste už našli Dextera a potom prišli za Vatrasom, dostanete xp za splnenie questu, ale nie týchto štyristo).
Choďte na Onarovu farmu. Južne od nej môžete za jasného počasia vidieť na kopci v diaľke vežu. Od Pepeho, ktorý pasie ovce, je poniže úzka cesta vedúca do kopcov. Dovedie vás k veži, pri ktorej sú banditi a za ňou je kamenný most, vedúci k druhej veži. Na moste vás zastaví strážca, ktorý sa vás spýta, čo tu chcete. Odpoviete, že sa chcete stretnúť s vodcom. Spýta sa na jeho meno. Už viete, že je to Dexter, tak to povedzte. Potom vás pustí. (Inak zaútočí). Vojdite do druhej veže, tam je Dexter, ktorý vás osloví. Zistíte, že pracuje pre Ravena. Môžete mu povedať, že ho hľadá Greg (50 xp). Inak sa popýtajte, na čo sa dá. Povie vám, že je najatý, aby vás zabil, no keďže sa vďaka vám dostal z kolónie, tak vám dá poslednú šancu stratiť sa a ak sa ešte raz ukážete, tak vás zabije. Po rozhovore ho oslovte ešte raz a zaútočí. Potom pobite aj banditov vonku. Ponáhľajte sa, nech ich všetkých nepobije Greg, ktorý sa tu ukázal (ak ste sa s ním zhovárali predtým pri taverne), pretože za tých, čo zabije on, nemáte skúsenosti. Po boji si vezmite z Dexterovho tela list a prečítajte si ho. Oslovte Grega (50 xp) a dajte mu ten list prečítať. Je mrzutý, pretože dúfal, že sa vďaka Dextrovi dostane preč, no z toho nič nebude. Ak ste sa stretli na pláži s pirátom Skipom, tak mu o tom povedzte (50 xp). Na pláži zas môžete Skipovi spomenúť Grega (50 xp).
Potom sa vráťte do mesta. Oznámte Vatrasovi, čo ste zistili (400 xp) a ukončíte tým tento quest.

3. Relief For Lares
Vatras vás pošle s tajomným ornamentom za Laresom v dokoch. Ten vám povie, že nemôže odísť. Dá vám svoj prsteň, ktorý keď si nasadíte, tak vás ostatní členovia Kruhu Vody spoznajú (keď vás k sebe prijmú, dostanete svoj prsteň, tak tento budete môcť Laresovi vrátiť) a požiada vás, aby ste našli ďalšieho člena Kruhu, ktorý by sa postaral o prístav, kým by on odniesol ornament. Ďalší člen by mal byť na trhu, no on nevie, kto by to mohol byť. Nasaďte si teda prsteň a vydajte sa na trh hľadať správneho človeka. Je to Beltram. Keď máte nasadený prsteň, tak ho oslovte a hneď automaticky prebehne rozhovor o tom, že Lares potrebuje vystriedať (50 xp). Potom sa vráťte za Laresom mu to oznámiť a je ochotný sa s vami vydať z mesta.

4. The Bandits Weapon Trader
Popýtajte sa Vatrasa na to, čo robia Vodní Mágovia a popri inom spomenie, že aj bojujú s banditami. Majú podozrenie, že niekto z mesta im predáva zbrane, tak vám navrhne, aby ste to vyriešili a získate tento quest. Povie vám, že vyšetrovanie má na starosti strážca Martin, ktorého nájdete pri zásobách paladinov v dokoch. Zájdite za Martinom a zistite, čo o tom vie. Povie vám, že za tým zrejme stojí niekto vplyvný z hornej časti mesta. Niečo môžete zistiť aj od Erola (50 xp), ktorý je buď pod mostom na ceste do taverny Dead Harpy, alebo, ak ste splnili jeho quest, tak vo svojom zrube pri jazere neďaleko polí Onarovej farmy. Taktiež zájdite na Bengarovu farmu, ktorá je pri prechode do Valley of Mines a pohovorte si tam s Bengarom. Povie vám o tom, že mu zmizol zamestnanec a zrejme ho uniesli banditi, ktorí sú poniže jeho farmy, dá sa tam dostať po schodoch medzi skalami. Spýtajte sa ho, či neniesli nejaké väčšie zásoby zbraní a potvrdí, že áno (50 xp).
Zbehnite teda tam dole a pobite banditov. V stane zachránite Elvricha, ktorého uniesli. Vyspovedajte ho, na všetky témy, aké sa dajú a aj na dodávku zbraní (50 xp) a dozviete sa o ďalšom úkryte banditov za Sekobovou farmou. Než odídete, nezabudnite pobrať zbrane banditov, na ktorých je vyryté písmeno "F". Taktiež ich prezrite a jeden má pri sebe prsteň (Engraved Ring: Overseas - Trader Guild Araxos).
Na Sekobovej farme sa môžete spýtať na banditov Balthazara a povie vám, že ich videl, ako nesú poriadny náklad a vlečú so sebou aj nejakú ženu (50 xp). Choďte pod skaly severozápadne od Sekobovej farmy. Je to pod cestou vedúcou popod kláštor. Je tam malý tábor banditov, ktorých pobite. Tam nájdete u banditu Bromorovu zlatú čašu, medzi truhlicami list o dodávke zbraní pre banditov podpísaný Fernandom a v stane list na rozlúčku od Lucie. Takže teraz máte až tri dôkazy: prsteň, meč s vyrytým písmenom F a listinu podpísanú Fernandom.
Vráťte sa do mesta. Môžete zájsť za Fernandom a povedať mu, že ste ho odhalili (100 xp). Navrhne vám, aby ste ho neprezradili. Ponúkne vám úplatok 200 zlatých a prsteň Ring of Wooden Skin (Arrow Protection 3). Ak úplatok prijmete (50 xp), veci sú vaše, no dáte mu dôkazy, ktoré ste získali. Quest je stále aktívny a neviem, ako ho dokončiť (aspoň v rámci 1. a 2. kapitoly, nechcelo sa mi to zisťovať na dlho.) No je tu spôsob, ako získať úplatok, aj splniť quest. Na to, aby sa vám Fernando priznal, vám stačí jediný dôkaz. Mečov s vyrytým F ste našli určite viacero, tak si aspoň jeden nechajte v inventári. Ostatné meče, list aj prsteň, dajte niekam do truhlice. Oslovte Fernanda, usvedčte ho, dajte mu meč a vezmite si úplatok. Potom si vezmite z truhlice naspäť vaše veci a choďte ho udať (nečestné, ale nečestný bol aj on).
Zájdite za Martinom a ukážte mu všetky tri dôkazy (meč s vyrytým F, list a prsteň) a on uzná, že to stačí na usvedčenie Fernanda (200 xp). Ešte vám povie, aby ste to oznámili Vatrasovi. Tak mu oznámte, čo ste zistili a úloha je splnená (200 xp).
- K tejto úlohe mám jednu poznámku: Ak Fernanda nedáte zatknúť, tak hneď na začiatku druhej kapitoly od neho získate quest (ale ani sa s ním o dodávkach pre banditov nerozprávajte, ani neberte úplatok) Fernando´s Business. Jeho splnenie je úplne jednoduché, prakticky sa splní sám pri plnení iných questov. Takže si môžete počkať do konca druhej kapitoly a splniť jeho quest. Potom ho môžete kľudne udať tak, ako popisujem vyššie.

5. The Teleporter Stones
Keď sa dostanete do vykopávok Vodných Mágov, tak si pohovorte s Merdarionom a povie vám o kamenných teleportoch, ktoré tu objavili, no obávajú sa ich použiť. Povedzte, že to skúsite a dá vám kľúč od miestnosti s teleportom. Choďte do chodby pred hlavnou halou s teleportom a v nej si otvorte Merdarionovým kľúčom dvere v stene. Za nimi nájdete truhlicu (ľ,p,p,ľ,p,p,ľ) a teleport. Nastúpte naň a prenesie vás do jaskyne kúsok od mesta, v ktorej je aj truhlica (ľ,p,p,ľ,p). Pozor, v jaskyni je Ork Bojovník. Buď ho zabite, alebo odlákajte k strážam pri bráne. Potom vstúpte do teleportu znovu. Objavíte sa pred zamknutými dverami kúsok od taverny Dead Harpy. Choďte do taverny a oslovte hostinského Orlana. Ak ste ho ešte nenechali spoznať, že patríte ku Kruhu vody, tak to spravte (máte prsteň od Laresa, alebo ak ste si túto úlohu nechali na neskôr, tak už aj svoj). Spýtajte sa ho potom na teleport a povie vám, kde je a že je z bezpečnostných dôvodov uzamknutý. Vypýtajte si kľúč a dá vám ho. Vráťte sa teda na miesto, kde ste sa objavili a otvorte si kľúčom dvere. Za nimi je posledný teleport. Stúpte naň a prenesie vás naspäť do ruín, v ktorých sú Vodní mágovia. Tým ste zistili celý kolobeh teleportov (200 xp). Ešte skočte oznámiť Merdarionovi, že teleporty fungujú (50 xp).

6. The Portal
U Vodných mágov si pohovorte s Nefariusom, keď mu odovzdáte ornament od Laresa. Povie vám, že portál, ktorý študujú, sa dá otvoriť len kľúčom, ktorý bol rozlomený na štyri úlomky. Jeden ste mu práve doniesli. Ešte potrebuje tri ďalšie, tak mu ich máte nájsť. Dá vám mapu oblasti, na ktorej sú zaznačené všetky tri kamenné kruhy. Každý takýto kruh tvoria tri časti dvoch zvislých stĺpov, ktoré zakrýva jeden vodorovný. Na každej jednej tejto časti je tlačidlo, takže každý kruh má tri tlačidlá. Všetky ich musíte obehnúť.
Choďte najprv na Onarovu farmu, tam je prvý kruh. Stlačte všetky tri tlačidlá a objaví sa Stone Sentinel. Zabite ho (môžete ho odlákať k farmárom, aby vám pomohli) a vezmite si z jeho pozostatkov ornament.
Druhý kruh je na severe za Akilovou farmou. Ak sa necítite na to ísť tam osamote, tak choďte do dokov za Laresom a poproste ho, aby vám robil spoločnosť. Súhlasí a odprevadí vás až ku kruhu. Tam opäť stlačte tri tlačidlá, objaví sa Stone Sentinel, tak ho zabite. Z jeho pozostatkov si vezmite ornament. Potom Lares odíde.
Tretí kruh je za Lobartovou farmou. Choďte tam. Pri kruhu už čaká Cavalorn. Stlačte všetky tri tlačidlá, zem sa zatrasie, no nič sa nestane. Oslovte Cavalorna a povie vám, že počul od farmárov, že tu už niekto bol a našiel niečo, čo odniesli k Lordovi Hagenovi. Povie vám, že pôjde do mesta a vy máte získať ten ornament, jemu sa do hornej časti mesta nechce.
Aby ste sa dostali k Hagenovi, musíte byť členom jednej z troch frakcií (Mág ohňa, Žoldnier, Paladin). Porozprávať sa s ním je zároveň aj cieľom pre ukončenie prvej kapitoly. Keď sa k nemu dostanete, tak sa ho spýtajte na ornament. Povie vám, že je pre nich bezcenný a dá vám ho (50 xp). Vonku pri Vatrasovi môžete povedať Cavalornovi, že ste ornament získali (50 xp).
Vráťte sa k mágom a dajte Nefariusovi všetky tri ornamenty (1000 xp), za čo sa vám odmení 500 zlatými. Choďte s ním k oltáru, na ktorom ich všetci Vodní Mágovia svojimi silami spoja. Buďte pri ňom a po obrade vás sám osloví. Povie vám, že kľúč je hotový a máte si ho pýtať od Saturasa.
Ten vám ho však nedá, kým nie ste členom Kruhu Vody, teda kým mu Vatras nepotvrdí, že sa vám dá veriť. No keďže ste už boli u Hagena, zrejme ste mu oznámili, čo treba a tak aj prešli do druhej kapitoly, v ktorej sa môžete stať členom Kruhu Vody, takže tento odstavček je zrejme bezpredmetný. Keď ste členom Kruhu Vody, doneste Saturasovi list od Vatrasa a ten vám dá kľúč od Portálu. Všetci mágovia sa zhromaždia pri portáli. Na ľavej strane je otvor, do ktorého zasuňte kľúč a portál sa otvorí. Keď ním prejdete, dostanete sa do novej oblasti Jharkendar. Tam však zatiaľ ešte nechoďte, kľudne si to nechajte až na neskôr.


Zaujímavosti

Myxir
Ten vás môže naučiť ovládať jazyk Budovateľov. Najprv jazyk plebejcov, potom jazyk bojovníkov a napokon jazyk kňazov. To vám umožní čítať obsah kamenných tabúľ (Stone Tablets) a tiež z niektorých z nich získavať bonusy.

Riordian
Môže vám trénovať will-o´-the-wisp, aby bolo schopné hľadať aj ďalšie predmety.



G. Onarova Farma

Onarova farma sa nachádza v juhovýchodnej oblasti. Dá sa k nej dostať priamo cestou do taverny Dead Harpy. Odtiaľ choďte dole cestou k jazeru, pri ktorom je zrub, pred ktorým už postávajú dvaja žoldnieri. Tu vás jeden z nich, Buster, zastaví a ak sa necháte vyprovokovať, tak sa pobijete, no na hru to nemá vplyv, keď ho len porazíte. Odtiaľ vedie cesta cez polia, pri ktorých je Sekobova farma, až priamo na Onarovu farmu. Pri vstupe vás zastaví Senteza a chce vás prehľadať. Buď ho nechajte a vezme vám 50 zlatých, alebo odmietnite a bojujte s ním (má to vplyv, len ak sa chcete stať žoldnierom, pozrite si pri žoldnieroch quest "Respect").

1. The Field Raiders
Ešte cestou k farme, medzi poľami vidíte na ceste trénovať žoldniera menom Fester. Spýtajte sa ho, o čo ide. Povie vám, že má za úlohu pobiť Field Riderov, ktorí ničia polia. Ponúknite mu pomoc, za čo vám sľúbi 50 zlatých. Potom sa tam spolu vydajte, je to jaskyňa kúsok od vás, v ktorej je len pár Riderov. Po boji ho oslovte, no odmietne vám dať peniaze, tak ho môžete vyprovokovať, aby vás napadol, poraziť a aspoň obrať o to, čo má. (Ak sa chcete stať žoldnierom, tak mu povedzte, že mu pomôžete a na oplátku chcete, aby za vás hlasoval pri prijímaní, no keď vyčistíte jaskyňu, tak vám povie, že za vás hlasovať nebude, takže to vyjde rovnako, ako pri peňažnej odmene).

2. Four Wolves for Pepe
Napravo od hlavnej budovy pasie Pepe ovce. Povie vám, že vlky mu útočia na ovce. Ponúknite pomoc. Juhovýchodne od Pepeho je malý, opustený tábor. V ňom sú štyria Young Wolf. Zabite ich a oznámte to Pepemu (250 xp).

3. Kick Bullco´s Butt
Na Bullca sa vám môže posťažovať aj Thekla v jedálni, ale úlohu vám dá Pepe, potom, čo mu pomôžete s vlkmi. Sťažuje sa na Bullca, ktorý je proste pako. Nájdite ho a podajte si ho. Urazte Sylvia, ktorý sedí pri Bullcovi a ten vám sám napadne. Keď ho porazíte (nezabijete), tak to povedzte Pepemu (100 xp). Tiež to môžete povedať Thekle a tá vám dá za odmenu svoj guláš (Thekla´s Stew). Jeho zjedenie vám pridá + 1 strength.

4. Stew
Po splnení questu Kick Bullco´s Butt povedzte Thekle, že by ste si ešte dali jej Stew. Ak chcete ďalšie jedlo, musíte jej skočiť po rastlinky k Sagitte. Žije v jaskyni, v lese na sever od farmy. Stačí tam dobehnúť a spýtať sa jej na rastliny a dá vám ich (150 xp). Potom ich doneste Thekle (300 xp) a je to. Ešte si od nej môžete vypýtať ďalší Thekla´s Stew, ktorý pridá +1 strength.

5. Rod´s Sword
Na nádvorí stojí Rod. Spýtajte sa na učenie s mečom. Myslí si, že neudržíte jeho meč. Ak budete trvať na tom, že áno, tak sa s vami staví o 30 zlatých, či to zvládnete. Je jedno, či ho udržíte, či nie (akurát prídete o pár zlatých), keď vám už ale dá meč do ruky, nevráťte mu ho (Rod´s Two-Hander, Dmg. 40, Str.Req. 30). Zaútočí a vy ho porazte. Potom mu vráťte meč (50 xp) a tým že ste ukázali silu je ochotný vás učiť Two-Handed. Ak ste ho udržali, vyhrali ste aj 30 zlatých.

6. The Weed Package
Povie vám, že mu niekto ukradol zásobu swampweedu a podozrieva farmára menom Bodo. Ten vám povie, že s tým nič nemá spoločné. Za jedálňou neustále fajčí Dar. Spýtajte sa ho na ukradnutý swampweed. Zatĺka, tak ho zbite. Kým leží, môžete ho obrať o 11 kusov stalk of swampweed. Keď sa Dar pozviecha, prezradí, že lup predal do mesta. Môžete povedať Cipherovy, že ho okradol Dar a ten ho zmláti. Sa ho potom spýtajte, či sa mu uľavilo (100 xp). Skočte do mesta, do skladu v dokoch, kde je strážca, ktorý vás tam nechce pustiť. Zabite ho, vezmite mu kľúč a zo zadnej truhly si vezmite Parcel of Wood. Vráťte ho Cipherovi (300 xp) za 200 zlatých a 10 Stalk of Swampweed. (Ak ste paladin, máte za úlohu zaistiť tento balíček. No nevadí, quest môžete splniť aj tak, akurát získate o 100 xp menej, než keby ste balíček priniesli).

7. Black Hide
Keď ste člen gildy (akejkoľvek, nielen žoldnier), tak vás zastaví Raul a začne sa vám vysmievať, aký ste slaboch a vyzve vás, aby ste zabili Čierneho Trolla. Keď sa vám to podarí, prineste mu jeho kožu (500 xp) a on vám dá 500 zlatých a 3 elixíry of Healing. Môžete ho potom vyzvať na súboj, poraziť, kožu si vziať a predať ju napríklad za dobrú cenu Bosperovi, ak ste jeho učeň.

8. The Lazy Farmer
Keď budete na Sekobovej farme (tá hneď pod Onarovou), tak môžete nájsť chlapíka menom Bronco. Osloví vás a bude od vás požadovať poplatok za prechod cez jeho pozemky. Samozrejme tára, tak ho zbite (200 xp). Potom choďte k budove a oslovte Tilla, Sekobovho syna. Spýtajte sa na Bronca a posťažuje sa, že ho nemôže donútiť, aby sa vrátil k práci. Navrhnite mu, že mu s tým pomôžete. Ponúkne vám odmenu 10 zlatých. Pýtajte si viac a súhlasí až po 50 zlatých. Vráťte sa za Broncom a povedzte mu, nech sa vráti do práce. Oznámte splnenie úlohy Tillovi a dostanete svoje zlato (50 xp).


Zaujímavosti

Wasili
Wasili postáva v Onarovej budove a je tam niečo ako správca. Posťažuje sa vám, že nie je dosť bohatý, aby mohol zbierať rôzne vzácnosti, no predsa len niečo zbiera. Zbiera staré mince (Old Coin). Tie môžete nájsť porozhadzované kade-tade po svete. Za každú, ktorú mu donesiete, vám zaplatí 1 normálnu mincu (10 xp).



H. Gildy

Paladini (Milícia)

1. Člen mestskej stráže
Jednou z troch možných, vplyvných frakcií, ktorých členom sa môžete stať, sú Paladini, respektíve zo začiatku milícia - mestská stráž. Akokoľvek vstúpite, za vstup máte 400 xp. a Light Militia Armor. Neskôr sa môžete stať paladinom. Na to treba splniť quest Bennet in Jail v Chapteri 3.

1.A. Member of the City Guard
Aby ste sa stali paladinom, musíte vstúpiť do milície, mestskej stráže. Sem vás môže prijať Lord Andre, ktorého nájdete v barákoch. Aby ste sa mohli stať členom milície, musíte byť občanom mesta. To je popísané v queste Apprentice in Khorinis. Ak sa Andreho spýtate, či je nejaký rýchlejší spôsob, ako sa stať členom, tak vám zadá úlohu Member of the city guard, po ktorej pre vás urobí výnimku. Tretia možnosť je pri rozhovore s Vatrasom a Laresom.

1.B. Member of the City Guard (druhá možnosť)
Lord Andre vám povie, že ak sa chcete stať členom milície bez občianstva, musíte mu pomôcť so zlodejmi v meste, po ktorých už dlho márne pátrajú. Musíte zabiť vrchných členov Gildy zlodejov.
Na to, aby ste zistili, kde gilda sídli, musíte splniť čestným spôsobom tri iné úlohy. V úlohe A Brazen Thief udáte Rengarua. V náväznosti na úlohu Bandit Raids pošlete do basy aj Halvora a v úlohe The False Messenger necháte zatknúť aj Nagura. Tým si znepriatelíte zlodejov, ale keď ich idete aj tak zabiť, tak je to jedno. (Stačí nechať zatknúť len jedného, ale je zbytočné dvoch pustiť, keď za každého je 100 xp a 100 zlatých). Proste po zatknutí zbehnite do krčmy Pegleg a pohovorte si s krčmárom Kardifom. Povie vám, že vás zháňa nejaký chlapík, ktorý vás čaká za Halvorovým obchodom s rybami. Keď tam dobehnete, tak tam na vás čaká Attile, ktorý sa s vami hneď pustí do rozhovoru. Prezradí vám, že vás prišiel zabiť, lebo sa pletiete do záležitostí zlodejov. Z boja sa nevykrútite, tak ho zabite. Je pomerne ťažký. Po boji si z neho vezmite kľúč. (50 xp za stretnutie s ním, 200 xp za jeho zabitie, a ak sa vrátite za Kardifom s tým, že to bol vrah, ďalších 50 xp).
S kľúčom sa vydajte do dokov, kúsok za Garvellom (chlapík, pre ktorého tam dvaja robotníci stavajú loď) skočte do vody a nájdite vchod do podzemia. Ten otvoríte jedine kľúčom od Attilea. Vnútri sa stretnete s Jesperom, ktorý vás odvedie za veliteľkou gildy zlodejov, Cassiou. Tá vám ešte naposledy ponúkne, aby ste sa stali členom gildy. Ak súhlasíte, tento quest nesplníte, ak odmietnete, tak vás napadne. Musíte zabiť ju, Jespera a Ramireza (dohromady 1200 xp). Sú podstatne ťažšími súpermi, než bol celkom silný Attile. Pokiaľ nie ste naozaj silní, naozaj dobre vytrénovaní a nemáte dobrú zbraň, tak sa ani o nič nepokúšajte. Ak ich predsa len zvládnete, získate samozrejme veľa skúseností a ich majetok. (Na rozdiel od pôvodnej hry už nie je Cassia jediná v hre, kto vás naučí Pickpocketing. No tu by ste sa ho naučili omnoho skôr.)
Teraz sa vráťte za Andrem a oznámte mu splnenie (500 xp. 300 zlatých). Po tejto službe je ochotný vás prijať za strážcu.

1.C. The Simple Way to Militia (tretia možnosť)
Pri rozhovore s Vatrasom, keď sa budete chcieť stať členom Kruhu Vody, tak vám dá dve úlohy a jednou z nich je doručiť vašu správu od Xardasa Hagenovi. Povedzte mu, že vás za ním nechcú pustiť a povie vám, aby ste vstúpili do jednej z troch frakcií, ktorých vplyv by vám mohol umožniť dostať sa k Hagenovi. Máte zájsť za Laresom do dokov, ktorý by vám mohol pomôcť. Zájdite za ním a povedzte mu, že chcete vstúpiť k milícii. Pošle vás za správcom zásob paladinov, ktorým je jeho známy Martin. Zájdite teda tu v dokoch na neďalekú plošinu s krabicami a oslovte tam Martina. Rozhodne sa vám dať šancu, no musíte sa preukázať. Niekto mu v noci kradne zásoby a nevie kto. Sľúbte, že ich túto noc postrážite a on povie, že pôjde do krčmy Pegleg. Príďte sem potom okolo polnoci a nájdete tu v prestrojení zlodeja menom Rengaru (už ste sa s ním mohli stretnúť v inom queste). Oslovte ho a chytíte ho pri čine (300 xp). Potom len oznámte Martinovi váš úspech (100 xp) a dá vám list s odporúčaním pre Lorda Andreho. Zájdite teda za Andrem, ukážte mu list a prijme vás do stráže.

2. Where is Peck?
Keď sa stanete členom milície, dostanete brnenie. Môžete sa spýtať, či dostanete aj zbraň. Lord Andre vám povie, že zbrane vydáva Peck, ale že sa niekam zatúlal a máte ho nájsť. Nič ľahšie. Zbehnite do bordelu Red Lantern v dokoch a na poschodí ho nájdete, ako si Peck a Vanja užívajú. Povedzte mu, že sa po ňom zháňa Andre a on sa vráti, len vás poprosí, aby ste nevraveli, kde ste ho našli.
Keď sa vrátite za Andrem oznámte mu, že ste Pecka našli. Buď mu poviete pravdu, kde bol a získate 100 xp a od Pecka Rusty Sword (Dmg. 30, Str.req. 30), alebo mu budete klamať a získate 50 xp a od Pecka lepšiu zbraň - Fine Sword (Dmg. 60, Str.req. 50, bonus 5).

3. A Package Full of Weed
Andre chce od vás, aby ste zaistili dodávku Swampweedu, z ktorého sa vyrábajú omamné látky. Odporučí vás za Mortisom. Ten vám povie, že počul Kardifa v dokoch, ako sa o tom s niekým rozpráva. Skočte aj za ním. Potom vstúpte do skladu, za ktorým žije Alrik. Posledná budova v dokoch pod barákmi. Tam zabite strážcu, ktorý vám bráni vo vstupe do zadnej časti. Vezmite mu kľúč a z truhly zoberte Parcel of Weed. Keď sa vrátite za Andrem, môžete mu povedať, že ste náklad zahodili do vody - 100 xp a 200 zlatých (a s nákladom môžete splniť quest The Weed Package pre Ciphera na Onarovej farme), alebo mu ho odovzdajte za 200 xp a 200 zlatých.

4. The Weed Deal
Aj keď ste zabavili náklad weedu, musíte ešte zistiť, kto je jeho dealerom. Mortis vám poradí ísť sa spýtať do taverny a bordelu v dokoch. Tiež vám poradí, aby ste tam nechodili v uniforme stráže, lebo sa veľa nedozviete. Spýtajte sa Kardifa v Peglegu na weed, ten vám poradí spýtať sa Meldora, ktorý stále fajčí. Ten stoji na začiatku cesty zo štvrte remeselníkov do dokov, pred Lehmarovým domom. Poradí vám spýtať sa v bordeli Red Lantern. Od Bromora si tam za 50 zlatých najmite Nadju a choďte s ňou na poschodie. Tam sa jej spýtajte na weed a kúpte si od nej informáciu za 50 zlatých. Prezradí, že ho predáva Borka, stojaci pred vchodom. Oslovte ho a povedzte, že chcete kúpiť weed. Bude chcieť vedieť, že kto vás odporučil. Ak poviete že Nadja, nič z obchodu nebude a Nadju zabije. Ak ho aj napadnete a vezmete mu weed ako dôkaz, úloha je nesplnená. Trvajte na tom, že je jedno od koho to viete. Keď súhlasí, kúpte od neho za ďalšiu päťdesiatku weed a bežte za Lordom Andrem, ktorému to oznámte. Nechá ho zatknúť a úloha splnená za 100 xp a 200 zlatých.

5. Problems at Lobart´s Farm
Ďalšia úloha je pomôcť Lobartovi. Dobehnite na jeho farmu, kde sa po poliach preháňajú Field Raidery. Je ich asi sedem alebo osem. Zabite ich všetkých a oznámte to Lobartovi, odvďačí sa 20 zlatými. Od Andreho dostanete 100 xp a 200 zlatých.


Žoldnieri

1. Stať sa žoldnierom
Žoldnieri sú najatí na ochranu Onarovej farmy. Onar vám bude platiť 50 zlatých, keď sa stanete žoldnierom (60 ak zanesiete Zlatý tanier, ktorý ste ukradli v barákoch, v meste jeho žene Márii a budete si pýtať odmenu. Ona vám povie, aby ste si pýtali zvýšenie mzdy). Keď sa stanete Drakobijcom (Dragon Hunter), tak vám platiť prestane. Drakobijcom sa stanete, keď splníte úlohu Bennet in Jail a dostanete Benneta z väzenia. Potom sa za ním stavte a dá vám Light Dragon Hunter´s Armor. Za žoldniera vás môže prijať ich vodca Lee a musíte to spraviť tak, že si získate rešpekt väčšiny starších členov. No môžete si to trochu uľahčiť pri rozhovore s Vatrasom.

1.A. The Simple way to the Mercenaries
Toto je len spôsob, ako si uľahčiť postup, nezabezpečí vám priamy vstup k žoldnierom. Aj tak budete musieť splniť questy Members of Mercenaries a Respect.
Pri rozhovore s Vatrasom, keď sa budete chcieť stať členom Kruhu Vody, tak vám dá dve úlohy a jednou z nich je doručiť vašu správu od Xardasa Hagenovi. Povedzte mu, že vás za ním nechcú pustiť a povie vám, aby ste vstúpili do jednej z troch frakcií, ktorých vplyv by vám mohol umožniť dostať sa k Hagenovi. Máte zájsť za Laresom do dokov, ktorý by vám mohol pomôcť. Zájdite za ním a povedzte mu, že chcete vstúpiť k žoldnierom. Pošle vás za Cordom, ktorý je tiež členom Kruhu Vody. Zájdite za ním na Onarovu farmu a oznámte mu, že chcete byť žoldnierom (100 xp). Potom mu povedzte, že viete, že je členom Kruhu vody a že vás posiela Lares. Spýta sa čo chcete, tak povedzte, že chcete, aby vám pomohol stať sa žoldnierom (nič iné nechcite). Pošle vás za Torlofom. Najprv však skočte za Leem, ktorý vás akceptuje, no musíte získať súhlas ostatných členov, tak vás aj on pošle za Torlofom. Torlof vám dá na výber jednu z dvoch úloh. Jednu si vyberte a choďte za Cordom. Povie vám, že ju za vás splní, ak mu pomôžete nájsť jeho spoločníka menom Patrick. Vydal sa do tábora Dextera, ktorý sídli v kopci nad farmou. Tam sa dostanete (alebo ste už aj boli) v rámci questov "Where are the Missing People?" a "The Wanted Notes and Bandits". Keď Dextera zabijete, tak to oznámte Cordovi (300 xp) a on za vás vybaví úlohu od Torlofa. No viac vám nepomôže.
Úlohu od Torlofa môžete tiež spraviť aj sami (pre pár skúseností naviac), no keď oznámite zabitie Dextera Cordovi, tak potom pri rozhovore Torlof spomenie, že vám Cord pomohol, nech je to, ako chce. Ak to chcete spraviť po svojom, no zároveň získať skúsenosti od Corda, tak si vezmite od Torlofa úlohu Drive Away the Militia. Potom choďte za Cordom a pošle vás nájsť Patricka. Potom splňte úlohu pre Torlofa, získajte rešpekt a hlasy každého, koho sa dá a môžete sa stať rovno žoldnierom. Keď sa potom zastavíte za Cordom, už mu len za skúsenosti oznámte zabitie Dextera.

1.B. Member of Mercenaries, Respect
Lee je vodca žoldnierov. Pohovorte si s ním, že sa k nim chcete pridať. Povie, že je rád, ale najprv musíte získať súhlas starších členov a na to potrebujete ich rešpekt. Nemusíte mať rešpekt všetkých, ale stačí väčšiny. Pošle vás za Torlofom, s ktorým si pohovorte a poinštruuje vás o tom, ako si získať rešpekt, ako môžete vyzvať žoldnierov na duel a že pre jeho súhlas musíte splniť jeho test. S niektorými žoldákmi sa spájajú aj questy v rámci získavania ich rešpektu. U Torlofa sa vždy môžete spýtať, ako ste na tom a on vám vymenuje, kto je za vás. Jeho hlas potrebujete nevyhnutne.

Senteza
Nechajte mu 50 zlatých, ktoré vám vezme pri prehliadke, pri vstupe na farmu. Ak mu ich odmietnete dať a budete s ním bojovať, nebude za vás hlasovať, ale nepotrebujete hlasy všetkých.

Cord
- A Good Fighter (quest). Bude za vás hlasovať, ak budete dobrý bojovník. One alebo Two-Handed musíte mať minimálne na 45. Keď si jednu túto vlastnosť zvýšite a oznámite mu to (100 xp), máte jeho hlas.

Rod
- Rod´s Sword (quest). Tento quest ste mohli spraviť aj voľne, už predtým. Spýtajte sa na učenie s mečom. Myslí si, že neudržíte jeho meč. Ak budete trvať na tom, že áno, tak sa s vami staví o 30 zlatých, či to zvládnete. Je jedno, či ho udržíte, či nie (akurát prídete o pár zlatých), keď vám už ale dá meč do ruky, nevráťte mu ho (Rod´s Two-Hander, Dmg. 40, Str.Req. 30). Zaútočí a vy ho porazte. Potom mu vráťte meč (50 xp) a tým že ste ukázali silu je ochotný vás učiť Two-Handed. Ak ste ho udržali, vyhrali ste aj 30 zlatých. Zároveň za vás bude hlasovať.
Inak stačí, ak ho zbijete aj bez tohto questu, aby ste si získali jeho hlas.

Buster
Prvý žoldnier na ceste k Onarovi, v malom zrube pri jazere. Stačí, keď ho porazíte v súboji a hlasuje za vás.

Wolf
Stačí sa ho spýtať a súhlasí.

Cipher
- For a Fistful of Herbs (quest). Ak ste už predtým splnili jeho quest The Weed Package, tak tento quest nemôžete splniť. No z radosti nad splnením quetu Weed Package bude za vás hlasovať. Inak podstatou tohto questu je to, že chce desať kusov Stalk of Swampweed, aby si mohli pofajčiť. Stačí mu ich dať odkiaľkoľvek (100 xp) a je to. Inak, stačí vám zbiť neďaleko fajčiaceho žoldniera menom Dar a vziať si od neho desať kusov Stalk of Swampweed. Teraz ešte stále môžete splniť quest The Weed Package.
- The Weed Package (quest). Tento quest ste mohli splniť voľne ešte predtým, než ste sa chceli pridať k žoldnierom. Ak ste ho splnili, tak za vás bude Cipher hlasovať. Povie vám, že mu niekto ukradol zásobu swampweedu a podozrieva farmára menom Bodo. Ten vám povie, že s tým nič nemá spoločné. Aby mal od vás pokoj, dá vám jeden stalk. Za jedálňou neustále fajčí Dar. Spýtajte sa ho na ukradnutý swampweed. Zatĺka, tak ho zbite. Kým leží, môžete mu zobrať 10 kusov stalk of swampweed. Keď sa Dar pozviecha, prezradí, že lup predal do mesta. Môžete povedať Cipherovy, že ho okradol Dar a ten ho zmláti. Sa ho potom spýtajte, či sa mu uľavilo (100 xp). Skočte do mesta, do skladu v dokoch, kde je strážca, ktorý vás tam nechce pustiť. Zabite ho, vezmite mu kľúč a zo zadnej truhly si vezmite Parcel of Wood. Vráťte ho Cipherovi (300 xp) a vráťte mu jeho tovar za 200 zlatých a 10 Stalk of Swampweed. Jeho hlas za vás je nezlomný.

Jarvis
- Jarvis´ Challenge (quest). Jarvis za vás bude hlasovať, len keď sa uistí, že ste na Leeho strane, lebo v tábore rebeluje Sylvio. Aby ste mu to dokázali, stačí poraziť troch z jeho ľudí. Sú to Bullco, Rod, Senteza, Fester, Raul. Ak porazíte troch, získate 150 xp, ak všetkých tak 250 xp. Ak ste postupovali odhora, podľa návodu, tak ste zbili Bullca (quest Kick Bullco´s Butt), Roda (quest Rod´s Sword) a zrejme aj Festera (quest The Field Raiders) a možno aj Sentezu, ak ste sa mu nevyhli, alebo ste mu zaplatili. Tak si už len podajte Raula. Keď ich porazíte, máte jeho hlas.

Torlof
Od neho máte na výber jednu z dvoch úloh, ale tú druhú dostanete hneď po vstupe do druhého chapteru, tak to máte jedno. Odporúčam Drive Away the Militia, tá vám zabezpečí viac rešpektu - zabiť stráže je viac, než zmlátiť farmára.
- Drive Away the Militia (quest). Bengar má problémy s milíciou. Skočte na jeho farmu a porozprávajte sa s ním. Keď mu poviete, že ste pripravený stretnúť sa s vojakmi, tak prídu. Sú to dvaja členovia stráže Rick a Rumbold. Zabite ich a je to vyriešené. Oznámte to Bengarovi (100 xp), aj Torlofovi (100 xp). Tým máte aj jeho požehnanie, čo je podstatnejšie. Ak máte väčšinu na svojej strane, tak mu to môžete oznámiť a keď za vás hlasuje už aj on, tak vás pošle za Leem.
- Collect the Rent (quest)
. Druhá úloha od Torlofa (alebo prvá, ako ste si zvolili) je vybrať nájom od Sekoba. Jeho farma je poniže Onarovej. Dlhuje 50 zlatých. Skočte za ním a pýtajte si ich. Najprv nechce zaplatiť a zaútočí na vás. Porazte ho. Potom vám chce nahovoriť, že nič nemá. Povedzte mu, nech zaplatí, inak ho zabijete a dá vám 60 zlatých. 10 ako pre vás, že mu neublížite. Odovzdajte dlh Torlofovi (100 xp).

Lee
Keď vás Torlof pošle za Leem, tak máte vyhrané. Ten vás ešte pošle za Onarom, dohodnúť sa na mzde. Potom sa vráťte za ním a ste členom žoldnierov (400 xp) a ostanete aj Light Mercenary Armor.

2. An Offer of Peace
Keď sa stanete žoldnierom, Lee vám dá list pre Lorda Hagena. Je to ponuka na mier. S týmto listom vás pustia aj do Upper Quarter, aj k Lordovi Hagenovi. Milosť sľúbi len pre Leea, inak list odmietne. Podstatné je ale, že ste sa k nemu dostali a môžete pokračovať ďalej - podať mu správu od Xardasa a prejsť do druhej kapitoly. Potom sa len vráťte za Leem a povedzte mu, čo ste zistili.


Zaujímavosti

Duely
Od Torlofa ste sa mohli dozvedieť, že na získanie rešpektu môžete tiež vyzvať žoldnierov na súboj. Môžete si tým získať aj rešpekt, aj prilepšiť skúsenosťami. No tu pozor, nie je to v hre úplne bezchybné. Občas sa stane, že váš útok na žoldniera je považovaný za útok, nie za výzvu a musíte potom u Leeho zaplatiť pokutu. Taktiež, ak niekoho porazíte v budove, tak ho neoberajte, pretože jeho veci ostatní považujú za príslušenstvo miestnosti a ak sa ich pokúsite vziať, napadnú vás. Preto ak chcete niekoho aj obrať, tak ho radšej vylákajte von. Ako píšem, pri niektorých sa to pokazí, takže ak máte záujem, tak radšej pred každým zápasom použite save. Takým zlým príkladom je napríklad Cord. Za jeho porážku je 500 xp, no viac už so mnou nehovoril, ani ma nechcel učiť.
Vyzvať môžete všetkých žoldnierov (Za každého je 400 xp) - jeden je pri Busterovi pri jazere, dvaja pri Leeovi, dvaja pred vstupom do budovy, jeden pri Cipherovi, jeden pri Rodovi, dvaja pri Sentenzovi a jeden v jedálni. Bojovať môžete aj s ostatnými, čo majú meno, teda: Bullco (400 xp), Wolf (400 xp), Rod (200 xp), Buster (100 xp), Fester (200 xp), Torlof (500 xp), Cipher (200 xp), Raoul (200 xp), Sentenza (400 xp), Jarvis (200 xp), Khaled (300 xp), Dar (100 xp).


Mágovia Ohňa - Kláštor

1. Vstúpiť do kláštora
Mágovia Ohňa sú služobníci boha Innosa, ktorého bojovníkmi sú Paladini. Ich dominantou je samozrejme mágia a žijú v kláštore osamotenom v horách. Sú treťou gildou, do ktorej môžete vstúpiť. Najprv sa stanete Novicom a po splnení Testu Ohňa sa môžete stať plnohodnotným mágom.

1.A. The Simple Way to the Monastery
Pri rozhovore s Vatrasom, keď sa budete chcieť stať členom Kruhu Vody, tak vám dá dve úlohy a jednou z nich je doručiť vašu správu od Xardasa Hagenovi. Povedzte mu, že vás za ním nechcú pustiť a povie vám, aby ste vstúpili do jednej z troch frakcií, ktorých vplyv by vám mohol umožniť dostať sa k Hagenovi. Máte zájsť za Laresom do dokov, ktorý by vám mohol pomôcť. Zájdite za ním a povedzte mu, že chcete vstúpiť k mágom. Povie vám, že s tým by vám lepšie mohol pomôcť Vatras. Tak sa za ním vráťte a on vám povie, že v meste je jeden Mág Ohňa menom Daron. Stratila sa mu vzácna soška, tak o tom skúste niečo zistiť. Zájdite teda na trh a oslovte Darona. Popýtajte sa ho na to, čo robí v meste a spomeňte aj sošku. Povie vám, že mu ju ukradli goblini v okolí Olranovej taverny (Dead Harpy). (Inak, ak ste už splnili celý quest The Man With the Eyepatch, tak sošku už zrejme máte). Choďte teda k taverne a od nej dolu kopcom, smerom k Onarovej farme. Neďaleko jazierka, ktoré je naľavo, máte napravo v skalách jaskyňu, v ktorej je pár goblinov. Pobite ich a u jedného z nich nájdete vzácnu sošku Innosa (Valuable Statue of Innos). S ňou sa vráťte za Daronom. Ten vás s ňou pošle priamo do kláštora. Takže tam zájdite. Pred vstupom stojí novic Pedro. Ukážte mu sošku a povie, že zato nemusíte prinášať obetné dary novicov, no dnu vás pustí jedine, ak sa chcete stať novicom. Zrejme chcete, keď plníte tento quest, tak súhlaste a dá vám kľúč od brány (250 xp). Vnútri skočte za Goraxom a dajte mu sošku (300 xp). Keď budete neskôr opäť v meste, povedzte Daronovi, že ste sošku doručili (150 xp) a dá vám za odmenu 150 zlatých. Tak, a ste u mágov.

1.B. How to Get into Monastery
Toto je bežný spôsob, ako prijímajú Novicov do kláštora. V meste pred barakmi pri pive zdarma postáva novic Ulf. Spýtajte sa ho, ako sa môžete dostať do Kláštora. Potrebujete na to 1000 zlatých a živú ovcu. (Môžete sa to tiež dozvedieť od Pedra, ktorý stojí pred kláštorom, no načo sa trepať až tam, len po informáciu). Peniaze si zožeňte, kde sa dá, po ovcu skočte na Onarovu farmu. Napravo od hlavnej budovy pasie ovce Pepe. Ten vám predá Betsy za 100 zlatých. S peniazmi a ovcou sa vyberte k monastery. Tam vás uvíta Pedro a keď máte peniaze, aj ovcu, dá vám kľúč od brány kláštora (250 xp). Vnútri si pohovorte s Parlanom. Ten vás pošle odniesť ovcu Opolosovi a peniaze Goraxovi, tak to vykonajte.

2. Serving the Community
Parlan vám povie, že najprv musíte vykonať isté činnosti pre kláštor. Prvú úlohu vám zadá sám.

Parlan
- The Chambers of the Novices
Máte vyčistiť ubytovne novicov. Môžete si zobrať metlu (Broom), ale sám to nezvládnete. Požiadajte o pomoc chlapíka menom Babo. Chce za to na oplátku kúzlo Wind Fist. Buď splňte úlohu pre Neorasa a dostanete ho, alebo ho kúpte u Goraxa. Potom vám pomôže (50 xp). Požiadajte o pomoc novica stojaceho vedľa Igaraza. Dajte mu 50 zlatých a pomôže vám (50 xp). Oslovte novica zametajúceho v podzemí. Ak vám už pomáha aj niekto iný, tak sa pridá (50 xp). Posledného oslovte novica modliaceho sa v chráme. Ten vám pomôže dobrovoľne (50 xp). Potom to len oznámte Parlanovi (100 xp).

Gorax
- The Mutton Sausages
Gorax vám dá kľúč od skladu v podzemí. Zbehnite tam a vezmite z truhly 14 kusov Sheep Sausage. (Zoberte tu aj scroll z bedne, ktorý ukážte Opolasovi a potom zaneste Neorasovi pre ich questy). Tieto salámy musíte rozdeliť medzi trinásť novicov, štrnásty kus je pre vás. Tak ich porozdeľujte (niektorí sú označení len ako Novice, ale niektorí novici majú svoje mená). V podzemí je jeden zametajúci novic a vzadu je Garwing. Dvaja sú v miestnosti pri Goraxovi. V záhrade sú dvaja novici a Dyrian, Igaraz, Opolos a Agon. Jeden novic je v chráme. Poslední sú Babo a Pedro. Tí chcú od vás ešte o jeden kus salámy naviac. Babo vám dá Fire Arrow Scroll a Pedro vám prezradí, kde rastú Fire Nettle. No salámu naviac môžete dať len jednému a to svoju, inak by ste úlohu nesplnili. Lepšie je zobrať Scroll. Oznámte Goraxovi splnenie úlohy (200 xp) a dostanete 2 Scrolls of Healng.

Gorax
- The Wine Delivery
Gorax má ešte jednu úlohu. Máte doručiť do taverny Dead Harpy 12 fliaš vína za 240 zlatých. Zbehnite tam teda za Orlanom, hostinským, ktorý vám povie, že vám dá 100 zlatých. Nenechajte sa oklamať a odmietnite. Ponúkne vám, že k tomu prihodí pár Scrollov. Ak súhlasíte, musíte zvyšok doplatiť zo svojho, ak nie, môžete požadovať plnú sumu a on zaplatí. Peniaze zaneste Goraxovi (150 xp).

Marduk
- Prayer for the Paladins
Marduk povie, že nič nepotrebuje, ale mohli by ste sa pomodliť za paladinov. Pokľaknite k oltáru za ním a máte možnosť povedať modlitbu pre paladinov, tak to urobte. Sergio, ktorý stojí vedľa, je potešený vašou modlitbou a chce sa vám odvďačiť. Ak budete žiadať, nech vás niečo naučí, tak sa vám zdvihne Two-Handed o 2 percentá. Oznámte Mardukovy, že ste sa pomodlili (50 xp).

Neoras
- The Lost Recipe, Seven Herbs
Neoras sa v podzemí zaoberá alchýmiou. Chce, aby ste mu doniesli sedem kusov Fire Nettle. Rastú po bokoch mostu vedúceho do kláštora, tak, ak žiadne nemáte, skočte ich tam natrhať a zaneste mu ich (100 xp). Tiež spomenie, že sa mu stratil jeden recept a bol by rád, keby ste ho doniesli. Nájdete ho v sklade s jedlom, od ktorého vám kľúč dal Gorax. Keď ho vezmete (Recipe for Magical Essence), ukážte ho Opolosovi (pre quest Opolos and the Recipe) a zaneste Neorasovi (50 xp). Za odmenu vám dá kúzlo Wind Fist.

Isgaroth, Sergio
- Isgaroth´s Problem
V kláštore je aj paladin Sergio. Povedzte mu, že sa chcete dostať do knižnice. Nemá pre vás úlohu, no počul, že by niečo potreboval majster Isgaroth. Ten je v malej kaplnke pred mostom, išli ste okolo nej cestou do kláštora. Choďte za ním a povedzte, že vás posiela Sergio. Povie vám, že tu v okolí vyčíňa Čierny vlk, tak ho máte zabiť. Choďte po ceste nadol, smerom k taverne a cestou narazíte na vlka. Zabite ho a oznámte to Isgarothovi (100 xp).

Keď je toto všetko hotové, Parlan bude spokojný a umožní vám prístup do knižnice. Cieľom celého tohto questu bolo získať kľúč od knižnice, aby ste sa mohli pohnúť ďalej.

3. Opolos and the Recipe
Opolos vám prezradí, že by sa chcel pozrieť na jeden recept. Keď budete plniť úlohu pre Goraxa, tak v sklade s jedlom nájdete tento recept (Recipe for Magical Essence). Doneste mu ho ukázať a úloha je hotová (50 xp). Potom vás bude trénovať v sile po 90.

4. Fight Training for Babo
Babo by rád trénoval s paladinom Sergiom, ale hanbí sa mu to povedať. Len zabehnite za Sergiom a ten sľúbi, že ho bude trénovať. Povedzte to Babovi (100 xp) a on zase bude trénovať vás Two-Handed po 75.

5. The Short Trip to the City
Keď získate prístup do knižnice, pohovorte si s Karrasom. Má záujem o kúzlo, ktoré vynašiel Ignaz, čarodej v meste. (Zrejme ste pre neho robili úlohu An Experiment). Dá vám 150 zlatých a pošle vás, aby ste mu priniesli tri zvitky kúzla Oblivion. Stačí ich doniesť (200 xp) a je to. Za odmenu dostanete pár zvitkov.

6. Opolos and the Library, Babo and the Garden, Dyrian´s Crime
Toto sú tri rôzne úlohy, ale splniť môžete len jednu. Opolos by rád študoval v knižnici, ale zatiaľ ho nechávajú len starať sa o ovce. Babo by rád robil v záhrade, ale Agon ho stade vyštval. Dyrian ukradol knihu, čo sa nemá, ale rád by zostal v kláštore (túto úlohu môžete získať až počas plnenia úlohy The Livning Rock). Keď sa stanete mágom, máte jedno želanie, ako nový člen. Tým želaním pomôžete jednému z týchto troch, tak je na vás, komu. Takže vyslovte želanie (100 xp) a skočte za osobou ktorej ste pomohli (50 xp). Ja som si zvolil Dyriana, inak ho neskôr nájdete pri taverne Dead Harpy, ako sa utápa v alkohole.

7. The Test of Fire
Keď získate prístup do knižnice, prečítajte si na stojane knihu The Test of Fire. Zistíte, že ako novic môžete požiadať o Test Ohňa, po ktorom sa stanete mágom. Povedzte to Parlanovi a on vás pošle za Pyrokarom. Ten súhlasí s tým, aby ste sa zúčastnili testu. Na jeho splnenie musíte splniť tri úlohy, jednu pre každého člena High Council. Keď ich splníte, Pyrokar vás menuje mágom.

7.1. The Path of Believers
Prvú úlohu vám dá Pyrokar. Musíte nájsť posvätné miesto. Dobehnite pred jaskyňu Čieneho Trolla. Napravo je most, ktorý vedie cez rieku do údolia za skalami. V husto zarastenom údolí je aj Svätyňa Innosa. Tam nájdite za hustými kríkmi ukrytý vchod do jaskyne. V hornej časti sú Minecrawleri, v dolnej je svätyňa. V strede je truhlica, ktorú otvoríte kľúčom od Pyrokara. Vezmite runu a vráťte sa do kláštora. Tu však na vás čaká Agon a nech poviete čo chcete, napadne vás. Cestou sem ste mohli stretnúť Ulfa. Po rozhovore vás začal sledovať. Ak ste ho doviedli až sem, tak vás po boji s Agonom napadne a musíte zabiť aj jeho. Ak ste mu povedali, nech vás nesleduje, tak si vás počká na ceste, ktorou ste prišli a tam vás napadne. Ak chcete, môžete sa mu vyhnúť, no je to ničomník, tak prečo s ním nebojovať. Oznámte splnenie Pyrokarovi a jeho úloha je hotová (200 xp).

7.2. The Living Rock
Túto úlohu vám dá Serpentes. Musíte zabiť magického golema. Keď sa počas tejto úlohy priblížite k Dyrianovi, dá vám kúzlo Sleep, no len ak sľúbite, že mu pomôžete, aby mohol zostať v kláštore. Golem je nezničiteľný a jediné, čo na neho platí, je posvätné kladivo, ktoré strážia v podzemí. Stráži ho tam Garwig. Buď na neho použite kúzlo Sleep, alebo ho zbite a použite kúzlo Oblivion. Tak, či tak, kým bude na zemi, vezmite z oltára Sacred Hammer. Potom sa vydajte po ceste k jaskyni čierneho trola. Použite východnú cestu. Cestou pôjdete cez most. Na zákrute pred týmto mostom je napravo medzi skalami Mage Golem. Použite Sacred Hammer a zničte ho. Už to len ohláste Serpentesovi (200 xp).

7.3. Create a Rune
Poslednú úlohu vám dá Ulthar. Musíte vytvoriť Runu Ohnivých šípov. Choďte do knižnice za Hyglasom a povedzte mu, čo máte urobiť. Povie, že keď budete mať všetky prísady, tak vás naučí ako robiť Runy. Prísady sú v jednej z kníh v knižnici. Potrebujete Sulfur a Fire Arrow Scroll. Potom vás naučí, ako tvoriť Runy. Pristúpte k Rune Table a urobte, čo treba. Hotovú Runu zaneste Ultharovi (200 xp).

Tak, a teraz vás Pyrokar menuje Mágom Ohňa (400 xp) a dostanete Fire Mage´s Robe. Tiež sa už môžete učiť od ostatných majstrov a u Parlana postupovať cez jednotlivé magické kruhy.

Ako Mág ohňa môžete teraz bez problémov vstúpiť do Upper Quarter, aj ísť za lordom Hagenom a pokračovať ďalej.


Zaujímavosti

Vlastná izba
Ak už ako Mág Ohňa poviete Goraxovi, že potrebujete nové miesto na spanie, dá vám kľúč. Jediné dvere, čo boli na nádvorí zamknuté, môžete otvoriť. To je vaša vlastná miestnosť. Máte tu posteľ, truhlu, Rune Table a Alchemist´s Bench. Paráda. Tiež ako pozornosť máte na posteli Elixir of Spirite.

Chapter I | Chapter II | Chapter III, IV | Chapter V, VI | Ostatné

Súvisiace hry Gothic REMAKE
Risen 3: Titan Lords
Risen 2: Dark Waters - Air Temple
Risen 2: Dark Waters - Treasure Isle
Risen 2: Dark Waters
Gothic Complete Collection
Arcania: Gothic 4 - Fall of Setarrif
Gothic 3: Forsaken Gods Enhanced Edition
Arcania: Gothic 4
Risen
Gothic 3: Forsaken Gods
Gothic 3
Gothic 2: Night Of The Raven
Gothic 2
Gothic



Diskusia Príspevkov: 27 Hodnotenie
850 hlasov

100
60
20

80
40
0
61
Zobraziť všetky Pridať príspevok



| Návody | Autori |




© 99-2022 ABCgames.sk 
Facebook
 ABCgames.SK | CZ | E-shop hry |